Dodaj do ulubionych

zabytkowy rynek

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 08:34
zabytkowe drzewa zostały posadzone gdzieś około 1968 , a pochyłośc
uzyskali austriacy w 18 wieku po wyburzeniu ratusza i kamienic -
narzucili gruz i jest zabytek, a jak towarzystwu nie podeoba sie
rada miasta niech zwycięża w wyborach , a nie mieszają i znowu
zawracanie kijem wisły a nie praca u podstaw jak zwykle w
przemyślu , szkoda kasy na referendum
Obserwuj wątek
    • Gość: gosć Re: zabytkowy rynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 09:21
      A tak było pięknie Stare foto rynku
      • Gość: ala Re: zabytkowy rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 09:31
        hi, hi, no, bez drzew, bez sciezki, za to z komunistami, te tradycje
        proponuje kontynuowac! O zdrowy rozsadku, wroc! Zeby ksztaltowac
        wizerunek miasta nie trzeba brac udzialu w polityce, jak widac. To
        sie kiedys nazywalo "oddolna inicjatywa". Bezpartyjna.
        • Gość: kocur Komuniści? Jesteś pewna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 09:02
          Ja tam widzę księdza
      • Gość: Adam Re: zabytkowy rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 14:52
        Zamiast czekać aż ktoś da linki do zdjęć, może prościej poszukać w google: Klik i jest.
    • Gość: Blady Bronek Re: zabytkowy rynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 10:25
      jak ktoś jeszcze dysponuje podobnymi, "zabytkowymi" zdjęciami Rynku,
      to prosiłbym o wrzucenie tego do netu. Z góry dziękuję
      • Gość: mała pysia Re: zabytkowy rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 15:16
        Na blogu heynalisty znajdziesz sporo linków do miejsc gdzie są zdjęcia i pocztówki z rynkiem.
    • Gość: gość Re: zabytkowy rynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 10:47
      Jeszcze dwie fotki jak znajdę inne podeślę
      RYNEK
      RYNEK#2

• Gość: Blady Bronek Re: zabytkowy rynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 14:49
        jeśli możesz to odezwij się do mnie na ma221@wp.pl
        • Gość: kilof Re: zabytkowy rynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 15:01
          Zdjęcia kapitalne.
          Rynek bez drzew i moim zdaniem jest świetnie.
    • temid Re: zabytkowy rynek 23.04.09, 14:14
      niech przemyski rynek pozostanie w swym kształcie, nie chcemy
      pustyni!!
      • Gość: magiator Re: zabytkowy rynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 15:52
        A ja chcę by odbudowano ratusz bo wszyscy się śmieją że w takim mieście z takimi
        tradycjami nie ma go. I jeszcze jedno tak szwejki i inne pioruny wychwalają
        Franciszka Józka a nie zapomnieli czasem że to jego kolegów sprawka że nam
        ratusz rozebrali?
        • Gość: jobrave Re: zabytkowy rynek IP: *.zone2.bethere.co.uk 23.04.09, 15:58
          Ciekaw jestem co na te fotki powiedzą różni "nawiązywacze"?
          • Gość: Fanka Re: zabytkowy rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 16:43
            "Różni nawiązywacze" uważają , że z drzewkami jest ładniej.
            Jeśli nie może być dobrze, niech chociaż będzie zielono;)
            • Gość: czytelnik Re: zabytkowy rynek IP: *.ptvk.pl 23.04.09, 17:14
              Zielono to mają w głowie. Jak chcą zabytkowy Rynek niech zrobią kolejne
              referendum z pytaniem:
              Czy chcesz aby na Rynku znajdowały się stragany i przy nich baby z jajami?
              [] Jestem ZA [] Jestem ZA a nawet PRZECIW [] Jakie było pytanie?

• Gość: Fanka Re: zabytkowy rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 17:22
                Może i mają zielono... A to zabronione?

P.S. Znam takich , co mają w głowie poprzestawiane i też jakoś żyją.
                P.S.S. "Baba z jajami" to jakiś nowy termin na określanie zniewieściałego
                mężczyzny?;)
                • Gość: czytelnik Re: zabytkowy rynek IP: *.ptvk.pl 23.04.09, 17:24
                  Chodziło mi o babcię sprzedającą jaja.
                  • Gość: Fanka Re: zabytkowy rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 17:36
                    Coś ty?!
                    Na zielonym rynku nie uświadczysz ani jednej babci! Handel jajami przeszedł
                    wyłącznie w ręce dziadków;)
              • Gość: Dedal1 Re: zabytkowy rynek IP: 213.25.171.* 25.04.09, 00:59
                BABY Z JAJAMI?????????
          • Gość: Olo Re: zabytkowy rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 18:14
            > Ciekaw jestem co na te fotki powiedzą różni "nawiązywacze"?

Szach i mat w jednym ruchu!!!;)

Ale tak może pomyśleć tylko ktoś, kto nie zna historii Rynku i nie wie na co powoływało się miasto przedstawiając projekt.

1. Przeglądając zdjęcia - które znalazły się we wcześniejszych wpisach do tego wątku - bez większego trudu można określić kiedy zostały one wykonane.
            - zdjęcie 1 defilada polskich żołnierzy (rogatywki, granatowy policjant w prawym dolnym rogu - czyli dwudziestolecie międzywojenne)
            - zdjęcie 2 nie ma kamienicy Jeleniów (zburzona w trakcie II wojny światowej - czyli pod koniec lub po wojnie)
            - zdjęcie 3 nie ma strażnicy wojskowej, która stała na miejscu Ratusza (trudno jej szukać na zdjęciach wykonanych po I wojnie światowej)

2. Jeżeli nawiązuje się do wyglądu Rynku z przełomu wieków, to trudno uznać zdjęcia wykonane po I wojnie światowej i później za materiał z tego okresu.
        • Gość: Olo Re: zabytkowy rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 17:40
          >wychwalają Franciszka Józka a nie zapomnieli
          > czasem że to jego kolegów sprawka że nam
          > ratusz rozebrali?

Jeżeli dojdzie do rewitalizacji, to za 100 lat też będą narzekania, że koledzy kolejnego "władcy" to zrobili. Uczmy się na błędach przeszłości.
    • Gość: Olo Re: zabytkowy rynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 17:23
      > a pochyłośc uzyskali austriacy w 18 wieku
      > po wyburzeniu ratusza i kamienic -
      > narzucili gruz i jest zabytek

A gruzu tego było tyle, że zrobili z płaskiego terenu Zniesienie ;)
      • Gość: yogi Re: zabytkowy rynek IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.09, 19:19
        i przy okazji wyjaśniła się tajemnica Kopca Tatarskiego ;)
    • Gość: Za zmianą Rynku Re: zabytkowy rynek IP: 83.19.253.* 23.04.09, 19:52
      A ja chcę, żeby przywrócić sklep papierniczy "Kotek" w miejscu gdzie
      teraz chyba jest sklep komputerowy Apollo, a w miejscu apteki na
      rogu Rynku i Franciszkańskiej chciałbym, żeby był sklep elektryczny.
      Czy ktoś o tym jeszcze pamięta? Dlaczego TUM o to nie walczy? I
      jeszcze pomnik na Rybim Placu, a i wyburzyć "Nowy Most" i w ramach
      rewitalizacji powrócić do wiszącej kładki.
      • Gość: czytelnik Re: zabytkowy rynek IP: *.ptvk.pl 23.04.09, 21:14
        Pewex koniecznie potrzebny.
        No i do kompletu autobusy ogórki z przyczepkami ;).
        • Gość: czytelnik Dworzec PKP PKS IP: *.ptvk.pl 23.04.09, 21:18
          Dworzec PKP PKS
          • Gość: Fanka Re: Dworzec PKP PKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 21:32
            Oooo....dzięki za tą fotkę;)
            Już zapomniałam, że kiedyś mieliśmy taki ładny i schludny dworzec PKS;)
            • Gość: jobrave Re: Dworzec PKP PKS IP: 89.195.77.* 23.04.09, 22:57
              A ja uważam, że w rynku wszystko powinno być pochyłe. Albo posadzić buki, jodły,
              żeby wyrósł las nawiązujący do d. Puszczy Karpackiej, która onegdaj porastała
              Przemyśl.
              • Gość: Dedal1 Re: Dworzec PKP PKS IP: 213.25.171.* 25.04.09, 01:16
                Już wiem, dlaczego XVI- wieczne kamieniczki w Rynku są na poziomie znacznie wyższym ,niż -stojący vis a vis obecny- Magistrat. To przez przybyłych tu przeszło dwa wieki póżniej Austriaków , którzy nie tylko zbużyli nam Ratusz, ale jeszcze na jego gruzach postawili bezczelnie te XVI- wieczne kamieniczki, które powodują do dziś wiele sporów , wśród co światlejszych badaczy historii miasta...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka