Dodaj do ulubionych

Zaniki kory mózgowej

24.04.05, 10:23
Mój synek w wieku 6 msc. zaczął drgać , traił do szpitala tam drgawki
powtarzały się wielokrotnie. Rozpoczęto leczenie przeciwpadaczkowe, chociaż
wynik EEg nie wykazał padaczki, wykluczono również zabużenia metaboliczne.
Tomografia komputerowa wykazała zaniki kory mózgowej.Nie wiemy czy zaniki te
powstały w wyniku drgawek czy innej choroby.Cały czas mały leczony jest
przeciw padaczce.Neurolog powiedział nam ,że padaczka może powstac tez po
takich drgawkach samoistnie.Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją???proszę
o pomoc.
Obserwuj wątek
    • reniferek6 Re: Zaniki kory mózgowej 24.04.05, 17:07
      Znam taką sytuację,jestem cicią Karolinki u której problemy zaczęły się jak
      miała 3 miesiące-teraz ma rok.Zaczęło się od lekkich sztywnień i
      drgania.Okazało się że ma wodniaki mózgu.Miała odciągany płyn mózgowy.Od tej
      pory jest poddawana kontrolom tomografii i rezonansu.I niestety ostatnie
      badania pokazały,że ma niedorozwój kory mózgowej.Nie wiem czy to jest to
      samo.Ale lekarz powiedział,że może mieć padaczkę.Powiedział również,że taka
      wada powstaje między 24 a 26 tygodniem ciąży -bo wtedy następuje rozwój kory
      mózgowej i jest traktowana jako wada wrodzona.Niestety Karolinka słabo sie
      rozwija nie siedzi sama i nie chodzi.Lekarz powiedział jeszcze że jej rozwój
      zależy od tego,która część kory mózgowej została uszkodzona.Od tego zależy czy
      będzie chodzić,mówić itp.Napisz jak to jest u Ciebie.
      • kasik.k Re: Zaniki kory mózgowej 24.04.05, 20:54
        Neurolog powiedział nam ,że zaniki nie sa duże i że organizm jest w stanie sam
        się zregenerować . Powiedział również ,że rehabilitacja nie jest konieczna .Od
        chwili wyjścia ze szpitala minęły 3 tygodnie i jak dotąd synek nadrabia
        zaległości spowodowane pobytem w szpitalu. Obawy jednak pozostaną, a już nigdy
        nie spojrzę na swoje dziecko tak jak przed pójściem do szpitala (...).
        • monika_69 Re: Zaniki kory mózgowej 24.04.05, 22:46
          wejdż na www.neuronet.pl-tam są nie tylko ludzie chorzy,ale równiez neurolodzy-
          może tam znajdziesz odpowiedzi na nurtujace cię pytania
    • m_oleczek Re: Zaniki kory mózgowej 26.04.05, 19:50
      Witaj. Mam ,a raczej miałam identyczną sytuację, tylko,że mój synek dostał
      napadu gdy miał rok czasu, od bardzo wysokiej gorączki. EEg też nie wykazało
      padaczki, metabolicznie jest zdrowy ,ale tomografia wykazała zaniki płatu
      czołowego. Dodam,ze mój synek ma głęboką encefalopatię ,a lekarze nie potrafią
      powiedzieć,co jest przyczyną . Przez pół roku faszerowali go lekami przeciw
      padaczce,nie dosc ,że nie skutkowały ,to jeszcze zrobiły z niego roślinkę.
      Dopiero dostałam adrea lekarza irydologa, homeopaty i on całkowicie wyleczył
      moje dzie cko z napadów. Andrzejek ma teraz 5,5 roku i nadal jeździmy do tej
      kliniki, wierze,że doprowadzi moje dziecko do stanu,że będzie mogło w miare
      samo funkcjonować. Pozdrawiam, Marzena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka