Dodaj do ulubionych

Odwapnienie kości

29.06.06, 14:27
Niedawno złamałem rękę. Była operowana, włożono druty i miały być wyjętw po 6
tyg. Posześciu tygodniach poszedłem je wyjąć, przed zrobiłem prześwietlenie i
okazało się, jeszcze nie czas. Jeszcze sie nie zrosła. Następne dwa tygodnie.
Po ośmiu tygodniach wyjęto druty i założono gips. Kość, która powinna zrastać
się ok 6 tyg. zerstała się 12 tyg.Wtedy okazało si e, że mam odwapnienie
kości, najprawdopodobniej spowodowane przez leki. Dzisiaj rozmawiałem z
rechabilitantem, który ma uruchomiś mi rękę po złamaniu i nie wiadomo jaką
metode zastosować. Rozmawialiśmy o odwapnieniu i ten z kolei powiedział, żę to
niemożliwe, żeby leki odwapniały. Macie jakąś wiedzę, amoże doświadczenia na
ten temat?
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: Odwapnienie kości 29.06.06, 14:55
      Zależy, jakie leki. Może być tak, że sam lek nie wpływa na wapń, ale na przykład
      zaburza metabolizowanie innego pierwiastka, który z kolei jest niezbędny do
      syntezy wapnia. Jeśli masz na przykład za niski poziom magnezu, to choćbyś jadł
      kilka łyżek wapnia dziennie, to wiele z tego nie będziesz miał.
      Możliwe też, że przesadziłeś z nabiałem, to dawno obalony na Zachodzie mit, że
      jest najlepszym źródłem wapnia. U nas wciąż pokutuje.

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
      • jakubsky Re: Odwapnienie kości 29.06.06, 17:21
        co do mitu zgadzam sie.
        ale jedno mnie zjezylo - wapnia nie da sie zsyntetyzowac w warunkach ludzkiego organizmu. To pierwiastek. Mniejsze sa juz tylko atomy i ich skladowe.

niemniej, jak sie je lyzeczke skorupek pomielonych w mozdzierzyku (nie robie sobie jaj) to to wapno jest lepiej przyswajalne niz wapno zawarte w mleku, czy innym nabiale. Ale odzywianie nas to juz dzialka Bruxy, ja robie zakupy.
        I zaraz odkurze.
        • very_martini Re: Odwapnienie kości 29.06.06, 18:08
          Jeny, dopiero teraz przeczytałam jeszcze raz. Nie wiem, jakim cudem napisałam o
          syntezie, z chemii mam co prawda mierola na świadectwie maturalny,, ale miałam
          porządną panią w podstawówce i podstawy pamiętam. Oczywiście, chodziło mi o
          przyswajanie albo jakiś inny synonim. Straszliwego babola strzliłam. oła.

Aha, Marcin, zapomniałam napisać, może masz po prostu zakwaszony organizm - ale
          odkwaszenie to kwestia diety, dość rygorystycznej jak na nasze polskie
          przyzwyczajenia.

16%VOL
          22%VAT

--
          • marcinyst Re: Odwapnienie kości 29.06.06, 23:29
            Co znaczy zakwaszony? czym to może być spowodowane i jak temu zapobiegać?
            • very_martini Re: Odwapnienie kości 29.06.06, 23:54
              Spowodowane - złą dietą: za dużo mięsa, białej mąki i cukru i używek typu
              kofeina czy nikotyna.

Skąd to się bierze to pewnie Jakubsky lepiej wie, wersja uproszczona jest taka,
              że to, co wyżej wymieniłam, zakwasza krew, co ogólnie nie wychodzi nam na dobre,
              w dodatku sprzyja odwapnieniu, bo wapń średnio na jeża lubi kwasy. Wpisz w
              google, powinno wyskoczyć sporo linków. Anyway, bez zmiany diety nie ma co
              liczyć na poprawę - czyli ograniczyć "zakwaszacze" i z drugiej strony włączyć
              produkty alkalizujące, głównie warzywa i owoce, i coś tam na pewno jeszcze, ale
              nie pamiętam.
              w telegraficznym skrócie to tyle

16%VOL
              22%VAT

--
              • marcinyst Re: Odwapnienie kości 30.06.06, 09:08
                Kurczy...
                To by się zgadzało. Kawa, papierosy, karkówka, makarony... i tylko soki.
                Można ten proces odwrócić, czy tylko zachamować.
                • jakubsky Re: Odwapnienie kości 30.06.06, 09:30
                  nie umrzesz od tego, ale po pewnym czasie bedziesz mial wyjatkowo lamliwe kosteczki
                  co zas do diety - nie wiem jaka masz wage, a to pomocne przy zbijaniu wagi - jemy tylko miesko (bialoko) z warzywami (ale taka iloscia, ale samymi warzywami sie zapchasz), albo kluski, makaron (weglowodany), etc. i wspomniane warzywka.
                  tluszcze, jako rozpadajace sie w warunkach zasadowych (niezbednych do trawienia weglkowodanow) jak i kwasnych (potrzebnych do trawienia mieska, ale rozniez kazdego innego bialka).
                  zas o szczegoly to lepiej doczytac, bo chemia zdrowego zywienia to nie moja dzialka, ja po prostu jem :)
                  • very_martini Re: Odwapnienie kości 30.06.06, 14:31
                    Kuba: Jesteście na Montim?

Marcin: jest to jak najbardziej odwracalne, tylko wymaga zelaznej konsekwencji.
                    Karkówka jest najbardziej ok, tylko trzeba je zjeść w odpowiednim towarzystwie.
                    Makarony, o ile są z mąki z pełnego przemiału i smakują jak mokra tektura też są
                    w porządku.
                    Z kofeiną i nikotyną jest ten problem, że działają na układ nerwowy, co w naszym
                    przypadki nie jest za bardzo wskazane. Drżały Ci kiedyś ręce po kilku
                    papierosach pod rząd? No właśnie. O innych ich wadach nie wspomnę, bo to
                    wszędzie sobie można znaleźć. Kofeina - odwadnia, co przyczynia się do zaburzeń
                    w gospodarce elektrolitowej (czyli znowu w grę wchodzi wapń), co jest powiązane
                    z równowagą kwasowo - zasadową. Cukier - niektórzy specjaliści od leczenia
                    naturalnego mówią, że to najłatwiej dostępny środek psychotropowy, poza tym on
                    zaburza wchłanianie wszystkiego.

W wolnej chwili pogrzeb po sieci, naprawdę jest cała masa stron na temat
                    zdrowego odżywiania (rozumianego inaczej niż porady w miesięcznikach dla kobiet)
                    i leczeniu dietą. Minus tego jest taki, że trzeba zrezygnować z wielu baaardzo
                    miłych rzeczy, plus - domyślasz się na pewno.

16%VOL
                    22%VAT

--
                    • bruxa1 Re: Odwapnienie kości 30.06.06, 17:31
                      teraz ja sie nie przelogowywuje
                      pisze jakubsky - co masz na mysli - na Montim ????
                      Monti Pajton ?;D
              • bruxa1 Re: Odwapnienie kości 30.06.06, 15:59
                Słusznie acanka prawisz :-))
                Sposób na zalkalizowanie organizmu - chrupać migdały, oczywiście nie zakwaszać
                w tym samym czasie, nic nie da jedzenie migdałów, jeśli się przy tym griluje i
                pije litrami kawę.
                Źródło najlepiej przyswajalnego wapnia - brokuły i sezam.
    • agakoziorowska Re: Odwapnienie kości 29.06.06, 18:15
      Studies suggest that osteoporosis (brittle bone disease) and osteomalacia
      (softening of the bones) are potential side effects of certain anti-epileptic
      medication. This is due to the reduction in the body's vitamin D, caused by
      these drugs, which in turn may lead to possible loss of bone mass.

Ten sam artykuł ( z 2003) roku wspomina o koniecznosci uprzedzania pacjenta o
      tym mozliwym skutku ubocznym, zwlaszcza przy terpaii karbamazepiną,
      fenobarbitalem, fenytoiną i walproinianami (np.walproinian sodu, kwas
      walproinowy) trwajacej dluzej niz 5 lat...jak widac u nas z tym jeszcze
      kiepsko..nalezy rozwazyc przyjmownie prepartow witD lub wapnia...zwłaszcza w
      czasie złamań!!! Co wiecej problem zwiekszonego ryzyka osteoporozy i
      osteomalacji dotyczy nie tylko kobiet, tylko jak widac zreszta na zalaczonym
      przykladzie - rowniez mezczyzn - linki do artykułów o tym problemie

www.neurologyreviews.com/mar03/mar03_osteoporosis.html
      www.epilepsy.org.uk/research/reports/osteoporosis.html
      • very_martini Re: Odwapnienie kości 29.06.06, 18:22
        Boże drogi, ręce opadają, jak się czyta... No kto jak kto, ale lekarze od kości
        i jakie takie pojęcie powinni mieć o tym... Dramat...

16%VOL
        22%VAT

--
        • bruxa1 Zdrowe odżywianie 30.06.06, 16:22
          Wiesz Very_martini, czytając Twoje posty mam wrażenie, że mamy ze sobą więcej
          wspólnego, niż by sie na pierwszy rzut oka wydawało.
          Miałam problemy ze zdrowiem i nikt nie portafił mi pomóc dopóki nie trafiłam na
          dietę warzywno-owocową wg dr Dąbrowskiej. Jest to dieta oczyszczająca, ale co
          cenniejsze, w trakcie turnusu ma się wykłady z dietetyczką, która uczy jak się
          po zakończeniu diety odżywiać. Od tego czasu zrewolucjonizowałam nasze z
          Jakubskym jedzenie i potrafię się nie przeziębiać przez 3 lata z rzędu, chyba,
          że zaczynam żreć byle co.
          Wiedza na temat żywienia i wpływu na zdrowie jest skandaliczna, również wśród
          lekarzy.
          Z jednym się tylko nie zgadzam - makaron pełnoziarnisty bardzo mi smakuje, po
          zwykłym fatalnie się czuję, a ciasta z mąki razowej na miodzie są rewelacyjne!!!
          • very_martini Re: Zdrowe odżywianie 30.06.06, 16:43
            Oooo, witam witam, ja co prawda nie w stronę Dąbrowskiej, ale moja mama u niej
            była w ośrodku nad morzem, stąd wiem. Ja bardziej w stornę Montignacka, bo
            jestem mięsożerna i absolutnie nie wyobrażam sobie życia bez kotleta raz na
            kilka dni i camamberta.

> Wiedza na temat żywienia i wpływu na zdrowie jest skandaliczna, również wśród
            > lekarzy.

Absolutnie się zgadzam, a najgorsze jest to, ze to sie nie zmieni. Mnie kiedyś
            neurolog kazał jeść czekoladę (!!!) żeby dbać o poziom magnezu. żenada, co? O
            pediatrach ładujących w dzieci mleko, żeby się nie odwapniły przypadeczkiem, nie
            wspomnę.

Pełnoziarnisty - tylko z pełnoziarnistej mąki durum, bo się chociaż tak nie
            rozłazi, innego nie ruszę. Pfu!

16%VOL
            22%VAT

--
            • bruxa1 Re: Zdrowe odżywianie 30.06.06, 17:07
              Ja też nie na wegetariańskie żarcie nie pójdę, ale dieta oczyszczająca to co
              innego. 2 tygodnie genialnie na mnie podziałały, a nabyta wiedza na
              temat "normalnego" jedzenie jest bezcenna. Ja byłam w ośrodku n Kaszubach, ale
              wiem, że nad morzem też mają...
              POznałam tam np. ludzi chorych na autoimmunologiczne zapalenie wątroby, ktorym
              lekarze zabraniali jedzenia warzyw i owoców, ogólnie surowych rzeczy, 6 lat
              dieta ryż i gotowana marchewka i zero rezultatów w leczeniu. Po 4 tygodniach
              diety lekarz (który wcześniej zabronił jej stosowania) stwierdził, że pacjentka
              wreszcie zaczęła się stosować do jego zaleceń i stąd taka poprawa.
              Niestety, takie oczyszczanie jest dla epi niezalecane, wiem bo pytałam. Nie ma
              dotychczas wyników, a nikt nie będzie eksperymentował na chorych.
              • marcinyst Re: Zdrowe odżywianie 01.07.06, 12:15
                To powiedzcie mi, jak mam doprowadzić się do ładu. Jak oczyścić organizm
                -odkwasić- i co jeść, pić,żęby było ok. Mie oczekuje rozpisania diety, ale
                ogółnych wskazówek. Kawę i papierosy postaram sie ograniczyć.... postaram.
                • jakubsky Re: Zdrowe odżywianie 01.07.06, 13:08
                  to co pisalem wyzej - osobno weglowodany i bialka, przyczyna - chemizm procesu trawienia, a reszte to Cie bruxa objasni
              • o_ll_a Re: Zdrowe odżywianie 05.07.06, 14:42
                czy w tegoroczne wakacje można zapisać się na taki turnus?

Jestem po złamaniu śródstopia trzeci raz w tym samym miejscu ( 13 lat temu, 10
                lat temu i marzec br )
                Szukam przyczyny, a odżywianie ma wielką wagę.
                Nie palę papierosów, kawę rzuciłam pół roku temu, jednak cos się dzieje w
                organiźmie a ja nie mam pojęcia co.

Postanowiłam zrobic badania na gęstośc kości, ale oprócz tego chcę dodatkowoo
                popracować nad poprawą funkcjonowania organizmu.

Bardzo dziękuję za odpowiedź i pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka