smokwawelskijr 13.06.07, 15:20 Mysle o rozpoczeciu studiow w dziedzinie spraw miedzynarodowych w australii, czy sa tu ludzie robiacy doktorat na ktorejs z uczelni autralijskich?Gdzie moglbym uzyskac info? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krapiwa Re: studia doktoranckie w australii 14.06.07, 16:49 Może zapytaj na tym forum: www.phdcomics.com/proceedings/ Odpowiedz Link
mrzorba O D R A D Z A M ! - ljkel2@netscape.net 16.11.07, 01:07 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=72016465 Autor: Gość: Kagan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 21:50 Dodaj do ulubionych Skasujcie Odpowiedz cytując Odpowiedz W skrócie: Podanie o nostryfikację mego australijskiego dyplomu doktorskiego wysłałem do prof. dr hab. Tadeusza Mołdawy, Dziekana Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego, ul. Krakowskie Przedmieście 3, pokój nr 20, tel./fax (0-22) 55 20 218 tel./fax (0-22) 826 57 91 email: wdinp@uw.edu.pl dnia 22 sierpnia 2007, i do dziś nie otrzymałem na nie odpowiedzi. Dziekan nie chce się ze mną spotkać, a jego sekretarka jest wobec mnie wręcz agresywna i insynuuje mi, że mój dyplom jest wręcz fałszywy albo otrzymany na podrzędnym uniwersytecie, a więc nie powinienem jej zawracać głowy oraz iż najprawdopodobniej nie mam nawet matury. Na dodatek na UW zaginęły dokumenty, które wysłałem tamże w listach poleconych. Dzisiaj, to jest w środę, 14 listopada 2007, udało mi się wreszcie spotkać z Dziekanem Mołdawą, ale dopiero po poinformowaniu jego sekretarki, że zgłosiłem mą sprawę do Pana Rzecznika. Dziekan był w stsounku do mnie wręcz agresywny, i powiedział mi, iż 1. Będzie stawiać na moje drodze wszystkie możliwe przeszkody prawne, to jest: - Powoła specjalną komisję zajmującą się weryfikacją mego doktoratu i uczelni, która go nadała (jej wyniki można sobie łatwo wyobrazić, mimo iż Monash University w Melbourne, Australia, gdzie uzyskałem mój dyplom, jest o wiele wyżej notowany niż Uniwersytet Warszawski), - Zarząda, abym przetlumaczył mą rozprawę na język polski (aby utrudnić mi maksymalnie życie i przedłużyć okres mego oczekiwania na nostryfikację) oraz - Będzie ode mnie wymagac maksymalnych opłat, jakie są dozwolone przez przepisy regulujące nostryfikację. 2. Jego zadaniem mója doktorat, choć wyraźnie jest z nauk politycznych, nie nadaje się do nostryfikacji na Wydziale Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego, jako iż formalnie mam tytuł doktora filozofii. Zanaczam tu, iż w krajach angielskojęzycznych stopień doktora filozofii (Philosophiae Doctor czyli PhD) jest najwyższym z możliwych stopniem naukowym, i upoważnia, jak polska habilitacja, do objęcia stanowiska pełnego profesora, a więc jest to stopień równorzędny z polską habilitacją. Tak też jest np. w Niemczech, gdzie na stanowisko profesora wymaga się „Habilitation oder PhD”. Przypominam też, iż w rankingu “The Times Educational Supplement”, Monash University zajmuje 33-43 miejsce, zaś Uniwersytet Warszawski nie wchodzi nawet do pierwszej setki – zajmował on w roku 2006 miejsce 326, a Monash wówczas miejsce 38 (www.ui.ac.id/indonesia/extra/tabelqs.pdf). Odpowiedz Link
mrzorba Re: why there? 16.11.07, 11:27 No wlasnie. Przeciez australijskich doktoratow w polsce nie uznaja, chyba, ze sie ma dojscia do polskiej mafii profesorsskiej... Odpowiedz Link
profes0r Re: why there? 16.11.07, 21:35 Nie uznają AUTOMATYCZNIE, bo nie ma umowy międzyrządowej o wzajemnej uznawalności i wymagana jest procedura nostryfikacyjna. Odpowiedz Link
mrzorba Re: why there? 16.11.07, 22:07 Tyle to ja wiem od dawna. Tyle, ze moze byc PROCEDURA i procedura. W Australii nostryfikacje przeprowadza szybko i tanio specjalny urzad, ktory tylko sprawdza autentycznosc dyplomu, range (standing) uczelni i ocenia jak sie ma ten dyplom do australijskiego. Przykladowo w Australii uznano mi polskiego 4-letniego magistra za "wyzszy" licencjat (Batchelor with Honours, czyli uprawniajacy do podjecia studiow doktoranckich)... A dalej to juz oceniaja pracodawcy... Odpowiedz Link
profes0r Re: why there? 16.11.07, 23:10 No i bardzo fajnie. W Polsce jest inna procedura, czy to Ci się osobiście podoba, czy nie, i musisz się jej poddać, jeśli zależy Ci na nostryfikacji dyplomu. Odpowiedz Link
mrzorba Re: why there? 17.11.07, 11:35 Podobno jest teraz w Polsce demokracja, i podobno Polska chce byc uwazana za kraj rozwiniety. Argument, ze "takie sa procedury" zalatuje mi komuna i faszyzmem. A na nostryfikacji mi zalezy, bo chcilbym pracowac w mojej ojczyznie. Ale widze, ze ona mnie nie chce, wiec bede musial z niej znow wyjechac. To ucieszy zapewne mafie profesorska (mniejsza konkurencja), ale czy na pewno bedzie to dobre dla Polski? Odpowiedz Link
listekklonu Re: why there? 17.11.07, 13:04 Przyznam szczerze, że moim zdaniem trochę panikujesz. Rozumiem, że możesz być wkurzony, ale mimo wszystko jeszcze nic strasznego się nie stało. Jeśli racja jest po Twojej stronie i nie masz sobie nic do zarzucenia, to pozostaje Ci wiele rozwiązań. Możesz próbować mimo wszystko na UW (ten profesor nie jest przecież właścicielem uczelni, a w żadne mafie profesorskie nie wierzę), jeśli się nie uda to oddać sprawę do sądu. Zamiast tego, możesz po prostu spróbować na jednym z wielu polskich uniwersytetów. Skoro masz doktorat z bardzo dobrego australijskiego uniwersytetu, to już chyba w zasadzie obojętne od kogo dostaniesz papier w Polsce. Odpowiedz Link
kagan-owski Re: why there? 18.11.07, 10:47 Zobacz co o mnie wypisuja ludzie z UW: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=72016465&a=72167697 W skrocie znalezli jeden moj artylul na WWW i napisali, ze te 15 stron, to caly moj doktorat... Chodzi tu o artykul "Non-Science Fiction Prose of Stanislaw Lem" in: Post-Communist Popular Culture and the detektiv Novel Genre, in: Soviet & Post-Soviet Review Vol. 29, No.3 (2002), pp. 241-256. Po pierwsze to nie cala moja rozprawa o Lemie, a jej maly fragment. Po drugie nie zawiera streszczen a analizy. Po trzecie opublikowano ten moj artykul w powaznym amerykanskim pismie naukowym. Po czwarte nie uzywam "madrych" slow, kiedy nie jest to absolutnie konieczne... Chodzi mi o to, ze Moława mnie poniżył na UW, sugerując, że mój doktorat jest nic nie warty, bo napisalem go z Lema, a Lem to wiadomo, nic powaznego, bajkopisarz (pisał przecież BAJKI ROBOTÓW). Rece mi opadaja, jak widze, jak mnie atakuje dziekan Mołdawa przez swych asystentow i prcownikow. A przeciez Mołdawa to stary komuch, specjalista od "Państwa socjalistycznego w myśli marksistowskiej" (ksiazeczka wydana przez niego w r. 1981, kiedy ja musialem uciekac z Polski), w PRLu w serii "Nasza Ojczyzna Polska Ludowa"... :( pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Mo%C5%82dawa Odpowiedz Link
profes0r Re: why there? 17.11.07, 15:27 > Podobno jest teraz w Polsce demokracja, i podobno Polska chce byc > uwazana za kraj rozwiniety. Argument, ze "takie sa procedury" > zalatuje mi komuna i faszyzmem. To spróbuj załatwić sobie nostryfikację w Niemczech albo w USA z pominięciem procedur. W Australii, jak sam napisałeś, też poddałeś się jakimś procedurom nostryfikacyjnym, a że wobec B.A. są one mniej wymagające niż wobec doktoratu, to chyba nie dziwne. Nawiasem mówiąc, poczytaj sobie, co musiałbyś zrobić, by w Australii nostryfikowano Ci dyplom i uprawnienia takiego na przykład architekta: aei.dest.gov.au/AEI/QualificationsRecognition/RecognisingProfessionalQualifications/GuideToProfessionalRecognition/Architecture_pdf.htm A argumenty typu "demokracja", "komuna" i "faszyzm" są po prostu niepoważne; chcesz się bawić w argumentum ad Hitlerum, to obawiam się, że będziesz się bawić sam. Odpowiedz Link
kagan-owski Re: why there? 18.11.07, 10:56 - Nie mam nic przeciwko procedurom. Sa one konieczne, ale powinny byc w rekach osbob neutralnych, to jest nie zainteresowanych niedopuszczaniem konkurencji. Koledzy z Polski nostryfikowali swe polskie doktoraty w Australii bez problemow, bowiem tam nostryfikacja zajmuja sie urzednicy nie zainteresowani w niedopuszczaniu polskich naukowcow. Selekcja odbywa sie tam na szczeblu pracodawcy, a nie urzedu nostryfikujacego. Do nostryfikacji dyplomu, nawet PhD, wystaczy sprawdzenie jego autentycznosci i rangi uczelni, ktora ja nadala. Moj dyplom jest autentycznym a uczelnia jest wysko notowana w rankingach (np. TES), wiec o co tu chodzi, jak nie o "uziemnienie" mnie przez mafie profesorow belwederskich, bojacych sie konkurencji ze strony lepiej wyksztalconych, zachodnich doktorow? Nie piszemy tez tu o architektach (budyki zle zaprojektwane moga sie zawalac), a o dyplomach PhD, ktore upowazniaja jedynie do samodzielnego prowadzenia badan naukowych, a nie do zatwierdzania projektow budynkow i budowli. Nie masz pojecia o budownictwie, wiec sie nie kompromituj. Pamitasz katastrofe hali w Katowicach? Stad taka selekcja osob, ktore moga zatwierdzac projekty architektoniczne do realizacji... Odpowiedz Link
kagan-owski Re: why there? 18.11.07, 10:57 PS: Na Cyprze automatycznie uznano moj australiski dyplom. Czemu wiec nie w Polsce? I Cypr, i Polska sa w UE... Odpowiedz Link
kagan-owski Zobacz kto bedzie w PL oceniac twoj doktorat 18.11.07, 12:07 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32&w=72016465&a=72170813 Odpowiedz Link
profes0r Re: Zobacz kto bedzie w PL oceniac twoj doktorat 18.11.07, 14:45 No i co z tego? Polska procedura nostryfikacji, w której nawiasem mówiąc rola dziekana jest znikoma, specjalnie dla Ciebie zmodyfikowana nie zostanie. Odpowiedz Link
mrzorba Re: Zobacz kto bedzie w PL oceniac twoj doktorat 18.11.07, 15:56 Po pierwsze to dziekan stoi na czele Rady Wydzialu i jego opinia sie liczy (od tego sa dziekani). Po drugie polski system nostryfikacji bedzie musial byc zmieniony, nie tylko dla mnie. A po trzecie to sprawa pojdzie do The European Court of Human Rigts, bowiem wszedzie w Brukseli mowi sie o mobilnosci pracownikow i o uznawaniu zagranicznych kwalifikacji, a w Polsce sie to wrecz sabotuje. Nie moze byc tak, aby moj australijski dyplom byl automatycznie uznawany np. w W. Brytanii, a nie uznawany w Polsce. I nie moze byc tak, aby nostryfikacja kierowala instytucja zainteresowana w utrzymywaniu monopolu swych absolwentow (mowa tu o oczywiscie o polskich uniwersytetach). Odpowiedz Link
profes0r Re: Zobacz kto bedzie w PL oceniac twoj doktorat 18.11.07, 19:22 A ECHR Ci odpowie, że nie zajmie się tą sprawą, bo nie wyczerpałeś procedury odwoławczej w Polsce. A potem doda, że w Polsce istnieje procedura uznawalności zagranicznych kwalifikacji, której mogłeś się poddać. I dopiero udowodnienie, że ewentualna odmowa nostryfikacji - oraz negatywny wynik procedury odwoławczej - była umotywowana względami pozamerytorycznymi, będzie stanowiło podstawę do skargi do ECHR. Odpowiedz Link
profes0r Re: Zobacz kto bedzie w PL oceniac twoj doktorat 18.11.07, 19:41 Tak czy owak, z mojej strony EOT. Odpowiedz Link
mrzorba Re: Zobacz kto bedzie w PL oceniac twoj doktorat 18.11.07, 22:19 OK. Widze, ze jestes madrzejszy, jako dr hab. prof. zw. belw. od calego ECHR... ;) Odpowiedz Link
mrzorba Re: Zobacz kto bedzie w PL oceniac twoj doktorat 18.11.07, 22:18 1. Na razie napisalem do Rzecznika Praw Obywatelskich. 2. Wystarczy, ze udowodnie iz polska procedura jest niezgodna z europejskimi (unijnymi) standardami co do niezaleznosci oceniajacych moj dyplom (nemo judex in causa sua). 3. Jak uczy casus P. Tysiac, nie musze wyczerpac wszystkich mozliwosci odwolan w Polsce - wystarczy gdy udowodnie przed ECHR, ze polskie procedury sa takie, ze nie daja mi najmniejszej szansy. Pozdr. :) Odpowiedz Link
mrzorba Singapur i nostryfikacja tamze 18.11.07, 17:18 Moja propozycja to aby uznawac nie panstwa, a UCZELNIE, ktore wydaja konkretne dyplomy. Np. Singapur ma swoja wlasna liste zagranicznych uczelni, a nawet ich wydzialow, ktorych dyplomy sa automatycznie uznawane w Singapurze. To rozwiazanie rozwiazuje tez problem amerykanskich uczelni, z ktorych 10% reperezntuje najwyzszy poziom na swiecie, nastepne 20% sredni swiatowy poziom, a reszta (to jest ok. 70%) poziom tak zalosny, ze rzeczywiscie trudno gdziekolwiek poza US of A uznac te dyplomy... Wiec na poczatek proponuje pierwsza setke z listy TES (Times Educational Supplement, a pozniej dokladniejsza analize roznych rankingow, aby lista ta byla wciaz aktualna... Odpowiedz Link
mrzorba Re: studia doktoranckie w australii 21.11.07, 17:23 Moze to ci pomoze? www.webometrics.info/index.html 1 STANFORD UNIVERSITY 2 MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY 3 UNIVERSITY OF CALIFORNIA 4 HARVARD 5 PENNSYLVANIA STATE 6 UNIVERSITY OF 7 CORNELL 8 UNIVERSITY OF WISCONSIN 9 UNIVERSITY OF TEXAS 10 UNIVERSITY OF WASHINGTON 111 CHARLES UNIVERSITY w PRADZE CZESKIEJ 120 BEIJING UNIVERSITY 134 UNIVERSITY OF MELBOURNE 141 HEBREW UNIVERSITY OF JERUSALEM 155 MONASH UNIVERSITY 333 LONDON SCHOOL OF ECONOMICS AND POLITICAL SCIENCE 393 ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI 439 WARSAW UNIVERSITY OF TECHNOLOGY 465 AGH UNIVERSITY OF SCIENCE & TECHNOLOGY 500 JAGIELLONIAN UNIVERSITY 559 WARSAW UNIVERSITY 566 WROCLAW UNIVERSITY OF TECHNOLOGY 630 ADAM MICKIEWICZ UNIVERSITY POZNAN 742 WROCLAW UNIVERSITY 808 GDANSK UNIVERSITY 811 GDANSK UNIVERSITY OF TECHNOLOGY 895 MARIA CURIE SKLODOWSKA UNIVERSITY 975 FACULTY OF MATHEMATICS INFORMATICS AND MECHANICS WARSAW UNIVERSITY 980 WARSAW SCHOOL OF ECONOMICS (SGH) 1069 RZESZOW UNIVERSITY OF TECHNOLOGY 1098 NICOLAUS COPERNICUS UNIVERSITY TORUN 1138 TECHNICAL UNIVERSITY OF SZCZECIN 1143 POZNAN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY 1189 TECHNICAL UNIVERSITY OF LODZ 1240 UNIVERSITY OF LODZ 1260 FACULTY OF PHYSICS WARSAW UNIVERSITY 1282 UNIVERSITY OF SILESIA 1476 SILESIAN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY GLIWICE 1498 CRACOW UNIVERSITY OF TECHNOLOGY 1546 WARSAW AGRICULTURAL UNIVERSITY SGGW 1682 UNIVERSITY AT BIALYSTOK 1796 CRACOW UNIVERSITY OF ECONOMICS 1798 MEDICAL UNIVERSITY OF WROCLAW 1874 UNIVERSITY OF ZIELONA GORA 1982 BIALYSTOK TECHNICAL UNIVERSITY 2009 POZNAN UNIVERSITY OF ECONOMICS 2010 UNIVERSITY OF WARMIA AND MAZURY 2087 PEDAGOGICAL UNIVERSITY OF CRACOW 2096 MEDICAL UNIVERSITY OF WARSAW 2124 MINERAL AND ENERGY ECONOMY RESEARCH INSTITUTE POLISH ACADEMY OF SCIENCES 2284 POLITECHNIKA CZESTOCHOWSKA 2324 CATHOLIC UNIVERSITY OF LUBLIN 2332 WROCLAW UNIVERSITY OF ECONOMICS 2402 TECHNICAL UNIVERSITY OF OPOLE 2428 POLISH-JAPANESE INSTITUTE OF INFORMATION TECHNOLOGY 2497 AGRICULTURAL UNIVERSITY OF POZNAN 2537 UNIVERSITY OF PODLASIE 2540 UNIVERSITY OF OPOLE 2569 ACADEMY OF COMPUTER SCIENCE AND MANAGEMENT 2576 UNIVERSITY OF BIELSKO-BIALA 2579 AGRICULTURAL UNIVERSITY OF WROCLAW 2616 AGRICULTURAL UNIVERSITY OF CRACOW 2618 PEDAGOGICAL UNIVERSITY OF KIELCE 2626 WYZSZA SZKOLA BIZNESU NATIONAL LOUIS UNIVERSITY 2709 JAGIELLONIAN UNIVERSITY MEDICAL COLLEGE 2756 WYZSZA SZKOLA INFORMATYKI I ZARZADZANIA RZESZOW 2789 SZCZECIN UNIVERSITY 2841 GDYNIA MARITIME UNIVERSITY 2951 MEDICAL UNIVERSITY OF GDANSK 2969 UNIVERSITY OF RZESZOW 3094 TECHNICAL UNIVERSITY OF KOSZALIN 3100 MEDICAL ACADEMY OF LUBLIN 3062 KIELCE UNIVERSITY OF TECHNOLOGY 3069 TECHNICAL UNIVERSITY OF CZESTOCHOWA 3106 WYZSZA SZKOLA INFORMATYKI W LODZI 3187 ACADEMY OF HUMANITIES AND ECONOMICS IN LODZ 3292 SZKOLA WYZSZA PSYCHOLOGII SPOLECZNEJ 3301 KAZIMIERZ WIELKI UNIVERSITY BYDGOSZCZ 3387 AGRICULTURAL UNIVERSITY OF SZCZECINIE 3393 WYZSZA SZKOLA BANKOWOSCI I FINANSOW W KATOWICACH 3406 LUBLIN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY 3410 CARDINAL STEFAN WYSZYNSKI UNIVERSITY WARSAW 3470 POMERANIAN MEDICAL UNIVERSITY 3472 POLISH SCHOOLS OF BANKING 3583 AGRICULTURAL UNIVERSITY OF LUBLIN 3689 WYZSZA SZKOLA ZARZADZANIA I ADMINISTRACJI W ZAMOSCIU 3675 WYZSZA SZKOLA ZARZADZANIA MARKETINGOWEGO I JEZYKOW OBCYCH W KATOWICACH 3838 POLISH FILM, TELEVISION AND THEATER SCHOOL 3857 MEDICAL UNIVERSITY OF LODZ Odpowiedz Link