marekpwr
21.11.07, 00:44
Hej! Jestem nowy na tym forum, więc zacznę od przywitania się: nazywam się Marek i jestem na I roku studiów doktoranckich Politechnice Wrocławskiej.
Problem mam następujący: odebrałem dzisiaj polecony z WKU z wezwaniem do stawienia się w swoim WKU w piątek 23.11 "celem odbycia czynnej służby wojskowej". Sprawdziłem to - teraz (od rocznika 83 w górę) mogą powołać na 3 miesiące każdego absolwenta uczelni wyższej. "Odbycie czynnej służby wojskowej" nie brzmi ani trochę jak "proszę przyjść z książeczką wojskową to wbijemy panu przeniesienie do rezerwy", więc obawiam się trochę tej wizyty.
Dziwi mnie trochę to wezwanie, ponieważ w sierpniu (a może we wrześniu) zaniosłem do tego WKU:
- dokument poświadczający zakończenie edukacji magisterskiej na PWr
- dokument potwierdzający fakt uczestnictwa w studiach doktoranckich
i jednocześnie zostałem poinformowany, że w związku podjęcia studiów doktoranckich odracza się moje przeniesienie do rezerwy, więc stwierdziłem, że po raz kolejny udało mi się uzyskać odroczenie (zresztą na uczelni mi powiedziano, że to tak działa).
Boję się trochę, bo co jak powołają mnie teraz albo w styczniu (w każdym razie przed końcem semestru) na 3 miesiące to nie zaliczę semestru (mam sporo zajęć - i tych, na które ja uczęszczam i tych, które prowadzę), zabiorą mi stypendium doktoranckie, będę musiał rzucić te studia i iść do normalnej pracy, żeby mieć z czego żyć a tego wolałbym uniknąć, gdyż bardzo zależy mi na doktoracie...
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Co mogę zrobić? Odwołać się? Do kogo? Z jaką argumentacją? Póki co spróbuję załatwić na uczelni jeszcze raz poświadczenie, że jestem na tych studiach (bo może tamto zgubili) i będę w piątek próbował się jakoś wykręcić.
Będe wdzięczny na wszelkie sugestie. Pozdrawiam.