01.03.09, 14:41
witam:) mam pytanie, dlaczego epileptykom nie wolno chodzić na saunę?
Nieświadomie dziś poszłam, nic się złego nie stało i czuję się na prawdę
dobrze, ale sama informacja na ten temat mnie zaniepokoiła. Nie mogę jednak
znaleźć w internecie info, jak dokładnie sauna wpływa na chorych na epilepsję?
Dlaczego może wywołać atak? Będę wdzięczna za pomoc:) pozdrawiam wszystkich:)
Obserwuj wątek
    • very.martini Re: sauna 01.03.09, 15:36
      Ja mam info, że lepiej się wstrzymać, bo gwałtowna zmiana
      temperatury powoduje rozszerzanie i potem gwałtowne obkurczenie
      naczyń krwionośnych. Ale pytałam o to tylko jednego lekarza;), w
      dodatku polskiego, fiński na pewno powiedziałby mi coś innego.

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatia
      • zawszepioter Re: sauna 01.03.09, 19:34
        Przebywanie w saunie powoduje zmianę temperatury ciała co w efekcie może wywołać
        atak
        • alphabetty Re: sauna 01.03.09, 20:14
          Hmm,wiem że gwałtowne rozszerzanie się lub kurczenie naczyń krwionośnych jest
          obciążające dla układu krwionośnego, stąd zagrożenie dla osób z chorobą wieńcową
          czy po zawale. Ale przecież atak padaczki to niejako wyładowanie elektryczne w
          mózgu, związane z działalnością uk. nerwowego. Nie zrozumcie mnie źle - dzięki
          za Wasze odpowiedzi :) ale kurcze nadal nie widzę związku między temperaturą w
          saunie a potencjalnym atakiem padaczki. W każdym opracowaniu o epilepsji jakie
          znalazłam, czynnikiem ryzyka był stres, brak snu,czasami światło, łączenie
          alkoholu z lekami czy nieregularne branie leków - nigdzie ani słowa o zmianach
          temperatury ciała - stąd moje zdziwienie,że nagle do sauny nie wolno wejść;|
          pozdrawiam:)
          • very.martini Re: sauna 01.03.09, 20:29
            Nie mam pojęcia, jak to jest, może zapytaj
            lekarza po prostu:) Mnie temat nigdy nie
            interesował głębiej, bo sauna to zdecydowanie
            nie moje klimaty.

Weź jeszcze pod uwagę, że wysoka temperatura
            może być czynnikiem wywołującym napad, może
            stąd to ograniczenie.

16%VOL
            22%VAT

--
            takie tam... forum homeopatia
            • tabby1 Re: sauna 02.03.09, 10:14
              Jeśli chodzi o pytanie lekarzy o coś, to ja już jestem bardzo sceptyczna.
              Lekarze to nie bogowie, tylko zwykli ludzie, ich wiedza jest często dziurawa a
              nierzadko brak kompetencji może zaszkodzić pacjentowi. Poza tym na jeden temat
              jeden lekarz z tej samej dziedziny mówi jedno, drugi coś wręcz przeciwnego.
              Ja do sauny nie wejdę, bo nie lubię małych pomieszczeń i gorącej temperatury.
              Ale jeśli komuś to odpowiada, czemu nie spróbować?
              • alphabetty Re: sauna 02.03.09, 11:22
                no właśnie, czasami informacje od lekarzy wzajemnie się wykluczają :|
                sama już nie wiem co o tym myśleć, sauna była na prawdę fajna, ale jak mam się
                stresować myślą, że coś się stanie i jeszcze tfuuu faktycznie jakiś atak
                wywołać, to sobie cała przyjemność zepsuję:( a i tak się nie dowiem czy to od
                sauny czy ze stresu :D

chociaż jeszcze bardziej bałam się pływania, a jednak się przemogłam, nic złego
                się nie dzieje i teraz sobie nie wyobrażam, że miałabym zrezygnować z
                basenu,tyle że zawsze idę z osobą towarzyszącą która ma na mnie oko:D

tak więc, z jednej strony nie chcę się niepotrzebnie narażać, z drugiej nie chcę
                żyć zakazami i rezygnować z przyjemności ot tak, w sumie nie rozumiejąc dlaczego:|

sorry, za te moje monologi, ale epilepsja to dla mnie coś nowego i usiłuję sobie
                to jakoś wszystko poukładać :D pozdawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka