Dodaj do ulubionych

Dodatkowe POLACZENIA KOLEJOWE

03.01.04, 18:34
twojemiasto.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,1836619.html
Obserwuj wątek
    • promilek_ver_bezwykrzyknikowa Re: Dodatkowe POLACZENIA KOLEJOWE 03.01.04, 21:33
      Jeden wielki ROTFL z PKP ...

>Spodziewamy się, że w święta więcej podróżnych będzie korzystało z kolei,

Nie ... co wy pieprzycie ... TO NIE MOŻLIWE PRZECIEŻ ! ! !

>więc PKP Przewozy Regionalne zaplanowały uruchomienie dodaktowych pociągów -
      >informuje Janusz Wnęk z rzeszowskiego Podkarpackiego Zakładu Przewozów
      >Regionalnych. Dodatkowe pociągi będą kursowały również w czasie wydłużonego
      >weekendu noworocznego.

No Ba ... przykład - dzisiejsze pociąg na trasie Przemyśl - Szczecin ... W
      krakowie ledwie wlazłem ... A mina tych co w Katowicach stojąc na dworcu
      (sztuki w setach liczone) ujrzeli stan zapchania spowodowała , że naprawdę
      zacząłem im współczuć(Jadąc na święta do p-śla przeziębiłem się jak świnia - 1
      dzień spędzony w łóżku ...)

>Kolejarze zapowiadają dołączanie dodatkowych wagonów I >i II klasy do składu.

Błagam ... Won z bredniami kolejarzy napierd***nych noworocznym alkocholem ...

Podsumowanie moje jest takie (Przejazdy jakich dokonałem:
      Wrocław - Przemyśl ; Przemyśl - Kraków ; Kraków - Szczawnica ; Szczawnica -
      Kraków ; Kraków - Wrocław ... /przejazdy i PKP i PKS/) - PKP I PKS tradycyjnie
      dały dupy przez co udowodniły, że winny być zdegradowane do poziomu PKP Spółka
      zoo w stanie upadłości ... Dać im syndyka ... i może zacznie to jakoś
      działać ... Majątku mają , debili wypier***ć i postawić kogoś kreatywnego w tej
      firemce ... Bo jakoś prywatni przewoźnicy do kur** nędzy potrafią zarabiać na
      siebie ... a te firmy tylko ciągnął z mojej kaski dotacje ...

PRO
      • rychu_z_przemysla Życzmy sobie szczęścia !!! 04.01.04, 11:39
        Wszystkim, którzy muszą korzystać z uslug PKP życzę szczęścia w Nowym Roku
        (wypadek kolejowy kolo Wronek)...
        • promilek_ver_bezwykrzyknikowa Wypadki KOLEJOWE - min. MAŁOPOLSKA 04.01.04, 16:59
          26.05.2003

Stacja PRUSZKÓW

Odcinek WARSZAWA ZACHODNIA - GRODZISK MAZOWIECKI

Podczas przejazdu bez zatrzymania przez stację Pruszków pociągu ekspresowego
          MAŁOPOLSKA nr 5311, relacji Gdynia Główna Osobowa - Przemyśl Główny, przy
          prędkości 116 km/h (przy dopuszczalnej rozkładowej 120 km/h), w kilometrze
          18,150, na rozjeździe nr 56 doszło do wykolejenia dwóch ostatnich wagonów.
          Pociąg prowadzony był lokomotywą serii EP09-045 z Zakładu Taboru w Krakowie. W
          wyniku wypadku poważnie ranna została jedna podróżna.

Mapa

Zdjęcia wykonane na miejscu wypadku

-------------

Polecam ... mi się miło czytało ... trochę zdjęć jest naprawdę ciekawych ;)

PRO
          • promilek_ver_bezwykrzyknikowa Re: Wypadki KOLEJOWE - min. MAŁOPOLSKA 04.01.04, 17:11
            Sorki ... zapomniałem LINKA ;)

kolejarz.lhs.pl/wstep_1.htm
            I jeszcze z 2 wyjątki :
            11.04.2003

Stacja BALIN

Odcinek JAWORZNO SZCZAKOWA - TRZEBINIA

O godzinie 13.46, podczas przejazdu przez stację Balin pociągu pospiesznego
            ŚWIATOWID nr 38102 relacji Przemyśl Główny - Szczecin Główny doszło do
            najechania tego pociągu na drezynę serii WM15. Prowadzony lokomotywą EU07-532 z
            Zakładu Taboru w Krakowie pociąg pospieszny został przyjęty na tor nr 2
            (zamknięty dla ruchu), na którym prowadzone były roboty torowo-drogowe związane
            z naprawą przejazdu kolejowego. W wyniku wypadku ranna została jedna osoba
            podróżująca pociągiem oraz uszkodzony został tabor.

26.05.2003

Stacja PRUSZKÓW

Odcinek WARSZAWA ZACHODNIA - GRODZISK MAZOWIECKI

Podczas przejazdu bez zatrzymania przez stację Pruszków pociągu ekspresowego
            MAŁOPOLSKA nr 5311, relacji Gdynia Główna Osobowa - Przemyśl Główny, przy
            prędkości 116 km/h (przy dopuszczalnej rozkładowej 120 km/h), w kilometrze
            18,150, na rozjeździe nr 56 doszło do wykolejenia dwóch ostatnich wagonów.
            Pociąg prowadzony był lokomotywą serii EP09-045 z Zakładu Taboru w Krakowie. W
            wyniku wypadku poważnie ranna została jedna podróżna.

09.09.2003

Stacja GDYNIA GŁÓWNA OSOBOWA

O godz. 18.33 na stacji Gdynia Główna Osobowa, podczas wyjazdu pociągu
            osobowego nr 93027 relacji Gdynia Główna Osobowa - Władysławowo, prowadzonego
            lokomotywą SU42-504 z Zakładu Taboru w Gdyni, doszło do starcia w ukresie
            jednego z rozjazdów z próżnym składem pociągu ekspresowego nr 3511 MAŁOPOLSKA
            relacji Przemyśl Główny - Gdynia Główna Osobowa, prowadzonym lokomotywą EP07-
            448 z Zakładu Taboru w Gdyni, zjeżdżającego na tory postojowe stacji Gdynia
            Postojowa. Pociąg osobowy wyjeżdżał po drodze zorganizowanej, na sygnał
            zezwalający na semaforze, natomiast pociąg ekspresowy został uruchomiony bez
            wymaganego zezwolenia i w efekcie wtargnął w drogę przebiegu pociągu
            osobowego, uderzając z niedużą prędkością w jego bok. W wyniku starcia doszło
            do wykolejenia i uszkodzenia lokomotywy EP07-448 oraz jednego wagonu ze składu
            ekspresu. Wagony w pociągu osobowym nie wykoleiły się - zostało uszkodzone ich
            poszycie. Nikt z podróżnych nie doznał obrażeń.

Coś mi się wydaje, że wypadki na PKP zdarzają się bardzo często, tylko z
            wiadomych przyczyn nie są nagłaśniane ...

Jak popatrzyłem na listę wypadków , szczena mi opadła ...

PRO
            • rychu_z_przemysla Re: Wypadki KOLEJOWE - min. MAŁOPOLSKA 05.01.04, 10:34
              Wypadkow wiecej niz kursujacych pociagow...
              :))))
            • Gość: Grzegorz Petka Re: Wypadki KOLEJOWE - min. MAŁOPOLSKA IP: *.hipernet.ras.pl 12.01.04, 22:43
              Szczeka moze Ci opadla, ale czasu na refleksje zabraklo. Podpowiem tylko, ze na
              tej stronie zgromadzone jest ponad 140 wypadkow z okolo 35 lat. Sa to
              oczywiscie tylko te na prawde - najpowazniejsze wypadki. Ciekawym polecam
              zliczenie ofiar - zabitych i rannych i odniesie tej liczby, do ofiar innych
              wypadkow, chocby samochodowych.

W ciagu jednego tygodnia na drogach ginie i rany odnosi wiecej ludzi, niz na
              calej sieci kolejowej w ciagu roku, dwoch.

Wypadki nie zdarzaja sie czesto, i nie dlatego, ze tu jest "Pekape". Koleje o
              wiele lepiej finansowane, majace dostep do znacznie nowoczeczesniejszych
              technologii, taboru, urzadzen zabezpieczenia ruchu kolejowego maja w swojej
              historii znacznie ciezsze wypadki, niz najciezsze w Polsce (chocby Niemcy -
              katastrofa pod Eschede - ponad 100 podroznych ponioslo smierc na miejscu).

Czasem, aby cos ocenic, wydac werdykt - trzeba sie troche zastanowic.

Grzegorz Petka
              autor serwisu www.kolejarz.lhs.pl
              • Gość: Jacek Jastrzębski Re: Wypadki KOLEJOWE - min. MAŁOPOLSKA IP: *.toya.net.pl 12.01.04, 23:02
                Zgadzam się w 100% z Grzegorzem. Czasami zamiast klepać byle co trzeba użyć
                mózgu. Cała ta sprawa jest związana z tym, że inne znaczenie ma słowo "wypadek"
                w potocznym znaczeniu, a inne w terminologii kolejowej. Jeśli podczas stłuczki
                ktoś uderzy się w deskę rozdzielczą, ale nie odniesie w związku z tym
                poważniejszych obrażeń to nawet nie nazwiemy tego wypadkiem. Ot - to była
                stłuczka. Natomiast na kolei za wypadki uznaje się już sam fakt zaistnienia
                stanu zagrożenia bezpieczeństwa ruchu, nawet w przypadku braku następstw.
                Między innymi dlatego na stronie Grzegorza jest tak wiele wypadków - radzę
                zapoznać się z nimi dokładnie oraz ocenić jak z biegiem lat zmienia się liczba
                wypadków oraz jak zmieniają się (łagodnieją) ich następstwa.

Na drogach ginie codziennie kilka osób, kilkadziesiąt zostaje rannych. W
                zeszłym roku w wypadkach kolejowych (z winy spółek PKP) nie zginął ANI JEDEN
                PODRÓŻNY, rannych zostało zaledwie kilka osób. Czy wobec tej statystyki
                wypowiedź drogiego kolegi nie wydaje się śmieszna? Niestety - potocznie
                przyjęło się mówić, że "PEKAPE" jest złe, niektórym kojarzy się z "komuną". A
                prawda jest taka, że nasza polska kolej jest jedną z najbezpieczniejszych w
                Europie, a bieda i konieczność stałego obniżania kosztów nie odbija się tak
                naprawdę na bezpieczeństwie podróżnych. Codziennie tysiące pracowników
                kolejowych sumiennie i zgodnie z przepisami pełni służbę po to, byśmy - jak
                pisze Grzegorz zresztą - wsiadając do pociągu nie czuli zagrożenia.

Pozdrawiam
                Jacek Jastrzębski

jastrzab@toya.net.pl
                jastrzab.lhs.pl
                • rychu_z_przemysla Witam Milośników Kolei!!! 13.01.04, 16:54
                  Witam Milośników Kolei!!!
                  Zapraszam do odwiedzania forum Przemyśl.
                  Jeśli nie byleś w Przemyślu zobacz zdjęcia stacji Przemyśl Glówny
                  (Zobacz zabytkowy budynek dworca.
                  Mamy też nowe perony i nowy budynek odpraw celnych. Po prostu ewenement na PKP)
                  www.prk.krakow.pl/zadania.htm
                  • Gość: Grzegorz Petka Re: Witam Milośników Kolei!!! IP: *.hipernet.ras.pl 14.01.04, 00:05
                    Witam!

Przemysl - ladne miasto. Bylem tam raz - w drodze do Lwowa. Dworzec tez niczego
                    sobie.

Pozdrawiam
                    Grzegorz Petka
                    www.kolejarz.lhs.pl
                    • rychu_z_przemysla Re: Witam Milośników Kolei!!! 14.01.04, 14:14
                      Zapraszam ponownie!
              • promilek_ver_bezwykrzyknikowa Re: Wypadki KOLEJOWE - min. MAŁOPOLSKA 29.01.04, 21:38
                Szczerze ?

Zajmuję się analizą statystyczną w innej branży ... ale niektóre dziedziny
                życia oglądam nie przez pryzmat statystyki , a pryzmat tylko i wyłącznie moich
                doświadczeń ...

Dla mnie PKP to niebezpieczny środek transportu ... Przeżyłem w życiu
                3 "wypadki" kolejowe ..., których defacto nie pamiętam, jako że maly byłem ...

Jeżdżę też zaciekle autem ... kolekcję łapówek wręczyłem za przekraczanie
                prędkości dość okrutne ... Czuję się bezpieczniej w aucie niż w PKP ...

PKP brzydkomówiąc sra na swoich klientów ... Przykład - W moim aucie nikt mnie
                jeszcze nie pobił, nie okradł, nie zwyzywał ... pracownicy mojego auta nie
                nazwali mnie chamem , gdy kłóciłem się o możliwość palenia (kupiony bilet na
                ekspres , rezerwacja - wagon, miejsce pod oknem, dla palących - w pociągu nie
                było wogóle tego wagonu, miejsc dla palących i td itp) ....

W moim aucie ZAWSZE SIĘ ZMIEszczę .... nawet podczas przejazdów
                świątecznych ... nie grozi mi stanie na drzwiach (na płycie z rysunkiem stóp w
                znaku zakazu) ...

Nie grozi mi to , że kanar chcąc się wpier**** do taki zatłoczonego pociągu
                stanie na mich bagażach i połamoie sprzęt wart kilkaset zł ...

Patrzę na to co pisałem z perspektywy moich przeżyć ... przykro mi, że kogoś to
                dziwi ;)

Pozdrawiam serdecznie ...

Pro
                • rychu_z_przemysla Re: Wypadki KOLEJOWE - min. MAŁOPOLSKA 30.01.04, 13:00
                  Promilek, wiele lat jeżdżąc PKP z Wrocka powinieneśjuż "umieć" korzystać z PKP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka