lilka-lilka 22.05.05, 23:34 Mam pytanie, czy doktorant ma prawo do zniżek studenckich do 26 r.ż. Mam na myśli zniżki na przykład na PKP, autobusy, kino itp. dziękuję za odpowiedzi Lilka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
summerdays Re: zniżki studenckie 23.05.05, 15:18 MPK - to zalezy w jakim miescie: Warszawa i Wroclaw honoruja i mozna jezdzic za 50%, w Poznaniu walczymy, a Krakow sie procesuje kina - multikino honoruje PKP - nie (monopolista ustala wlasne prawa) PKS - nie (tzn. niektorzy przewoznicy i niektore trasy dopuszczaja znizke) Odpowiedz Link
mikiel79 Re: zniżki studenckie 23.05.05, 15:26 a czy studenci z innych uczelni z poza Warszawy i Wroclawia moga jeździc za 50%?? czy dotyczy tylko studentow z uczelni np Warszawy? Odpowiedz Link
summerdays Re: zniżki studenckie 23.05.05, 17:33 Legitymacja to legitymacja ;) ja we Wroclawiu jezdze ze znizka majac legitymacje z Poznania ale moze w stolycy jest inaczej...? Odpowiedz Link
mikiel79 Re: zniżki studenckie 24.05.05, 09:51 kolega powiedział mi ze mozna... ale... chodzi PODOBNO (bo nie wiem tego) o to ze na legitymacji musi byc napisane ze uprawnia do znizki 50% na przejazdy... czyli jak na leg. stud. magisterskich... a na mojej nie ma takiej adnotacji. ale z drugiej strony jesli byłaby taka adnotacja to wazna byłaby na terenie całego kraju... Odpowiedz Link
hankahsz Re: zniżki studenckie 25.05.05, 19:18 Jesli chodzi o znizki, to w Krakowie na Uj można było sobie taką zniżkę na PKP wykupić za ok 80 złotych. To jest taka zniżka pracownicza. Dostaje się wtedy osobną legitynację różową, która wygląda jak z liceum... Mnie się bardzo opłaca, bo pracuję w dwóch uczelniach poza Krakowem (żeby jakoś się utrzymać), więc to 80 złotych to mi się po miesiącu zwróciło. Jednak ustawowo żadne zniżki nie przysługują :-( Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
lilka-lilka Re: zniżki studenckie 13.06.05, 19:31 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! :) Lilka Odpowiedz Link
r_przekop Re: zniżki studenckie 14.06.05, 08:04 Co do walki w Poznaniu to napotkaliśmy zaciekły opór ze strony władz miejskich, w najblizszym czasie zamieścimy uzasadnienie władz miasta Poznania w tej sprawie. Swoją drogą jest to kompletny absurd że każde miasto ustanawia swoją polityke wobec grupy doktorantów, oznacza to że nadal, po piętnastu latach zmiany ustroju jesteśmy grupa o nieuregulowanym statusie prawnym, czyli ni to pies ni wydra coś na kształt studenta czy pracownika. Treść odpowiedziw sprawie ulg na przejazdy MPK dla doktorantów w Poznaniu W odpowiedzi na prośbę z dnia 12.05.2005 skierowaną do Pana Ryszarda Grobelnego Prezydenta Miasta Poznania dotyczącą rozpatrzenia możliwości wprowadzenia 50% ulgi w opłatach za przejazdy środkami komunikacji miejskiej w Poznaniu dla studentów Studiów Doktoranckich poznańskich uczelni wyższych, Wydział Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej Urzędu Miasta Poznania uprzejmie informuje, że uczestnictwo w studiach doktoranckich określa ustawa z dnia 12 września 1990 r. o tytule naukowym i stopniach naukowych (Dz.U z 1990r. Nr 65 poz. 638) oraz rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 czerwca 1991 r. w sprawie studiów doktoranckich i stypendiów naukowych (Dz.U Nr 58 poz. 249). Zgodnie z przytoczonymi przepisami, uczestników studiów doktoranckich nie obejmuje ustawa z dnia 12 września 1990 r. o szkolnictwie wyższym i nie mogą oni korzystać z zapisu art. 153 tej ustawy („Studentom przysługuje prawo do korzystania z 50% ulgi w opłatach za przejazdy środkami kommunikacji miejskiej”). W związku z tym uważamy, że najbardziej racjonalnym działaniem w tym względzie będzie skierowanie przez zainteresowanych wniosku do ustawodawcy o uregulowanie tej sprawy przez modyfikację ustawy o szkolnictwie wyższym wraz z zapewnieniem finansowania tego przywileju. Być może wówczas skorzystają wszyscy uczestnicy studiów doktoranckich w naszym kraju. Wyjaśniając dalej sprawę respektowania zapisu art. 153 ustawy z dnia 12 wrzesnia 1990 r. o szkolnictwie wyższym („Studentom przysługuje prawo do korzystania z 50% ulgi w opłatach za przejazdy środkami kommunikacji miejskiej”), miasto Poznań z tego tytułu rokrocznie traci ok. 17,51 % łącznych przychodów ze sprzedaży biletów, nie otrzymując na ten cel środków finansowych z budżetu centralnego. Wobec osiągnięcia w 2004 r. rzeczywistej wartości sprzedanych biletów komunikacji miejskiej wynoszącej 115.849.008 zł, utrata z tytułu ulgi dla studentów wyniosła aż 20.285.161 zł w porównaniu z utatą za wszystkie ulgi, która wyniosła 47.877.133 zł. Wyliczenia te oparte są na opracowaniu z 2001 r. pn. „Ocena statystyczna grup społeczno-demograficznych korzystających z bezpłatnych lub ulgowych przejazdów na wszystkich liniach komunikacji miejskiej w Poznaniu wraz z z określeniem utraty dochodu z tego tytułu” sporządzonym przez Centrum Ekspertyz Gospodarczych Fundacji Akademii Ekonomicznej sp. z o.o. w Poznaniu. Z tej ekspertyzy wynika, że Miasto rokrocznie z tytułu stosowania ustawowych oraz zawartych w w/w uchwale ulg i zwolnień z opłat w komunikacji miejskiej tarci ok. 57% wpływów uzyskanych ze sprzedaży biletów. Ulgi (w wysokości 50% ) oszacowano jako utratę przychodów ok. 41% natomiast zwolnienia z opłat oszacowano jao utratę w wysokości ok. 16 % przychodów ze sprzedaży biletów. Razem więc w 2004 r. utracone wpływy w związku z stosowaniem ulg i zwolnień wyniosły 66.422.974 zł. Uważamy więc, iż dalsze rozszerzanie tych uprawnień może tylko pogłebić deficyt wpływów ze sprzedaży biletów. Journal of PhD Studies www.jops.pl Odpowiedz Link
summerdays Re: zniżki studenckie 16.06.05, 12:36 To ja powiem tak bul***** czy masz jakis kontakt z Wroclawiem lub innymi miastami gdzie "przewalczono" znizke? Ja za rok koncze, ale denerwuje mnie takie "ekonomiczne" tlumaczenie okrutnie. Czy ktos policzyl ile doktorantow mamy w Poznaniu? Odpowiedz Link
gdgt studenci UW 16.06.05, 15:30 Studenci UW moga wykupic sobie zakladowa znizke na kolej PKP. Na poczatku roku (tj. w marcu) ustalono, ze studenci zaplaca za to podatek w wysokosci 80 zl, tak jak wszyscy pracownicy UW. Teraz okazuje sie, ze DOKTORANCI NIE ZAPLACA, NATOMIAST PRACOWNICY PLACA. UWIELBIAM NASZ REKTORAT!!!! Odpowiedz Link
r.richelieu Re: zniżki studenckie 17.06.05, 20:50 a na śląskich regionalnych można jeździć na leg. dranckie do 26 r.ż. Za to KZKGOP od autobusów i tramwajów nie stawia ograniczeń wiekowych, za to nie akceptuje leg. dr. i trzeba kombinować z fikcyjnymi studiami Odpowiedz Link
sir_labadz Re: zniżki studenckie 19.08.05, 17:22 od jakiegoś czasu, doktoranci mają prawo do ulgowych przejazdów w Łodzi: § 6 /3 www.mpk.lodz.pl/showarticleslist.action?category=27 Odpowiedz Link