Dodaj do ulubionych

Doktorat a wojsko

21.11.07, 00:44
Hej! Jestem nowy na tym forum, więc zacznę od przywitania się: nazywam się Marek i jestem na I roku studiów doktoranckich Politechnice Wrocławskiej.
Problem mam następujący: odebrałem dzisiaj polecony z WKU z wezwaniem do stawienia się w swoim WKU w piątek 23.11 "celem odbycia czynnej służby wojskowej". Sprawdziłem to - teraz (od rocznika 83 w górę) mogą powołać na 3 miesiące każdego absolwenta uczelni wyższej. "Odbycie czynnej służby wojskowej" nie brzmi ani trochę jak "proszę przyjść z książeczką wojskową to wbijemy panu przeniesienie do rezerwy", więc obawiam się trochę tej wizyty.
Dziwi mnie trochę to wezwanie, ponieważ w sierpniu (a może we wrześniu) zaniosłem do tego WKU:
- dokument poświadczający zakończenie edukacji magisterskiej na PWr
- dokument potwierdzający fakt uczestnictwa w studiach doktoranckich
i jednocześnie zostałem poinformowany, że w związku podjęcia studiów doktoranckich odracza się moje przeniesienie do rezerwy, więc stwierdziłem, że po raz kolejny udało mi się uzyskać odroczenie (zresztą na uczelni mi powiedziano, że to tak działa).
Boję się trochę, bo co jak powołają mnie teraz albo w styczniu (w każdym razie przed końcem semestru) na 3 miesiące to nie zaliczę semestru (mam sporo zajęć - i tych, na które ja uczęszczam i tych, które prowadzę), zabiorą mi stypendium doktoranckie, będę musiał rzucić te studia i iść do normalnej pracy, żeby mieć z czego żyć a tego wolałbym uniknąć, gdyż bardzo zależy mi na doktoracie...
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Co mogę zrobić? Odwołać się? Do kogo? Z jaką argumentacją? Póki co spróbuję załatwić na uczelni jeszcze raz poświadczenie, że jestem na tych studiach (bo może tamto zgubili) i będę w piątek próbował się jakoś wykręcić.
Będe wdzięczny na wszelkie sugestie. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • babazgaga Re: Doktorat a wojsko 21.11.07, 15:06
      Celem odbycia nie brzmi dobrze. Znaczy kartę powołania dostałeś, i odebrałeś? Bo
      to dziwne jest, powinieneś był ją dostać najpóźniej 14 dni przed terminem - więc
      może to wcale nie jest karta powołania, jak tak późno?...
      Ja bym na Twoim miejscu zadzwoniła do WKU, nie wiem czy podlegasz Wrocławiowi
      czy nie, ale np. w WKU na Gajowickiej ludzie są całkiem spoko, i powinnieneś się
      przez telefon dowiedzieć co i jak. Wiem, że moi znajomi dostawali odroczenia na
      st. dokt. na PWr, to było spoko.
      A z drugiej strony, jak to się stało, że nie odrobiłeś wojska "krótkiego" na
      studiach - nie miał byś problemu teraz...
      • ilianna Re: Doktorat a wojsko 21.11.07, 18:41
        Zadzwoń do WKU. Nie tylko Ty dostałeś takie pismo, moi znajomi ze
        studiów doktoranckich też (też Wrocław). Po prostu mają tam bałagan
        i nie zanim zdażyli sobie zaznaczyć, że nadal studiujesz, to już Ci
        wysłali pisemko ;).
        • marekpwr Re: Doktorat a wojsko 21.11.07, 20:38
          Dzięki za odpowiedzi. Rzeczywiście mogą tam mieć balagan na Gajowickiej - odnoszę takie wrażenie za każdym razem jak tam jestem (czyli co roku). Dzisiaj poprosiłem na uczelni o kolejne zaświadczenie o st. doktoranckich - będzie do odbioru jutro a na Gajowicką wzywany jestem w piątek o 8 rano więc się tam przejdę z tym zaświadczeniem i wyjaśnię sprawę.
    • marekpwr Re: Doktorat a wojsko 23.11.07, 14:53
      Dobra, byłem dzisiaj w WKU i załatwiłem wszystko po swojej myśli - dostałem odroczenie i co rok muszę donosić zaświadczenie o studiowaniu. Najśmieszniejsze jest jednak to, dlaczego mnie wzywano - otóż dlatego, że zaświadczenie o studiach doktoranckich złożyłem ZA WCZEŚNIE, bo już w sierpniu a oni potrzebują z data po rozpoczęciu roku akademickiego. Tak więc "zamieniliśmy się" - oni oddali mi sierpniowe, ja im dałem listopadowe i gotowe :)
      • profes0r Re: Doktorat a wojsko 23.11.07, 15:40
        I jednego obrońcę ojczyzny mniej. Gratulacje.
        • hatchet01 Re: Doktorat a wojsko 23.11.07, 22:02
          a mi już po licencjacie wpisano "przeniesiony do rezerwy". może Tobie też się
          należy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka