Dodaj do ulubionych

zniżki studenckie

22.05.05, 23:34

Mam pytanie, czy doktorant ma prawo do zniżek studenckich do 26 r.ż. Mam na
myśli zniżki na przykład na PKP, autobusy, kino itp.

dziękuję za odpowiedzi

Lilka
Obserwuj wątek
    • summerdays Re: zniżki studenckie 23.05.05, 15:18
      MPK - to zalezy w jakim miescie: Warszawa i Wroclaw honoruja i mozna jezdzic za
      50%, w Poznaniu walczymy, a Krakow sie procesuje
      kina - multikino honoruje
      PKP - nie (monopolista ustala wlasne prawa)
      PKS - nie (tzn. niektorzy przewoznicy i niektore trasy dopuszczaja znizke)
      • mikiel79 Re: zniżki studenckie 23.05.05, 15:26
        a czy studenci z innych uczelni z poza Warszawy i Wroclawia moga jeździc za
        50%?? czy dotyczy tylko studentow z uczelni np Warszawy?
        • summerdays Re: zniżki studenckie 23.05.05, 17:33
          Legitymacja to legitymacja ;)
          ja we Wroclawiu jezdze ze znizka majac legitymacje z Poznania

ale moze w stolycy jest inaczej...?
          • mikiel79 Re: zniżki studenckie 24.05.05, 09:51
            kolega powiedział mi ze mozna... ale... chodzi PODOBNO (bo nie wiem tego) o to
            ze na legitymacji musi byc napisane ze uprawnia do znizki 50% na przejazdy...
            czyli jak na leg. stud. magisterskich... a na mojej nie ma takiej adnotacji.
            ale z drugiej strony jesli byłaby taka adnotacja to wazna byłaby na terenie
            całego kraju...
            • hankahsz Re: zniżki studenckie 25.05.05, 19:18
              Jesli chodzi o znizki, to w Krakowie na Uj można było sobie taką zniżkę na PKP
              wykupić za ok 80 złotych. To jest taka zniżka pracownicza. Dostaje się wtedy
              osobną legitynację różową, która wygląda jak z liceum...
              Mnie się bardzo opłaca, bo pracuję w dwóch uczelniach poza Krakowem (żeby jakoś
              się utrzymać), więc to 80 złotych to mi się po miesiącu zwróciło.
              Jednak ustawowo żadne zniżki nie przysługują :-(

Pozdrawiam serdecznie.
              • lilka-lilka Re: zniżki studenckie 13.06.05, 19:31
                Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! :)

Lilka
      • r_przekop Re: zniżki studenckie 14.06.05, 08:04
        Co do walki w Poznaniu to napotkaliśmy zaciekły opór ze strony władz miejskich,
        w najblizszym czasie zamieścimy uzasadnienie władz miasta Poznania w tej
        sprawie.
        Swoją drogą jest to kompletny absurd że każde miasto ustanawia swoją polityke
        wobec grupy doktorantów, oznacza to że nadal, po piętnastu latach zmiany
        ustroju jesteśmy grupa o nieuregulowanym statusie prawnym, czyli ni to pies ni
        wydra coś na kształt studenta czy pracownika.

Treść odpowiedziw sprawie ulg na przejazdy MPK dla doktorantów w Poznaniu

W odpowiedzi na prośbę z dnia 12.05.2005 skierowaną do Pana Ryszarda Grobelnego
        Prezydenta Miasta Poznania dotyczącą rozpatrzenia możliwości wprowadzenia 50%
        ulgi w opłatach za przejazdy środkami komunikacji miejskiej w Poznaniu dla
        studentów Studiów Doktoranckich poznańskich uczelni wyższych, Wydział
        Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej Urzędu Miasta Poznania uprzejmie
        informuje, że uczestnictwo w studiach doktoranckich określa ustawa z dnia 12
        września 1990 r. o tytule naukowym i stopniach naukowych (Dz.U z 1990r. Nr 65
        poz. 638) oraz rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 czerwca
        1991 r. w sprawie studiów doktoranckich i stypendiów naukowych (Dz.U Nr 58 poz.
        249).
        Zgodnie z przytoczonymi przepisami, uczestników studiów doktoranckich nie
        obejmuje ustawa z dnia 12 września 1990 r. o szkolnictwie wyższym i nie mogą
        oni korzystać z zapisu art. 153 tej ustawy („Studentom przysługuje prawo do
        korzystania z 50% ulgi w opłatach za przejazdy środkami kommunikacji
        miejskiej”).
        W związku z tym uważamy, że najbardziej racjonalnym działaniem w tym względzie
        będzie skierowanie przez zainteresowanych wniosku do ustawodawcy o uregulowanie
        tej sprawy przez modyfikację ustawy o szkolnictwie wyższym wraz z zapewnieniem
        finansowania tego przywileju. Być może wówczas skorzystają wszyscy uczestnicy
        studiów doktoranckich w naszym kraju.
        Wyjaśniając dalej sprawę respektowania zapisu art. 153 ustawy z dnia 12
        wrzesnia 1990 r. o szkolnictwie wyższym („Studentom przysługuje prawo do
        korzystania z 50% ulgi w opłatach za przejazdy środkami kommunikacji
        miejskiej”), miasto Poznań z tego tytułu rokrocznie traci ok. 17,51 % łącznych
        przychodów ze sprzedaży biletów, nie otrzymując na ten cel środków finansowych
        z budżetu centralnego.
        Wobec osiągnięcia w 2004 r. rzeczywistej wartości sprzedanych biletów
        komunikacji miejskiej wynoszącej 115.849.008 zł, utrata z tytułu ulgi dla
        studentów wyniosła aż 20.285.161 zł w porównaniu z utatą za wszystkie ulgi,
        która wyniosła 47.877.133 zł.
        Wyliczenia te oparte są na opracowaniu z 2001 r. pn. „Ocena statystyczna grup
        społeczno-demograficznych korzystających z bezpłatnych lub ulgowych przejazdów
        na wszystkich liniach komunikacji miejskiej w Poznaniu wraz z z określeniem
        utraty dochodu z tego tytułu” sporządzonym przez Centrum Ekspertyz
        Gospodarczych Fundacji Akademii Ekonomicznej sp. z o.o. w Poznaniu. Z tej
        ekspertyzy wynika, że Miasto rokrocznie z tytułu stosowania ustawowych oraz
        zawartych w w/w uchwale ulg i zwolnień z opłat w komunikacji miejskiej tarci
        ok. 57% wpływów uzyskanych ze sprzedaży biletów. Ulgi (w wysokości 50% )
        oszacowano jako utratę przychodów ok. 41% natomiast zwolnienia z opłat
        oszacowano jao utratę w wysokości ok. 16 % przychodów ze sprzedaży biletów.
        Razem więc w 2004 r. utracone wpływy w związku z stosowaniem ulg i zwolnień
        wyniosły 66.422.974 zł. Uważamy więc, iż dalsze rozszerzanie tych uprawnień
        może tylko pogłebić deficyt wpływów ze sprzedaży biletów.

Journal of PhD Studies
        www.jops.pl
        • summerdays Re: zniżki studenckie 16.06.05, 12:36
          To ja powiem tak bul*****
          czy masz jakis kontakt z Wroclawiem lub innymi miastami gdzie "przewalczono"
          znizke? Ja za rok koncze, ale denerwuje mnie takie "ekonomiczne" tlumaczenie
          okrutnie. Czy ktos policzyl ile doktorantow mamy w Poznaniu?
    • gdgt studenci UW 16.06.05, 15:30
      Studenci UW moga wykupic sobie zakladowa znizke na kolej PKP. Na poczatku roku
      (tj. w marcu) ustalono, ze studenci zaplaca za to podatek w wysokosci 80 zl, tak
      jak wszyscy pracownicy UW. Teraz okazuje sie, ze DOKTORANCI NIE ZAPLACA,
      NATOMIAST PRACOWNICY PLACA. UWIELBIAM NASZ REKTORAT!!!!
    • r.richelieu Re: zniżki studenckie 17.06.05, 20:50
      a na śląskich regionalnych można jeździć na leg. dranckie do 26 r.ż. Za to
      KZKGOP od autobusów i tramwajów nie stawia ograniczeń wiekowych, za to nie
      akceptuje leg. dr. i trzeba kombinować z fikcyjnymi studiami
    • sir_labadz Re: zniżki studenckie 19.08.05, 17:22
      od jakiegoś czasu, doktoranci mają prawo do ulgowych przejazdów w Łodzi:

§ 6 /3
      www.mpk.lodz.pl/showarticleslist.action?category=27

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka