Dodaj do ulubionych

rower stacjonarny

15.06.05, 09:35
mam małe pytanko.... jestem na diecie 1000 kcal i po 35 dniach postanowiłam
dodać ćwiczenia, ze wzgledu na przebyta operacje kręgosłupa zostaje mi
rowerek stacjonarny. I tak właśnie wczoraj wyruszyłam, jeździłam 60 minut i
spaliłam 560 kcal - to wskazania zegara rowerowego - mam nadzieje że
prawdziwe chciałabym na stałe dodac te ćwiczenia ale nie wiem czy codziennie
czy też co drugi dzień ????? Gdzieś slyszałam, ze codzienne ćwiczenia nie
przynosza wiekszego efektu niz te co 2 dzień więc moze ktoś wie coś na ten
temat i pomoże ....
pozdrawiam wszystkich i miłego dnia życze......
Obserwuj wątek
    • joko5 Re: rower stacjonarny 15.06.05, 09:46
      Jeżdzę codziennie aerobowo, bo takie ćwiczenia spalają naszybciej tłuszczyk. W
      ciągu godziny przejeżdzam 30-31km i spalam ok. 230kcal, przynajmnie tak
      pokazuje mój rowerek elektromagnetyczny YORK. Po 1,5 tyg. schudłam 3kg
      ograniczając praktycznie do zera słodycze i zmniejszając porcje posiłków, ale
      nie zrezygnowałam z niczego np. wczoraj jadłam kopytka z sosem, ale nie jak
      wcześniej kopiastą górę, ale mała porcyjkę, ledwo zakrywającą dno talerza.
      Pozdrawiam.
      • sanszajn84 Re: rower stacjonarny 15.06.05, 11:15
        kopytka z sosem.... mniam...taka góre to bym sobie zjadła :D
      • rotkaeppchen1 Re: rower stacjonarny 15.06.05, 13:23
        Co to oznacza, ze jezdzisz aerobowo? czym to sie rozni od normalnej jazdy?
        ciekawi mnie to, bo juz kilka z was pisalo o tym, a ja nie wiem o co chodzi:-)
        • joko5 Re: rower stacjonarny 15.06.05, 13:51
          Ćwiczenia aerobowe np. jazda na rowerze charakteryzuje się dość tempem
          pedałowania z niewielkim obciązeniem (spalanie tkanki tłuszczowej), trener
          nakazał mi przejechanie min. 30-35km na godzinę wtedy ma to jakiś sens, a
          uwierz wcale nie jest to takie proste, nieźle trzeba się napedałować. Jeśli
          dołożysz wysokie obciążenie będziesz wyrabiała mięśnie, a chyba najpierw
          należałoby spalić tłuszczyk.
          • rotkaeppchen1 Re: rower stacjonarny 15.06.05, 21:32
            hmmm... a czy nie fajniej jeździc wobec tego na normalnym rowerze? Ja jezdze po
            miescie, w ogole ostatnio nie poruszam sie inaczej niz na rowerze, nawet jak
            jade cos zalatwic w centrum. A na rowerze, tez mozna sobie ustawic lekkie
            obciazenie i pedalowac szybko.
            A co do miesni, to podobno im wiecej miesni, tym szybciej sie chudnie:-)
            • joko5 Re: rower stacjonarny 16.06.05, 15:48
              Żeby osiągnąć tempo aerobowe należałoby jechać ulicą, z cała pewnościa nie
              jazda po mieście.
              • rotkaeppchen1 Re: rower stacjonarny 16.06.05, 21:30
                w miescie, mialam na mysli obrzeża miasta:-) Tam wyciagam zawrotne szybkosci.
                Dzis spróbowalam aerobowo, czyli mniejsze obciazenie a wieksza czestotliwosc
                przebierania nogami. Bylo super. Bylam mniej zmeczona za to bardziej spocona,
                wiec to chyba o czyms swiadczy:-)
                • joko5 Re: rower stacjonarny 16.06.05, 21:50
                  I o to chodzi, tak trzymaj.
    • mafilka Re: rower stacjonarny 17.06.05, 19:42
      Przy ćwiczeniach spalających tłuszcz tętno nie powinno przekraczać 130 uderzeń
      na minutę i raczej nie ważna jest przy tym odległość, ale właśnie czas ( nie
      mniej niż 30 minut) i tętno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka