Dodaj do ulubionych

dotacje UE dla doktorantów

13.01.06, 23:16
Czy ktoś się orientuje, czy są jakieś programy UE, które umożliwiają
uzyskanie dotacji unijnych dla doktorantów? Wiem, że niektóre uczelnie
korzystają z takiego wsparcia i następnie rozdzielają te dotacje na
doktorantów (np. AE we Wrocławiu), ale jeśli uczelnia nie postarała się o
takie środki, to czy można zdziałać coś w pojedynkę?
Obserwuj wątek
    • doktorantukozminskiego Re: dotacje UE dla doktorantów 14.01.06, 00:24
      Jak się orientuję to dotacje UE są tylko dla drugiej strony to znaczy osoba
      fizyczna o nic nie może składać wniosku do UE/
      Musi być organizacja pośrednicząca.
      • summerdays Re: dotacje UE dla doktorantów 14.01.06, 21:55
        to tak nie-do-konca :) Przeciez stypendia Marii Curie sa tez indywidualne...
        • shanghay Re: dotacje UE dla doktorantów 14.01.06, 23:07
          a wiesz może coś więcej?
          • dunia77 Re: dotacje UE dla doktorantów 14.01.06, 23:38
            A gugle dzis wylaczyli ?

Sorry, ale jak ktos nie potrafi znalezc takich elementarnych rzeczy (i to w
            czasach, kiedy wiekszosc waznych zrodel unijnych jest po polsku) to marnie widze
            jego szanse w zabieganiu o fundusze...
            • shanghay Re: dotacje UE dla doktorantów 15.01.06, 23:04
              coz, moze wyjasnie, ze: 1) uważam się za bardzo przedsiębiorczą osobę 2)
              przejrzałam już wiele stron z wyszukiwarki, z ulotek rządowych i nie tylko 3)
              byłam w ospowiednich instytucjach wojewódzkich 4) kontaktowałam się osoby z
              odpowiednich jednostek rządowych. I nadal uzyskuję niepełne informacje. Czy
              nadal widzisz coś złego w tym że poruszyłam ten temat na forum?
          • miss_dronio Re: dotacje UE dla doktorantów 15.01.06, 18:49
            W końcu skończyłam studia podyplomowe "Pozyskiwanie Funduszy z UE) i
            specjalizowałam sie w pozyskiwaniu na nauke to chętnie pomogę:)

Faktycznie, w systemie stypendialnym Marie Curie rozróżniamy stypendia
            instytucjonalne i indywidualne, które różnią się tym, kto o nie aplikuje bo w
            końcu zawsze korzystają naukowcy:)

Jesli aplikuje konkretny naukowiec to w grę wchodzą"
            INDIVIDUAL-DRIVEN ACTIONS
            projekty przygotowują indywidualni naukowcy we współpracy z wybraną przez
            siebie instytucją
            1. Marie Curie Intra-European Fellowships
            2. Marie Curie Outgoing International Fellowships
            3. Marie Curie Incoming International Fellowships

Stypendia indywidualne dla naukowców (Marie Curie Individual-driven actions)

ZASADY OGÓLNE:
            Instytucją przyjmującą może być każda organizacja (np. uczelnia, instytut
            naukowy, przedsiębiorstwo) zajmująca się badaniami naukowymi. Przy wyborze
            instytucji nie ma znaczenia czy brała lub bierze udział w badawczych programach
            europejskich.
            Stypendystami mogą być naukowcy z co najmniej 4-letnim doświadczeniem badawczym
            po uzyskaniu tytułu magistra lub posiadający tytuł doktora.
            Dziedzina i temat projektu są określane indywidualnie przez naukowca.
            Akceptowany jest każdy obszar badań, pod warunkiem, że ma on znaczenie dla
            całej Wspólnoty i jest zgodny z ogólnymi celami Unii Europejskiej.
            Kontrakt jest zawsze podpisywany pomiędzy Komisją Europejską, a instytucją
            goszczącą, na której konto przekazywana jest cała przyznana kwota. Instytucja
            ma obowiązek podpisać ze stypendystą umowę zgodnie z obowiązującym w danym
            kraju prawem oraz wypłacać mu należne wynagrodzenie, pokrywać koszty badań,
            etc.
            Confidential referee's assessment of the applicant jest formularzem, którego
            wypełnienie jest co prawda opcjonalne, ale zawarta w nim ocena niezależnego
            naukowca na pewno będzie brana pod uwagę przez ekspertów oceniających wniosek.
            Formularz zamieszczony jest w części "quality of the researcher" (Guide for
            Proposers) i powinien być wysłany osobno przez opiniodawcę bezpośrednio do
            Komisji Europejskiej. Musi dotrzeć przed ostatecznym terminem składania
            wniosków na dany rodzaj stypendium, do godziny 17:00 wyznaczonego dnia. Można
            złożyć więcej niż jedną referencję tego rodzaju.

Po powrocie można aplikowac o grant reintegracyjny 9ułatwiający znalezienie
            pracy w nauce po powrocie z zagranicy. Polega on na tym, ze instytucja, która
            Ciebie zatrudnia otrzymuje pewne wsparcie finansowe.

Z tego co wiem, indywidualny naukowiec nie może aplikowac poprostu o pieniądze
            na swoje badania czy sprzęt. Zresztą jeśli chodzi tylko o wyposażenie
            laboratorów to w ramach Programu Ramowego nawet instytucja tego zrobic nie
            może. Dotacje takie można uzyskac ze środków Strukturalnych ale wtedy należy
            najpierw znależć instytucję komercyjną, która zleci ośrodkowi naukowo -
            badawczemu jakieś badania, do wykonania których będzie niezbędny konkretny
            sprzęt.

Portal wspierający naukowcow:
            www.eracareers-poland.gov.pl/
            • shanghay Re: dotacje UE dla doktorantów 15.01.06, 23:06
              bardzo dziękuję, to najpełniejsza informacja, jaką dotychczas udało mi się
              zdobyć
              • 22pagoda Re: dotacje UE dla doktorantów 15.01.06, 23:09
                witaj shanghay,
                mam kolezanke ktora tak wlasnie pojechala sobie we flamandzkie krainy, calkiem
                realne sa te wyjazdy tylko trza miec oko i ucho nastawione na newsy
              • miss_dronio Znalazłam jeszcze ofertę:) 17.01.06, 14:19
                Zobacz jeszcze to:

Euroscience Open Forum
                Organizatorzy Euroscience Open Forum zapraszają młodych naukowców, z Europy
                środkowej i wschodniej, do zgłaszania udziału w konferencji, która odbędzie się
                od 15 do 19 lipca br. Organizatorzy przewidują przyznanie stypendiów na podróż
                i pobyt tych naukowców.

Organizatorzy Forum szczególnie chcą zachęcić młodych naukowców i studentów do
                wzięcia udziału w ponad 70 różnorodnych sesjach, wśród których znajdą się
                spotkania na temat planowania dalszej kariery. Bliższe informacje na temat
                Forum a także starania się o stypendium podróżne znajdują na stronie:
                www.euroscience.org/esof.htm.

Może być interesujące:)
            • luisapaserinni Re: dotacje UE dla doktorantów 17.05.06, 09:33
              Droga miss_dronio, jestem zagubiona w możliowościach unijnych, czy mogłabym z
              pytaniami na priva?
            • korovio Re: dotacje UE dla doktorantów 29.05.06, 03:02
              a jakie możliwości są jeśli mam własną firmę, która zajmuje sie m.in. badaniami
              naukowymi?
          • summerdays Re: dotacje UE dla doktorantów 17.01.06, 12:52
            oj przepraszam dopiero teraz wrocilam do tego watku, ale widze ze juz ktos
            (dziekuje!) uprzedzil mnie w odpowiedzi na pytanie. Dodam od siebie, ze
            osobiscie nie staralam sie o stypendium MC, ale znam takich ktorzy z sukcesem
            odbyli taki pobyt stypendialny np. w Wielkiej Brytanii.

No i jeszcze program Leonardo da Vinci - tylko tam trzeba znowu przez
            "instytucje" dzialac...
    • ar.pl Re: dotacje UE dla doktorantów 16.01.06, 11:53
      Tydzien temu dziekan relacjonowal nam spotkanie z jakas babka od funduszy
      unijnych, ktora twierdzila, ze mozna dostac kase ze ZPORR (Zintegrowany Program
      Operacyjny Rozwoju Regionalnego), ale: nie indywidualnie, tylko wydzial czy
      studium dokt. musi o to wystapic, projekt musi dotyczyc spraw regionu. Nie
      wszytsko bylo dla nas jasne i po przeanalizowaniu papierow doszlismy do
      wniosku, ze chyba chodzi po prostu o wspieranie mlodych naukowcow zajmujacych
      sie regionem i ze jako projekt mozna potraktowac zbior doktoratow, ktore
      zahaczaja o problematyke regionalna. Aha, z tego co zrozumielismy, chodzilo
      glownie o rzeczy, ktore moga wplywac na gospodarke regionu. To nmasze gdybanie
      wsyztsko. Strasznie enigmatycznie to brzmi, wiec jak tylko dowiem sie wiecej
      (dziekan mial spotkac sie z babka raz jeszcze, bo nie potrafila podac zadnych
      szczegolow), dam znac.
    • zysk.buziaczek Re: dotacje UE dla doktorantów 31.01.06, 20:07
      Ja korzystam z programu ZPORR.Program ten jest skierowany do doktorantow
      piszacych prace, ktore moga wplynac w znaczacym stopniu na rozwoj danego
      wojewodztwa. Co miesiac otrzymuje 750zl, ktore moge przeznaczyc na pomoce
      naukow oraz badania. Z tego programu kupilam sobie sprzet komputerowy oraz
      ksiazki.jestem z niego bardzo zadowolona.Od marca postaram sie ponownie
      ubiegac. Jesli ktos ma pytania odpowiem.Pozdrawiam.
      • megynka Re: dotacje UE dla doktorantów 22.05.06, 20:29
        Jaki jest numer priorytetu i działania ZPORR, z którego korzystasz? A może to
        jest program jakiejś fundacji finansowany ze ZPORR? Jak się ubiegać?
        magda
        • dolce.gabbana5 Re: dotacje UE dla doktorantów 26.05.06, 20:52
          • nkabi Re: dotacje UE dla doktorantów 28.06.06, 16:02
            Mam pytanko. Czy są jakies dotacje dla naukowców bez doktoratu i z
            doswiadczeniem naukowym mniejszym niz 4 lata??
            Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.
            • irish_girl Re: dotacje UE dla doktorantów 30.06.06, 16:03
              U nas stypendium jest finansowane ze środków działania 2.6 Zintegrowanego
              Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego dla słuchaczy studiów doktoranckich.
              Podmioty "dające kasę" to ZPORR i EFS. Ta dotacja jest przeznaczona dla
              naukowców bez doktoratu, nie trzeba też mieć otwartego przewodu.
              Pieniądze 6000 brutto do wydania przez 6 miesięcy na: pomoce naukowe, opłaty
              konferencyjne, bazy danych, specjalistyczne programy i ...kursy językowe. Od
              października zaczynam sobie przypominać niemiecki ;-)
              • miss.laura Re: dotacje UE dla doktorantów 02.07.06, 15:44
                na wszystkich uczelniach sa takie dotacje?
              • megynka Re: dotacje UE dla doktorantów 04.07.06, 23:22
                Cześć Irish, mówisz o dr Best? Też się na to załapałam, ale myślałam, że była
                też mowa o innym stypendium unijnych, bez pośrednictwa uczelni. Ale chyba coś
                pomieszałam.
                • irish_girl Re: dotacje UE dla doktorantów 05.07.06, 20:31
                  O DrBeście ;-) Podobno na druga edycję było u nas mniej chętnych niż miejsc ;-)
                  O innych stypendiach niestety nie słyszałam.
                  Jak Ci idzie rozliczanie grantu?

U mnie jest problem z konferencjami, bo katedra mi zasponsorowała wyjazd na
                  jedną z nich i teraz zostało mi 800 zł do wydania....szukam jakiejś sensownej z
                  ekonomii i nic ;-(

Jeśli sobie wpisałaś w harmonogram j.obcy, to obecnie w centrum językowym Empik
                  trwa promocja - przy zapisaniu się na całoroczny kurs (2 semestry 120 godz) 1
                  miesiąc intensywnego kursu wakacyjnego (60 godz) masz gratis. Drogi jak diabli
                  ten kurs (1700 zł za rok), ale ja chyba się skuszę i zajmę sobie wrzesień
                  niemieckim....

P.S. Wydaje mi się, że jesteś rok "niżej" ode mnie (znaczy się po pierwszym
                  roku?)....mi się już udalo otworzyć przewód, ale stypendium nadal mi nie
                  przyznali...To tak tylko do wiadomości ;-/
                  Pozdrawiam cieplutko!
                  • megynka Re: dotacje UE dla doktorantów 07.07.06, 22:17
                    Ja dopiero teraz się starałam o dr Best, więc jeszcze nic nie rozliczałam. Ale
                    dowiadywałam się, że można robić bez problemu przesunięcia (nie musisz tych
                    zaoszczedzonych pieniędzy wydać koniecznie na konferencję).

Złożono 24 wnioski na 20 miejsc. Trochę sie dziwię - pieniadze są, a ludzie
                    nawet nie próbują ich zdobyć. Tylko później zrzedzą, że nie mają za co ksiazek
                    kupować :)

Masz rację - jestem na pierwszym roku. Załamałaś mnie z tym stypendium
                    uczelniannym. Masz przewód, a nie masz stypendium? Dlaczego??? Ja nie mam
                    innych dochodów! (poza mężem :)

magda
                    • irish_girl Re: dotacje UE dla doktorantów 24.07.06, 23:30
                      Ano ;-(
                      Mam przewód a nie mam stypendium ;-(
                      Powód: uczelnia nie ma pieniędzy, a w regulaminie przecież jest napisane,
                      że "doktorantowi MOŻNA przyznać stypendium najwcześniej od czwartego semestru,
                      jeśli ma otwarty przewód doktorski"

No i tyle....

Ale podobno od października mają przyjść jakieś pieniądze z ministerstwa, tylko
                      że już zostałam uprzedzona, że będzie to jakaś odgórna pula, którą dopiero
                      podzielą na beneficjentów. A to oznacza, że prawdopodobnie będzie to za mała
                      pula na za dużo studentów....I nie ma co liczyć na 1000 zł. Ale myślę, że
                      czekajmy "spokojnie" do października, przekonamy się osobiście, co nam uczelnia
                      szykuje....Najwyżej w "dwa roczniki" w końcu uderzymy do jakiegoś prawnika....

...Albo wszyscy odmówimy prowadzenia darmowych zajęć ze studentami i
                      spowodujemy totalny paraliż uczelni ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka