maja1235 18.04.07, 22:50 mam pytanie do obecnych i przyszlych mam, czy ktoras z Was stosuje depakine i lamitrin bo ja niestety musialam wrocic do tego zestawu.Sama depakina nie wystarczala.Boje sie teraz jak to bedzie w ciazy na dwoch lekach? :(( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_1609 Re: ciaza i leki 18.04.07, 23:50 Ja stosuję. Planujemy z mężem dziecko, epileptolog mnie pociesza, że poziom kwasu walproinowego we krwi nie jest duży, ale chciałabym zejść z depakine, choć tak naprawdę dopiero po jej włączeniu ustały (na razie) napady.Czekam na wyniki ostatniego eeg po stanie padaczkowym, ale wątpię, czy coś się uda zmienić. Lepiej nie ryzykować napadu, a już na pewno nie takiego, jaki miałam pod koniec stycznia (skutek samowolnej próby odstawienia lamitrinu). Szczerze mówiąc, to jesteśmy z mężem w kropce, bardzo chcielibyśmy, żebym była w końcu w ciąży, ale też bardzo się boimy. Z drugiej strony są przypadki, że na takich lekach też rodzą się zdrowe dzieci i nie ma powodu do paniki. Ale wiem, że inaczej się o tym czyta czy słyszy, a inaczej się czuje, gdy trzeba podjąć decyzję. I ja się waham. Pozdrawiam ciepło, Ania Odpowiedz Link
maja1235 Re: ciaza i leki 19.04.07, 13:21 Dzieki za slowa otuchy. Czy Ty tak jak ja stosujesz depakine+lamitrin. Ja tylko w tej kombinacji nie mam napadow. Inczej nie mam szans, juz to sprawdzalam pod okiem lekarza. :( podobno gorsze dla dziecka sa napady niz leki, a dziewczyny biorace te leki rodza zdrowe dzieci. Rozmawialam z moja lekarka i powiedziala, ze prowadzila 5 kobiet, ktore na tych lekach urodzily zdrowe dzieci. Ja lykam juz 3 miesiace kwas foliowy i chyba nie pozostaje mi nic innego jak powaznie pomyslec o dziecku. pozdrawiam Maja Odpowiedz Link
weronika08 Re: ciaza i leki 19.04.07, 17:39 Ja zaszłam w ciąże biorąc leki lamitrin+topmax. Mój neurolog, po tym jak mu powiedziałam o ciąży, od razu odstawił mi topamax. Przez całą ciąże pozostałam więc na lamitrinie. Wcześniej mój lekarz zadecydował o zmniejszaniu mi dawek, żeby odstawić leki. Jednak zaprzestał tego podczas ciąży, twierdząc, że to nie jest dobry czas na odstawianie leków, zmiany hormonalne według niego nie służą temu. Moja córeczka ma już prawie sześć miesięcy. Ja nadal przyjmuje lamitrin, co nie przeszkadza mi karmić dziecko. Mój lekarz powiedział mi także, że nie jest wskazane stosowanie dwóch leków jednocześnie podczas ciąży. Moja córeczka jest zdrowa, poród miałam poprzez cesarskie cięcie. Odpowiedz Link
ania_1609 Re: ciaza i leki 19.04.07, 20:53 No u mnie niestety też nie ma szans na jeden lek. Tylko na tej kombinacji na razie jest spokój (od lutego)i raczej nie ma mowy o odstawieniu jednego jak zajdę w ciążę. My się na razie nie staramy, miałam 30 stycznia stan padaczkowy i od tamtej pory, od włączenia depakine, jest dobrze, ale dla mnie trzy miesiące bez dużego napadu to jeszcze trochę za krótko, a epileptolog nie chce na razie nic ruszać. Uczę się przez to cierpliwości, bardzo chciałabym już, ale bezpieczeństwo dziecka jest ważniejsze, więc jak na tej kombinacji dalej nie będę miała napadów, to dopiero podejmę decyzję.:-))) Mam nadzieję, że będzie dobrze. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link
maja1235 Re: ciaza i leki 19.04.07, 22:47 ja na tej kombinacji nie mialam napadow przez 6 lat.Dopiero jak zaczelam odstawiac lamitrin to sie zaczelo. Nawet zawiekszona dawka depakiny nie pomogla. Iwlasnie ostatnio wrocilam to pierwotnej wersji.I nic mi nie pozostaje jak wierzyc w to, ze nie zaszkodzi to dziecku. Podobno gorsze sa dla dziecka napady niz leki Maja Odpowiedz Link
weronika08 Re: ciaza i leki 19.04.07, 23:13 Nie przejmuj się tak, na pewno będzie dobrze, moje zdrowe koleżanki miały większe problemy w ciąży ode mnie. Ja właściwie nie miałam żadnych historii podczas ciąży, jedynie doszło mi kilka kilogramów z którymi teraz walczę. Odpowiedz Link
weronika08 Re: ciaza i leki 19.04.07, 23:17 Maja nie miałaś napadów przez sześć lat? Nawet petit mal? Mi pielęgniarka powiedziała, że po 5 latach bez żadnych ataków, przestaje się uważać osobę, która leczy się na epilepsję za chorą. Odpowiedz Link
aiszo Re: ciaza i leki 20.04.07, 08:53 Mi też tak powiedział lekarz. A córka miała atak po 17 latach od ostatniego ataku i po 10 od odstawienia leków. Tak też bywa. Odpowiedz Link
maja1235 Re: ciaza i leki 20.04.07, 11:11 No nie mialam, az do stycznia, kiedy to zaczelam przygotowania do ciazy. Zaczelam odstawiac leki zgodnie z zaleceniem lekarza i stalo sie. Ponownie wracam do moich dawek bo na samej depakinie mam napady. No wiec nie jest tak kolorowo. Nie mam jednak chyba wyjsci jak tylko wierzyc ze wszystko sie uda i ciaza bedzie bez problemow Odpowiedz Link
ulana67 Re: ciaza i leki 23.04.07, 11:10 Dziewczyny! Nie martwcie się tak bardzo tymi podwójnymi lekami. Ja też brałam całą ciążę dwa leki ( biorę nadal ) i nie było mowy, żeby zostać na jednym. Nie chciałam ryzykować napadu z maluszkiem. I wszystko było O.K. Jest nas tu dużo mamuś zdrowych maluchów.:))) Odpowiedz Link
martas14 Re: ciaza i leki 31.05.07, 22:03 Planując ciąże stopniowo przechodziłam z Depakine 2x500 na lamitrin. Podczas ciąży byłam tylko na lamitrinie i wszystko było ok. Niestety już po rozwiazaniu ciąży- praktycznie tego samego dnia- powróciły mioklonie więc wróciłam do depakine. Łykałam również karmiąc piersią ale dzieki temu wszystko się uspokoiło i jest cały czas ok. Powodzenia. Odpowiedz Link
potega_18 Re: ciaza i leki 01.06.07, 16:45 ja brałam depakine całą ciąże i teraz jak weszła nowa ulotka i ją wyczytałam to pluje sobie w twarz jaką krzywde mogłam wyrządzić własnemu dziecku i teraz wiem że dyskutowałabym z lekarzem na temat zamiany leków... choć na ulotce pisze że przerwanie depakina w okresie ciąży może nawet spowodować śmierć płodu.... Odpowiedz Link