jagienkaa 08.04.05, 18:30 no nareszcie jest forum, bo już nie wiedziałam co ze sobą zrobić Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ponponka1 Re: Avanti! 08.04.05, 19:24 W Polsce dzisiaj nie pracuja sklepy wielkich sieci handlowych, banki, administracja samorzadowa i rzadowa. Nie bylo to narzucone odgorna decyzja tylko dzialaniami poszczegolnych wladz, ktore w ten sposob wyrazily swoj szacunek dla Wielkiego Czlowieka!!! Portal gazeta zrobil to na swoj sposob, zamykajac forum. To co rzucalo sie w oczy i uszy w czasie mszy pogrzebowej to niemal zupelny brak ruchu na ulicach (zebyscie widzialy Aleje Jerozolimskie i rondo kolo spodka!!!! pusto....) i cisza, taka spokojna cisza. Wczoraj wracalam ze studium i zobaczylam krzyz - z oswietlonych okien - w Palacu Kultury od strony Alei Jerozolimskich. Niesamowite !!!! Pozdrawiam z Warszawy Odpowiedz Link
aneta05 Re: Avanti! 08.04.05, 18:33 Ja jestem w pracy, ale na szczescie NIC nie mam do robienia wiec czytam Gazete, Onet i WP oraz ogladam TV Polonia i slucham RMF. Strasznie zaluje, ze nie jestem w Rzymie albo w Polsce. Odpowiedz Link
greeneyes27 Transmisja - CNN 08.04.05, 19:11 Ogladalam na przemian transmisje na CNN i NBC. No i jeden z komentarzy na CNN wkurzyl mnie niesamowicie. Mianowicie pewna madra pani dziennikarka powiedziala: "on byl prostym czlowiekiem z Polski". Az sie we mnie zagotowalo.... Mowie do M: zwyklym czlowiekiem z Polski? Przeciez zanim go wybrali na papieza, byl kardynalem!!! To wyglada na to, ze dla niej on byl prostym czlowiekiem, poniewaz byl Polakiem. Mam nadzieje, ze tego toku myslenia nie maja znajomi mojego M i nie mowia o nim, ze ozenil sie z prosta dziewczyna z Polski... Odpowiedz Link
greentea2 Re: Transmisja - CNN 08.04.05, 19:19 Obejrzalam caly pogrzeb na BBC. Naplakalm sie za wszystkie czasy. W Guardian jest bardzo ciekawy komentarz o Papiezu. Jak ktos ma nerwy to moze poczytac. Odpowiedz Link
greeneyes27 Ktory artykul? 08.04.05, 19:42 Ten: www.guardian.co.uk/pope/story/0,12272,1454933,00.html? Odpowiedz Link
greeneyes27 Re: Ktory artykul? 08.04.05, 19:52 Zastanawiam sie nieraz, skad w ludziach bierze sie ta nienawisc?... Czytam tez pobieznie nastepny, www.guardian.co.uk/pope/story/0,12272,1451256,00.html wg autorki papiez dzieki swojemu przygotowaniu aktorskiemu "manipulowal mediami". Az sie zasmialam glosno... Odpowiedz Link
a.polonia Re: Ktory artykul? 08.04.05, 20:15 Ja nie czytam jeszcze takich rzeczy, moze z czasem, jak sie troche uspokoje. Celowo nie ogladam tez holenderskiej TV, bo wiem, ze sie zdenerwuje. Jutro ide do Kosciola holederskiego, po raz pierwszy.. Poza tym caly dzien musialam niestety pracowac, szkoda, bo chciala pogrzeb sledzic na zywo, ale nagralismy, wiec to nadrobie. Przed chwila dzwonilam do rodzicow i z mama zaspiewalysmy sobie "Barke" Pozdrawiam Pola Odpowiedz Link
greeneyes27 Re: Ktory artykul? 08.04.05, 22:10 Opowiedzialam M o tych artykulach, a on to tak slusznie skomentowal: "na pogrzeb Papieza przybylo 4 mln ludzi, ciekawe ile osob przybedzie na pogrzeby tych dziennikarzy..." Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Ktory artykul? 08.04.05, 22:28 mój mąż powiedział mi dzisiaj, że jest dumny z tego, że jest związany z Polską. I że według niego zapiszemy się w historii, że ludzie będą o Polakach pamiętać. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Ktory artykul? 09.04.05, 14:42 moj maz powiedzial mi to samo, a i jeszcze ze teraz z pwodu smierci papieza moze Norwegowie podniosa swoj poziom wiedzy o Polsce bo generalnie do tej pory to wiedza, ze byla solidarnosci Lech Walesa, a poza tym im sie wydaje ze u nas nadal puste haki w miesnym wisza (pomijajac tych ktory zodwiedzili w ciagu ostatnich paru lat nasz kraj). Odpowiedz Link
frankie36 Re: Transmisja - CNN 08.04.05, 23:27 Greeneyes,tez ogladalam transmisje na CNN i slyszalam podany przez ciebie komentarz,tylko ze go troche inaczej zinterpretowalam.Jako prosty czlowiek rozumiano ze pochodzil z prostej ,skromnej rodziny a to chyba nie jest powod do oburzenia. CNN komentarze wkurzaly mnie bardzo w czasie gdy papiez byl konajacy,wydawac by sie mogla ze chcieli byc pierwsi z podaniem tej wiadomosci z reszta swiata.Ale pozniej uwazam ze prowadzili rzetelnie,duzo dobrych programow dokumentalnych ze szczerym podziwem dla papieza-POlaka. Z ceremonii pogrzebowejwzruszylo mnie wiatrem przewracane kartki Pisma Sw.,zeby po jakims czasie okladki zamknely nieodwolalnie. Odpowiedz Link
greeneyes27 Re: Transmisja - CNN 08.04.05, 23:55 frankie36 napisała: > Jako prosty czlowiek > rozumiano ze pochodzil z prostej ,skromnej rodziny Moj maz, ktory jest "native speaker'em" tez zrozumial to w taki sam sposob, co ja. Fakt, ze Papiez pochodzil ze skromnej rodziny, ale czy prostej? Zaintrygowalo mnie to i zerknelam do slownika online, wg ktorego prosty to "charakteryzujący się niezbyt wysokim poziomem intelektualnym, niedostatkiem kultury, wykształcenia, obycia towarzyskiego; pospolity". Ojciec Papieza byl oficerem wojska a jego brat lekarzem, wiec nie byli to chyba prosci ludzie? Odpowiedz Link
frankie36 Re: Transmisja - CNN 09.04.05, 00:18 Troche inaczej myslalam o prostocie,byciu czlowiekiem prostym,w moim mysleniu nie bylo to zwiazane z brakiem intelektu czy niedostatkiem kultury.Definicja przytoczona przez ciebie bardziej pasowala by mi na prostaka,ale jak podkreslam bylo to moje wlasne rozumowanie,wychodzi na to ze mylne. Odpowiedz Link
mijaczek Re: Transmisja - abc7 09.04.05, 01:46 Za to w transmisji kanalu abc7 w momencie gdy kardynalowie podeszli do trumny Papieza oddac ostatni hold reporter powiedzial "wiem, ze to niezbyt koscielne slowo, ale musze to powiedziec - it looks really cool!"... zgielo mnie to troche... a do tego w tle dawalo sie slychac smiechy i chichy w czasie trwania mszy, ktora dla mnie byla bardzo wazna msza, szczegolnie, ze modlilam sie razem ze wszystkimi... Odpowiedz Link
aneta05 Re: Transmisja - abc7 09.04.05, 04:06 Zgadzam sie z Mijaczkiem. Tez ogladalam transmisje ABC i pan Gibbson mial pare co najmniej dziwnych wstawek typu "some saints made the cut, some didn't" (w odniesieniu do litanii do Wszystkich Sw.) Poza tym wstawiali komentarze w czasie Mszy (na przyklad modlitwy wiernych i nie slyszalam wersji polskiej.) No coz, niektorzy potrafia sie zachowac w kazdej sytuacji a inni nie. Odpowiedz Link
izabelski Re: Transmisja - CNN 09.04.05, 01:37 a jakiego wyrazenia dokladnie uzyto po angielsku? simple? Odpowiedz Link
mijaczek Re: Transmisja - CNN 09.04.05, 01:48 Aha... i jeszcze jedno - gdy poczytalam Erikowi fragmenty tych artykolow, spojrzal sie na mniej i bez zenady powiedzial - ci dziennikarze to kretyni, przestan to czytac... ponizej twojego poziomu... Przestalam. I wam tez radze... Odpowiedz Link
greeneyes27 Re: Transmisja - CNN 09.04.05, 10:20 izabelski napisała: > a jakiego wyrazenia dokladnie uzyto po angielsku? > > simple? "he was a simple man from Poland" Odpowiedz Link