Dodaj do ulubionych

WAŻNE !!!!!

16.10.05, 18:13
Witajcie. Mam takie małe, ale bardzo WAŻNE pytanko, na które chciałbym dostać bardzo szybko odpowiedź. Studiuje biotechnologie na Uniwerstecie i jak każdy student tego kierunku chciałbym dalej się kształcić, mianowicie chodzi mi tutaj o podjęcie studiów doktoranckich. Sęk w tym, że ukończenie biotechnologii na mojej uczelni nie daje uprawnień pedagogicznych, nie można uczyć w szkole, natomiast można zapisac sie na odpowiedni kurs, który, co nie powinno dziwić, jest płatny (ok.1000zł). moje pytanie brzmi: czy bez owego kursu można równiez podjąć doktorat czy w jakimś pewnym stopniu będzie to utrudnione ? Co o tym sadzicie ? W gruncie rzeczy bardzo przydatna, lecz kosztowna rzecz i w tym cały problem, ponadto biologia taki kurs ma w planie zajęć i to bezpłatnie. :( Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • matya Re: WAŻNE !!!!! 16.10.05, 18:54
      uprawnienia pedagogiczne nie maja znaczenia w przypadku studiow doktoranckich
    • hatchet01 Re: WAŻNE !!!!! 16.10.05, 20:22
      brak uprawnienb pedagogicznych nie ma na to wplywu. dra robisz,zeby pracowac
      naukowo, a nie dydaktycznie. to odrebne tematy :)
      • r-kwadrat Re: WAŻNE !!!!! 16.10.05, 20:42
        Doktora robi sie zeby pracować naukowo ale chyba w PAN bo na uczelniach zawsze
        prowadzi sie zajęcia.Ale zgodze sie z poprzednikami ze kurs pedagogiczny nie ma
        wplywu na studia doktoranckie. Jest Ci on potrzebny tylko w wypadku pracy w
        szkole - ponadgimnazjalnej, gimnazjum lub podstawowej.
        --
        Non scholae, sed vitae discimus.
        • ar.pl Re: WAŻNE !!!!! 17.10.05, 09:40
          U nas uczelnia zorganizowala kurs pedagodiczny dla wszystkich doktorantow -
          bylismy pierwszym rocznikiem, ktory sie na to zalapal. Niestety - wszystko na
          zasadzie "my za to placimy, wiec tylko my mozemy czerpac z tego korzysci", wiec
          kurs daje nam prawo prowadzenia zajec dydaktycznych wylacznie w naszej szkole,
          a dyplomow ukonczenia nie mozemy odebrac. Aha, starsze roczniki kursu nie
          mialy, a zajecia prowadza, wiec to wszystko pic na wode:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka