janna1 05.05.05, 21:07 ktos wie? zawsze mam z tym problemy przy okazji zalatwiania roznych formalnosci Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lodziasta Re: jaki jest status prawny doktoranta? 05.05.05, 22:31 Doktorant z punktu widzenia prawa jest nikim innym jak studentem, czyli osobą uczącą się. Taką wykładnię stosuje moja uczelnia (PWr), ale nie musi to być prawda, ponieważ porad prawnych rektorowi udziela facet, którego żona jest prawnikiem;-) A na poważnie. Przy okazji załatwiania różnych formalności (US, ZUS, NFZ itd.) wszyscy traktują mnie jak studentkę. Jako pracownika potraktowano mnie jedynie w sklepie komputerowym, przez który brałam kredyt na zakup sprzętu. Odpowiedz Link
mama.tadka Re: jaki jest status prawny doktoranta? 06.05.05, 08:12 Strasznie mnie denerwuje ten idiotyczny status doktoranta :( Odpowiedz Link
loorien Re: jaki jest status prawny doktoranta? 06.05.05, 12:12 taa studenci ale bez zniżek na pociągi itp. Odpowiedz Link
gdgt Re: jaki jest status prawny doktoranta? 06.05.05, 21:55 Doktorant jest sluchaczem studiow doktoranckich, czyli po prostu studentem. Uczelnia powinna odprowadzac skladke zdrowotna za doktoranta, ale nie oplaca zadnej skladki emerytalnej (bo student to student, a nie pracownik zatrudniony na umowe o prace). Mimo to studia doktoranckie wliczaja sie do bezskladkowego czasu nauki (wazne przy obliczaniu emerytury). A jesli chodzi o znizki, to bywa roznie. Uniwerek Warszawski funduje swoim doktorantom 50% znizki na pociagi (na zasadzie umowy zakladowej miedzy PKP a UW), a znizka na komunikacje miejska jest do 26. roku zycia (jak dla kazdego studenta). Pozdrawiam Odpowiedz Link
ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 07.05.05, 09:04 uw niby daje znizka na pkp 50% ale tylko tym uczącym i wydaje ją w kwietniu/maju choc jest wystawiona na caly rok na polske w zwiazku z czym w swięta nie mozna sobie pojechac ze znizka do domu, i w praktyce jest na 3/4 roku znizka na mzk nie jest wcale oficjalnie oblozona ograniczeniem do 26 r.ż., jest tak dla zwyklych studentow, ale przy doktorantach o dziwo nie ma takiej klauzuli (a doktorantem mozna byc w dowolnym momencie zycia, tak jak i studentem, wiadomo), uregulowac to ma rada miasta w-wy, ale kiedy - nie wiadomo ps znizki dotyczą uczestnikow studiow dokt a nie sluchaczy, przynajmniej mzk wprowadza takie rozroznienie, na ile oficjalnie i legalnie - nie wiem Odpowiedz Link
gdgt Re: jaki jest status prawny doktoranta? 07.05.05, 19:22 rzeczywiscie, jest jakas roznica miedzy sluchaczami a uczestnikami studiow doktoranckich, nie wiem, czy chodzi o platne studia i nieplatne, czy o cos jeszcze innego??? a jesli chodzi o znizke PKP na UW, to ja dostalam ja w marcu (przed wielkanoca), mialam zaplacic za nia podatek (ktory wszyscy pracownicy maja zaplacic), ale do tej pory nikt ode mnie tych pieniedzy nie wzial (mieli zabrac ze stypendium i nie zabrali)... Odpowiedz Link
ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 08.05.05, 08:16 ano wlasnie, dobrze chociaz ze w marcu, a jakiej wysokosci ten podatek mial byc (tez o nim slyszalam)? znaczy czy sie kalkuluje chcialabym policzyc, bo ja malo podrozuje w roku... Odpowiedz Link
marcin_kob Re: jaki jest status prawny doktoranta? 07.05.05, 19:51 jestes w 100% pewna ze mzk w warszawie akceptuje ulgowe bilety? bo do mnie jeden kanar sie przyczepił jak mu pokazałem legitymacje i powiedział ze niema tam znizki 50% wiec znizka w mzk nieobowiazuje, wiec dostał 5 zł i przestał sie kłucić, teraz sie zastanawiam czy niestraciłem piataka :-)) Odpowiedz Link
ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 08.05.05, 08:15 no wiec uczestnik ma znizke, sluchacz nie ma, ale nie wynika to zadnego regulaminu ani z ustawy, wg ustawy jestesmy studentami, szczegolowe przepisy nie precyzują, nawet tego wieku 26rż mnie kontrolowali i uznawali znizke juz kilkakrotnie odkąd nastapilo jej wprowadzenie (listopad to byl chyba), czytali te legitymacje jakby byla po grecku i w koncu zostawiali mnie w spokoju, w razie czego tzreba miec w pamieci, ze wg ustawy z 2003 i orzeczen nsa itp... tak wiec zalezy kiedy to bylo, czy jestes uczestnikiem wg legitymacji, czy legitymacja jest pospemplowana na dany rok i czytelna i czy... dasz sie zagadac kanarowi (zatrzymac, wysadzic i wogole wdasz w rozmowe z niedouczonym kanarem, bo ja mialam rozmowe z kanarem w centrum, ktory mi dokladnie wytlumaczyl, jak sytuacja wyglada, choc i tak wiedzialam i byl calkiem na poziomie :)) 5pln to nie za duzo, ode mnie kiedys kanar chcial 10 na oplate manipulacyjna, ale w przypadku doktorantow kobiet dobrze dziala udawanie idiotki :)) Odpowiedz Link
ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 08.05.05, 08:22 poza tym jeszcze mi sie przypomnialo, ze nasz instytut dostal pismo w tej sprawie, co prawda go nie powielił (a kasa to spora wiec mogl sie wysilic i kazdemu dostarczyc) i dowiedzielismy sie pzrypadkiem od kolegi, moze wiec wkleje tresc maila od kolegi, przy okazji ustwa z 1990 a nie ta o stopniach, przepraszam za pomyłke: "nie wiem czy korzystasz z komunikacji miejskiej, ale masz prawo do 50% zniżki. Zgodnie z postanowieniem przepisu art. 1 ust. 1 i 2 ustawy z dn. 12 września 1990 r. o szkolnictwie wyższym, przewidziane w art. 153 tej ustawy uprawnienie do 50% ulgi w opłatach za przejazdy środkami komunikacji miejskiej obejmuje studentów (nie słuchaczy) wszystkich typów studiów wymienionych w art. 4 ust. 2 ustawy, a więc i studiów doktoranckich. Rozp. MEN z dn. 10 czerwca 1991 r. w sprawie studiów doktoranckich i stypendiów naukowych nie modyfikuje uprawnienia uczestnika studiów doktoranckich z art. 153 ustawy. Wobec powyższego oraz na podstawie dotychczasowego orzecznictwa NSA dot. opiniowanej kwestii uznać należy uprawnienie uczestników studiów doktoranckich do korzystania z przejazdów ulgowych (wewnętrzne pismo ZTM z dn. 4 października br.). ZTM jest zobowiązane zwrócić Ci równowartość niewykorzystanych przejazdów bez pobierania opłaty manipulacyjnej i sprzedać nowy bilet ulgowy, za okazaniem legitymacji oraz dowodu osobistego." Odpowiedz Link
marcin_kob Re: jaki jest status prawny doktoranta? 08.05.05, 17:46 dziekuje bardzo, dzieki tobie przynajmniej zaoszczedze 30 zł miesiecznie, ps w moim przypadku numer ze słodką idiotką odpada, a piataka zawsze daje na browar jak mnie złapia, mowie ze niemam wiecej i ze niemam dokumentów ze soba i sie odczepiają Odpowiedz Link
ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 08.05.05, 17:57 proszę bardzo :)) tylko sprawdź czy aby spełniasz te wszystkie wymogi: uczestnik, legitymacja, etc. a najlepiej udaj się na ul. senatorską do centrali mzk i sprawdź - tam Cię poinformują dokładnie o tym co Ci przysługuje, a jeśli sie okaze ze masz zniżke to miej przy sobie dowód osobisty, legitymację i kazrte miejską - to możesz zwrócic bilet niewykorzystany do konca miesiąca i zrwoca Ci równowartość niewykorzystanych dni + sprzedadzą nowy ulgowy (wtedy będziesz już miał pewność, czy masz zniżke, czy nie) milego majowego wieczoru Lady P Odpowiedz Link
marcin_kob Re: jaki jest status prawny doktoranta? 08.05.05, 18:35 ze ja wczesniej na to niewpadłem :-(( Odpowiedz Link
ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 07:13 cheer up :)) nikt z nas nie był taki mądry, żeby się zniżki domagać, choć prawo jej nie zabrania, jak już będziesz na tej sentorskiej, to się może dowiesz czegoś ciekawego.. Odpowiedz Link
p.d.james Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 09:56 o ile mi wiadomo jeszcze nie tak dawno w regulaminie przejazdow komunikacja miejska w Wa-wie bylo wyrazne stwierdzenie, ze znizka nie dotyczy doktorantow ;- ) Ja z doswiadczenia wiem, ze legitymacja doktoranta UW przydaje sie wylacznie przy wejsciu do...Ogrodu Botanicznego w Alejach Ujazdowskich. Do kina i do muzeow wchodze czasami na ulgowy bilet dzieki temu, ze wygladam na "mniej-wiecej okolo 26 lat" i mam jescze swoja amerykanska legitymacje studencka ze zdejciem ale bez daty waznosci ( za to z duzym napisem Univercity;- ))). Pozdrawiam ;-)) Odpowiedz Link
kohomologia Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 12:30 > o ile mi wiadomo jeszcze nie tak dawno w regulaminie przejazdow komunikacja > miejska w Wa-wie bylo wyrazne stwierdzenie, ze znizka nie dotyczy doktorantow ; Jakis czas temu byla na ten temat dyskusja na forum. Na stronie www.ztm.waw.pl/taryfa4.php mozna przeczytac (pozwole sobie zacytowac): "studenci szkół wyższych i wyższych szkół zawodowych - na podstawie ważnej legitymacji studenckiej wg wzoru określonego przez Ministra Edukacji Narodowej. Uprawnienie nie dotyczy słuchaczy studiów podyplomowych i studiów doktoranckich. (art.153 ustawy z dnia 12 września 1990 r. o szkolnictwie wyższym - Dz.U.nr 65 poz.385 oraz art.77 ustawy z dnia 26 czerwca 1997 r. o wyższych szkołach zawodowych - Dz.U. nr 96 poz. 590). (Uwaga! Ulga przysługuje także uczestnikom studiów doktoranckich - na podstawie legitymacji uczestnika studiów doktoranckich wg wzoru określonego przez MENiS oraz, zgodnie z Ustawą z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (t.j. Dz. U. z 1996 r. Nr 67 poz. 329 ze zm.), słuchaczom kolegiów nauczycielskich - na podstawie legitymacji MENiS - II/183)" Ja sobie wydrukowalam stosowny fragment regulaminu i nosze razem z biletem miesiecznym. Ale nigdy nie byl mi potrzebny, choc legitymacje ogladali. Oglosili jakos w pazdzierniku tego roku (acz na postawie ustawy, ktora byla duzo, duzo wczesniej...). A co do fundowania znizki kolejowej fundowanej przez UW, to mysmy sami musieli wykupic sobie legitymacje, a kwote potraca ze stypendium. Odpowiedz Link
ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 14:36 tak, ale teraz ta klauzula "nie dot doktorantow" zostala zniesiona - usunieto ją ze wszystkich autosbusow, tramwajow, metra i regulaminu a z doswiadczenia dodam, ze na kolejke na kasprowy sie przydaje Odpowiedz Link
skrzydlaczek Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 14:41 I czasem do kina :))) Odpowiedz Link
marcin_kob Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 21:03 zciekawosci sprawdze i dam znac na formum, przejezdzam tamtedy codziennie wiec nie bedzie to dla mnie specjalna wycieczka Odpowiedz Link
aburida Re: jaki jest status prawny doktoranta? 13.06.05, 15:35 Przepis art. 153 ustawy o szkolnictwie wyższym został wprowadzony w dziale V, rozdziale 1 ustawy o szkolnictwie wyższym regulującym tryb przyjęcia na studia oraz prawa i obowiązki studentów. Zgodnie z przepisem art. 142 przyjęcie w poczet studentów następuje z chwilą immatrykulacji. Zawarte we wskazanym rozdziale przepisy nakładające na studentów obowiązki, jak i przyznające im prawa, w tym prawo do 50% ulgi w opłatach za przejazdy środkami komunikacji miejskiej, odnoszą się do studentów od chwili ich przyjęcia do momentu ukończenia studiów, przez który należy rozumieć otrzymanie przez absolwenta dyplomu ukończenia studiów lub skreślenie z listy studentów. Powołane przepisy nie dotyczą zatem studiów doktoranckich, odnośnie których regulacje prawne zostały ujęte w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 10 czerwca 1991 r. w sprawie studiów doktoranckich stypendiów naukowych, wydanego na podstawie art. 36 ust. 2 i art. 20 ust. 2 ustawy z dnia 12 września 1990 r. o tytule naukowym i stopniach naukowych (Dz. U. Nr 65, poz. 386). Wskazane rozporządzenie nie przyznaje uczestnikom studiów doktoranckich prawa do ulg w komunikacji miejskiej. W związku powyższym przedmiotowa ulga nie przysługuje uczestnikom studiów doktoranckich. Reasumując: prawa i obowiązki studentów regulują odrębne przepisy nie mające zostosowania do uczestników studiów doktoranckich Odpowiedz Link
vigla Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 11:52 Gorący temat dla doktorantów na www.nauka-edukacja.p4u.pl/index.php Odpowiedz Link
ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 14:50 vigla - jaki gorący temat? - pachnie super-expressem, tutaj prosze z nami dyskutowac a nie ciagle naganiac na niezalezne forum, ktore i tak przez ostatni tydzien nie dzialalo a jak dziala to ciagle na jedną modłe Odpowiedz Link
mayta Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 20:03 Czyli jezeli mam powyzej 26 lat i jestem doktorantem, to teraz przysluguje mi znizka na MZK? Czy tylko w Warszawie czy w innych miastach tez? Jak to jest z tym PKP dla UW, cztery lata widze wisza na UW plakaty na ktorych jest wyraznie napisane, ze uprawnienie do znizki nie dotyczy doktorantow, nagle wy piszecie ze dotyczy? Odpowiedz Link
ladypurple Re: jaki jest status prawny doktoranta? 09.05.05, 20:50 no nie wiem, boje sie powiedziec, ale z przepisow nie wynika, ze nie, znaczy nie ma wiekowego obwarowania, najlepiej isc kupic bilet na senatorskiej pokazujac legitymacje (zreszta zawsze przy zakupie biletu powinni sprawdzic czy znizka przysluguje) to bedzie pewnosc, albo sie zapytac no nie wiem ... prawnika? mowie tylko o Wawie doktorantow nie dotyczy pkp, pisali wołami, ale tych uczących czyli de facto ala pracownikow - dotyczy (to tak jak z tą znizka w mzk, pisali w autobusach ze nie dotyczy, a chyba zawsze dotyczyla, czyli ukrywali czesc prawdy) Odpowiedz Link
kohomologia Re: jaki jest status prawny doktoranta? 10.05.05, 10:38 > Czyli jezeli mam powyzej 26 lat i jestem doktorantem, to teraz przysluguje mi > znizka na MZK? Wg mnie tak pod warunkiem, ze na legitymacji masz napisane "uczestnik" studiow doktoranckich, a nie sluchacz. > Czy tylko w Warszawie czy w innych miastach tez? Jak dla mnie, to podstawa prawna jest wszedzie ta sama - ale w Wa-wie napisali to wprost w regulaminie. Jak jest w innych miastach - nie mam pojecia. Jestem fizykiem, a nie prawnikiem ;-) > Jak to jest z tym PKP dla UW, cztery lata widze wisza na UW plakaty na ktorych jest wyraznie napisane, ze uprawnienie do znizki nie dotyczy doktorantow, nagle wy piszecie ze dotyczy? U nas (fizyka UW) mozliwosc wykupienia legitymacji PKP pojawila sie po raz pierwszy w tym roku kolo marca. Z tego co wiem pracownicy za swoje legitymacje nie placa. A poza tym nie wiem, czy nie jest to decyzja konkretnego wydzialu. Odpowiedz Link
p.d.james Re: jaki jest status prawny doktoranta? 10.05.05, 13:18 Na UW informacje (plakaty) o legitymacjach dla pracownikow pojawiaja sie co roku w styczniu ( z zastrzezeniem ze nie doktoranci nie sa uprawnieni do ich otrzymania) poczym ok. kwietnia poczta pantoflowa rozchodzi sie wiadomosc, ze mozna jednak ja odebrac. W legitymacji wpisuja nie "doktorant" a "asystent"a mila pani w Kazimierzu dodaje tez, ze wrazie kontroli i jakichkolwiek pytan " bron Boze nie pokazywac legitymacji doktoranckiej tylko dowod". Ja w ten sposob dostawalam legitymacje przez 3 lata i to bez zadnych oplat - od tego roku podobno trzeba juz placcic ( sciagaja z pensji lub stypendium). Pozdrawiam ;-) Odpowiedz Link
janna1 Re: jaki jest status prawny doktoranta? 10.05.05, 14:18 ja też tak jeżdzę PKP - jako asystent. a właśnie zaciąnęłam języka na wydziale i okazało się ze na MZA w Warszawie też są zniżki dla doktorantów stypendiowanych. fajnie Odpowiedz Link
gdgt Re: jaki jest status prawny doktoranta? 11.05.05, 13:24 kurcze, cos z tym trzeba zrobic: nie moze byc na uw tak, ze ktos wie o znizkach, przemyka sie do kazimierza i zalatwia sobie znizke, a ktos inny nie wie, sugeruje sie blednym plakatem i jezdzi bez znizki. skoro mamy taka fajna nowa pania rektor, to moze trzeba by to wnioesc na wokande? Jezeli chodzi o podatek placony za legitymacje PKP: pani w kazimierzu powiedziala, ze wynosi on 30 zl, w katedrze dowiedzialam sie od kolegow-pracownikow, ze wynosi on 60 zl, ale tak naprawde jeszcze nikt nikomu nic ze stypendium nie sciagnal... pozdr Odpowiedz Link
p.d.james Re: jaki jest status prawny doktoranta? 11.05.05, 14:00 Sprawa byla na wokandzie przy okazji poprzedniej kampanii wyborczej na Rektora- byla petycja i zbieranie podpisow przez samprzad doktorantow Wydzialu Historycznego ( bo my mamy baaaardzo zaangazowanego kierownieka studium, zazyczyl sobie coby powolac takowy i coby nawet, tu cytat "dzialal i konsultowal"). Tyle tylko, ze jakos mimo plakatow i podpytywania czy by sie ludzie z innych wydzialow nie podpisali odzew byl mizerny. W koncu poszlo to do Kazimierzowskiego z 40-45 podpisami i w kilka tygodni pozniej okazalo sie ze "daja" legitymacje. Co do ceny w tym roku to nie jestem pewna ale znajomi etatowcy twierdza, ze zciagneli im za te przyjemnosc z pensji 79 PLN. Pozdrawiam ;-) Odpowiedz Link
mayta Re: jaki jest status prawny doktoranta? 12.05.05, 13:58 Dzieki za odpowiedzi - ale nie moge powiedziec, zeby mnie to nie oslabilo z lekka. To znaczy, ze od czterech lat sa lgitymacje dla doktorantow na PKP a ja sie o tym dowiaduje na miesiac przed obrona! Fajnie, pojezdze sobie chyba przez ten miesiac za wszystkie czasy zeby sie odkuc :) Swoja droga trzeba by w takim razie jakis proces wytoczyc za falszywe informacje na plakatach. Dodam, ze na poczatku studiow doktoranckich pytalem tez w sekretariacie (bo niby skad mialem wiedziec, gdzie pytac) czy sa znizki na kolej dla nas i na MZK i odpowiedziano mi, ze nie. Na stronie internetowej zas nic na ten temat nie znalazlem. W sumie na kolej nie wydawalem, bo z Wawy jestem, ale co powiedziec o tych, ktorzy jezdza np. do rodziny z innych miast? Historycy, u nas z ta petycja chyba nie byliscie (Iberystyka, po sasiedzku)? W ogole przeplyw informacji wsrod doktorantow UW jest zerowy (dobrze, ze jest teraz to forum!) W czasie niedawnych wyborow przedstawicieli doktorantow do senatu zadalem publicznie pytanie o znizki i znowu mi odpowiedziano, ze nie ma. Tak przy okazji jak juz jestesmy przy socjalu to czy ktos wie dlaczego przesal nam przyslugiwac zwrot za wakacyjne wyjazdy zagraniczne i musimy sie ograniczyc do "wczasow krajowych"? To chyba jeszcze wiekszy absurd? Odpowiedz Link
p.d.james Re: jaki jest status prawny doktoranta? 12.05.05, 14:45 To są jakiekolwiek zwroty za wakcje ???? Jak to miło dowiedzieć sie o tym na jakieś 4 miesiące przed obroną !! Cóż, wygląda na to, że przepływ informacji wśród doktorantów UW jest jeszcze gorszy niż to wygląda na pierwszy rzut oka. Odpowiedz Link
mayta Re: jaki jest status prawny doktoranta? 12.05.05, 15:28 Chodzi mi o to dofinansowanie (czyli w praktyce zwrot czesci kosztow, bo dostaje sie pieniadze po a nie przed): www.uw.edu.pl/pl.php/dzial/doctor.html Dlaczego doktoranci moga jezdzic tylko na "wczasy krajowe" a rozbijanie sia po zagranicach przysluguje po doktoracie, skoro pieniadze sa te same? Odpowiedz Link
edgar2005 Re: jaki jest status prawny doktoranta? 12.05.05, 16:27 O co chodzi z tymi "wczasami"? Co to są w ogóle wczasy? Jeśli np. moja żona ma kwaterę agroturystyczną to czy ja mogę spędzić u niej wczasy i dostać dofinansowanie? Czy to przysługuje doktorantom nie będącym pracownikami? Ja też chcę na wczasy... Odpowiedz Link
skrzydlaczek Re: "wczasy" 12.05.05, 20:32 Mayta, napisz wiecej o tych wczasach - komu to dofinansowanie przysluguje, jaki musi byc max. dochod, jak wczasy musza wygladac (co to znaczy, ze sa zorganizowane), itp. Odpowiedz Link
mayta Re: "wczasy" 13.05.05, 19:03 Wydaje mi sie, ze dofinansowanie przysluguje wszystkim doktorantom raz w roku na podstawie rachunku za "COS" co mozna podciagnac pod wypoczynek (slowo wczasy w rachunku np. za sam pobyt czy hotel byloby idealne, jak mnie kiedys poinstruowano). Wysokosc dofinansowania jest obliczana dla kazdego indywidualnie na podstawie jego zadeklarowanych dochodow oraz wysokosci poniesionych wydatkow (ale mozna liczyc na kilka stow). Wszystko zalatwia sie w biurze, ktore miesci sie przy Malym Dziedzincu i tam proponuje upewnic sie co do szczegolow. Odpowiedz Link
katlis79 Re: jaki jest status prawny doktoranta?!!! 13.06.05, 13:51 Sprawa nie jest aż taka prosta, jak się wydaje, zwłaszcza, gdy przychodzi do podpisywania extra umów o pracę, typu umowa na zlecenie. Okazuje się, że student studiów doktoranckich jest zawieszony między statusem studenta a osoby bezrobotnej. Nie obowiązują go prawa typy 50% ulga w biletach, ale dostaje za to stypendium. Kiedy podpiszesz jakąś umowę, nie możesz wybrać opcji, że jesteś studentem i jesteś normalnie zgłaszanu do Urzędu Skarbowego, ZUSu itd. Odpowiedz Link
mastersto Słuchacz czy uczestnik? 13.06.05, 15:04 Witajcie! Może za szybko przeczytałem te posty ale czegoś nie łapię... Jaka jest różnica między słuchaczem a uczestnikiem studiów doktoranckich? Wyjaśnijcie proszę... Odpowiedz Link
b-torres Re: jaki jest status prawny doktoranta? 19.06.05, 10:33 witam, ciekawa dyskusja, ALE... w Krakowie gdzie studiuje dyskutwano tak bodajze 2 lata temu, kiedy MPK nagle stwierdzilo, ze doktorantom znizka na przejazdy sie nie nalezy. W zwiazku z protestami i sadzeniem sie w NSA (juz nie pamietam, o kogo konkretnie chodzilo), NSA zdecydowal, ze znizka doktorantom nalezy sie.Wowczas to mpk dzentelmensko zwrocilo nadplacone pieniadze tym,ktorzy kupili "normalne"bilety okresowe-o jednorazowych nie bylo mowy, z braku dokumentacji itp. Niemniej jednak chciwa spolka zawiadujaca miejska komunikacja zwrocila sie do minister Lybackiej o wykladnie sytowanej ustawy, a ta stwierdzila, ze doktoranci prawa do znizki nie maja, arh=gumentujac-podobno-ze doktoranci maja wiecej pieniedzy niz ich promotorzy dzieki grantom itp (bullshit). I decyzje NSA diabli wzieli, a doktoranci znizek nie maja. Co do roznicy miedzy sluchaczem a uczestnikiem, to zapewne chodzi bardziej o forme niz o tresc - bo mpk krakowskie jednych i drugich ma w glebokim powazaniu i kaze placic za przejazdy dwa razy wiecej niz studenci. BTW, ja mam w legitymacji napisane "uczestnik",a le jakos nie chce mi sie drukowac odpowiednich ustaw, bo w razie czego sprawa wyladowalaby w sadzie... a mpk ma wiecej kasy na prawnikow. Odpowiedz Link
edgar2005 Re: jaki jest status prawny doktoranta? 19.06.05, 12:24 Tylko bojkot MPK! Rowerem taniej i zdrowiej :) Odpowiedz Link