13.08.14, 22:16
Mam 30 lata i właśnie zdiagnozowano u mnie padaczkę, w drugiej ciąży miałam pierwsze dwa ataki w życiu i kolejny 5 miesięcy po porodzie. Dostałam tabletki Tegretol od 5 dni zażywam to "cudu" i to co sie dzieje ze mną to jakiś żart, godz. po zjedzeniu tabletki mam normalnie odlot, czuje się jak naćpana, później jest ok ale jestem senna, mam wrażenie że tyje w oczach bo co wejdę na wagę to ona pokazuje mi coraz więcej, mimo,że zaczęłam ograniczać jedzenie i ćwiczę codziennie, bo wcześniej czytałam,że mogą powodować tycie. Z 2 tyg. jadę na kontrole i tak się zastanawiam,czy organizm musi się "zaprzyjaźnić " z lekiem i wszystko wróci do normy czy tak mi już zostanie, bo jak tak dalej pójdzie to będę ważyć 100kg. biorę Tegretol 200g 1x dziennie przez tydzień a potem 2x dziennie
Obserwuj wątek
    • trybik_22 Re: Tegretol 10.09.14, 14:39
      Możesz mieć takie skutki uboczne jak opisujesz. Splątanie, senność, "odlot" :) Pewnie organizm dopiero się przyzwyczaja do tabletek. Jeżeli to będzie się utrzymywało, musisz powiedzieć lekarzowi, wtedy zmniejszy dawkę albo zmieni lek na inny. Nie każdy musisz tolerować.
      • pecia29 Re: Tegretol 10.09.14, 19:27
        Teraz jest już lepiej,ale bywają dni, kiedy jestem śpiąca i plącze mi się język,ale wpływ ma też pogoda. Lek też zahamował mi miesiączkę, powinnam dostać ją 2 tyg. temu a tu nic, od wczoraj mam delikatne plamienie ale niestety jakoś sie nie chce rozbujać to krwawienie. W ciąży nie jestem bo zabezpieczam się z mężem,ale dla pewności zrobiłam test i w przyszłym tyg. pojadę do mojego ginekologa.
        • qbishtal Re: Tegretol 11.09.14, 18:01
          U mnie kiedyś lekarz stopniowo zwiększał dawkę aż do momentu kiedy zaczną występować jakieś skutki uboczne, żeby można było stosować największą możliwą dla mnie dawkę. W tych lekach często coś się dzieje, więc możesz być spokojna. Jeżeli chodzi o ciążę, my z żoną też się zabezpieczaliśmy ale nic do końca nie zabezpiecza w 100% :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka