brookie 04.11.04, 09:09 Jestem rodowita lublinianka, natomiast moj mezus pochodzi z Warszawy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szpulkaa Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 09:37 pochodze z Lodzi. slyszalam, ze to miasto szare i nieciekawe, ale dla mnie najpiekniejsze perelka kultury secesyjnej z najwieksza liczba super pubow na jednej ulicy Odpowiedz Link
asica74 Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 09:57 Tomaszow Lub, (brookie, studiowalam w twoim rodzinnym miescie ) Odpowiedz Link
maja92 Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 10:09 My oboje z Panem M jestesmy z Bydgoszczy.. Bydgoszcz to ogolnie tez brzydota, ale dla mnie najpiekniejsze miasto swiata, bo moje)))))) Odpowiedz Link
dorrit Lublin :)) 04.11.04, 10:24 Ja tez z Lublina, Brookie! To od razu zapytam, gdzie mieszkalas, uczylas sie itd. Ja - na Kalinie, tam chodzilam do podstawowki, potem do liceum na Czwartku, potem historia sztuki na KUL. Reszta rodziny - LSM. Bardzo lubie i Kaline i LSM. I w ogole - Lublin... bylam ostatnio kilka dni w czerwcu... Spacer Krakowskim, Saski, Starowka (przez nia zreszta czesto przechodzilam, gdy chcialam sobie zrobic spacer z Kaliny do centrum). A w Bydgoszczy mam dalsza rodzine, ale nigdy tam nie bylam... drugi koniec Polski... Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link
brookie Re: Lublin :)) 04.11.04, 11:15 He,he, czulam ze poznam tu na forum lublinianki. Mieszkalam w Abramowicach ( moi rodzice i bracia nadal tam mieszkaja). Moje byle liceum to 7 na Fabrycznej ( boczna Zamojskiej). Na KUL-u studiowalam prawo zaocznie, ale nie ukonczylam. Na Kalinie mam siostre cioteczna ( ul Okrzei), a na LSM mieszka moja ciocia (na ul Wilenskiej). Pozdrowienia. Odpowiedz Link
asica74 Re: Lublin :)) 04.11.04, 16:06 no nie!!!! Ja na Okrzei mieszkalam 2,5 goda (a piekne byly to gody!) - 4 to byl moj numer! Odpowiedz Link
dorrit Na Okrzei... 05.11.04, 13:42 Na Okrzei mieszkalo mnostwo moich kolezanek z klasy, z podstawowki (nr 37). Odpowiedz Link
maja92 Re: maja92 12.11.04, 15:33 kingaolsz napisała: > Hahaha, na dodatek moj ojciec z Bydgoszczy > > Kinga %%%%%%%%%%%%% A widzisz, to nawet pol krajanka jestes pol sasiadka)))) W niedziele bede w Bydgoszczy na pare godzin, by Tatusko w czulko ucalowac))) Odpowiedz Link
kingaolsz Re: maja92 12.11.04, 19:43 Zazdrosze takiej wizyty, a bedziesz przejezdzac przez Torun? Pozdrow go ode mnie A w Bydgoszczy Fordon i ul. Chodkiewicza, jak bedziesz w poblizy, OK? Kinga Odpowiedz Link
maja92 Kinga;-)))) 18.11.04, 11:53 kingaolsz napisała: > Zazdrosze takiej wizyty, a bedziesz przejezdzac przez Torun? Pozdrow go ode > mnie > A w Bydgoszczy Fordon i ul. Chodkiewicza, jak bedziesz w poblizy, OK? > > Kinga %%%%%%%%%%%%%% Wlasnie wrocilam (wczoraj o 23:15). Niestety przez Torun nie jechalam, bo lecialam Air Polonia do Bydgoszczy - doskonaly przelot - polecam)) Na Chodkiewicza bylam w niedziele, bo mam tam przyszywana babcie i tez jechalismy na Lesne, gdzie moja babcia kiedys mieszkala - teraz zostal mi sie tylko cmentarz na Lesnym do odwiedzenia;-(((( Wracajac wczoraj z Poznania lecialam do W-wy nad Bydgoszczom i Toruniem - pomachalam))))))) Dzisiaj juz deszczowy Dublin mnie przywital)))))) Odpowiedz Link
lodium Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 14.11.04, 00:13 super, ja tez! A juz myslalam, ze z Bydgoszczy nie latwo sie wyrwac! Odpowiedz Link
maja92 Lodium, 18.11.04, 11:56 lodium napisała: > super, ja tez! A juz myslalam, ze z Bydgoszczy nie latwo sie wyrwac! %%%%%%%%%%%%% A nie jest tak zle)))) A gdzie z Bydzi jestes?? Ja pol na pol: Os. Lesne i Szwederowo. Odpowiedz Link
dorkalesk Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 13:23 hej ja pochodze z Warszawy i jestem pierwsza osoba w mojej rodzinie od 100 lat, ktora opuscial to miasto. Odpowiedz Link
syswia Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 05.11.04, 17:43 Ja tez z Warszawy. Mieszkalam rzut beretem od Lazienek Krolewskich. Odpowiedz Link
kingaolsz Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 12:21 Ja pochodze z przepieknego Torunia a maz z bardzo przeze mnie lubianej Warszawy. Spotkalismy sie dopiero na "wygnaniu" Kinga Odpowiedz Link
szekla Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 12:26 z malenkiego miasteczka na zamojszczyznie, nazwe ktorego wymawiajac lamia sobie jezyki wszyscy cudzoziemcy. Odpowiedz Link
asica74 Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 16:05 szekla, szybciutko sie spowiadaj, czy to jest Hrubieszow? Tomaszow? Ja z tomaszowna jestem! Odpowiedz Link
feelfine Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 14:06 Ja pochodze z Elku. Jesli ktos nie wie to na mazurach. U Niemcow zazwyczaj przychodzi to tzystopniowo gdy sie pytaja skad jestem : Odpowiadam: z Elku Oni : Hmmm Odpowiadam : Przed wojna nazywal sie Lyck Oni : Hmmm Podpowiadam : w tym miescie sie Sigfrid Lenz urodzil(taki niemiecki pisarz). (W tym momencie u co bardziej oczytanych pojawia sie blysk zrozumienia w oczach) Oni : aa To trzeba bylo od razu mowic ze Ost Preusen .... Odpowiedz Link
semantics Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 21:31 Kocham te opowiadania Lenz'a o Mazurach!! buhahahaha! boki mozna zrywac! Pyta jeszcze raz bo za chwile to chyba sama otworze watek typu " Feelfine- dostalas???" Odpowiedz Link
feelfine Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 05.11.04, 07:00 semantics napisała: > Kocham te opowiadania Lenz'a o Mazurach!! buhahahaha! boki mozna zrywac! > > Pyta jeszcze raz bo za chwile to chyba sama otworze watek typu " Feelfine- dost > alas???" ... Odnosnie pochodzenia Partnerow ... Moj pochodzi z przepieknego miejsca (chyba jednego z najladniejszych w niemczech - z wyspy Sylt ). Polecam na uroczy urlop ..... P.S. Semantics Wlasnie zobaczylam ze dostalam, ale odpowiem dopiero po szkole.... Buziaki Odpowiedz Link
greentea2 Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 15:04 A ja z Suwalk. Bardzo lubie tam wracac, ale ciesze sie, ze juz tam nie mieszkam. Odpowiedz Link
frankie36 Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 15:37 Pochodze z Walbrzycha,ale studiowalam we Wroclawiu. Odpowiedz Link
mijaczek Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 15:42 Ja tak jak Frankie pochodze z Walbrzycha [urodzilam sie tam], wychowalam sie w Zielonej Gorze, a studia skonczylam w najpiekniejszym miescie na swiecie - Krakowie. Pozdrafiam, Mia Odpowiedz Link
myszka888 Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 15:57 Pochodze z wioseczki na lubelszczyznia. W okolicach Krasnika. Potem kilka lat spedzilam w Krakowie Tak jak Mia- uwazam Krakow za wspaniale miasto! A moj maz pochodzi z Malborka Odpowiedz Link
mijaczek Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 16:01 Ja przepraszam, ale skoro kolezanki opowiadaja skad ich mezowie pochodza to co maja zrobic te, ktore maja autochtonow za mezow/narzeczonych? czy tez ich mamy wpisywac na liste? czy moze osobny watek? Mia Odpowiedz Link
brookie Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 05.11.04, 06:38 Myszko, pod Krasnikiem ( w Skorczycach) mieszka moja chrzestna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
myszka888 Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 06.11.04, 19:04 brookie napisała: > Myszko, pod Krasnikiem ( w Skorczycach) mieszka moja chrzestna. > Pozdrawiam. O Brookie maly tez swiat, co nie? A ja "z drugiej strony" Krasnika)) hi hi Odpowiedz Link
tamsin Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 16:35 ja pochodze z Wroclawia, konkretnie z Krzykow ) a moj maz to urodzony Amsterdamczyk. Odpowiedz Link
maja92 Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 16:43 tamsin napisała: > ja pochodze z Wroclawia, konkretnie z Krzykow ) > a moj maz to urodzony Amsterdamczyk. %%%%%%%%%%% Heja!!! Nie mieszac mojej slabej glowie geograficznej)))))) Mialo byc "w Polsce", bo jeszcze pomysle, ze Amsterdam tez w Polsce)))))) Odpowiedz Link
tamsin Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 16:50 haha, no on to tak z regionow kolo Polski ) Odpowiedz Link
maja92 Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 16:53 tamsin napisała: > haha, no on to tak z regionow kolo Polski ) %%%%%%%%%%%%%% Aaaaa, Zachodnio-Pomorskie???? Wiedzialam!!! Ten dialekt taki troche inny, ciezki do zrozumienia, jak Kaszubski)))) Odpowiedz Link
tamsin Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 17:27 tak, on swoj chlop jest, praktycznie Polak z krwi i kosci )) tylko taki dziwny akcent ma ) Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 17:00 Gliwice*!!!!Kocham swoje miasto! (*Gliwice - miasto z politechniką śląską niedaleko Katowic, bardzo ładny rynek, tu rozpoczęła się II wojna światowa!) Odpowiedz Link
abere8 Pytanko historyczne... 04.11.04, 21:23 jagienkaa napisała: > Gliwice*!!!!Kocham swoje miasto! > (*Gliwice - miasto z politechniką śląską niedaleko Katowic, bardzo ładny rynek, > tu rozpoczęła się II wojna światowa!) Z historia jestem bardzo na bakier, ale zawsze wydawalo mi sie, ze II wojna swiatowa rozpoczela sie od strzalow na Westerplatte, a to raczej bardziej nad morzem bylo, nie...? A ja pochodze z Radomia, chociaz urodzilam sie w Czestochowie, a przez pare lat jak bylam mala mieszkalam w Pinczowie (Kielecczyzna, niedaleko Buska-Zdroju). A studiowalam w Warszawie. I w przeciwienstwie do Was, ja mojego miasta - Radomia - nie lubie, bo zrobilo sie z niego skupisko bezrobocia, blokersow-dresiarzy i supermarketow. Moze jak sie zbiore, zeby kiedys wrocic do Polski, bedzie tam juz lepiej... Odpowiedz Link
semantics Re: Pytanko historyczne... 04.11.04, 21:37 Abere8 i bardzo dobrze Ci sie wydawalo! Druga wojna światowa rozpoczela sie niemiecka agresja na Polske 1 wrzesnia 1939r. o godz 4.45. Dał jej poczatek ostrzal artyleryjski polskiej placowki na Westerplatte. Przebywajacy w gdanskim porcie "z przyjacielska wizyta" niemiecki okret "Schleswig-Holstein" otworzyl ogien na Wojskowa Składnice Tranzytowa na Westerplatte, o czym meldował Dowództwu Marynarki, broniacy placowki wraz ze 182- osobowa załoga mjr. Henryk Sucharski.Jednoczesnie niemieckie bombowce rozpoczely na loty na Kraków,Poznan, Czestochowe, Warszawe, Łodz oraz wiele innych miast. Tak to bylo, ale moze Jagienka miala na mysli jakies podpisywanie dokumentow czy inne zmowy. Odpowiedz Link
tamsin Re: Pytanko historyczne... 04.11.04, 21:43 a gdzie to Niemcy poprzebierali sie za Polakow (w/g zrodel mojej nauczycielki historii) i udawali ze naruszaja granice (chyba szlaban zlamali czy cos) polsko- niemiecka? I dlatego Niemcy musialy zaatakowac Polske, no bo Polska tak wlasciwie to zaatakowala Niemcy. Odpowiedz Link
ulkaa Re: Pytanko historyczne... 04.11.04, 21:46 Wydaje mi sie , ze Jagience chodzilo o niemiecki napad na polska radiostacje w Gliwicach - prowokacja do rozpoczecia wojny. Czy sie myle ? Bo mature zdawalam baaaardzo daaawno)) Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Pytanko historyczne... 04.11.04, 22:20 dokładnie o to mi chodziło bdb+ nie wszyscy o tym wiedzą ale właśnie tak było. Odpowiedz Link
ulkaa Re: Pytanko historyczne... 04.11.04, 22:56 Dzieki za 5+, tym bardziej ,ze mature zdawalam Naprawde dawno a odpowiedzialam bez zastanowienia( nie chwalac sie ). Tamsin tez wiedziala, jeszcze szybciej. Tak nam kiedys wbijano do glowy te wiedze encyklopedyczna. Zdjecia Dominika w locie - sliczne. Kiedys juz je ogladalam i zawsze wykrecam glowe w poprzek , zeby dojrzec Twojego M. Pozdr.)) Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Pytanko historyczne... 05.11.04, 13:45 chyba dalej gdzieś jest takieś zdjęcie mojego M? w dalszych zdjęciach na edziecku? W weekned chcę umieścić kilka nowych, jedno z nich właśnie małego z tatusiem. Odpowiedz Link
mickey13 Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 17:01 A ja jestem rodowita opolanka, z Opola, ma sie rozumiec))))))) Odpowiedz Link
blue_jay Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 04.11.04, 23:13 Polkowice - Dolny Slask Odpowiedz Link
brookie Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 05.11.04, 06:42 Polkowice, to blisko Legnicy. Tez mam tam rodzine. Pamietam taki osrodek wypoczynkowy pod Legnica, z pieknym jeziorem. Zdaje mi sie, ze nazywal sie Jezierzany. Tam nauczylam sie plywac. Znasz moze blue_jay? Odpowiedz Link
blue_jay Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 06.11.04, 02:22 brookie> niestety nie znam Jezierzan;-(, moze dlatego, ze do Legnicy i po okolicach czesto nie jezdzilam? Odpowiedz Link
izabelski Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 05.11.04, 09:32 a ja z malej miejscowosci 60 km na polnoc od Krakowa bylismy kiedys miastem ale za pomoc w Powstaniu Styczniowym car odebral nam prawa miejskie a studia i po studiach w Krakowie Odpowiedz Link
krystyna_jl Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 05.11.04, 19:08 Rodem (i do matury) z Opola, a potem kilka lat na studiach w najpiekniejszym miescie na swiecie....w Krakowie, ofkorz! Odpowiedz Link
mijaczek Krakow gora! 06.11.04, 16:15 Hihi...Przepraszam, nie moglam sie powstrzymac! :o) Odpowiedz Link
myszka888 Re: Krakow gora! 06.11.04, 19:04 Mijaczku- ja Cie rozumiem i to bardzo, bardzo To co, fan klub zakladamy hi hi Odpowiedz Link
mijaczek Re: Krakow gora! 06.11.04, 20:53 Jasne, tylko ani Wisla, ani Cracovia sie nie bedziemy nazywac, oki? :o) Odpowiedz Link
marialudwika Jestem 07.11.04, 00:02 Warszawianka i druga z rodziny,od 120 lat,ktora opuscila to miasto .Siostra pierwsza "sie wyniosla" do NY.Moj osobisty maz Amsterdamczyk rodowity. ml Odpowiedz Link
myszka888 Re: Krakow gora! 08.11.04, 16:36 nie Zadne z druzyn pilkarskich Moze...smok wawelski Odpowiedz Link
appril Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 11.11.04, 01:05 Pozdrawiam Was dziewczyny serdecznie a szczegolnie z sentymentem lublinianki i lubelanki )) Kocham Lublin, ogromnie za nim i Rodzinka teskanie.. ale dalam sie namowic Mezowi na zycie w jego ukochanym NY.. Buziaczki! Odpowiedz Link
brookie Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 11.11.04, 07:14 Witamy, witamy. A z ktorej dzielnicy Lublina pochodzisz Appril? Odpowiedz Link
dorrit Czesc, myszko-lublinianko! 11.11.04, 12:38 Ja tez, jak dziewczyny, chcialabym wiedziec - z jakiej dzielnicy Lublina jestes? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
appril Re: Appril-lublinianko, mialo byc... przepraszam! 12.11.04, 03:30 Czesc Lublinianki W Lublinie mieszkalam przez kilkanascie lat na Czechowie a pozniej kilka lat na Al.Raclawickich. Skonczylam PL, Zarz. i Market. Ciekawa jestem gdzie mieszkacie, jak dlugo za granica, czym sie zajmujecie i czy jestescie szczesliwe daleko od Lublina Pozdrawiam Cieplutko.. Odpowiedz Link
dorrit Re: Appril-lublinianko, mialo byc... przepraszam! 12.11.04, 11:11 Ja mieszkam poza Polska jakies 13 lat, z przerwami, na stale we Wloszech, troszke w miedzyczasie w USA. Jest dobrze poza Lublinem, jest i dobrze w Lublinie - ja lubie moje miasto, ale zdaje sobie sprawe, ze ciezko tam z praca. Lubie tam jezdzic, odpoczywam - tam sie nie pedzi, jak w Warszawie, odleglosci mniejsze, kameralniej; jego prowincjonalizm (jesli jest!) uwazam za plus. Ale moj stosunek do Lublina jest stosunkiem osoby spoza... Ja skonczylam KUL, historie sztuki. Czyli nie spotkalysmy sie... Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link
asica74 Re: Appril-lublinianko, mialo byc... przepraszam! 12.11.04, 15:14 moja ukochana Kaska, tez skonczyla Pl, Zarz i Marketing! w 1999? A ty? (Kaska tu przybywa na kilka dni... strasznie sie ciesze! KAska, to ta, co na albumie siedzie odwrocona plecami...) Odpowiedz Link
appril Re: Appril-lublinianko, mialo byc... przepraszam! 12.11.04, 23:18 Hej Ja skonczylam PL w 1998.. fajnie bylo.. Pozdrawiam Kaske!!! Odpowiedz Link
claudia207 Jeszcze jedna Lublinianka 12.11.04, 23:45 Mieszkalam w centrum i bardzo krotko na Kalinie. Mialam zamiar studiowac na PL marketing i zarzadzanie, wiec malo brakowalo, a znalabym niektore z Was A tak swoja droga, to jestem zaskoczona tak liczna reprezentacja z Lublina, bo na obczyznie spotkalam bardzo malo Lubliniakow. Odpowiedz Link
myszka888 Re: Czesc, myszko-lublinianko! 12.11.04, 15:27 lublinianko, czy moze raczej... lubelszczanko? ) Odpowiedz Link
grey-pippin Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 12.11.04, 07:09 z Krakowa, tam sie urodzilam, tam spedzilam 25 lat zycia i kiedys tam wroce... Odpowiedz Link
kendo Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 13.11.04, 18:37 Dolny Slask .. mieszkalam blisko Jeleniej Gory.... z okna podziwialam zawsze Sniezke, ktorej teraz mi ogromnie brakuje. Odpowiedz Link
asica74 Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 13.11.04, 19:16 Kedno wrocila! jak wczasy?! Odpowiedz Link
kendo Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 13.11.04, 19:22 **asica no wlasnie ,juz jestem)))))))) probuje co nieco "zaskoczyc" z wszystkimi forami i takie olbrzymie zaleglosci wszedzie, widze,ze tu milunio jak zawsze i nowych duszyczek coraz wiecej przybya ** milego wieczoru Waszystkim. Odpowiedz Link
frankie36 Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 14.11.04, 04:54 A skad dokladnie jesli mozna zapytac,bo ja tez z Dlnego Slaska,aw Jeleniej czesto bywalam ,no i w Szklarskiej,piekne to byly czasy)) Odpowiedz Link
st0kro-tka Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 18.11.04, 15:00 ja tyz z Dolnego Slaska, a Wroclaw bardzo lubie! Jelonke zreszta tez! Odpowiedz Link
tamsin Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 18.11.04, 15:35 a do Karpacza na narty/sanki nikt nie jezdzil w zimie? Odpowiedz Link
st0kro-tka Re: Z jakich miast w Polsce pochodzimy 18.11.04, 15:39 tam to ja po gorach chodzilam, na sanki to jezdzilismy gdzies blizej, ale zapomnialam nazwe miejscowosci!! (chyba musze skonczyc z majonezem) Odpowiedz Link
englishinter Piotrkow Tryb? 16.11.04, 22:02 Jest ktos za Wielka Woda z Piotrkowa? Mieszkam w Las Vegas i tesknie, mimo ze miasto uwazane jest za zapyziale (oba: P.T i L.V) Odpowiedz Link