Dodaj do ulubionych

cukrzyca????

27.08.06, 15:42
witajcie, pisalam juz na forum zdrowie i chore dziecko, ale bez odpowiedzi,
dlatego sprobuje tu. U lekarzy ciezko cos sie dowiedziec, bo niemalze
wszystko jest dla nich norma, wiec moze pomoze zdobycie informacji od
rodzicow w podobnej sytuacji.
Moja Dorotka w tym miesiacy skonczyla 3 latka i wszystko sie zaczelo ukladac
w objawy typowe dla cukrzycy, ale badania poziomu glukozy we krwi wychodza
roznie. Lekarz mowi ze wachania moga pokazywac czasem norme a czasem moga byc
kiepskie. Dorotka ma kilka typowych symptomow: duze pragnienie i wielomocz,
zmeczenie, czesto sennosc, kiepski apetyt, coraz bardziej sucha skora, ale
nie kazdy pomiar glukometrem jest zly (czasem sie miesci w gornej normie na
styk), obciazenie glukoza bedziemy robic dopiero w przyszlym tygodniu, cukier
w moczu wychodzil-jak to okreslil lekarz zadowalajacy.Obecnie to nie to samo
dziecko-czesto po 10 minutach zabawy na placu zabach chce wracac do domu i
odpoczywac, dluzsze spacery sa niemozliwe-wczesniej zawsze biegala, teraz
szybko chce na rece bo jest zmeczona, placzliwa. Jestem troche skolowana,
dlatego chetnie dowiedzialabym sie jak to bylo u kogos innego, niz tylko
czytanie suchych objawow i norm w intenecie. z gory dziekuje i pozdrawiam
Mama Marcelka, Dorotki i Helenki
Obserwuj wątek
    • kalpa Re: cukrzyca???? 27.08.06, 15:58
      Musisz poczekać na wyniki.
      Moge Cię jedynie spokoić tym, że mój synek miał dokładnie takie same objawy też
      w trzecim roku życia i trafiłam z podejrzeniem cukrzycy na oddział cukrzycowy w
      Prokocimiu.
      Na nasze szczescie okazało się to zbedne i synek jest zdrowy.
      Mimo to nie daj się zbyć i wywalcz wizytę u dobrego specjalistę.
      Polecam poradnię w Prokocimiu.
      kalpa
      • dorotka.marcelek Re: cukrzyca???? 27.08.06, 16:06
        Mam nadzieje ze z Dorka tez bedzie ok. Pisze z zagranicy-UK, i ciezko mi tu
        doprosic sie o cokolwiek-nie chodzi o jezyk-z tym naszczescie nie mam problemu-
        ale lekarz wszystko kwituje standardem ze to normalne. Oby tak bylochoc
        wytrzymac jest chwulami ciezko.
        Dzieki
    • nati1011 Re: cukrzyca???? 27.08.06, 17:54
      wyniki na granicy normy nie muszą od razu wskazywac na cukrzycę. Czy w moczu
      coś wykryto? Cukiera albo aceton?

Myślę, że możesz kupić glukometr i mierzyć przez jakiś czas poziom cukru. To
      nie są bardzo wysokie koszty. Najlepiej rano na czczo, a potem 2 godziny po
      śniadaniu Podobne pomiary można też robic wieczorem, przed i po kolacji.
      Zapisuj wyniki i z tymi wynikami udaj się do lekara. Taka np 2 tygodniowa
      obserwacja powie lekarzowi bardzo dużo. Może to nie cukrzyca, a jakaś inna
      choroba? Np jakaś wirusówka? U małych dzieci przewaznie występuje cukrzyca I
      typu - ta gwałtowniejsza, więc raczej wyniki powinny być jedoznaczne.

Na pocieszenie - dziś cukrzyca, to dla lekarzy żaden problem. Można z tym
      zupelnie normalnie żyć.
    • dorotka.marcelek Re: cukrzyca???? 27.08.06, 18:08
      W glukometr zaopatrzylam sie wczoraj i od wczoraj mierzymy kilka razy dziennie.
      Wiekszosc pomiarow jest na gornej granicy-wiec calkiem niezle, ale skad w takim
      razie reszta problemow-sennosc, zmeczenie non stop ( wrocila nawet do spania w
      dzien po 2-3 godziny, a nie robila tego juz od roku), duze pragnienie i kiepski
      apetyt. Nie wiem juz czy przeczekac to (choc trwa juz praiw miesiac i jest dosc
      uciazliwe) czy szukac innej przyczyn, ale nie mam pojecia w jakim kierunku.
      • nati1011 Re: cukrzyca???? 27.08.06, 19:44
        pomiary glukometrem trzeba wykonywać w ściśle określony sposób. Większość
        lekarzy zaleca, tak jak pisałam. żle wykonane są bezużyteczne. A więc na czczo
        i 2 godziny po jedzeniu. To ważne.

Reszta objawów wcale nie wskazuje na cukrzycę. Żeby te objawy były cukrzycowe,
        to cukier musiałby być sporo przekroczony. A robiłaś badania na pasożyty?
        Zwłaszcza lambie potrafią być wredne. Może to też być jakiś etap w rozwoju
        dziecka. Nie panikuj więc na razie za bardzo. :))) Na pewno wszystko będzie
        dobrze
    • aaparzoch1 Re: cukrzyca???? 28.08.06, 08:40
      Witaj. Mam nadzieję, że Twoje obawy będą bezpodstawne. Ale moge Ci
      podpowiedzieć, że oprócz badania glukometrem ( ja np. badam naczczo oraz w
      jakis czas po posiłkach) dobrze jest zrobić badanie o nazwie skrótowej HbA1c z
      krwi. W skrocie jest to poziom hemoglobiny glikowanej - przeciętny poziom cukru
      w okresie ok 120 dni. Prywatnie badanie kosztuje ok 20-30 zł i czeka się na
      niego, przynajmniej u nas. Pozdrawiam i życzę małemu zdrówka.
      www.pfm.pl/u235/navi/199076
    • bunio1 Re: cukrzyca???? 28.08.06, 16:54
      Tak zrób badanie hemoglobiny glikowanej ,będziesz wiedziała ,jakie były poziony
      cukru w oststnich 90 dniach ,tę wartośc pomnóż przez 18 wyjdzie wynik średniego
      poziomu cukru(np7,1 x 18 =127,8 ,taki był średni poziom cukru we krwii.Oprócz
      tego niech zrobią badanie ciał ketonowych w moczu .Jeżeli dziecko
      przysypia ,męczy sie to oznacza wysoki poziom ciał ketonowych.Mogą łapac
      skurcze nóżek ,wielomocz ,moczenie się dziecka.Może jak dziecko ma chwiejne
      poziomy cukru ,to niech zastosują pompe insulinową na początek ,aby ustawić
      cukry na każdą godzine doby.Zresztą diabetolog będzie wiedzieć co ma robic.Jak
      masz pytanie jakieś to napisz na adres gazetowy,pozdrawiam.
      Adam tata Bunia-Roberta-aniołka.
      • dorotka.marcelek Re: cukrzyca???? 28.08.06, 18:01
        krzywa cukrowa wyszla minimalnie powyzej normy, wiec lekarz kazal dac sobie
        spokoj i tylko obserwowac mala, badania hemoglobiny glikowanej o ktorej
        wspominaliscie nie chce robic bo nie widzi potrzeby. Dorka poki co wrocila do
        spania w dzien nawet 3 godziny, w domu i przedszkolu bawi sie na siedzaco
        tylko, ciezko ja zachecic do ruch bo placze zaraz ze zmeczona. Zaczela w
        dodatku w nocy wolac procz picia siku, a juz dawno przesypiala noce. Moze
        faktycznie powinnam sobie odposcic, ale widze po niej ze cos jest nie tak0to
        nie to samo zywe i ladnie jedzace dziecko co kiedys.
        • siago1 Re: cukrzyca???? 31.08.06, 12:29
          Oprócz kontaktu z mądrym specjalistą - a tego Ci życzę.....
          dobrze by było, gdybyś wprowadziła dziecku dietę cukrzycową i oczywiście
          dokonywała pomiarów cukru po jedzeniu. Zapisuj co dziecko zjadło i po godzinie
          lub dwóch zrób pomiar glukozy. Wyeliminuj na przykład białe pieczywo na korzyść
          chleba chrupkiego (żytniego). Pieczywo razowe lub ciemne dostepne w sklepach
          jest często barwione karmelem i wygląda jak razowe. Dawaj dziecku grapefruity,
          obrane z białej skórki - wtedy przełknie. Nadmiar spożytych węglowodanów często
          powoduje senność i apatię i jest też powodem "chronicznego zmęczenia". Mleko też
          może wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Zapoznaj się z indeksem
          glikemicznym dla poszczególnych produktów (w wyszukiwarce wrzuć hasło
          indeks...)i według tego komponuj posiłki dla dziecka i całej rodziny.
          No to tyle - powodzenia.Gosia
      • aaparzoch1 Re: Robercie dziękuję 29.08.06, 23:15
        Robercie muszę Ci podziękowac, bo nie miałam pojęcia o tym iloczynie z 18 nie
        miałam pojęcia. Jak widac człowiek całe życie się uczy. Pozdr. Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka