jan.kran 28.11.10, 00:49 Otwieram kolejne Odpryski ... zimowe tym razem... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 28.11.10, 01:48 no u nas tez sie oziebilo, ale ja na razie to nie na tyle zeby to nazwac zima, raczej tak listopadowo. Zjedlismy indyka tradycyjnie w czwartek, ale resztki jeszcze sa w lodowce chociaz to juz sobota. Rowniez rozpoczely sie zawody w "zakupy swiateczne", ktore tak nawiasem do tej pory mnie zastanawiaja i wydaje mi sie, ze to dzieki mediom ludziom tak w mozgach odbija. Codziennie zdaja raport w CNN i na innych kanalach, ile to ludzi zesztormowalo o swicie jaki sklep i jakie wspaniale znizki tam byly. Pokazuja tych rednecks z wypachnymi "prezentami" wozkami, a tak naprawde to kupa smieci, na ktora sie polasili bo bylo tanio. Ja to nazywam Idiocracy. Odpowiedz Link
thorgalla Re: Odpryski codzienności 33 :) 28.11.10, 09:52 U nas oficjalnie sezon świąteczny otwarty został w piątek.Na głównym placu miasta stanęła choinka,Mikołaj (a raczej Juleman) cukierki dzieciom rozdawał. A śnieg się zbiesił i pada i pada. A tej nocy zbiesił się też piec i w sypialni rano było 15 stopni Asia,co tam słychać na dworze szwedzkim w wiadomej sprawie?Bocian leci? Chociaż oni teraz inny problem mają na głowie,obiło mi się o oczy o skandalicznej książce o królu Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 33 :) 28.11.10, 12:59 Krol spokojny to sie caly ten raban jakos upokoil. Przyschlo zwyczajnie , jak kazde inne zmyslone paskudztwo. Bociana na wlasne oczy nie widzialam, sukienka nie odstaje, piorun wie. Narazie mlodzi wprowadzili sie do wlasnej chalupy. Sniegu za to mamy tyle, ze moge wszystkim niedosniezonym wysylac za niewielka oplata. No i pierwsza swieczke dzis zapalamy Odpowiedz Link
cuciolo Re: Odpryski codzienności 33 :) 28.11.10, 15:21 wyjezdzalam z palestry, przepuscilam tylko troszeczke wyjechalam nosem samochodu do przodu, facet w lancia jechal na mnie wyminal mnie myslac ze chce mu sie wpakowac pod maske ( wyjezdzalam z bocznej ulicy), on mial pierwszenstwo, zaczal mi wygrazac i pokazywac fuck you. Moj znajomy na stacji benzynowej powiedzial mi ze musze byc spokojniejsza i jezdzic uwazniej bo teraz wszyscy mysla o kupnie prezentow i sa podnieceni non stop. Tak wiec adwent sie zaczal tez w Italii. Poza tym deszcz deszcz i wiatr ale nie ma sniegu w mojej okolicy rzymskiej. Zbieram sie powoli i zabieram corke do kina ja na Swieta do Polski. Kto jeszcze? Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności 33 :) 30.11.10, 09:34 Kocica nie je od kilku dni. Chuda sie zrobila jak anorektyczka. W zwiazku z tym zamiast na zajecia, do weterynarza. Mam nadzieje, ze to nic powaznego. Za oknem bialo i pada nowe biale cos. Mam nadzieje, ze sie po drodze z kocica nie wyloze gdzies. W Holandii odsniezanie chodnikow nie istnieje, niestety. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności 33 :) 30.11.10, 11:54 Niestety okazalo sie, ze mojej slicznej kociczce wysiadly nerki i musialam ja uspic. Jest mi strasznie smutno. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 30.11.10, 12:46 Marjanna sciskam i przytulam tak mi strasznie przykro ze kociczka ci odeszla Dzisiaj ja ide do weta z moim kocurem, tez mi schudl i na poczatku cieszylam sie , ze wyglada tak ladnie, ze nie ciagnie brzucha po podlodze a teraz mam obawy, ze to cukrzyca. Odpowiedz Link
monhann2 Re: Odpryski codzienności 33 :) 30.11.10, 14:00 Jak juz w temacie zwierzakow jestesmy Musimy naszej niuniu wyczyscic zeby a zeby vet mogl to zrobic trzeba ja uspic No tyle jej sie tego plaque nazbieralo, ze nie wiem naprawde skad? Ona ma dopiero 3 lata. Zeby jej corka czyscila sporadycznie, bo mala bardzo nie lubi. Musi miec sklonnosci, bo juz nie wiem. Je normalne psie jedzenie, zabawki w pysku targa a tu takie cus. Po czysczczeniu przejdzie na inne, specjalne jedzenie i trzeba bedzie jej sila czyscic aby to sie nie powtorzylo. Tamsin, czy Ty swoim pupilom czyscisz zeby szczoteczka, wiem, ze niewiele osob czysci a nie maja tego problemu? Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 30.11.10, 15:16 Monhann, niektore rasy psow maja sklonnosci do zbierania na zebach, bo im slina nie czysci wystarczajaco. MOje mialy takie czyszczenie pod narkoza, nie tylko czyszczenie ale tez wyrownywanie dziasel i usuwanie narosli z dziasel laserowo. Po takim zabiegu cala geba jest odmlodzona jak u szczeniaka. Po tych zabiegach dostawalam plyn do plukania. Odpowiedz Link
monhann2 Re: Odpryski codzienności 33 :) 30.11.10, 14:01 Marjanna, tak mi przykro Trzymaj sie. Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności 33 :) 30.11.10, 17:47 Marjanna, bardzo mi przykro Sliczna ta twoja kiciusia byla... Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności 33 :) 01.12.10, 11:17 Dziekuje Wam za cieple slowa. Asico byla sliczna i kochana. Taka przylepa. Smutno nam strasznie i pusto w domu. Ech... Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności 33 :) 01.12.10, 12:05 No widzialam zdjecie Kluski... sama przylepnosc. Oj ciezko, jak taki pryzjaciel koci odchodzi... Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności 33 :) 01.12.10, 15:39 Ciezko, ciezko. 12 lat byla ze mna. Razem wyemigrowalysmy. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 01.12.10, 15:51 12 lat u kota to juz taki wiek, ze zaczynaja rozne narzedzia szwankowac Ja wczoraj mialam demonstracje w klinice jak dawac kotu zatrzyk z insuliny dwa razy dziennie. Niby jak bylam mala to nabawilam sie tymi iglami i strzykawkami, wszystkie moje lalki mialy tylki poklute, nawet moja wersalka, ale tak wkluc sie w zwierzaka to chyba moj M. bedzie mial nowy obowiazek a ja tylko bede przytrzymywala futro. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Odpryski codzienności 33 :) 04.12.10, 07:03 Marianno , serdecznie współczuję... Ja jestem kociara in spe bo nie mogę mieć kota a bardzo bym chciała... Może to jeszcze nie czas na nowe zwierzę ale podobno jak już mieć kota to lepiej dwa od razu... U mnie dzieje się na tyle dużo że nie mam siły o tym pisać Ale humor i zdrowie nam dopisują a to podstawa. Kran Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności 33 :) 04.12.10, 10:36 Dziekuje. Na razie nie mamy w planach nowego domownika. Moze jak sie myszy pojawia to zmienimy zdanie. U mnie od dzisiaj mialo byc ocieplenie. Jak na razie widze za oknem duuuuzo sniegu. I caly czas pada. To jest nie do przyjecia. Gdzie jest moje ocieplenie? Ja sie pytam. Odpowiedz Link
tamsin UWAGA!!! bardzo zimno 15.12.10, 00:44 u nas taka zimnica, ze cos sciska. Nawet do Florydy mroz dotarl, pomarancze pewnie beda super slodkie, takie przymarzniete. Na cale szczescie, tflu, tfu, sniegu NIE widac, oby tak dalej. Czekam na wiesci ze Szwecji bo mam pare pytan, jedno o tym wybuchu a drugie o tych oskrarzeniach przeciwko Asange, czy te kobiety naprawde istnieja? czy to wielkie lapy wujka Sama az tam dotarly???? Odpowiedz Link
roseanne Re: UWAGA!!! bardzo zimno 15.12.10, 13:11 tu tez zimno i sniegowato ale czegoz to sie spodziewac up north Odpowiedz Link
asia.sthm Re: UWAGA!!! bardzo zimno 15.12.10, 15:18 Byly dwa wybuchy - potrzasnely Sztokholmem w calym tego slowa znaczeniu. Ludzie jednak postanowili nie zmieniac swoich swyczajow przedswiatecznych, szopuja jak szpowali. Ja wczoraj bylam na koncercie swiatecznym w samym srodku City. Strachu nie widac, za to widac wielu pilnowaczy. Kobiety Asange istnieja naprawde - to stara sprawa , sporo starsza niz jego wycieki. Odpowiedz Link
tamsin Re: UWAGA!!! bardzo zimno 16.12.10, 20:08 no i sprawdzili, ze te kobiety nie sa oplacone przez CIA? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: UWAGA!!! bardzo zimno 16.12.10, 21:03 A co,czy ja szpionem jestem nadzwyczajnego gatunku ? Kobietom, ktore zapodaja gwalt czy molestowanie nalezy wierzyc. Zadna sie nie wyglupi klamiac. Dobrze wie co ja czeka w sądzie. Ja trzymam kciuki tylko i wylacznie za odcinek wyciekow. Gotowki nie posiadam, wiec z kaucja musi sobie sam poradzic. Dobrze mu zycze ..... pod warunkiem, ze nie pozwalal sobie bezkarnie z tymi kobietami. Pewnie pojecia biedak nie mial, ze w Szwecji takie "drobiazgi" sa traktowane powaznie. Moze gdzie indziej krotka spodniczka bedzie wytlumaczeniem....ale tu sie ladnie obyczaje zmieniaja. I za slona zupa tez nie jest wytlumaczeniem granatowego oka. Odpowiedz Link
tamsin Re: UWAGA!!! bardzo zimno 16.12.10, 22:13 no myslalam, ze masz jakies wtyki i dasz nam tutaj wiadomosci z pierwszej reki. On chyba jest oskarzony o brak prezerwatywy a nie o napasc na kobiete, ale moze cos innego z tego wyjdzie w tym calym praniu. Gotowki podobno nie brakowalo dla niego, chyba juz go tymczasowo wypuscili, al jak znajda jego trupa w Tamizie, to lepiej nie wlaczac komputera, bo jakies wirusa maja z zemsty wypuscic Odpowiedz Link
asia.sthm Re: UWAGA!!! bardzo zimno 16.12.10, 23:47 Faktycznie wypuscili, ale bez paszportu i z obraczka na nodze . To sie robi coraz bardziej rozdmuchana draka, niebawem wszystko przyschnie, potem na nowo rozdmuchaja. Ja sobie zycze aby Assange wrocil do pracy. Odpowiedz Link
tamsin Re: UWAGA!!! bardzo zimno 17.12.10, 01:17 wlasnie widzialam go po wypuszczeniu, on sie nie boich tych oskarzen ze Szwecji, on sie boi extradycji do USA. nic a nic nie podoba mi to cale aresztowanie, przetrzymywanie i budowanie sprawy przeciwko niemu. Odpowiedz Link
syswia Re: UWAGA!!! bardzo zimno 17.12.10, 17:04 A ja nie. Jako dziennikarz (po prawdzie byly, ale jednak) nie uwazam, aby to co on robil bylo etyczne lub w ogole, zeby to bylo dziennikarstwo (jak wiele osob twierdzi). Zawsze brzydzila mnie tzw prasa brukowa i gdyby chodzilo tylko o "informacje" ile panienek przelecial Sarkozy albo diagnoze zdrowia psychicznego przywodztwa w Kabulu, to pal licho. Nie musze czytac. Ale chodzi o to, w jaki sposob te informacje byly zdobywane, o to, ze nie byly potwierdzone w przynajmniej jednym, innym zrodle i ze niektore zawieraly informacje prywatne np dane zwyklych zolnierzy w Afganistanie albo dane personalne pracownikow organizacji charytatywnych. A to juz zdecydowanie mi sie nie podoba. Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności 33 :) 19.12.10, 10:52 A w west london snieg nad sniegi. Cale 10cm Ludzie ciesza sie, jak dzieci, samochodzy jezdza najwyzej 10km na godzine. A ja czuje sie jak w Polsce po pierwsych sniegach Odpowiedz Link
balamuk Re: Odpryski codzienności 33 :) 20.12.10, 18:20 Witajcie, na nic, cholera, czasu nie ma... Snieg nawet popadal przez dwa dni, potem sie rozmyslil i znowu w dzien powyzej zera. Zupelnie niezimowa ta zima. Odpowiedz Link
thorgalla Re: Odpryski codzienności 33 :) 20.12.10, 19:50 Asica,do Polski się nie wybierasz? Widziałam zdjęcia koczujących ludzi na londyńskim lotnisku. Może uda się im na święta dolecieć do domu. Asia,duńskie pisemka kolorowe poważnie spekulują nad powiększeniem rodziny na dworze szwedzkim.Że Victoria winka nie pije. Może to i prawda ale zgodnie ze zwyczajem,po trzecim miesiącu ogłoszą. Za to Mary chyba się na święta roztroji.Ale będzie szaleństwo Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności 33 :) 21.12.10, 11:03 Nie, na wycieczke jedziemy Lot mamy opozniony, ale zaraz jedziemy na lotnisko by sie dowiedziec co i jak. Wiec... Tak wiec dziewczeta, niezaleznie od tego czy bede w londynskich pieleszach, czy tez zakrajanskich, zycze wam dobrych swiat i dobrego nowego roku! Asia Odpowiedz Link
rudzikowa Re: Odpryski codzienności 33 :) 21.12.10, 22:18 a u mnie sniegu jak na Grenlandii . dzisiaj prawie pod blokiem stukneli sie dwaj kierowcy a wlasciwie to jeden drugiego stuknal zaznaczam faceci, zeby nie bylo ze babka za kierownica. a najsmieszniejsze ze jeden stal na sliskiej i oblodzonej ulicy a drugi ciolek zamiast zaczac hamowac to zaczal...trabic, no i przylozyl w tego stojacego, tia grunt to dostosowac jazde do warunkow pogodowych. poza tym szal przedswiatecznego pichcenia ogarnal mnie, malzona i potomstwo . dzisiaj bylismy na jaselkach w przedszkolu i nasza maloletnia miala role Marii, az mnie sie lezki w oczetach zakrecily. i tak to sobie idziemy spokojnie do swiat, a potem... ech zobaczymy potem na razie przygotowujesie na wielkie objadactwo Odpowiedz Link
sylwek07 film-ostatni pociag do... 02.01.11, 13:15 moze ktos to ogladal a jak nie to polecam.. www.youtube.com/watch?v=bqE1_3Se30E Odpowiedz Link
thorgalla Dania ma nowego księcia i księżniczkę 08.01.11, 12:18 Gratulacje dla rodziny królewskiej. Teraz z niecierpliwością czekamy na chrzciny aby poznać imiona. A w sąsiednim królestwie dalej nic o bocianach nie słychać? Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 02.02.11, 20:16 dzisiaj dzien swistaka, na cale szczescie wszystkie swistaki sie zmowily i zapowiedzialy wczesna wiosne. Oby do tej wiosny, bo wczoraj znowu mielismy snieg a dzisiaj deszcz, no i zapowiadaja niezla slizgawke na wieczor bo temperatura ma spasc o 10 stopni. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Odpryski codzienności 33 :) 02.02.11, 20:23 a u nas niezmiennie od kilku miesiecy snieg, a dzis to nawet jeszcze troche padalo tak z pol godzinki. Odpowiedz Link
blue_jay Re: Odpryski codzienności 33 :) 03.02.11, 00:54 wiooooosna jest ... wiosna, dzisiaj ponad 70F powietrze inaczej pachnie, buciory zrzucone na rzecz klapek, polar zrzucony.. jutro pewnie snieg spadnie ale dzisiaj wiosna Odpowiedz Link
ulinha Re: Odpryski codzienności 33 :) 04.02.11, 01:31 A u nas magnolie w pelnym rozkwicie Temperatury pomiedzy 12 w plusie w ciagu dnia i 0 w nocy, a do tego 90%wilgotnosci w powietrzu. Mnie jest poprostu zimno (tak do szpiku kosci zmino)!!! Maz wyjechany na 5tyg, nie ma kto grzac Wiosna, no choc juz!!!! Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 06.02.11, 16:17 u nas zdecydowanie odwilz nastapila, ale po tym co nam napadalo w styczniu (co tydzien mielismy sniezyce) to do czerwca bedzie sie topic. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Odpryski codzienności 33 :) 06.02.11, 17:19 ale mnie sie wiosny chce.... ale to jeszcze ze 2 miesiace pewnie albo i 3 Odpowiedz Link
monhann2 Re: Odpryski codzienności 33 :) 06.02.11, 19:33 U nas tez sniegu po pachy, wczoraj wieczorem znow dowalilo. Postanowilismy uciec troche tej zimie i juz dzis bedziemy tam, gdzie cieplej. Oj jak sie ciesze, ze nie bede w buciorach i kurtach przez tydzien chodzic) Wlasnie czekamy na boarding...kierunek Floryda Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności 33 :) 10.02.11, 09:57 Wczoraj powital mnie pieknny poranek: [img] Brak zamknięcia tagu "img" na pozycji 43: ... img][URL=.... A dzisiaj szaro i jakos tak nie wiosennie. Pachnie mi wiosna juz od kilku dni i mam nadzieje, ze sie nasza droga pani pospieszy. Dosyc mam szarosci i zimna. Ide dzisiaj oczy obadac czy sie nadaja do soczewek, bo jakos nie moge sie przyzwyczaic do okularow. A moze powinnam barzdiej probowac. Hehehe Milego dnia! Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności 33 :) 10.02.11, 10:01 [img] Uploaded with ImageShack.us[/img] Cos mi nie wychodzi to wstawianie zdjec. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 10.02.11, 16:22 Marjanna, zdjecia bardzo ladne Mnie w nocy obudzil zapach spalenizny, bo M mial w pracy emergency i wrocil cos okolo polnocy, glodny jak cholera i tak sobie odgrzewal obiad, ze przypalil. Myslalam, ze mi cala chalupe z dymem pusci, a on i tak to zjadl, tyle ze poobieral z przypalonego. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności 33 :) 17.02.11, 11:58 Pachnie wiosna, chyba sie panienka zbliza. Od razu sie czlowiekowi wiecej chce. I dzien sie wydluzy to bedzie mozna wiecej zrobic. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 17.02.11, 19:19 u nas tez wiosna dzisiaj i jutro temperatury +12oC - zaraz ide na dwor sprawdzac, chociaz w domu mam dowod ze w pelni wiosna bo mi sie kocury zaczely co rano naparzac po pyskach, chociaz to dwa kastraty. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Odpryski codzienności 33 :) 18.02.11, 12:46 U nas minus osiem i temperatura mi nie przeszkadza bo powietrze w Oslo jest czyste i rześkie ale jest ślisko jak cholera i to mnie wykańcza. Norweg uważa że do natury należy podchodzić naturalnie więc wprawdzie odśnieża ale mało posypuje śliskość . Posypują tylko czymś w rodzaju żwiru , soli nie uświadczysz , to ostatnie popieram !!! Za to dni są zdecydowanie dłuższe , ufff!!!! Kran Odpowiedz Link
ewelinka202 Re: Odpryski codzienności 33 :) 18.02.11, 21:56 hmmm, jak tak cicho bez huku pisze po.....chyba poltora roku...sorry dziewczyny, KUPo kochana ale nie mialam jakos weny, teraz zasiadlam, poczytalam i juz mi o wiele lepiej, jakos tak raznie mi... czytajac Wasze KUPowskie posty z calego swiata mi sie moje lokalne problemy smieszne wydaja mieszkam od poltora roku na istnym zaDUPIU i sie mecze z decyzja, wracac do wiednia czy nie? a tak pozatym dylematem dzieje sie u mnie dobrze, tak w skrocie, zeby Was nie zanudzac, dziewczynki rosna, fajne jak cos, takie male Polki z blond loczkami, slodkie, jak nie moje, maz nadal ten sam, nadal brak obrony mojego dyplomu i jak pisalam, nadal mieszkam w austrii, tylko, ze teraz tak miedzy Linz a Salzburgiem... chcialam sie tylko przywitac i znowu pisze za duzo, dobra, to tyle na poczatek moje Kochane:=! Odpowiedz Link
jan.kran Re: Odpryski codzienności 33 :) 22.02.11, 11:03 Milo ze sie odezwalas , witaj Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 25.02.11, 17:42 u nas zdecydowanie wiosna, leje jak z cebra. Nic tylko siedziec w domu i ogladac w tv te katastrofy na swiecie, jak nie trzesienie ziemi w NZ to demonstracje i strzelaniny w Libii. Moze to juz przygotowania do tego konca swiata co ma nastapic w 2012? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 33 :) 28.02.11, 15:14 Z okazji ostatniego dnia miesiaca lutego mam dla was prezent. Prosze przygotowac papier do nosa i majtki na zmiane. www.youtube.com/watch?v=Axks9YWR6Zg Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 14.03.11, 19:15 u nas wiosna cala "gembom" jest, w niedziele nawet nam czas przesuneli, myslalam ze sie z lozka nie podniose tak mi brakuje tej godziny rano. Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności 33 :) 15.03.11, 14:15 Asia, z krzesla prawie spadlam! Prosze nastepnym razem uprzedzenie napisac wielkimi literami! Tak by dotarlo PRZED a nie PO Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 33 :) 15.03.11, 17:05 > Asia, z krzesla prawie spadlam! A dobrze ci tak! Ja juz po raz enty rycze jak bobr. Odpowiedz Link
thorgalla Re: Odpryski codzienności 33 :) 16.03.11, 09:47 Asia.sthm latem planujemy (choć to się może zmienić) wyskoczyć na parę dni do szwedzkiej stolicy.Polecasz coś do obejrzenie (oprócz rodziny królewskiej )? Może spotkanie Kupowe? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 33 :) 16.03.11, 10:54 O tak tak, koniecznie daj znac kiedy. Atrakcji poszukamy dla malych i duzych. Odpowiedz Link
balamuk Re: Odpryski codzienności 33 :) 17.04.11, 12:01 Ano, wizualnie wiosna w pelni, eksplodowaly magnolie, tylko chlodno jakby. I dobrze. Gdyby nie obled przedswiateczny, nawet bardzo dobrze by bylo... Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 17.04.11, 23:31 a my lecimy na Arube troche spoznieni bo najlepiej w srodku zimy ale tak juz wyszlo. Nie moge sie doczekac goracego piachu i cieplej wody do nurkowania! Odpowiedz Link
monhann2 Re: Odpryski codzienności 33 :) 18.04.11, 01:15 To sie wygrzewaj Tamsin i nurkuj w tych lazurowych wodnych przestworzach. Zazdroszcze jak nie wiem, bo tez lubie takie gorace klimaty. My dopiero we wrzesniu na Dominikane, wiem, ze to sezon huraganow ale nie pekamy))) No i przy okazji jak juz Cie tutaj mam, to sto lat na jutro zycze (a wlasciwie wedlug Gazety to juz dzis))) Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 18.04.11, 02:08 Dzieki Monhann i oczywiscie sciskam nawzajem, zdrowka i duzo wylotow w cieple klimaty, po tej okropnej zimie nalezy sie Jak zamowilam wycieczke to zorientowalam sie, ze moj paszport sie przeterminowal w zeszlym roku, uff dobrze ze oni przewiduja takie gapy jak ja i mozna przyspieszyc! Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 19.05.11, 05:00 Dzisiaj wrocilismy z Aruby, szok termiczny bo w domu zimnica a ja spalona, w dodatku rano pluskalam sie w morzu tak dla ochlody. Cos mnie nawet ugryzlo na koniec, wsadzilam reke i wyciagnelam jakby jakis jelly fish mnie poparzyl. Moj M. nagadal sie po swojemu ile wlezie, ludzie ucieche z nim mieli bo czy to lodka czy sklep zagadywali go ile sie dalo (on nie ma obecego akcentu i mowi jak kazdy inny amerykanin wiec jak przechodzil na dutch to nie wiedzieli dlaczego on tak dobrze mowi hahaha). Jakby ktos sie na Arube wybieral: zamerykanizowane to cale towarzystwo jest niesamowicie, sama wyspa mala ale na tydzien mozna wygrzac gnaty do oporu. Pijanstwo jest tez okropne, kazda wyprawa na lodzi konczy sie pijanstwem, co okurat mi nie odpowiadalo. Bardzo podobaly mi sie lokalne kozy buszujace dziko, rowniez pare dzikich osiolkow widzialam. Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności 33 :) 19.05.11, 15:29 o to fajnie, ze wygrzalas stare kosci po takich zimach jakie wy macie to i yeti na arube by pojechal tylko watku z twoim gadajacym jak dutch nie rozumiem,ze niby tam dutch people przyjezdzaja? noi dbaj o poparzenie, by sie nie spaskudzilo. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 19.05.11, 16:04 Asica, zapytaj swojego M. do kogo nalezy Aruba to ci wytlumaczy ale i nie brakuje KLM lub Martinair ladujach co rusz wypelnionych spragnionych slonca z Holandii. Wygrzalismy sie na tych bialych piaskach, wynurkowalimsy sie, no i przywiezlimy kule serow i troche rumu, chociaz mni bardziej by jakas sliczna kozka odpowiadala na pamiatke. Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności 33 :) 19.05.11, 16:49 To chyba baby brain! Boze ;/ M juz tez mi wszytko wyrysowal. Dobrze, ze ci sie podobalo Nie masz zdjec jakiejs kozy? Lubie je bardzo szczegolnie te skaczace o takie: www.youtube.com/watch?v=5zPmertYzGc a tu dla symetrii: guilty dog: (tylko czekac do konca) www.youtube.com/watch?v=B8ISzf2pryI Odpowiedz Link
monhann2 Re: Odpryski codzienności 33 :) 19.05.11, 20:33 To super, ze sie wygrzalas, bo tutaj tez u nas leje i leje. dosc juz mam. Ponoc juz rekord jakis padl w ilosci slonecznych godzin, oczywiscie na minus(( A co do zamerykanizowanej Aruby to wlasnie slyszalam, ze tam sie robi drugie Cancun. W Cancun bylam w zeszlym roku i mi sie nie podobalo dlatego wlasnie, ze wszystko tak, jak Hameryka lubi. Prawie brak meksykanskich obrazkow. A ja wole bardziej lokalne klimaty. Jak mi sie zateskni do amerykanskich klimatow to na Floryde moge jechac . Ale podono maja tam na tej Arubie piekne plaze? No i standard resortow zdecydowanie wyzszy niz np na Dominikanie. Z tym, ze ja uwielbiam Punta Cane Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 19.05.11, 21:32 bylam w Meksyku ale tylko w Cozumel i Tulum i powiem szczerze, ze z Meksyku nienawidze tego wciagania do sklepow i "ile pani kupi", ktore zreszta jest rowniez popularne na innych wyspach karaibskich, normalnie ulica nie da sie spokojnie przejsc. Teraz to juz nawet bym sie tam nie wybrala, co sie tam dzieje. Aruba jest bogata i inna niz reszta wysp a co najwazniejsze nie ma nigdy huraganow A dla duzy plus to lot bez przesiadania sie! Odpowiedz Link
monhann2 Re: Odpryski codzienności 33 :) 19.05.11, 22:08 A na inne karaibskie wyspy albo do Meksyku musisz sie przesiadac? Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 19.05.11, 22:58 teraz jetblue lata bezposrednio do miejsc gdzie przedtem trzeba bylo sie przesiadac np. w Porto Rico czy gdzies na Florydzie, ale to od niedawna, a i co rusz to dodaja jakies nowe bezposrednie loty. a tymczasem za oknem leje jak z cebra.. Odpowiedz Link
monhann2 Re: Odpryski codzienności 33 :) 19.05.11, 23:54 Ten deszcz to chyba stad do Was poszedl, bo tutaj po wieczor sie rozpogodzilo i wyszlo slonce Nie wiem na jak dlugo jednak? Lalo tak dlugo (chyba 5 dni pod rzad), ze roslinki, ktore zakupilismy do posadzenie i ktore czekaly sobie na patio na long weekend (ten long weekend teraz to poczatek sezonu ogrodniczego, po nim ma nie byc juz przymrozkow) zaczely juz zolknac i trzeba je bylo wniesc do srodka. Trawnik jest tak miekki, ze sie czlowiek zapada. Co to za maj?! przynajmniej ominely Was te deszcze dzieki Arubie)) Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 20.05.11, 03:23 Specjalnie dla Asicy, kozy z Aruby: Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności 33 :) 20.05.11, 09:01 jakie pieukne kozy!!! az dziw, ze sobie jednejnie wzielas drzewka tez niczego sobie! dziekuje! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 33 :) 22.05.11, 10:06 Ach, znowu kozy. My chyba juz od dawna mamy tu frakcje milosniczek koz. Ja bym chetnie moj odkurzacz na koze wymienila. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 33 :) 22.05.11, 10:04 Byl gdzies u was ten koniec swiata? Polapac sie nie moglam o ktorej to mialo wypasc chociaz na zegarku sie znam. Odpowiedz Link
thorgalla Re: Odpryski codzienności 33 :) 22.05.11, 10:20 Eeee tam z tym końcem świata.Obiecują i obiecują (jak polski rząd) i nic z tego. Odpowiedz Link
thorgalla Re: Odpryski codzienności 33 :) 22.05.11, 10:32 Przeczytałam właśnie,że znowu na Islandii jakiś wulkan wybuchł.Niech go szlag. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Odpryski codzienności 33 :) Aruba. 22.05.11, 11:51 Znowu sie czegos nowego z geografii nauczylamPP Zawsze mnie bawia terytoria zamorskie Francji atu sie okazuje ze Krolestwo Holandii tez resztki kolonii posiada. Mam pytanie. Za moich czasow mowilo sie holenderski a teraz czesto spotykam sie z niderlandzkim. Jak sie poprawnie i aktualnie w PL mowi ? Poza tym jestem ciekawa czy Holendrzy uwazaja jezyk niemiecki i norweski za odmiane ich wlasnego jezyka ? Ja uwazam holenderski za jeden z najgorzej brzmiacych jezykow jakie spotkalam ale go lubie bo sporo rozumiem , zwlaszcza pisane mimo ze sie w zyciu nie uczylam. Kozy wymiataja ))) K. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności 33 :) Aruba. 24.05.11, 14:36 Oficjalna nazwa jezyka to niderlandzki, ze wzgledu na to, ze nie tylko w Holandii sie go uzywa. A u mnie w domu od wczoraj zamieszkaly dwa male kociaki. Dziewczynka i chlopiec. Nie maja jeszcze imion. Dla dziewczynki sklaniamy sie w kierunku Alice (od Alicji w kraninie czarow). Sa slodkie, ale boja sie nas. Mam nadzieje, ze im z czasem przejdzie. A teraz wracam do nauki, bo w czwratek duuuuzy egazmin. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) Aruba. 24.05.11, 16:47 a gdzie zdjecia maluchow???!!!! Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności 33 :) Aruba. 24.05.11, 17:18 Bo mi sie nigdy nie wstawiaja zdjecia tutaj. Sa na FB i tutaj Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności 33 :) Aruba. 24.05.11, 18:12 och zaraz sie rozplyne nad ta piekna kociowatoscia to rodzenstwo? z imion moze Gucio i Maja? Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) Aruba. 25.05.11, 03:06 Marjanna, zdjecia kotow wstawia sie nastepujaco: to nasz Tommy Bologna, pozycja codzienna, czyli zwykla. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności 33 :) Aruba. 25.05.11, 09:51 Ha Ha Tamsin. Asico, rodzenstwo. Sa sliczni i slodcy, tylko sie nas strasznie boja. W zwiazku z czym chyba bedzie Pansy i Chickenshit. Myslimy nadal. Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności 33 :) Aruba. 25.05.11, 11:16 Dajcie im czas, to przestana. Jak mielismy takie trzesimajki-tymczasy, to zawsze zostawialismy ich samych sobie. Az same do nas przychodzily. Czasami trwalo to sporo czasu (rekord to byl 3 tygodnie, po czym okazalo sie, ze nie moglam delikwenta z siebie sciagnac, taka przylepa). Tym sposobem dawalismy im czas by poczuly sie bezpieczne. Pansy i Chickenshit - boskie )) Jestem za Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) Aruba. 25.05.11, 16:59 asica74 napisała: > Pansy i Chickenshit - boskie )) Jestem za Zgadzam sie z Asica, lepszych imion chyba juz nie znajdziesz, zdrobiniene dla Chickenshit, moze byc Shittie, nawet groupowo mozesz na nich wolac "shitties" Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności 33 :) Aruba. 25.05.11, 18:09 Dajemy im czas, mi ich tylko szkoda, ze nasza obecnosc ich tyle stresu kosztuje. Jutro wizyta u weterynarza i dodatkowy stres. Biedaki. Jest jeszcze druga opcja imion: Alice (ta od Wonderlandu) i Jack (od Jack Sparrow). Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) Aruba. 28.05.11, 01:57 markus i sarah connor to propozycja imion jakby im odwaga wrocila (z filmu terminator salvation) a u nas niespodziewanie lato jak na Arubie, upal taki ze az nam sie zachcialo nad morze pojechac w weekend. Pewnie jak wsadze noge do tego adriatyckiego lodu to mi od razu skojarzenia przejda. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności 33 :) Aruba. 31.05.11, 12:03 Sa imiona. Alice i Jack. Alice od Alice in Wonderland i Jack od Jack Sparrow, imie nadane przez mojego siostrzenca. Odpowiedz Link
thorgalla Re: Odpryski codzienności 33 :) 11.06.11, 10:27 Wróciłam.Poobijana,z bolącymi stopami i plecami od dźwigania bagażu (kiełbaska i takie tam) ale warto było.Kraków przepiękny.Paskuda zachwycona gołębiami.Pogoda udała się aż za bardzo do gorąco strasznie było.Nic tylko w fontannie siedzieć i drinki zamawiać Parę barów mlecznych odwiedziłam,ruskie pierogi fasolka po bretońsku zaliczona. Asia,truskawek tylko pół kilko zjadłam (+ pół kilo w pierogach). Odpowiedz Link
asica74 Re: Odpryski codzienności 33 :) 11.06.11, 10:35 Och piekne przygody! Szczegolnie te kielbasy obijajace stopy)) Pol kilo truskawek plus pol kilo w pierogach liczy sie jaknajbardziej. Wiec misja wypelniona)) Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 16.06.11, 04:47 tak troche zimowo a lato juz juz: nasi wygrali w hokeja z Vancouver!! hahaha, cos pieknego!!! na ich lodowisku w dodatku, no chyba spac nie bedzie mozna dzisiaj. Widze kanadyjczykow jak placza a my tutaj szalejemy!!!!!!! cudo! nie wiem czy cos piekniejszego moglo sie stac ))) Odpowiedz Link
monhann2 Re: Odpryski codzienności 33 :) 17.06.11, 02:08 Kanadyjczycy aby tylko plakali nad ta przegrana!!! Ale urzadzili straszny rozboj w Vancouver!!!! Niczym G20 w zeszlym roku w Toronto))) Wstyd! Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności 33 :) 17.06.11, 15:44 dzisiaj pokazali wiecej Vancouver, np. kobieta wyszla przez robita szybe ze sklepu i pochwalila sie dziennikarzowi ukradziona torebka podpalone samochody, wszedzie rozbite witryny, no jednym slowem niezle im odbilo. U nas z kolei bedzie parada w sobote. Odpowiedz Link
monhann2 Re: Odpryski codzienności 33 :) 17.06.11, 19:20 Okropnych szkod narobili!! Cala Kanada jest oburzona i nam wstyd przed calym swiatem. Maja teraz wszystko sprzatac i naprawiac!!! www.straight.com/article-399559/vancouver/citizens-take-streets-clean-downtown-vancouver-after-stanley-cup-riot Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności 33 :) 18.06.11, 02:14 Hmmm, za moich czasow to najwyzej czlowiek telewizor przez okno wywalil z hukiem. Szkoda, ze az tak sie powsciekali. Odpowiedz Link
sylwek07 1 dzien lata i asiu 21.06.11, 07:21 znow cos bedzie z ta swinia jak podalas kiedys na filmiku Odpowiedz Link
asia.sthm Re: 1 dzien lata i asiu 21.06.11, 08:58 Sylwek, musisz poczekac do piatku. Swiniak obowiazkowy, a jakze. Juz nogami tu u mnie przebiera, szykuje sie do wystepu. Pieknego lata wszystkim. Odpowiedz Link
tamsin Re: 1 dzien lata i asiu 22.06.11, 04:40 tez zatesknilam za swiniakiem, bo wyjatkowo uroczy jest. Sama bym sobie takiego sprawila, ale jak w lecie on sobie w ogrodku moze dalby rade, co z nim w zimie zrobic? do domu zabrac? kaszanka w rachube nie wchodzi bo nie lubie.. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: 1 dzien lata i asiu 24.06.11, 11:27 Juz czas! Wesolego swietowania . Oto prosiecie nasze wytesknione. www.youtube.com/watch?v=Lbh3uAZ4WUM Uwaga,!!! zawiera elementy tylko dla doroslych. Osoby niepelnoletnie proszone sa o przedstawienie zgody od rodzicow. Odpowiedz Link
tamsin Re: 1 dzien lata i asiu 30.06.11, 22:24 ten swiniak wypastowany jak u Pawlakow, bardzo mi sie podoba. U nas 4th of July w ten weekend, do zabawy nam tylko swintucha brakuje, blond tez bylby ok. Odpowiedz Link
jan.kran Re: 1 dzien lata i asiu 01.07.11, 20:35 Zamykam Odpryski i ide otworzyc nowe )) Odpowiedz Link