Gość: mateo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.08, 18:01 czy ktoś może mi powiedzieć co kiedyś tzn jaki zakład był w miejscu gdzie obecnie rozbieraja komin na sportowej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cerosan Re: komin IP: 195.117.30.* 13.03.08, 19:05 A ktos moze mi powiedziec w jakim celu go rozbierają ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beer Re: komin IP: *.ptvk.pl 13.03.08, 19:07 zakład prefabrykatów betonowych dla zakładu energetycznego(betonowe słupy,płyty itp.)a skład mieścił się na zieleniaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bo Re: komin IP: *.mcon.pl 13.03.08, 19:54 Tuż po II wojnie światowej była tam jeszcze elektrownia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żyku Re: komin IP: *.ptvk.pl 13.03.08, 20:04 Czemu go burzą? Ostatnio próbowałem zrobić fotkę Starego Miasta z mostu im. Siwca i ten cholerny komin cały czas zasłaniał najważniejszą część kadru. Dlatego go burzą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waren Re: komin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.08, 21:59 z rozmowy pracowników wynikało że górna cześć komina posiada nadmierne wychylenie grożące zawaleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocioł Re: komin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 14:16 A przed II wojną coś jakby łaznia parowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kostek88 Re: elektrownia 14.03.08, 16:37 Ten komin bardzo dobrze widać na nie których zdjęciach zrobionych podczas barbarossy w 1941 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: elektrownia IP: *.zone2.bethere.co.uk 17.03.08, 16:55 O ole dobrze pamietam, to co kiedys czytaóem, to pierwsza elektrownia weglowa została wybudowana pod koniec XIX wieku - zlokalizowano ją przy ul. Konarskiego, pózniej wybudowano wieksza własnie przy obecnej ul. sportowej, później był tam "Elbud" i znów elektrownia, chociaz juz nie produjca pradu. Komin to zabytek, skoro zdecydowano sie go zburzyć tzn. ze nie da się go uratować, albo ktos potrzebuje starej, solidnej cegły na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś