08.04.05, 18:30
no nareszcie jest forum, bo już nie wiedziałam co ze sobą zrobićwink
Obserwuj wątek
    • tamsin Re: Avanti! 08.04.05, 18:32
      czy wszystko bylo zamkniete w Polsce do poludnia?
      • ponponka1 Re: Avanti! 08.04.05, 19:24
        W Polsce dzisiaj nie pracuja sklepy wielkich sieci handlowych, banki,
        administracja samorzadowa i rzadowa. Nie bylo to narzucone odgorna decyzja tylko
        dzialaniami poszczegolnych wladz, ktore w ten sposob wyrazily swoj szacunek dla
        Wielkiego Czlowieka!!! Portal gazeta zrobil to na swoj sposob, zamykajac forum.
        To co rzucalo sie w oczy i uszy w czasie mszy pogrzebowej to niemal zupelny brak
        ruchu na ulicach (zebyscie widzialy Aleje Jerozolimskie i rondo kolo spodka!!!!
        pusto....) i cisza, taka spokojna cisza.
        Wczoraj wracalam ze studium i zobaczylam krzyz - z oswietlonych okien - w Palacu
        Kultury od strony Alei Jerozolimskich. Niesamowite !!!!

Pozdrawiam z Warszawy
    • aneta05 Re: Avanti! 08.04.05, 18:33
      Ja jestem w pracy, ale na szczescie NIC nie mam do robienia wiec czytam Gazete,
      Onet i WP oraz ogladam TV Polonia i slucham RMF. Strasznie zaluje, ze nie
      jestem w Rzymie albo w Polsce.
    • greeneyes27 Re: Avanti! 08.04.05, 18:51
      Ja tez juz nie moglam sie doczekac!

• greeneyes27 Transmisja - CNN 08.04.05, 19:11
      Ogladalam na przemian transmisje na CNN i NBC.
      No i jeden z komentarzy na CNN wkurzyl mnie niesamowicie. Mianowicie pewna
      madra pani dziennikarka powiedziala: "on byl prostym czlowiekiem z Polski".
      Az sie we mnie zagotowalo.... Mowie do M: zwyklym czlowiekiem z Polski?
      Przeciez zanim go wybrali na papieza, byl kardynalem!!!
      To wyglada na to, ze dla niej on byl prostym czlowiekiem, poniewaz byl Polakiem.
      Mam nadzieje, ze tego toku myslenia nie maja znajomi mojego M i nie mowia o
      nim, ze ozenil sie z prosta dziewczyna z Polski...
      • greentea2 Re: Transmisja - CNN 08.04.05, 19:19
        Obejrzalam caly pogrzeb na BBC. Naplakalm sie za wszystkie czasy.

W Guardian jest bardzo ciekawy komentarz o Papiezu. Jak ktos ma nerwy to moze
        poczytac.
        • greeneyes27 Ktory artykul? 08.04.05, 19:42
          Ten:
          www.guardian.co.uk/pope/story/0,12272,1454933,00.html?
          • greentea2 Re: Ktory artykul? 08.04.05, 19:48
            Ten.
            • greeneyes27 Re: Ktory artykul? 08.04.05, 19:52
              Zastanawiam sie nieraz, skad w ludziach bierze sie ta nienawisc?...

Czytam tez pobieznie nastepny,
              www.guardian.co.uk/pope/story/0,12272,1451256,00.html
              wg autorki papiez dzieki swojemu przygotowaniu aktorskiemu "manipulowal
              mediami". Az sie zasmialam glosno...
              • a.polonia Re: Ktory artykul? 08.04.05, 20:15
                Ja nie czytam jeszcze takich rzeczy, moze z czasem, jak sie troche uspokoje.
                Celowo nie ogladam tez holenderskiej TV, bo wiem, ze sie zdenerwuje.
                Jutro ide do Kosciola holederskiego, po raz pierwszy..

Poza tym caly dzien musialam niestety pracowac, szkoda, bo chciala pogrzeb
                sledzic na zywo, ale nagralismy, wiec to nadrobie.
                Przed chwila dzwonilam do rodzicow i z mama zaspiewalysmy sobie "Barke" wink
                Pozdrawiam
                Pola
                • greeneyes27 Re: Ktory artykul? 08.04.05, 22:10
                  Opowiedzialam M o tych artykulach, a on to tak slusznie skomentowal: "na
                  pogrzeb Papieza przybylo 4 mln ludzi, ciekawe ile osob przybedzie na pogrzeby
                  tych dziennikarzy..."
                  • jagienkaa Re: Ktory artykul? 08.04.05, 22:28
                    mój mąż powiedział mi dzisiaj, że jest dumny z tego, że jest związany z Polską.
                    I że według niego zapiszemy się w historii, że ludzie będą o Polakach pamiętać.
                    • gherarddottir Re: Ktory artykul? 09.04.05, 14:42
                      moj maz powiedzial mi to samo, a i jeszcze ze teraz z pwodu smierci papieza
                      moze Norwegowie podniosa swoj poziom wiedzy o Polsce bo generalnie do tej pory
                      to wiedza, ze byla solidarnosci Lech Walesa, a poza tym im sie wydaje ze u nas
                      nadal puste haki w miesnym wisza (pomijajac tych ktory zodwiedzili w ciagu
                      ostatnich paru lat nasz kraj).
      • frankie36 Re: Transmisja - CNN 08.04.05, 23:27
        Greeneyes,tez ogladalam transmisje na CNN i slyszalam podany przez ciebie
        komentarz,tylko ze go troche inaczej zinterpretowalam.Jako prosty czlowiek
        rozumiano ze pochodzil z prostej ,skromnej rodziny a to chyba nie jest powod do
        oburzenia.
        CNN komentarze wkurzaly mnie bardzo w czasie gdy papiez byl konajacy,wydawac by
        sie mogla ze chcieli byc pierwsi z podaniem tej wiadomosci z reszta swiata.Ale
        pozniej uwazam ze prowadzili rzetelnie,duzo dobrych programow dokumentalnych ze
        szczerym podziwem dla papieza-POlaka.

Z ceremonii pogrzebowejwzruszylo mnie wiatrem przewracane kartki Pisma Sw.,zeby
        po jakims czasie okladki zamknely nieodwolalnie.
        • greeneyes27 Re: Transmisja - CNN 08.04.05, 23:55
          frankie36 napisała:
          > Jako prosty czlowiek
          > rozumiano ze pochodzil z prostej ,skromnej rodziny

Moj maz, ktory jest "native speaker'em" tez zrozumial to w taki sam sposob, co
          ja.
          Fakt, ze Papiez pochodzil ze skromnej rodziny, ale czy prostej?
          Zaintrygowalo mnie to i zerknelam do slownika online, wg ktorego prosty
          to "charakteryzujący się niezbyt wysokim poziomem intelektualnym, niedostatkiem
          kultury, wykształcenia, obycia towarzyskiego; pospolity".
          Ojciec Papieza byl oficerem wojska a jego brat lekarzem, wiec nie byli to chyba
          prosci ludzie?
          • frankie36 Re: Transmisja - CNN 09.04.05, 00:18
            Troche inaczej myslalam o prostocie,byciu czlowiekiem prostym,w moim mysleniu
            nie bylo to zwiazane z brakiem intelektu czy niedostatkiem kultury.Definicja
            przytoczona przez ciebie bardziej pasowala by mi na prostaka,ale jak podkreslam
            bylo to moje wlasne rozumowanie,wychodzi na to ze mylne.
            • mijaczek Re: Transmisja - abc7 09.04.05, 01:46
              Za to w transmisji kanalu abc7 w momencie gdy kardynalowie podeszli do trumny
              Papieza oddac ostatni hold reporter powiedzial "wiem, ze to niezbyt koscielne
              slowo, ale musze to powiedziec - it looks really cool!"... zgielo mnie to
              troche... a do tego w tle dawalo sie slychac smiechy i chichy w czasie trwania
              mszy, ktora dla mnie byla bardzo wazna msza, szczegolnie, ze modlilam sie razem
              ze wszystkimi...
              • aneta05 Re: Transmisja - abc7 09.04.05, 04:06
                Zgadzam sie z Mijaczkiem.
                Tez ogladalam transmisje ABC i pan Gibbson mial pare co najmniej dziwnych
                wstawek typu "some saints made the cut, some didn't" (w odniesieniu do litanii
                do Wszystkich Sw.) Poza tym wstawiali komentarze w czasie Mszy (na przyklad
                modlitwy wiernych i nie slyszalam wersji polskiej.) No coz, niektorzy potrafia
                sie zachowac w kazdej sytuacji a inni nie.
          • izabelski Re: Transmisja - CNN 09.04.05, 01:37
            a jakiego wyrazenia dokladnie uzyto po angielsku?

simple?
            • mijaczek Re: Transmisja - CNN 09.04.05, 01:48
              Aha... i jeszcze jedno - gdy poczytalam Erikowi fragmenty tych artykolow,
              spojrzal sie na mniej i bez zenady powiedzial - ci dziennikarze to kretyni,
              przestan to czytac... ponizej twojego poziomu...
              Przestalam. I wam tez radze...
            • greeneyes27 Re: Transmisja - CNN 09.04.05, 10:20
              izabelski napisała:

> a jakiego wyrazenia dokladnie uzyto po angielsku?
              >
              > simple?

"he was a simple man from Poland"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka