Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje ...

02.07.08, 02:11
Czy ktoś wie ile kosztuje wydanie książki 200-250 stron?? Może ktoś
zna dobre i niedrogie wydawnictwo?? Za wszelkie rady z góry
dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • niewyspany77 Re: Ile kosztuje ... 02.07.08, 02:54
      2000 zl wzwyz ale to biedne wydawnictwo no i recenzje na wlasna reke, zero
      dystrybucji. sensowne, z korekcja i dystrybucja to 7000 wzwyz.
    • kasia1094 Re: Ile kosztuje ... 07.07.08, 14:17
      A od czego jest forum??
    • dalatata Re: Ile kosztuje ... 07.07.08, 18:42
      a moge sie dowiedziec, po jakiego grzyba placic za wydawanie swoich ksiazek?
      • xxiixx1 Re: Ile kosztuje ... 07.07.08, 20:11
        po takiego grzyba,ze nie ma lepszej inwestycji w siebie,niz wydanie ksiazki
        • dalatata Re: Ile kosztuje ... 07.07.08, 21:57
          a sa jakiekolwiek dowody na te fantastyczna zasade ekonomiczna? bo gdyby tak
          bylo, to kazdy kto wydal ksiazke powinien oplywac w bogactwa i wiesc zycie pelne
          radosci i braku trosk.

ja wydalem 6, co wiecej, za kazda z nich dostalem, a za 5 z nich nadal dostaje
          pieniadze, jednak moje zycie jest dosc dalekie od powyzszego opisu. Bo zeby
          takie bylo, 1. ksiazka nie moze byc monografia badawzca, 2. nie moze byc ksiazka
          naukowa, 3. musi byc bestsellerem.

a zatem prosze mi darowac swoja madrosc ekonomiczna. jako madrosc naukowa
          rowniez zasada sie nie sprawdza, bo ksiazki wydawane w vanity presses nie sa
          traktowane powaznie.
          • kasia1094 Re: Ile kosztuje ... 08.07.08, 00:05
            Skoro "vanity presses" nie jest traktowane poważnie to jakie
            dalatata byś polecil??
            • dalatata Re: Ile kosztuje ... 08.07.08, 00:11
              pytalas o wydawnictwa w ktorych wydaje sie za pieniadze: to jest definicja
              vanity press.

jesli juz nie myslisz o wydaniu w ten sposob ksiazki, to nastepna deczyja to czy
              chcesz wydac ksiazke po polsku czy po angielsku. jesli to drugie i jestes w
              szerokiej humanistyce (humanities and social sciences) , to moge cos polecic i
              doradzic jak to zrobic. jesli poza humanistyka, to nie, bo sie nie znam. jesli
              po polsku to tez nie, bo mam malo do powiedzienia o polskim rynku akademickim,
              jako ze po polsku nie pisze.
              • kasia1094 Re: Ile kosztuje ... 08.07.08, 00:14
                dalatata, dziękuje za informację jednak na dzień dzisjeszy
                interesuje mnie wydanie książki w języku polskim
                • joannah31 Re: Ile kosztuje ... 08.07.08, 13:10
                  Może łatwiej by było coś wskazać, jak byś krótko napisała z jakiej
                  dziedziny to dzieło?
                  • euro-doktorantka Re: Ile kosztuje ... 08.07.08, 15:50
                    Im powazniejsze wydawnictwo i wieksza sila rynkowa ksiazki, tym mniejsze szanse, ze samemu trzeba szukac dofinansowania publikacji. Jestem teraz na etapie rozmow z duzym polskim wydawnictwem a propos publikacji mojego doktoratu. Wstepnie poinformowano mnie, ze ksiazka ma duzy potencjal rynkowy i jesli po ich wewnetrznej recenzji okaze sie bardzo dobra, to wowczas wydawnictwo samo sfinansuje publikacje. Jesli praca okaze sie nie taka wspaniala, ale dopuszczona do druku, to wowczas konieczne bedzie znalezienie dofinansowania, czym takze zajmie sie wydawnictwo, lecz cala procedura potrwa wtedy troche dluzej.
                • brzegpodrugiejstronie Re: Ile kosztuje ... 01.10.14, 00:10
                  Wiele się w ostatnich latach zmieniło - zarówno w szacownych wydawnictwach naukowych (zwłaszcza tych, gdzie publikuje się głownie prace z nauk społecznych i humanistycznych), jak i w "vanity presses". Te pierwsze coraz częściej także wymagają opłat, choć nie piszą o tym na swoich stronach. Weźmy choćby takie Peter Lang, czy rodzimy WUW i inne uczelniane. Niejeden doktorat został tam wydany bez wewnętrznych recenzji wydawniczych, a jedynie w oparciu o recenzje pracy przed jej obroną.
                  Te drugie, czyli mówiąc po polsku: firmy świadczące usługi wydawnicze, coraz częściej zaczynają dbać o poziom i nie przydzielają ISBN publikacjom, które nie przeszły redakcji i korekty. Wstępna recenzja merytoryczna jest podstawą dobrej usługi wydawniczej. To jest prosty test na to, czy wydawca ma jakieś zasady.Wyślij knota i zobacz, czy przyjmie go bezkrytycznie. ;-))

Oczywiście trudno spodziewać się od niewielkiej firmy wydawniczo-usługowej , aby w skromnym budżecie wykonała recenzję pracy z przetwarzania języka naturalnego albo z biochemii.

Zmiany na rynku książki są nieuniknione - coraz więcej mamy autorów (książka to prestiż), coraz mniej czytelników...
          • xxiixx1 Re: Ile kosztuje ... 08.07.08, 21:19
            to chyba nie rozumiesz,po co sie zajmuja ludzie nauka - nie po to,zeby zarobic,
            nie po to,zeby ich ktokolwiek traktowal powaznie,ale po to,zeby poznac prawde i
            ja przekazac innym.
            • dalatata Re: Ile kosztuje ... 08.07.08, 21:32
              to chyba nie rozumiem.....

nie rozumiem tez, ze sposobem na przekazanie prawdy jest nie tyle osiagniecie
              takiego poziomu jakosci, zeby inni uznali ze warto zakomunikowac te prawde,
              tylko samemu po prostu uznac to. w wielu wypadkach te przekonania o prawdzie
              nazywaja sie urojeniami.

zyjemy w innych swiatach naukowych i tym postem koncze rozmowe na temat
              przekazywania prawdy.
      • xxiixx1 Re: Ile kosztuje ... 08.07.08, 21:23
        ile newton albo leibniz zarobili na swoich publikacjach? jaki byl ich potencjal
        rynkowy?
    • xxiixx1 Re: Ile kosztuje ... 08.07.08, 21:21
      w nauce jest obojetne,w jakim wydawnictwie sie publikuje, najwazniejsze,to zeby
      1. utrwalic ( co najmniej uwiecznic) swoj dorobek, 2. dotrzec do wlasciwych
      czytelnikow (tych, co sie poznaja na rzeczy)
      • pr0fes0r Re: Ile kosztuje ... 08.07.08, 21:28
        Vanity presses mają to do siebie, że nie mają recenzji wydawniczych, całkowity
        wolny rynek - płacisz, publikujesz. W czymś takim nie chciałbym publikować.
      • dalatata Re: Ile kosztuje ... 08.07.08, 21:34
        Lesiu gadasz dyrdymaly. ale ty tak masz
    • dalatata Re: Ile kosztuje ... 09.07.08, 10:00
      ja tam nie zakladam. zakladam ze jak sie samemu placi to to nie najlepiej wrozy.
      bo to znaczy ze nie ma zadnego procesu recenzyjnego nie?
      • adept_ltd Re: Ile kosztuje ... 09.07.08, 10:09
        niestety, płaci się prawie wszędzie samemu (to znaczy z różnych funduszy
        posiadanych...), takie realia PL. Są oczywiście wyjątki, nieliczne (i często
        związane ze znajomościami). Ale - nie musi to wykluczać recenzji... Choć
        recenzje w ojczyźnie to jeszcze inna bajka, gdyż powszechnie w formie laurkowej
        piszą je znajomi...
        Reasumując - warto wydać w firmie, która ma dobrą dystrybucję (chyba, że mamy
        akurat inne priorytety) i zadbać o dobrego recenzenta.
        • dalatata Re: Ile kosztuje ... 09.07.08, 10:42
          a to ja sie z czesci wycofuje. jesli jest porzadny proces recenzejny, to jest ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka