Dodaj do ulubionych

jaki jest status prawny doktoranta?

05.05.05, 21:07
ktos wie? zawsze mam z tym problemy przy okazji zalatwiania roznych
formalnosci
Obserwuj wątek
    • lodziasta Re: jaki jest status prawny doktoranta? 05.05.05, 22:31
      Doktorant z punktu widzenia prawa jest nikim innym jak studentem, czyli osobą uczącą się. Taką wykładnię stosuje moja uczelnia (PWr), ale nie musi to być prawda, ponieważ porad prawnych rektorowi udziela facet, którego żona jest prawnikiem;-) A na poważnie. Przy okazji załatwiania różnych formalności (US, ZUS, NFZ itd.) wszyscy traktują mnie jak studentkę. Jako pracownika potraktowano mnie jedynie w sklepie komputerowym, przez który brałam kredyt na zakup sprzętu.
    • mama.tadka Re: jaki jest status prawny doktoranta? 06.05.05, 08:12
      Strasznie mnie denerwuje ten idiotyczny status doktoranta :(
      • loorien Re: jaki jest status prawny doktoranta? 06.05.05, 12:12
        taa studenci ale bez zniżek na pociągi itp.
        • gdgt Re: jaki jest status prawny doktoranta? 06.05.05, 21:55
          Doktorant jest sluchaczem studiow doktoranckich, czyli po prostu studentem.
          Uczelnia powinna odprowadzac skladke zdrowotna za doktoranta, ale nie oplaca
          zadnej skladki emerytalnej (bo student to student, a nie pracownik zatrudniony
          na umowe o prace). Mimo to studia doktoranckie wliczaja sie do bezskladkowego
          czasu nauki (wazne przy obliczaniu emerytury).
          A jesli chodzi o znizki, to bywa roznie. Uniwerek Warszawski funduje swoim
          doktorantom 50% znizki na pociagi (na zasadzie umowy zakladowej miedzy PKP a
          UW), a znizka na komunikacje miejska jest do 26. roku zycia (jak dla kazdego
          studenta). Pozdrawiam
          • ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 07.05.05, 09:04
            uw niby daje znizka na pkp 50% ale tylko tym uczącym i wydaje ją w
            kwietniu/maju choc jest wystawiona na caly rok na polske w zwiazku z czym w
            swięta nie mozna sobie pojechac ze znizka do domu, i w praktyce jest na 3/4 roku

znizka na mzk nie jest wcale oficjalnie oblozona ograniczeniem do 26 r.ż., jest
            tak dla zwyklych studentow, ale przy doktorantach o dziwo nie ma takiej
            klauzuli (a doktorantem mozna byc w dowolnym momencie zycia, tak jak i
            studentem, wiadomo), uregulowac to ma rada miasta w-wy, ale kiedy - nie wiadomo

ps znizki dotyczą uczestnikow studiow dokt a nie sluchaczy, przynajmniej mzk
            wprowadza takie rozroznienie, na ile oficjalnie i legalnie - nie wiem
            • gdgt Re: jaki jest status prawny doktoranta? 07.05.05, 19:22
              rzeczywiscie, jest jakas roznica miedzy sluchaczami a uczestnikami studiow
              doktoranckich, nie wiem, czy chodzi o platne studia i nieplatne, czy o cos
              jeszcze innego???
              a jesli chodzi o znizke PKP na UW, to ja dostalam ja w marcu (przed wielkanoca),
              mialam zaplacic za nia podatek (ktory wszyscy pracownicy maja zaplacic), ale do
              tej pory nikt ode mnie tych pieniedzy nie wzial (mieli zabrac ze stypendium i
              nie zabrali)...
              • ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 08.05.05, 08:16
                ano wlasnie, dobrze chociaz ze w marcu, a jakiej wysokosci ten podatek mial byc
                (tez o nim slyszalam)? znaczy czy sie kalkuluje chcialabym policzyc, bo ja malo
                podrozuje w roku...
            • marcin_kob Re: jaki jest status prawny doktoranta? 07.05.05, 19:51
              jestes w 100% pewna ze mzk w warszawie akceptuje ulgowe bilety? bo do mnie
              jeden kanar sie przyczepił jak mu pokazałem legitymacje i powiedział ze niema
              tam znizki 50% wiec znizka w mzk nieobowiazuje,
              wiec dostał 5 zł i przestał sie kłucić,
              teraz sie zastanawiam czy niestraciłem piataka :-))
              • ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 08.05.05, 08:15
                no wiec uczestnik ma znizke, sluchacz nie ma, ale nie wynika to zadnego
                regulaminu ani z ustawy, wg ustawy jestesmy studentami, szczegolowe przepisy
                nie precyzują, nawet tego wieku 26rż

mnie kontrolowali i uznawali znizke juz kilkakrotnie odkąd nastapilo jej
                wprowadzenie (listopad to byl chyba), czytali te legitymacje jakby byla po
                grecku i w koncu zostawiali mnie w spokoju, w razie czego tzreba miec w
                pamieci, ze wg ustawy z 2003 i orzeczen nsa itp... tak wiec zalezy kiedy to
                bylo, czy jestes uczestnikiem wg legitymacji, czy legitymacja jest
                pospemplowana na dany rok i czytelna i czy... dasz sie zagadac kanarowi
                (zatrzymac, wysadzic i wogole wdasz w rozmowe z niedouczonym kanarem, bo ja
                mialam rozmowe z kanarem w centrum, ktory mi dokladnie wytlumaczyl, jak
                sytuacja wyglada, choc i tak wiedzialam i byl calkiem na poziomie :))

5pln to nie za duzo, ode mnie kiedys kanar chcial 10 na oplate manipulacyjna,
                ale w przypadku doktorantow kobiet dobrze dziala udawanie idiotki :))
              • ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 08.05.05, 08:22
                poza tym jeszcze mi sie przypomnialo, ze nasz instytut dostal pismo w tej
                sprawie, co prawda go nie powielił (a kasa to spora wiec mogl sie wysilic i
                kazdemu dostarczyc) i dowiedzielismy sie pzrypadkiem od kolegi, moze wiec
                wkleje tresc maila od kolegi, przy okazji ustwa z 1990 a nie ta o stopniach,
                przepraszam za pomyłke:

"nie wiem czy korzystasz z komunikacji miejskiej, ale masz prawo do 50% zniżki.
                Zgodnie z postanowieniem przepisu art. 1 ust. 1 i 2
                ustawy z dn. 12 września 1990 r. o szkolnictwie wyższym, przewidziane w art.
                153 tej ustawy uprawnienie do 50% ulgi w opłatach za
                przejazdy środkami komunikacji miejskiej obejmuje studentów (nie słuchaczy)
                wszystkich typów studiów wymienionych w art. 4 ust. 2
                ustawy, a więc i studiów doktoranckich. Rozp. MEN z dn. 10 czerwca 1991 r. w
                sprawie studiów doktoranckich i stypendiów naukowych
                nie modyfikuje uprawnienia uczestnika studiów doktoranckich z art. 153 ustawy.
                Wobec powyższego oraz na podstawie dotychczasowego orzecznictwa NSA dot.
                opiniowanej kwestii uznać należy uprawnienie uczestników
                studiów doktoranckich do korzystania z przejazdów ulgowych (wewnętrzne pismo
                ZTM z dn. 4 października br.). ZTM jest zobowiązane
                zwrócić Ci równowartość niewykorzystanych przejazdów bez pobierania opłaty
                manipulacyjnej i sprzedać nowy bilet ulgowy, za okazaniem
                legitymacji oraz dowodu osobistego."
                • marcin_kob Re: jaki jest status prawny doktoranta? 08.05.05, 17:46
                  dziekuje bardzo,
                  dzieki tobie przynajmniej zaoszczedze 30 zł miesiecznie,

ps
                  w moim przypadku numer ze słodką idiotką odpada, a piataka zawsze daje na
                  browar jak mnie złapia, mowie ze niemam wiecej i ze niemam dokumentów ze soba i
                  sie odczepiają
                  • ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 08.05.05, 17:57
                    proszę bardzo :))
                    tylko sprawdź czy aby spełniasz te wszystkie wymogi: uczestnik, legitymacja,
                    etc.

a najlepiej udaj się na ul. senatorską do centrali mzk i sprawdź - tam Cię
                    poinformują dokładnie o tym co Ci przysługuje, a jeśli sie okaze ze masz zniżke
                    to miej przy sobie dowód osobisty, legitymację i kazrte miejską - to możesz
                    zwrócic bilet niewykorzystany do konca miesiąca i zrwoca Ci równowartość
                    niewykorzystanych dni + sprzedadzą nowy ulgowy (wtedy będziesz już miał
                    pewność, czy masz zniżke, czy nie)

milego majowego wieczoru

Lady P
                    • marcin_kob Re: jaki jest status prawny doktoranta? 08.05.05, 18:35
                      ze ja wczesniej na to niewpadłem :-((
                      • ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 07:13
                        cheer up :)) nikt z nas nie był taki mądry, żeby się zniżki domagać, choć prawo
                        jej nie zabrania, jak już będziesz na tej sentorskiej, to się może dowiesz
                        czegoś ciekawego..
                        • p.d.james Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 09:56
                          o ile mi wiadomo jeszcze nie tak dawno w regulaminie przejazdow komunikacja
                          miejska w Wa-wie bylo wyrazne stwierdzenie, ze znizka nie dotyczy doktorantow ;-
                          )
                          Ja z doswiadczenia wiem, ze legitymacja doktoranta UW przydaje sie wylacznie
                          przy wejsciu do...Ogrodu Botanicznego w Alejach Ujazdowskich.
                          Do kina i do muzeow wchodze czasami na ulgowy bilet dzieki temu, ze wygladam
                          na "mniej-wiecej okolo 26 lat" i mam jescze swoja amerykanska legitymacje
                          studencka ze zdejciem ale bez daty waznosci ( za to z duzym napisem Univercity;-
                          ))).

Pozdrawiam ;-))
                          • kohomologia Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 12:30
                            > o ile mi wiadomo jeszcze nie tak dawno w regulaminie przejazdow komunikacja
                            > miejska w Wa-wie bylo wyrazne stwierdzenie, ze znizka nie dotyczy
                            doktorantow ;

Jakis czas temu byla na ten temat dyskusja na forum. Na stronie
                            www.ztm.waw.pl/taryfa4.php
                            mozna przeczytac (pozwole sobie zacytowac):
                            "studenci szkół wyższych i wyższych szkół zawodowych - na podstawie ważnej
                            legitymacji studenckiej wg wzoru określonego przez Ministra Edukacji Narodowej.
                            Uprawnienie nie dotyczy słuchaczy studiów podyplomowych i studiów doktoranckich.

(art.153 ustawy z dnia 12 września 1990 r. o szkolnictwie wyższym - Dz.U.nr 65
                            poz.385 oraz art.77 ustawy z dnia 26 czerwca 1997 r. o wyższych szkołach
                            zawodowych - Dz.U. nr 96 poz. 590).
                            (Uwaga! Ulga przysługuje także uczestnikom studiów doktoranckich - na podstawie
                            legitymacji uczestnika studiów doktoranckich wg wzoru określonego przez MENiS
                            oraz, zgodnie z Ustawą z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (t.j. Dz.
                            U. z 1996 r. Nr 67 poz. 329 ze zm.), słuchaczom kolegiów nauczycielskich - na
                            podstawie legitymacji MENiS - II/183)"

Ja sobie wydrukowalam stosowny fragment regulaminu i nosze razem z biletem
                            miesiecznym. Ale nigdy nie byl mi potrzebny, choc legitymacje ogladali.
                            Oglosili jakos w pazdzierniku tego roku (acz na postawie ustawy, ktora byla
                            duzo, duzo wczesniej...).
                            A co do fundowania znizki kolejowej fundowanej przez UW, to mysmy sami musieli
                            wykupic sobie legitymacje, a kwote potraca ze stypendium.
                          • ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 14:36
                            tak, ale teraz ta klauzula "nie dot doktorantow" zostala zniesiona - usunieto
                            ją ze wszystkich autosbusow, tramwajow, metra i regulaminu

a z doswiadczenia dodam, ze na kolejke na kasprowy sie przydaje
                            • skrzydlaczek Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 14:41
                              I czasem do kina :)))
                        • marcin_kob Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 21:03
                          zciekawosci sprawdze i dam znac na formum, przejezdzam tamtedy codziennie wiec
                          nie bedzie to dla mnie specjalna wycieczka
                • aburida Re: jaki jest status prawny doktoranta? 13.06.05, 15:35
                  Przepis art. 153 ustawy o szkolnictwie wyższym został wprowadzony w dziale V,
                  rozdziale 1 ustawy o szkolnictwie wyższym regulującym tryb przyjęcia na studia
                  oraz prawa i obowiązki studentów. Zgodnie z przepisem art. 142 przyjęcie w
                  poczet studentów następuje z chwilą immatrykulacji. Zawarte we wskazanym
                  rozdziale przepisy nakładające na studentów obowiązki, jak i przyznające im
                  prawa, w tym prawo do 50% ulgi w opłatach za przejazdy środkami komunikacji
                  miejskiej, odnoszą się do studentów od chwili ich przyjęcia do momentu
                  ukończenia studiów, przez który należy rozumieć otrzymanie przez absolwenta
                  dyplomu ukończenia studiów lub skreślenie z listy studentów.
                  Powołane przepisy nie dotyczą zatem studiów doktoranckich, odnośnie
                  których regulacje prawne zostały ujęte w rozporządzeniu Ministra Edukacji
                  Narodowej i Sportu z dnia 10 czerwca 1991 r. w sprawie studiów doktoranckich
                  stypendiów naukowych, wydanego na podstawie art. 36 ust. 2 i art. 20 ust. 2
                  ustawy z dnia 12 września 1990 r. o tytule naukowym i stopniach naukowych (Dz.
                  U. Nr 65, poz. 386). Wskazane rozporządzenie nie przyznaje uczestnikom studiów
                  doktoranckich prawa do ulg w komunikacji miejskiej. W związku powyższym
                  przedmiotowa ulga nie przysługuje uczestnikom studiów doktoranckich.
                  Reasumując: prawa i obowiązki studentów regulują odrębne przepisy nie mające
                  zostosowania do uczestników studiów doktoranckich
    • vigla Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 11:52
      Gorący temat dla doktorantów na
      www.nauka-edukacja.p4u.pl/index.php
      • ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 14:50
        vigla - jaki gorący temat? - pachnie super-expressem, tutaj prosze z nami
        dyskutowac a nie ciagle naganiac na niezalezne forum, ktore i tak przez ostatni
        tydzien nie dzialalo a jak dziala to ciagle na jedną modłe
        • mayta Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 20:03
          Czyli jezeli mam powyzej 26 lat i jestem doktorantem, to teraz przysluguje mi
          znizka na MZK?

Czy tylko w Warszawie czy w innych miastach tez?

Jak to jest z tym PKP dla UW, cztery lata widze wisza na UW plakaty na ktorych
          jest wyraznie napisane, ze uprawnienie do znizki nie dotyczy doktorantow, nagle
          wy piszecie ze dotyczy?
          • ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 20:50
            no nie wiem, boje sie powiedziec, ale z przepisow nie wynika, ze nie, znaczy
            nie ma wiekowego obwarowania, najlepiej isc kupic bilet na senatorskiej
            pokazujac legitymacje (zreszta zawsze przy zakupie biletu powinni sprawdzic czy
            znizka przysluguje) to bedzie pewnosc, albo sie zapytac no nie wiem ...
            prawnika?

mowie tylko o Wawie

doktorantow nie dotyczy pkp, pisali wołami, ale tych uczących czyli de facto
            ala pracownikow - dotyczy (to tak jak z tą znizka w mzk, pisali w autobusach ze
            nie dotyczy, a chyba zawsze dotyczyla, czyli ukrywali czesc prawdy)
          • kohomologia Re: jaki jest status prawny doktoranta? 10.05.05, 10:38
            > Czyli jezeli mam powyzej 26 lat i jestem doktorantem, to teraz przysluguje mi
            > znizka na MZK?
            Wg mnie tak pod warunkiem, ze na legitymacji masz napisane "uczestnik" studiow
            doktoranckich, a nie sluchacz.

> Czy tylko w Warszawie czy w innych miastach tez?
            Jak dla mnie, to podstawa prawna jest wszedzie ta sama - ale w Wa-wie napisali
            to wprost w regulaminie. Jak jest w innych miastach - nie mam pojecia. Jestem
            fizykiem, a nie prawnikiem ;-)

> Jak to jest z tym PKP dla UW, cztery lata widze wisza na UW plakaty na
            ktorych jest wyraznie napisane, ze uprawnienie do znizki nie dotyczy
            doktorantow, nagle wy piszecie ze dotyczy?

U nas (fizyka UW) mozliwosc wykupienia legitymacji PKP pojawila sie po raz
            pierwszy w tym roku kolo marca. Z tego co wiem pracownicy za swoje legitymacje
            nie placa. A poza tym nie wiem, czy nie jest to decyzja konkretnego wydzialu.
            • p.d.james Re: jaki jest status prawny doktoranta? 10.05.05, 13:18
              Na UW informacje (plakaty) o legitymacjach dla pracownikow pojawiaja sie co
              roku w styczniu ( z zastrzezeniem ze nie doktoranci nie sa uprawnieni do ich
              otrzymania) poczym ok. kwietnia poczta pantoflowa rozchodzi sie wiadomosc, ze
              mozna jednak ja odebrac. W legitymacji wpisuja nie "doktorant" a "asystent"a
              mila pani w Kazimierzu dodaje tez, ze wrazie kontroli i jakichkolwiek pytan "
              bron Boze nie pokazywac legitymacji doktoranckiej tylko dowod".
              Ja w ten sposob dostawalam legitymacje przez 3 lata i to bez zadnych oplat -
              od tego roku podobno trzeba juz placcic ( sciagaja z pensji lub stypendium).
              Pozdrawiam ;-)
              • janna1 Re: jaki jest status prawny doktoranta? 10.05.05, 14:18
                ja też tak jeżdzę PKP - jako asystent. a właśnie zaciąnęłam języka na wydziale
                i okazało się ze na MZA w Warszawie też są zniżki dla doktorantów
                stypendiowanych. fajnie
          • gdgt Re: jaki jest status prawny doktoranta? 11.05.05, 13:24
            kurcze, cos z tym trzeba zrobic: nie moze byc na uw tak, ze ktos wie o znizkach,
            przemyka sie do kazimierza i zalatwia sobie znizke, a ktos inny nie wie,
            sugeruje sie blednym plakatem i jezdzi bez znizki. skoro mamy taka fajna nowa
            pania rektor, to moze trzeba by to wnioesc na wokande?
            Jezeli chodzi o podatek placony za legitymacje PKP: pani w kazimierzu
            powiedziala, ze wynosi on 30 zl, w katedrze dowiedzialam sie od
            kolegow-pracownikow, ze wynosi on 60 zl, ale tak naprawde jeszcze nikt nikomu
            nic ze stypendium nie sciagnal...
            pozdr
            • p.d.james Re: jaki jest status prawny doktoranta? 11.05.05, 14:00
              Sprawa byla na wokandzie przy okazji poprzedniej kampanii wyborczej na Rektora-
              byla petycja i zbieranie podpisow przez samprzad doktorantow Wydzialu
              Historycznego ( bo my mamy baaaardzo zaangazowanego kierownieka studium,
              zazyczyl sobie coby powolac takowy i coby nawet, tu cytat "dzialal i
              konsultowal"). Tyle tylko, ze jakos mimo plakatow i podpytywania czy by sie
              ludzie z innych wydzialow nie podpisali odzew byl mizerny. W koncu poszlo to do
              Kazimierzowskiego z 40-45 podpisami i w kilka tygodni pozniej okazalo sie
              ze "daja" legitymacje.
              Co do ceny w tym roku to nie jestem pewna ale znajomi etatowcy twierdza, ze
              zciagneli im za te przyjemnosc z pensji 79 PLN.
              Pozdrawiam ;-)
              • mayta Re: jaki jest status prawny doktoranta? 12.05.05, 13:58
                Dzieki za odpowiedzi - ale nie moge powiedziec, zeby mnie to nie oslabilo z
                lekka. To znaczy, ze od czterech lat sa lgitymacje dla doktorantow na PKP a ja
                sie o tym dowiaduje na miesiac przed obrona! Fajnie, pojezdze sobie chyba przez
                ten miesiac za wszystkie czasy zeby sie odkuc :) Swoja droga trzeba by w takim
                razie jakis proces wytoczyc za falszywe informacje na plakatach. Dodam, ze na
                poczatku studiow doktoranckich pytalem tez w sekretariacie (bo niby skad mialem
                wiedziec, gdzie pytac) czy sa znizki na kolej dla nas i na MZK i odpowiedziano
                mi, ze nie. Na stronie internetowej zas nic na ten temat nie znalazlem. W sumie
                na kolej nie wydawalem, bo z Wawy jestem, ale co powiedziec o tych, ktorzy
                jezdza np. do rodziny z innych miast? Historycy, u nas z ta petycja chyba nie
                byliscie (Iberystyka, po sasiedzku)? W ogole przeplyw informacji wsrod
                doktorantow UW jest zerowy (dobrze, ze jest teraz to forum!) W czasie
                niedawnych wyborow przedstawicieli doktorantow do senatu zadalem publicznie
                pytanie o znizki i znowu mi odpowiedziano, ze nie ma. Tak przy okazji jak juz
                jestesmy przy socjalu to czy ktos wie dlaczego przesal nam przyslugiwac zwrot
                za wakacyjne wyjazdy zagraniczne i musimy sie ograniczyc do "wczasow
                krajowych"? To chyba jeszcze wiekszy absurd?
                • p.d.james Re: jaki jest status prawny doktoranta? 12.05.05, 14:45
                  To są jakiekolwiek zwroty za wakcje ???? Jak to miło dowiedzieć sie o tym na
                  jakieś 4 miesiące przed obroną !!
                  Cóż, wygląda na to, że przepływ informacji wśród doktorantów UW jest jeszcze
                  gorszy niż to wygląda na pierwszy rzut oka.
                  • mayta Re: jaki jest status prawny doktoranta? 12.05.05, 15:28
                    Chodzi mi o to dofinansowanie (czyli w praktyce zwrot czesci kosztow, bo
                    dostaje sie pieniadze po a nie przed):

www.uw.edu.pl/pl.php/dzial/doctor.html
                    Dlaczego doktoranci moga jezdzic tylko na "wczasy krajowe" a rozbijanie sia po
                    zagranicach przysluguje po doktoracie, skoro pieniadze sa te same?
                    • edgar2005 Re: jaki jest status prawny doktoranta? 12.05.05, 16:27
                      O co chodzi z tymi "wczasami"? Co to są w ogóle wczasy? Jeśli np. moja żona ma
                      kwaterę agroturystyczną to czy ja mogę spędzić u niej wczasy i dostać
                      dofinansowanie? Czy to przysługuje doktorantom nie będącym pracownikami? Ja też
                      chcę na wczasy...
                      • mayta "wczasy" 12.05.05, 17:29
                        Tak, jesli wystawi Ci fakture, to tak.
                        • skrzydlaczek Re: "wczasy" 12.05.05, 20:32
                          Mayta, napisz wiecej o tych wczasach - komu to dofinansowanie przysluguje, jaki
                          musi byc max. dochod, jak wczasy musza wygladac (co to znaczy, ze sa
                          zorganizowane), itp.
                          • mayta Re: "wczasy" 13.05.05, 19:03
                            Wydaje mi sie, ze dofinansowanie przysluguje wszystkim doktorantom raz w roku
                            na podstawie rachunku za "COS" co mozna podciagnac pod wypoczynek (slowo wczasy
                            w rachunku np. za sam pobyt czy hotel byloby idealne, jak mnie kiedys
                            poinstruowano). Wysokosc dofinansowania jest obliczana dla kazdego
                            indywidualnie na podstawie jego zadeklarowanych dochodow oraz wysokosci
                            poniesionych wydatkow (ale mozna liczyc na kilka stow). Wszystko zalatwia sie w
                            biurze, ktore miesci sie przy Malym Dziedzincu i tam proponuje upewnic sie co
                            do szczegolow.
    • katlis79 Re: jaki jest status prawny doktoranta?!!! 13.06.05, 13:51
      Sprawa nie jest aż taka prosta, jak się wydaje, zwłaszcza, gdy przychodzi do
      podpisywania extra umów o pracę, typu umowa na zlecenie. Okazuje się, że
      student studiów doktoranckich jest zawieszony między statusem studenta a osoby
      bezrobotnej. Nie obowiązują go prawa typy 50% ulga w biletach, ale dostaje za
      to stypendium. Kiedy podpiszesz jakąś umowę, nie możesz wybrać opcji, że jesteś
      studentem i jesteś normalnie zgłaszanu do Urzędu Skarbowego, ZUSu itd.
    • mastersto Słuchacz czy uczestnik? 13.06.05, 15:04
      Witajcie!
      Może za szybko przeczytałem te posty ale czegoś nie łapię... Jaka jest różnica
      między słuchaczem a uczestnikiem studiów doktoranckich? Wyjaśnijcie proszę...
    • b-torres Re: jaki jest status prawny doktoranta? 19.06.05, 10:33
      witam,
      ciekawa dyskusja, ALE... w Krakowie gdzie studiuje dyskutwano tak bodajze 2
      lata temu, kiedy MPK nagle stwierdzilo, ze doktorantom znizka na przejazdy sie
      nie nalezy. W zwiazku z protestami i sadzeniem sie w NSA (juz nie pamietam, o
      kogo konkretnie chodzilo), NSA zdecydowal, ze znizka doktorantom nalezy
      sie.Wowczas to mpk dzentelmensko zwrocilo nadplacone pieniadze tym,ktorzy
      kupili "normalne"bilety okresowe-o jednorazowych nie bylo mowy, z braku
      dokumentacji itp. Niemniej jednak chciwa spolka zawiadujaca miejska komunikacja
      zwrocila sie do minister Lybackiej o wykladnie sytowanej ustawy, a ta
      stwierdzila, ze doktoranci prawa do znizki nie maja, arh=gumentujac-podobno-ze
      doktoranci maja wiecej pieniedzy niz ich promotorzy dzieki grantom itp
      (bullshit). I decyzje NSA diabli wzieli, a doktoranci znizek nie maja.
      Co do roznicy miedzy sluchaczem a uczestnikiem, to zapewne chodzi bardziej o
      forme niz o tresc - bo mpk krakowskie jednych i drugich ma w glebokim powazaniu
      i kaze placic za przejazdy dwa razy wiecej niz studenci.
      BTW, ja mam w legitymacji napisane "uczestnik",a le jakos nie chce mi sie
      drukowac odpowiednich ustaw, bo w razie czego sprawa wyladowalaby w sadzie... a
      mpk ma wiecej kasy na prawnikow.
      • edgar2005 Re: jaki jest status prawny doktoranta? 19.06.05, 12:24
        Tylko bojkot MPK! Rowerem taniej i zdrowiej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka