Dodaj do ulubionych

ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT!

31.12.06, 10:57
Ok., byl juz asystent.....zalozmy ze szcesliwie udalo nam sie dostac pozycje
adiunkta na uczelni, po obronie doktoratu.I pytanie: na jaka kase mozemy
liczyc czyli na jakie wynagrodzenie miesieczne netto?
Pytanie keirowane do samych zaintersowanych (adiunktow obecnych na tym
forum ) lub tych z Was ktorzy cos pewnego na ten temat wiedza a sa np. nadal
doktorantami lub asystentami.
I drugie pytanie: ile czasu zwykle uplywa od obrony doktoratu do dostania
stanowiska adiukta?Czy obrona doktoratu oznacza po rpstu awanswoanie na
adiunkta?
dzieki za powazne odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • koliber123 Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 10:58
      Aha...odpowiadajac prosze uscislac czy chodzi o uczelnie panstwowa czy prywatna.
      dzieki
    • babazgaga Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 11:27
      U mnie minęły 3 lata, dostałam jakieś 600zł podwyżki jako adiunkt
      • profes0r Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 11:35
        www.nauka.gov.pl/mein/index.jsp?place=Lead08&news_cat_id=908&news_id=4340&layout=2&page=text
        Jak znalazł
        • koliber123 Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 12:14
          Domyslam sie ze w przedtawionych widelkach chodzi o wynagrodzenie brutto...
          A poza tym kto i na jakiej podstawie bedzie decydowal o tym czy asystent ma
          dostac 1700 zl czy 3000 zl? Ten rozstrzal jest bardzo duzy, zastanawiajace od
          kogo bedzie wszystko zalezalo.......?
          • babazgaga Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 12:16
            Z mojego doświadczenia, i moich znajomych, na naszej państwowej uczelni widełki
            są po to, żeby dostać najniższą możliwą pensję
            • niewyspany77 Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 12:18
              > Z mojego doświadczenia, i moich znajomych, na naszej państwowej uczelni widełki
              > są po to, żeby dostać najniższą możliwą pensję

Profesorzy tez dostaja najnizsze???
              • babazgaga Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 13:35
                niee, mówiłam o asystentach, sorki za niedopowiedzenie
            • aistionnelle Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 12:22
              Uniwersytet Łódzki ,adiunkt , 2300 netto .W prywatnej uczelni w zależności
              od ..humoru Kanclerza , wrażenia jakie robi CV "doktora "od 3000 do 1300 zł
              (netto ).A
              PS. Czas oczekiwania ?Hmmm, ja nie czekałam ale jak jest blokada etatów na
              uczelni ,spowodowana finansami , bądź władze wydziału nie rozumieją że na
              uczelni nie mogą pracować sami profesorowie ,to można czekać do śmierci też:-)
          • malgunia Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 12:21
            Ile sie dosytanie, to zalezy od uczelni - uczelnia decyduje, ile bierze z
            proponowanych widelek - sa takie gdzie, jest najnizsza stawka z tych widelek.
            U mnie po srodku. W kazdym razie awans to nie automat. Przy najmniej rok jako
            asystent, a potem jesli delikwent wykaze sie "znacznym" dorobkiem - oczywiscie
            na zasadzie konkursu - awans na adiunkta:)
            • profes0r Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 14:00
              U nas zdecydowanie najniższe widełki. Na państwowych uczelniach to chyba norma.
              • spieprzajacy_dziad Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 16:28
                Politechnika Krakowska, adiunkt 3020 PLN brutto wraz z 6 letnią wysługą lat.

Mało czy dużo - oceńcie sami

Pozdr
                • koliber123 Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 18:32
                  no no jak na dziada calkiem niezle:))))))))))))
    • agathonia Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 17:05
      Uniwersytet Łódzki, 2200 na rękę + wysługa lat. Jeśli chodzi o czekanie to
      proste: po obronie na pierwszej radzie wydzialu jest zatwierdzenie obrony i
      tytulu, potem jednostka oglasza konkurs - zapotrzebowanie na adiunkta, jakieś 2-
      3 tygodnie się czeka, potem następuje zatwierdzenie decyzji komisji konkursowej
      i na najbliższej radzie wydziału zostaje zatwierdzone zatrudnienie adiunkta. I
      już.
      • dr_lolo Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 17:51
        tylko wtedy jesli osobnik nie mial mianowania. jesli mial - razem ze stopniem
        dr, na tej samej radzie moze zostac adiunktem bez konkursu (awans).

jesli chodzi o moja uczelnie (panstwowa, W-wa) - pensja podstawowa adiunkta (bez
        wyslugi) to w praktyce 3400-4100. poziom zalezy od kierownika zakladu.
        • profes0r Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 31.12.06, 19:47
          brutto czy netto, że się nieśmiało zapytam?
          • dr_lolo Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 01.01.07, 11:48
            brutto.
    • labeo Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 01.01.07, 12:16
      To dorzuce tez swoje, Politechnika Wrocławska brutto: 2700+wysluga lat (w sumie
      jakies 2100 na reke), a na adiunkta czekalem ok.1,5 roku. Mysle, ze wazna
      informacja jest tez to na jaki okres czasu macie podpisane umowy, zwlaszcza ci
      co juz sa po tzw. "okresie probnym".
      • babazgaga Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 01.01.07, 13:26
        Ja tez PWR, dostalam mianowanie na 4 lata:)
        • bumcykcyk2 Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 02.01.07, 22:42
          W Warszawie na państwowych uczelniach płacą z zasady dolne widełki - około 2
          tysięcy netto plus wysługa. Uczelnie prywatne dają bardzo różnie. Od 1000 zł za
          rolę "słupa" do minimum kadrowego (bez konieczności prowadzenia zajęć lub tylko
          symbolicznie), poprzez 1800-2000 netto (małe szkoły) do grubo powyżej 3000
          netto (duże renomowane). U prywaciarza różnie może wyglądać pensum (czasem jest
          to więcej niż 210h), do etatu mogą też być wliczone egzaminy (czyli trzeba je
          przeprowadzić za friko). Ważną sprawą jest to, czy figuruje się w minimum
          kadrowym takiej uczelni - jeśli tak (nie mówiąc już o tzw. pierwszym etacie),
          to stawkę można sporo pociągnąć w górę. U prywatnego można tez próbować grać na
          podatkach (minimalny etat plus działalność gospodarcza), wtedy pensja wzrośnie
          co najnmiej o jedną trzecią.
    • oxygen100 Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 03.01.07, 23:38
      Witam. Troche sie oslabilam bo calkiem niezle zarabiacie. PO doktoracie (2004)
      dostalam 210PLN podwyzki brutto. Przez kolejne 2 lata bylam nadal asystentem
      awans na adiunkta dostalam dopiero po ukazaniu sie 2 publikacji w czasopismach
      z listy filadelfijskiej. Wtedy tez dostalam kolo 100 PLN podwyzki. obecnie
      dostaje jakies 1500 PLN netto. Slabo??? Acha instytut medyczny PAN Warszawa.
      TEraz jestesmy w grupie A wiec moze rzuca nam jakis ochlap:(((
      • dr_lolo Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 05.01.07, 10:45
        slabo sie robi. moze masz wynagrodzenie za pol etetu ;)?
      • madaminka Re: ZAROBKI CD.-TYM RAZEM ADIUNKT! 05.01.07, 11:57
        Oxygen, napisz prosze czy te publikacje ktore sie ukazaly na liscie
        filadelfijskiej i ktore zapewnily ciawans byly zwiazane z twoim doktoratem juz
        wczesniej obronionym czy dotyczyly tego nad czym pracowalas juz PO
        doktoracie...?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka