Dodaj do ulubionych

Dieta ketogenna

19.06.10, 10:13
Proszę o opinie i info od osób które ją stosują lub wiedzą coś niecoś
na jej temat.Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • very.martini Re: Dieta ketogenna 19.06.10, 11:02
      Jak chcesz sobie rozwalić nerki (na nie spada rozkład białek, a
      dieta oparta na mięsie siłą rzeczy nadmiernie je obciąża) i się
      zakwasić na maksa, to jest na pewno super.
      Dieta bez węglowodanów - ok, ale po co od razu ketogenna?

Dużo warzyw o małej zawartości skrobi, bo są neutralne, do tego
      mięso i ryby. I bez mąki, a już na pewno nie białej. Wszystkie
      węgle, jeśli już koniecznie musisz, nieoczyszczone - a więc mąka z
      pełnego przemiału, ciemny ryż itd, ale najlepiej je wywalić. Cukier
      ograniczasz pod jakąkolwiek postacią, a więc owoców trochę
      mniej,najlepiej jagodowe, bo mają go mało. I taka dieta jest w
      porządku nie tylko dla mózgu, ale dla całego ciała.
      Amen.

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
    • klipo0 Re: Dieta ketogenna 19.06.10, 12:12
      Wejdź na strone www.olalesniewska.w.interia.pl ,tam jest wszystko na
      ten temat
      • dmuchawcelatawce Re: Dieta ketogenna 19.06.10, 14:31
        Lekarz powiedział, ze ta dieta jest wyłacznie dla dzieci, i to pod
        absolutnym nadzorem lekarza. Jest dosyć niebezpieczna w przypadku
        jakichkolwiek odstępstw od reguł.
        Martini ma racje, zmniejszyć węglowodany, zwiększyć owoce warzywa i
        będzie dobrze dla organizmu. Choć niekoniecznie będzie to miało
        wpływ na epi.
    • kropkaaga Re: Dieta ketogenna 19.06.10, 17:24
      Taką właśnie dietę proponują mi lekarze rozważyć dla mojego synka-
      dwulatka.Spotkałam dwójkę dzieci,którym pomogła ona wyeliminować napady
      i jedno,na które nie działa.Nie muszę od razu podejmować decyzji ale
      wiem,że muszę spróbować wszystkiego by pomóc mojemu dziecku.Dzięki za
      odpis:)
      • dmuchawcelatawce Re: Dieta ketogenna 20.06.10, 00:27
        Rozumie. Ja na Twoim miejscu chyba też bym spróbowała. Trzeba szukać
        dróg wyjścia. Może akurat się powiedzie. W końcu z jakiegoś powodu
        ta dieta została wymyślona. A , że na jedne dzieci działa a na
        drugie nie, to tak ze wszystkim jest: lekami, stymulatorem czy
        chirurgią. Ale trzeba próbować.
        Tylko pod nadzorem lekarza.
        • olz Re: Dieta ketogenna 21.06.10, 14:45
          Ja też polecam Ci tą dietę, jeżeli rzeczywiście stan dziecka jest zły i nic nie
          pomaga.
          Dieta ta jest bardziej skuteczna niż leki i o ile wiem na Śląsku jest też
          lekarz, który ją prowadzi.
          Jeżeli chcesz mogę Ci wysłac info na maila to sobie poczytasz.
          Im młodsze dziecko tym łatwiej wprowadzic dietę oczywiście wszystko pod nadzorem
          lekarza.
          • kropkaaga Re: Dieta ketogenna 22.06.10, 12:33
            Tak,wiem.To nasz lekarz ją prowadzi.Namawia nas cały czas.Ja się jednak
            waham:/
            • neoaferatu Re: Dieta ketogenna 05.07.10, 14:58
              Hej kropkaaga ja wprowadziłam dietę niskowęglowodanową moim synom z innych
              powodów niż padaczka jednego z nich - Pawełka. Wyrzuciłam z ich diety wszelki
              przemysłowy cukier w jakiejkolwiek ilości i postaci. Nie stosuję w żadnej ilości
              białej mąki, białego chleba(mieszanego też nie!!!), białego ryżu, białych bułek
              itp. Zamiast białej mąki - wyłącznie razowa, ale zupy gotuję niezagęszczane,
              chleb wyłącznie zupełnie razowy bez polepszaczy, ryż wyłącznie naturalny. Mają
              za to pod dostatkiem olejów zimnotłoczonych np. rzepakowego czy lnianego. Jest
              to dieta uproszczona, węglowodanów prostych jest w niej jak na lekarstwo, a tych
              złożonych - niewiele. Myślę, że ta dieta też Pawełkowi pomogła, bo ograniczała
              ilość i intensywność ataków, choć nie musiałam sie wysilać, bo zanim ją w pełni
              wprowadziłam, Pawełka wyleczyli mi z padaczki homeopaci klasyczni. Zresztą dieta
              bez przemysłowych cukrów, białej mąki i białego ryżu to bardzo zdrowa i
              prawidłowa dieta - to nigdy i nikomu nie zaszkodzi, a trzustka na pewno odzipnie.
              • karolcia_xd95 Re: Dieta ketogenna 09.06.11, 21:25
                Czesc. Mam 16 lat. Choruje na epilepsje od 3 roku zycia. Ciagle bore tabletki i dowiedzialam sie o tej diecie. Moglibyscie mi jakos polecic jakiegos lekarza badz udzielic jakis rad ?? Byla bym wdzieczna bo slyszalam i czytalam o tej diecie i pisali ze dzieci nie moga jej stosowac gdyz sie rozwijaja. CZekam na odpowiedz.
                • very.martini Re: Dieta ketogenna 10.06.11, 08:58
                  O samej diecie najwięcej informacji znajdziesz na stronach jej poświęconych. Ale zastanów się pięćdziesiąt razy. Co innego dieta niskowęglowęgowodanowa, a co innego wysokotłuszczowa.

16%VOL
                  22%VAT
                • olz Re: Dieta ketogenna 10.06.11, 18:33
                  Mogę Ci wysłać informacje o tej diecie na maila. Osobiście nie wytrzymałabym na tej diecie nawet tygodnia ale niektóre dzieci nie mają wyjścia, muszą jeść to co im rodzice dają. Moja córka była na tej diecie 3 miesiące, mogę podesłać przykładowe jadłospisy.
                • kropkaaga Re: Dieta ketogenna 10.06.11, 20:43
                  Ja jednak zrezygnowałam z tej diety.Tzn.nie dałam się namówić.
                  Podejrzewam jednak,że jakby było bardzo źle to wyjścia bym nie miała.Spróbowałabym wszystkiego by tylko ulżyć dziecku.
                  Dwójka dzieci od moich znajomych jest i była na tej diecie.Co te mamy przeżywały to się opisać nie da.Dzieci płakały z głodu.To maluchy,które musiały pić Ketokal.Tylko i wyłącznie to.Organizm zakwaszony.A dieta i tak skutku nie przyniosła.Dlatego dieta to dla mnie ostateczność.
                • very.martini Re: Dieta ketogenna 10.06.11, 21:26
                  Karolcia, jesli Moge Ci coś doradzić w kwestii tematu epi - jedzenie, to

A) zrób testy na nietolerancje pokarmowe (nie alergie, a nietolerancje)
                  B) napisz uczciwie, co jadlas wczoraj i dzisiaj:P. Jak tam zobaczę jakaś margaryne, to osobiście wysle Ci piorunek przez kabel:P
                  C) mnie osobiście dobrze zrobiło gotowanie wg 5 przemian, są tu moje posty, ale nie kontynuowalam wątku, bo oskarżono mnie o kryptoreklame (!).

Ogólnie moja sytuacja wyglada tak: kwiecien 2009 4 napady, wszystkie jednego dnia, lipiec 2009 testy na nietolerancje i odstawienie najwredniejszych produktów, od jesieni 2010 gotowanie wg pięciu przemian, Juz z użyciem 90% zakazanych produktów;). Zero epi incydentów od czasu zmian w jedzeniu, walenia głowa w najbliższe twarde powierzchnie w chwilach słabości nie zlicze;)

16%VOL
                  22%VAT
                  • karolcia_xd95 Re: Dieta ketogenna 10.06.11, 21:46
                    Nie stosuje tej diety jeszcze bo dopiero mi ciocia powiedziala o niej 2 dni temu.
                    Ja ostatni napad mialam 4 prawie 5 lat temu i mialam je naszczescie tylko 5 razy w zyciu ale ostre. A ze wzgledu na to ze ide do nowej szkoly musialam isc do medycyny pracy i powiedzieli mi tam ze przez moja chorobe nie moge wykonywac nic przy plycie kuchennej, prac na wysokosciach i przy maszynach w ruchu;/ porazka a ja akurat bd w kuchni robic. Wiec powiedzieli ze najlepiej zebym juz leki odstawila bo mnie do mojej szkoly nie dopuszcza. :( Byla bym wdzieczna jezeli byscie mi podsuneli jakis jadlospis czy polecili jakiegos lekarza dobrego. Np w ponaniu bo w mojej miejscowoscia (pila) watpie by jakis lekarz byl :(
                    Czytalam ze nie kazdy moze ta diete stosowac i nie dluzej niz 4 miesiace. Czytalam juz na ten temat i to nie rozowa bajka ta dieta:( Jak by ktos wolal napisac na e-mail lub na gg to podaje
                    karawas@buziaczek.pl i 17524934 podpiszcie sie ;) Czekam i z gory dzieki :);*
                    • olz Re: Dieta ketogenna 11.06.11, 16:13
                      Wysłałam Ci na priv informacje o diecie.
                      Osobiście sądzę, że to nie jest dieta dla Ciebie, po prostu masz za mało napadów i po roku stosowania nawet byś nie wiedziała czy dieta działa czy też nie.
                      W przypadku dzieci, ktore mają napady codziennie efekt widać bardzo szybko i wystarczy być na diecie 3 miesiące aby stwierdzić czy działa.
                      Poza tym to jest chyba najbardziej restrykcyjna dieta jaką znam i można ją prowadzić tylko pod okiem lekarza.
                      Dieta optymalna Kwaśniewskiego to przy tym pikuś :-).
                      Nie jest też skuteczna u wszystkich.
                    • very.martini Re: Dieta ketogenna 13.06.11, 19:41
                      > y w zyciu ale ostre. A ze wzgledu na to ze ide do nowej szkoly musialam isc do
                      > medycyny pracy i powiedzieli mi tam ze przez moja chorobe nie moge wykonywac ni
                      > c przy plycie kuchennej, prac na wysokosciach i przy maszynach w ruchu;/

Każdy lekarz chyba wpisuje swój ulubiony zestaw, mnie nikt nie napisał słowa o pracy w kuchni. Mam tylko zakaz pracy na wysokościach, nawet prowadzenie pojazdów mechanicznych umknęło czyjejś uwadze:P.

A tak na marginesie - ostatni napad miałaś 5 lat temu??? Żadnych incydentów po drodze? Kochana, to czas myśleć o odstawianiu leków, a nie się katować myślą, że jesteś chora. Większość epileptologów, z tego, co wiem, sugeruje próby odstawiania po 3 latach bez napadu (chyba że z góry wiadomo, czym się skończą eksperymenty z lekami w niektórych przypadkach) - bywają one pomyślne lub nie, ale może z Tobą akurat wszystko już OK? Ja się osobiście powoli zaczynam o to podejrzewać;) Tylko muszę pilnować gotowania:D

16%VOL
                      22%VAT
                      • karolcia_xd95 Re: Dieta ketogenna 02.07.11, 13:18
                        No wlasnie mam odstawiane leki, ale lekarzom nie podoba sie ze nie zrobilam tego wczesniej. Bylam na badaniach i moj neurolog stwierdzil ze trzeba jeszcze poczekac. I mam zmniejszana dawke od 2 tygodni. Jak narazie czuje sie dobrze i mam nadzieje ze w koncu odstawie je na zawsze;)
                        Ps. Zadnych napadow od ponad 5 lat ;) Jeah ;)
    • marzena.katarczyk Re: Dieta ketogenna 15.08.23, 06:36
      Ja od siebie na początek polecę książkę "Remedium na choroby XXI wieku.
      ketologia.pl . Na temat diety ketogenicznej w Polsce chyba lepszej obecnie nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka