11.08.05, 19:19
witam,bratu mojego meza urodzial sie coreczka z zespolem downa - ma 2 miesiace
i wlasnie moj maz bedzie ojcem chrzestnym maluszka
wymyslilismy ze prezentem dla niej moglaby byc polisa - nie wiem na zycie czy
NNW czy tzw posagowa
czy ktoras z Was wie cos na ten temat i czy nie ma przeciwsskazan ze strony
towarzystw na ubezpieczenie maluszka
co sadzicie na ten temat?
czy to jest dobry pomysl?
Obserwuj wątek
    • gandzia4 Re: polisa 11.08.05, 19:52
      Pomysł jest świetny, ja jako mama byłabym zachwycona takim prezentem. Nie wiem
      jak podchodzą do takich spraw towarzystwa ubezpieczeniowe. Chyba ze strony
      ubezpieczyciela najmniej problemu robiono by z polisą posagową, najlepiej
      jakbyś skontaktowała się z jakimś dobrym doradzcą ubezpieczeniowym, takim który
      ma podpisane umowy z kilkoma różnymi firmami, on wtedy będzie wiedział jaka
      firmę i jaką polisę najlepiej dobrać. Gratuluję pomysłu jest naprawdę świetny.
      • wustyle Re: polisa 11.08.05, 20:30
        rewelacja
        gratuluje myslenia daleko w przyszlosc
        chrzesnica bedzie dumna ze swoich rodzicow chrzestnych
    • yen74 Re: polisa napisałam na priv n\t 11.08.05, 20:47

• dalmag Re: polisa 11.08.05, 21:26
      Nam się niestety nie udało - towarzystwo odmówiło udzielenie polisy ze względu
      na chorobę córki i czekające ją operacje - na tamtą chwilę jeszcze nawet nie
      wiedzieliśmy o wszystkich jej schorzeniach.
      Po wypełnieniu baaardzo szczegółowej ankiety i wpłaceniu pierwszej składki -
      dostaliśmy odpowiedź odmowną i zwrot pieniążków.:-(
    • mrzania2 Re: polisa 11.08.05, 23:33
      dzieki za slowa dobre
      na innym forum, tez zadalam takie pytanie i jaks mam powiedziala ze bylaby
      wsciekla za taki prezent chyba liczyla na kase albo na zlote kolczyki :(
    • bejoy Re: polisa 12.08.05, 10:17
      Pomysł świetny jak dla m,nie :)
      Tow. ubezp. robią ksero książeczki zdrowia ze skalą AGPAR, całej dokumentacji
      medycznej dziecka i analizują tzw. ryzyko ubezpieczeniowe.
      Jeżeli polisa jest czysto kapitałowa, tzn. dotyczy tylko zbierania kapitału,
      bez ochrony na wypadek śmierci czy innych zdarzeń typu np. wypadek czy
      zachorowanie, to raczej się uda ją wykupić.
      Jeżeli będzie obejmowała ryzyka medyczne, czyli zachorowania, kasę za pobyty w
      szpitalu, śmierć dziecka, to raczej cienko widzę możliwość jej zawarcia.
      Towarzystwa nie podejmują sie zwykle ubezpieczenia takich klientów, ponieważ
      ryzyko dodatkowych chorób jest dla nich, przy jakiejkolwiek zmianie genetycznej
      zbyt wysokie.
      Podejrzewam, że istnieje możliwość negocjacji, ale może się okazać, że składka
      uwzględniająca ryzyko firmy będzie zbyt wysoka i w takim wypadku lepiej będzie
      zbierać kapitał dla dziecka poza towarzytwem żeby nie przepłacać, raczej jakiś
      fundusz powierniczy.
      Pamiętaj o jednym - jeżeli polisa będzie obejmować ryzyka medyczne, to duża
      część składki idzie dla towarzystwa na pokrycie tegoż ryzyka. Zatem kapitał
      zaczyna narastać po kilku latach od podpisania umowy i w pierwszych latach suma
      wykupu (to, co dostaniesz po zerwaniu umowy), będzie zdecydowanie niższa od
      sumy wpłat lub nie będzie jej wcale. Zwykle towarzystwa wyliczają, że suma
      wpłat zrówna się z wartością wykupu przy zerwaniupolisy po około 7 latach, więc
      musisz dobrze przemyśleć sprawę, czy to będzie opłacalne.
      Gdyby zaszła potrzeba wykorzystania chociaz części kasy wcześniej - z polisy
      stracisz. Łatwiej wycofać kapitał z jakiejś umowy na krótszy termin lub
      funduszu powierniczego lub czegoś podobnego.
      • reniferek6 Re: polisa 12.08.05, 22:50
        Napisałam na priv.Pracuję w towarzystwie ubezpieczeniowym , w który jest
        możliwość założenia polisy posagowej nie pytamy o zdrowie dziecka , a dodatkowo
        jest ubezpieczony rodzic-gdyby coś się stało pieniądze zostają dla dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka