Dodaj do ulubionych

cholesterol 250

24.11.05, 19:06
witam wszystkich.mam ogromną prośbę ,czy ktoś z was wie co moze być przyczyną
podwyższonego poziomu cholesterolu u 8 letniego dziecka i jakimi metodami go
zbić? szukałam informacji ale one są różne.syn miał najpierw 201mg% a teraz
już 250mg%,wizyte mam dopiero na 5 grudnia.szukam wszelkich
informacji,rad.martwi mnie to ogromnie ponieważ syn ma szmery na serduszku
według lekarzy cyt"szmer skurczowy 1/60 o charakterze przygodnym,"
wiem że macie większe problemy od moich ale może jakaś mama lub tata może coś
mi na ten temat napisać.z góry dziękuję.
Basia
Obserwuj wątek
    • mama-rybki Re: cholesterol 250 24.11.05, 23:53
      Nie wiem co to może być ale wiem,że istnieje taka choroba: HIPERHOLESTEROLEMIA,ktora obiawia się
      wlaśnie zbyt wysokim poziomem holesterolu.

Atena.
      • majewska12 Re: cholesterol 250 26.11.05, 17:10
        Człowiek całe życie się uczy. Jak robiłam niedawno te badania nikt mnie nie
        uprzedził. Ja co prawda jestem od dwóch miesięcy wogóle na diecie, więc moje
        badania były chyba właściwe. Nie zmienia to faktu, że znacznie ponad normy.
    • majewska12 Re: cholesterol 250 25.11.05, 12:19
      Koniecznie idź do lekarza z dzieckiem. Sama mam wysoki holesterol i
      trójglicerdy. Hiperlipidemia.Po kłębku doszłam do nitki. U mnie to cukrzyca, co
      nie znaczy że i u Was tak musi być. Tak jest po prostu u mnie. Biore leki.
      Pozdrawiam i życze zdrówka.
      • lilan1 Re: cholesterol 250 25.11.05, 20:37
        dziekuję za odpowiedzi .wizytę prywatną mam na 5 grudnia (najwcześniej )w
        ośrodku powiedzieli tylko żeby wprowadzić dietę .szukam w dalszym ciągu
        informacji na temat poziomu cholesterolu u dzieci.
    • majewska12 Re: cholesterol 250 25.11.05, 21:02
      Może cos tu znajdziesz
      kaliszok.republika.pl/hiperlipidemia.htm
      • lilan1 Re: cholesterol 250 25.11.05, 21:55
        dzięki.pierwsze co, to podejrzewam że będziemy robić powtórne badania
        cholesterolu w tym HDL,LDL,Triglicerydy i reszte badań.syn nadwagi nie ma,ruchu
        mu nie brakuje(mieszkamy na wsi ,więc duzo czasu spedza na dworze ).teraz mam
        problem z dietą ponieważ moja mama jest na diecie optymalnej i jej zdanie na
        temat jedzenia jest całkiem inne niż lekarzy.Mamie ta dieta pomogła ale ja nie
        mam odwagi stosować jej u siebie i rodziny.
        za namiary na stronke dziękuję.wczytuje się ( w sprawie cholesterolu jestem laikiem)
        • ajko Re: cholesterol 250 25.11.05, 22:24
          Mam nadzieję,że wiesz o 16-18 godzinnej diecie niskotłuszczowej przed wykonaniem badania.
          • mathab Re: cholesterol 250 26.11.05, 12:30
            ja tez 2 tyg temu dowiedzialam sie o podwyzszonym cholesterolu u siebie nie
            jadam tlusto dr powiedzieli mi ze to moze byc tez od slodyczy :| ja dostaje
            tulip 1 tabletka na noc
          • majewska12 Re: cholesterol 250 - do ajko 26.11.05, 13:05
            Ajko nikt mi nie mówił o takiej diecie przed badaniem. Napisz coś więceje na
            ten temat. To interesujące.
            • ajko do majewska12 26.11.05, 14:09
              Przy oznaczaniu lipidów(tłuszcze) obowiązuje dieta niskotłuszczowa 16-18 godzin przed wykonaniem badania.Dla pełnego obrazu gospodarki tłuszczowej wykonujemy lipidogram-Tg,chol.cał.,HDL,LDL.Dieta przed badaniem+cały panel lipidowy daje obraz gosp.tłuszczowej.Niestety często nikt nie uprzedza pacjenta o potrzebie stosowania diety przed badaniem,niestety nie wiem czemu(niewiedza?).Pzdr.K.
              • lilan1 Re: do majewska12 26.11.05, 20:40
                witam.dziękuję ci ajko za ta informację, o obowiazku diety przed badaniem -nikt
                mi nie mówił (powiedzieli tylko że trzeba być na czczo).Zastanawiam się czy nie
                zrobić badań w innym laboratorium jeszcze przed wizytą u lekarza.
                Ajko mam pytanie jakie jeszcze zrobić badania oprócz HDL.LDL,triglicerydów żeby
                był w miare pełny obraz? i dziękuję za odpowiedzi.
                basia
                • konopielka80 Re: do majewska12 26.11.05, 21:52
                  Czasem powodem zbyt duzego stezenia choleterolu moze być złe funkcjonowanie wątroby, może trzeba zrobić próby wątrobowe?
                • ajko Re: do majewska12 26.11.05, 22:27
                  Basiu,zawsze dobrze zrobić badanie w innym laboratorium(możesz porównać wyniki).Cóż mogę poradzić...,myślę,że wystarczy lipidogram,który co jakiś czas będziesz kontrolować.Doczytałam się,że masz cukrzycę i wiesz dobrze,ze zaburzenia gosp.lipidowej są ściśle powiązane z cukrzycą.Gdybyś miała wysokie lipidy i nie wspominała nic o cukrzycy mogłybysmy szukać przyczyny wysokich tłuszczów,a tak... wiadomo skąd ta hiperlipidemia.Życzę Ci basiu dużo zdrowia i pozdrawiam.K.
                  • lilan1 Re: do Ajko 26.11.05, 22:37
                    Ajko ja nie mam cukrzycy to napisała "majewska12",wysoki poziom cholesterolu
                    wyszedł przypadkiem przy badaniach które funduje swoim dzieciom 2 razy do
                    roku.tym razem robiłam dokładne badania nie tylko morfologie no i w ten sposób
                    wiemy że coś nie tak.
                    • ajko Re: do Ajko 26.11.05, 22:56
                      O matko,wybacz;-(.Ale Basia masz na imię.wzrost steżenia lipidów występuje w hiperlipidemiach pierwotnych(podłoże genetyczne),wtórnych-choroby wątroby,nerek,trzustki,cukrzyca,niedoczynność tarczycy,otyłość,niektóre leki.Niestety nie wiem,czy któryś z tych problemów u Was występuje,dlatego trudno doradzić jeszczne jakieś badania.Jeżeli wszystko ok.,to możesz zbadać trzustkę-amylaza,watrobę-ast,alt,ggtp,alp,tbil,dbil,nerki-mocznik,kreatynina,glukoza,tarczyca-ft3,ft4,tsh,t3,t4.Jezeli wszystko ok.to może zabirzenia powoduja leki,jezeli nie leki to mozna zrobić wywiad w rodzinie-dziadkowie,czy nie skarżyli sie na wysoki cholesterol-wtedy byłoby podłoze genetyczne.Pzdr.K.
                      • lilan1 Re: do Ajko 26.11.05, 23:10
                        bardzo ci dziękuję za odpowiedź.będziemy robić badania ,co tylko się da .syn nie
                        brał teraz żadnych lekarstw,jedyne co przychodzi mi do głowy to to że miesiąc
                        temu przez 3 dni pił nalewkę czosnkową ale bolał go po tym brzuch i więcej mu
                        nie dawałam .najbardziej dziwi mnie to ,że po ograniczeniu produktów smażonych
                        tłusciejszyk zupek i słodyczy itp. cholesterol w ciągu 2 miesięcy zamiast spaść
                        z 201 wzrósł na 250.
                        co do podłoża genetycznego -moja babcia zachorowała na miażdżyce w wieku 97
                        lat.wszędzie piszą o wysokim poziomie cholesterolu u dorosłych nie moge nic
                        znaleźć o dzieciach.jeszcze raz dzieki.jak będą wyniki napisze
                        Basia
    • lilan1 Re: cholesterol 250 26.11.05, 22:21
      przyznam się szczerze że im więcej czytam tym bardziej się boje ,teraz wydaje mi
      się że to może być wszystko.w poniedziałek pójdę jeszcze do ośrodka,zobacze co
      powie lekarz i jakie badania zaleci bo do 5 grudnia chyba oszaleje (5 XII mam
      wizyte prywatną )
      • marseille30 Re: cholesterol 250 26.11.05, 23:59
        ... jesli moge cos podpowiedziec i, mam nadzieje, uspokoic.
        Poziom cholesterolu przy hipercholesterolomii jest o wiele, wiele wyzszy.
        U mojego taty, ktory na nia choruje (ponadto na hiperlipidemie ) poziom nie
        skorygowanego lekami cholesterolu siega ponad 3000 jednostek.
        Pozdrawiami zycze duzo zdrowia,
        Ola
    • ajko Re: cholesterol 250 26.11.05, 23:27
      Basiu jak bedziesz miała wyniki napisz konicznie.Napiszę Ci ciekawostkę.Jest pewien naukowiec,niestety nie pamietam nazwiska,który opracował diete dla osób z zaburzona gosp.lipidową.zaleca jedzenie tzw.tłustych rzeczy (golonki,boczusie,kiełbaski),organiczenie węglowodanów.Ponoć lipidy spadają.Pzdr.i czekam na wiadomość.
      • lilan1 Re: cholesterol 250 27.11.05, 10:49
        Ajko,tym lekarzem być może jest dr.Kwaśniewski ze swoją dieta optymalną,nie
        wczytuję się w nią dokładnie ale moja mama ją stosuje.Je właśnie same tłuste
        produkty,codziennie pije śmietanę,smaży "placki z jajek" i smaruje je grubo !!!!
        masłem,,dodatkowo majonez itp.Dodam że u niej ta dieta daje rezultaty ,wszystkie
        badania ma prawidłowe.
        prawdopodobnie w e wtorek będe miała wyniki więc zaraz napiszę.Jeszcze raz
        dziękuję.Basia
    • lilan1 Re: cholesterol 250 28.11.05, 17:56
      witam ,lekarz w ośrodku stwierdził żeby wrócic do normalnego jedzenia,nie
      zalecił żadnych konkretnych badań ,bo stwierdził że nie warto drugi raz dziecko
      kłuć.Następne badanie kontrolne kazano mi zrobić w lutym.Mimo to w czwartek
      zrobie badania prywatnie i będę czekała do poniedziałku (do wizyty).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka