Dodaj do ulubionych

ciaza i leki

18.04.07, 22:50
mam pytanie do obecnych i przyszlych mam, czy ktoras z Was stosuje depakine i
lamitrin bo ja niestety musialam wrocic do tego zestawu.Sama depakina nie
wystarczala.Boje sie teraz jak to bedzie w ciazy na dwoch lekach? :((
Obserwuj wątek
    • ania_1609 Re: ciaza i leki 18.04.07, 23:50
      Ja stosuję. Planujemy z mężem dziecko, epileptolog mnie pociesza, że poziom
      kwasu walproinowego we krwi nie jest duży, ale chciałabym zejść z depakine,
      choć tak naprawdę dopiero po jej włączeniu ustały (na razie) napady.Czekam na
      wyniki ostatniego eeg po stanie padaczkowym, ale wątpię, czy coś się uda
      zmienić. Lepiej nie ryzykować napadu, a już na pewno nie takiego, jaki miałam
      pod koniec stycznia (skutek samowolnej próby odstawienia lamitrinu). Szczerze
      mówiąc, to jesteśmy z mężem w kropce, bardzo chcielibyśmy, żebym była w końcu w
      ciąży, ale też bardzo się boimy.
      Z drugiej strony są przypadki, że na takich lekach też rodzą się zdrowe dzieci
      i nie ma powodu do paniki.
      Ale wiem, że inaczej się o tym czyta czy słyszy, a inaczej się czuje, gdy
      trzeba podjąć decyzję. I ja się waham.
      Pozdrawiam ciepło, Ania
      • maja1235 Re: ciaza i leki 19.04.07, 13:21
        Dzieki za slowa otuchy. Czy Ty tak jak ja stosujesz depakine+lamitrin. Ja tylko
        w tej kombinacji nie mam napadow. Inczej nie mam szans, juz to sprawdzalam pod
        okiem lekarza. :( podobno gorsze dla dziecka sa napady niz leki, a dziewczyny
        biorace te leki rodza zdrowe dzieci. Rozmawialam z moja lekarka i powiedziala,
        ze prowadzila 5 kobiet, ktore na tych lekach urodzily zdrowe dzieci. Ja lykam
        juz 3 miesiace kwas foliowy i chyba nie pozostaje mi nic innego jak powaznie
        pomyslec o dziecku. pozdrawiam Maja
        • weronika08 Re: ciaza i leki 19.04.07, 17:39
          Ja zaszłam w ciąże biorąc leki lamitrin+topmax. Mój neurolog, po tym jak mu
          powiedziałam o ciąży, od razu odstawił mi topamax. Przez całą ciąże pozostałam
          więc na lamitrinie. Wcześniej mój lekarz zadecydował o zmniejszaniu mi dawek,
          żeby odstawić leki. Jednak zaprzestał tego podczas ciąży, twierdząc, że to nie
          jest dobry czas na odstawianie leków, zmiany hormonalne według niego nie służą
          temu. Moja córeczka ma już prawie sześć miesięcy. Ja nadal przyjmuje lamitrin,
          co nie przeszkadza mi karmić dziecko. Mój lekarz powiedział mi także, że nie
          jest wskazane stosowanie dwóch leków jednocześnie podczas ciąży. Moja córeczka
          jest zdrowa, poród miałam poprzez cesarskie cięcie.
          • ania_1609 Re: ciaza i leki 19.04.07, 20:53
            No u mnie niestety też nie ma szans na jeden lek. Tylko na tej kombinacji na
            razie jest spokój (od lutego)i raczej nie ma mowy o odstawieniu jednego jak
            zajdę w ciążę. My się na razie nie staramy, miałam 30 stycznia stan padaczkowy
            i od tamtej pory, od włączenia depakine, jest dobrze, ale dla mnie trzy
            miesiące bez dużego napadu to jeszcze trochę za krótko, a epileptolog nie chce
            na razie nic ruszać.
            Uczę się przez to cierpliwości, bardzo chciałabym już, ale bezpieczeństwo
            dziecka jest ważniejsze, więc jak na tej kombinacji dalej nie będę miała
            napadów, to dopiero podejmę decyzję.:-)))
            Mam nadzieję, że będzie dobrze.
            Pozdrawiam, Ania
            • maja1235 Re: ciaza i leki 19.04.07, 22:47
              ja na tej kombinacji nie mialam napadow przez 6 lat.Dopiero jak zaczelam
              odstawiac lamitrin to sie zaczelo. Nawet zawiekszona dawka depakiny nie
              pomogla. Iwlasnie ostatnio wrocilam to pierwotnej wersji.I nic mi nie pozostaje
              jak wierzyc w to, ze nie zaszkodzi to dziecku. Podobno gorsze sa dla dziecka
              napady niz leki
              Maja
              • weronika08 Re: ciaza i leki 19.04.07, 23:13
                Nie przejmuj się tak, na pewno będzie dobrze, moje zdrowe koleżanki miały
                większe problemy w ciąży ode mnie. Ja właściwie nie miałam żadnych historii
                podczas ciąży, jedynie doszło mi kilka kilogramów z którymi teraz walczę.
              • weronika08 Re: ciaza i leki 19.04.07, 23:17
                Maja nie miałaś napadów przez sześć lat? Nawet petit mal? Mi pielęgniarka
                powiedziała, że po 5 latach bez żadnych ataków, przestaje się uważać osobę,
                która leczy się na epilepsję za chorą.
                • aiszo Re: ciaza i leki 20.04.07, 08:53
                  Mi też tak powiedział lekarz. A córka miała atak po 17 latach od ostatniego
                  ataku i po 10 od odstawienia leków. Tak też bywa.
                • maja1235 Re: ciaza i leki 20.04.07, 11:11
                  No nie mialam, az do stycznia, kiedy to zaczelam przygotowania do ciazy.
                  Zaczelam odstawiac leki zgodnie z zaleceniem lekarza i stalo sie. Ponownie
                  wracam do moich dawek bo na samej depakinie mam napady. No wiec nie jest tak
                  kolorowo. Nie mam jednak chyba wyjsci jak tylko wierzyc ze wszystko sie uda i
                  ciaza bedzie bez problemow
                  • ulana67 Re: ciaza i leki 23.04.07, 11:10
                    Dziewczyny! Nie martwcie się tak bardzo tymi podwójnymi lekami. Ja też brałam
                    całą ciążę dwa leki ( biorę nadal ) i nie było mowy, żeby zostać na jednym. Nie
                    chciałam ryzykować napadu z maluszkiem. I wszystko było O.K. Jest nas tu dużo
                    mamuś zdrowych maluchów.:)))
    • martas14 Re: ciaza i leki 31.05.07, 22:03
      Planując ciąże stopniowo przechodziłam z Depakine 2x500 na lamitrin. Podczas
      ciąży byłam tylko na lamitrinie i wszystko było ok. Niestety już po rozwiazaniu
      ciąży- praktycznie tego samego dnia- powróciły mioklonie więc wróciłam do
      depakine. Łykałam również karmiąc piersią ale dzieki temu wszystko się
      uspokoiło i jest cały czas ok. Powodzenia.
    • potega_18 Re: ciaza i leki 01.06.07, 16:45
      ja brałam depakine całą ciąże i teraz jak weszła nowa ulotka i ją wyczytałam to
      pluje sobie w twarz jaką krzywde mogłam wyrządzić własnemu dziecku i teraz wiem
      że dyskutowałabym z lekarzem na temat zamiany leków...
      choć na ulotce pisze że przerwanie depakina w okresie ciąży może nawet
      spowodować śmierć płodu....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka