Dodaj do ulubionych

Depresja dziecieca

21.01.05, 04:56
W polsce niewiem czy ktos sie tym zajmuje a opiekujac sie coreczka 3letnia
kolezanki jak nic mam wrazenie ze bidulka ma depresje.
dzieciatko co chwile mowi jestem smutna, uderza w placz, lezki leca, mama
nie dzila jak lek bo jestem smutna to w kolka, ma ogromna empatie, np.
niemoze ogladac pinokio bo chlopca krzywdza, i innej bajki niepamietam
tytulu, mala ma rowniez padaczke, a jest nad wiek elokwentnym dzeciatkiem.
Terspeuta specjalista bylby potrzebny na terenie trojmiasta.
Moze macie jakis kontakt??
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aqua696 Re: Depresja dziecieca 21.01.05, 21:02
      A moze ktoras z was ma w bazie jakies artukuly-materialy na temat depresji u
      dzieci??
      • ajlii Re: Depresja dziecieca 22.01.05, 12:24
        Na terenie Trójmiasta niestety nie, ale w Warszawie znam świetny oddział
        dzienny szpitala psychiatrycznego dla dzieci (miałam tam praktyki) - mogę
        jedynie podać adres i telefon. Spróbuję coś poszukać w starych notatkach i
        książkach na ten temat, ale nie obiecuję nic niestety. Poza tym z depresją
        dziecięcą jest tak jak ze schizofrenią dzieciecią - niektórzy psycholodzy nie
        uznają istnienia takiego schorzenia u dzieci.
        • aqua696 Re: Depresja dziecieca 23.01.05, 06:52
          O bardzo poprosze o namiary, i czy mama moze byc z dziecikeim na oddziale,
          oraz do jakiego wieku moze byc z dzieictkiem na odziale?
          Dziekuje za odpowiedz
          • ajlii Re: Depresja dziecieca 23.01.05, 17:06
            Adresu poszukam i wrzuce na forum. A co do samego ośrodka - to oddział dzienny,
            dzieci spędzają tam parę godzin dziennie, czasem cały dzień, a czasem tylko
            godzinę (zależy od planu terapii). Wiem że przyjmują dzieci od 2 do 9 lat.
            Pamiętam też m.in. dziewczynkę, która dojeżdżała na jedne zajęcia tylko raz w
            tygodniu z odległego miasta, więc chyba nie ma z tym większego problemu.
            Prowadzona jest zarówno terapia indywidualna, jak i grupowa, muzykoterapia itp.
            W ośrodku pracują z dziećmi głównie terapeuci-psycholodzy, ale oczywiście są
            też konsultacje z psychiatrą. Terapią nieraz obejmowani są też rodzice dziecka -
            jeśli jest taka potrzeba. Terapia i zajęcia są bezpłatne, jest tylko komitet
            rodzicielski - chyba 50 zł/m-c, ale te pieniążki idą na zakup przyborów
            plastycznych (oj to schodzi na zajęciach w hurtowych ilościach).
            Polecam ten ośrodek, bo miałam tam praktyki i spotkałam się z wielką
            życzliwością w stosunku do chorych dzieci, a także do mnie - jako studentki. I
            te pół roku praktyk wspominam naprawdę cudownie - przykro jest patrzeć na chore
            dzieci, ale jak widać postępy jakie robią z czasem... to niesamowite.
            Mam taki wielki sentyment do tego miejsca, że gdy braliśmy ślub, poprosiliśmy
            gości by zamiast kwiatów podarowali nam maskotki, które później zawieźliśmy na
            oddział - cały plecak :)
            • aqua696 Re: Depresja dziecieca 25.01.05, 01:28
              Ogromne dzieki czekam na dalsze info. a moze weirz gdzie jest oddzial
              przyjazny matce i dzicku prowadzacy obserwacje psychiatryczna?? juz dla 11
              latka z ktorym moze byc matka na oddziale 24gdoziny, obawiam sie utraty mowy,
              moj syn mial juz 2 wiec wole do 3 nie dopuscic.
              DZiekuje
              • inna_mama Re: Depresja dziecieca 25.01.05, 22:43
                w Warszawie polecam Uniwersytet dla Rodziców na ul. Raszyńskiej
              • ajlii Re: Depresja dziecieca 31.01.05, 12:08
                Już podaję adres i przepraszam że tak długo to trwało - dokumentacje mojej
                praktyki stażowej znalazłam dopiero w piwnicy...

Samodzielny Wojewódzki Zespół Publicznych Zakładów Neuropsychiatrycznej Opieki
                Zdrowotnej dla Dzieci i Młodzieży w Zagórzu k. Warszawy

Terapeutyczny Oddział Dzienny
                02-008 Warszawa ul. Koszykowa 79-A
                tel. 629 39 94

Na karcie praktyk mam napisane: "TOD to placówka zajmująca się terapią dzieci z
                zaburzeniami rozwoju społeczno-emocjonalnego i zaburzeniami zachowania.
                Przyjmujemy dzieci w wieku od 2 do 9 lat z zaburzeniami nerwicowymi, dzieci
                psychotyczne, z cechami autystycznymi oraz z zaburzeniami c.u.n. Obejmujemy
                terapią indywidualną oraz grupową, opieką logopedyczną, dostosowujemu formy
                terapii do indywidualnych potrzeb pacjentów."

Ze swojej strony mogę tylko dodać, że to naprawdę rewelacyjne miejsce -jest
                miło, przytulnie, kolorowo... dzieci traktowane są z szacunkiem, rodzice z
                sympatią. Najlepiej zadwonić i dowiedzieć się o możliwość przyjęcia dziecka.
                Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka