Dodaj do ulubionych

Doktoranci pomożecie

25.07.06, 12:14
Piszę pracę magisterską i czytam tu o plagiatach wy w tej dziedzinie
jesteście starymi wyjadaczami, a więc są wakacje i miesiąc czasu mam czas i
zaczęłam pisać obrona za rok. Do promotora pójdę z tym problemem we wrzesniu.
Mam pytanie chodzi mi o fragmenty przepisane z literatury. A więc czy mogę
przepisać fragment z literatury dosłownie dając na końcu np [nowak 1999] czy
taki fragment musze napisać własnymi słowami na podstwawie tego fragmentu w
książce
Obserwuj wątek
    • babazgaga Re: Doktoranci pomożecie 25.07.06, 12:40
      Możesz przepisać dosłownie, oznaczając je jako CYTAT - czyli zwykle cudzysłów,
      kursywa, oprócz nazwiska i roku także numer strony. Oczywiście, jak tak zrobisz,
      to może się okazać, że praca składa się z samch cytatów, co oczywiście jest
      niedopuszczalne.
      Jeśli chcesz pozostać przy tylko ogólnej wskazówce, skąd korzystałaś, i nie
      dawać oznaczenia cytatu, a jedynie "Nowak, 1999", to musisz napisać własnymi
      słowami na podstawie fragmentu. Zmiana dwóch wyrazów w zdaniu albo szyku to nie
      własne słowa.
    • neutrino.flux Re: Doktoranci pomożecie 28.07.06, 14:09
      Skoro jesteś tak ambitną osobą, ze zaczęłaś już rok przed obroną pisać, to myślę
      że będzie jak najbardziej dla Ciebie porządane, zebyś przyswoiła sobie naprawdę
      wszystkie przytaczane treści, a co za tym idzie nie będziesz miała problemów
      napisać ich własnymi słowami.

Jeśli, czego Ci życzę, ktoś NAPRAWDĘ kiedykolwiek przeczyta Twoją pracę (co, jak
      możesz się domyśleć z mojego tonu, nie jest oczywiste), to na pewno to doceni.

Pozdrawiam
    • niewyspany77 Re: Doktoranci pomożecie 29.07.06, 22:20
      Operowanie cytatami nalezy traktowac jak zepsute jajko: kazdemu ich kilka w
      zyciu sie zdarza kupic, ale wolimy ich nie miec. Tak samo w pracy cytujemy
      zywcem wtedy gdy mamy noz na gardle albo tam gdzie to jest *niezbedne*. Gdy
      cytujesz tekst klasy 'definicja' to mozesz takich definicji podac ile chcesz i
      to bedzie ok, natomiast jak zacytujesz zywcem 3 strony przykladowego
      'kompetendium' gdzie beda te wszystkie definicje to juz sie prosisz o lekki smrodek.

Nie ma scislej granicy ani wytycznych - kieruj sie umiarem, rozsadkiem oraz
      lekkim samokrytycyzmem :)
    • archiello Re: Doktoranci pomożecie 30.07.06, 17:58
      dziewczyno są wakacje i odpoczywaj, zostaw tą pracę mgr !!! napiszesz ją w 3-4
      miesiące, to naprawdę jest proste, podobnie obrona. pozdrawiam!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka