29.04.05, 23:20
Dzisiaj ogladalam z moja corka Dobranoc w TV Polonia. A na dobranoc byl film
z 83 roku i tak sobie pomyslalam czy w Polsce nie robi sie zadnych nowych
filmow animowanych, a moze dobranocki traktuja jako "wspominki" dla rodzicow.
I zaraz po tym przypomnialam sobie "Jacka i Agatke" i "Balbine". Ktos z Was
tez pamieta "Czesc Balbina..."?
Dla mlodszych wyjasnienie: nie chodzi mi o serie kosmetykow dla dzieci "Jacek
i Agatka".
Obserwuj wątek
    • triskell Re: Dobranoc 29.04.05, 23:25
      daisy123 napisała:
      > Ktos z Was
      > tez pamieta "Czesc Balbina..."?

Ja pamiętam! smile

Ale niestety, choć byłam wówczas w wieku potencjalnego oglądacza, przegapiłam
      ten najsłynniejszy odcinek "Misia z okienka" (tu znowu wyjaśnienie dla młodszych
      - każdy odcinek kończył się w ten sposób, że prowadzący go pan zamykał okienko.
      Pewnego wieczora, nie wiedząc, że dalej jest na wizji, otworzył je ponownie i
      powiedział "A teraz, drogie dzieci, pocałujcie misia w d..." Dobranocka już się
      więcej nie pojawiła).
      • asia.sthm Re: Dobranoc 29.04.05, 23:35
        o, myslalam, ze tu mozna dobranoc powiedziec i isc juz spac.
        Balbinke i Ptysia oczywiscie pamietam:"Czesc Balbina.czo robisz"?
        Misia i Pana z okienka tez.
        Ale dopiero teraz przypomnial mi sie Koziolek Rududu.

Na szeleczkach ma majtaski
        kozioleczek Rududu,
        a z majtaskow w biale paski
        kozi ogon sterczy muuu..

to sie spiewa i wlasnie wam to na dobranoc z zapalem odspiewalam, lekko tylko
        falszujac...
        milych snow calemu swiatu smile)
    • sylwek07 Re: Dobranoc 29.04.05, 23:28
      pare bajek nakrecili ale to zbyt malo zeby mozna bylo to puszczac w TV Polonia
      na okraglo..puszcza raz od swieta cos nowego
      • daisy123 Re: Dobranoc 29.04.05, 23:40
        Czasami to nawet Bolek i Lolek przemawiaja. Takie to nowosci.
    • roseanne Re: Dobranoc 30.04.05, 03:44
      w ramach sentymentow, w czasie pobytu grudniowego w POlsce zakupilam "Wielka
      podrow Bolka i Lolka". Zostawilam u tesciow, jako prezent dla wszystkich ich
      wnukow, bo na moim odtwarzaczu by nie dzialo

"Balbine" pamietam z plyt odsluchiwanych w swietlicy szkolnej smile
      • tamsin Re: Dobranoc 01.05.05, 03:47
        Ja pamietam Balbine i Ptysia, bardzo fajna z nich byla para, ona mala i gruba
        on wysoki i chudy wink) Misia z okienka nie lubilam, bo facet przynudzal, ale
        tak naprawde z tym odcinkiem co bylo o calowaniu Misia w dupe, wszyscy
        slyszeli,ale jakos nikt na wlasne oczy nie widzial, wie nie wiem czy to tak
        naprawde nie byla legenda aby na zawsze nam sie utrwali Mis z okienka w glowie,
        mimo slabej jakosci wink)))) Bolek i Lolek to byly najlepsze chyba bajki
        produkcji polskiej, ale na boze narodzenie czlowiek czekal na tego kaczora
        donalda jak na paczke z pomaranczami smile))
        • mulinka Re: Dobranoc 02.05.05, 02:36
          a moje jedno dziecie studiuje literature dla dzieci i...tlumaczy polskie basnie
          i bajki
          smile)
          wlasnie przywiozlam jej ze 20 ksiazek dla dzieci roznej masci
          jak juz sie panna wyuczy wszystkiego, to...beda dla wnukow
          smile
          • jan.kran Re: Dobranoc 02.05.05, 03:29
            Najbardziej lubilam Krecika i Bajki z mchu i paproci oraz Rumcajsasmile)
            Moze dlatego w wiele lat pozniej moja serdeczna przyjaciolka byla Czeszka...
            A moj syn sie niedawno zalamal jak sie dowiedzial ze Piaskowy Dziadek byl z
            DDR smile)) Kran.
            • daisy123 Re: Dobranoc 02.05.05, 10:26
              No wlasnie, byl i Piaskowy Dziadek. Zaczynal sie taka ladna piosenka "Dziadku,
              drogi dziadku nie chcemy jeszcze spac...".
              W tym roku w przedszkolu pani wychowawczyni (nowa, bo ta stara to miala gdzies
              takie rzeczy) puscila dzieciom "Misia Uszatka". Dzieci zareagowaly bardzo
              dobrze, pomimo tego, ze jedyna osoba rozumiejaca jez. polski byla moja
              corka.Dzieci prosily o jeszcze i w sumie obejrzaly kilka odcinkow . Byla to dla
              nich nowosc, bo to co dla nas bylo od swieta (patrz post mulinki o bajkach
              disneya) to maja na codzien, a bajki z animowanymi kukielkami to cos czego nie
              widzi sie codziennie. No i oczywiscie w "Uszatku" jest moral, to co w
              prawdziwej bajce musi byc, a we wspolczesnej kreskowce czesto nie.
              -------------------------------
              Se stasera farete qualcosa di cui domanattina vi pentirete,dormite fino a
              tardi. (H.Youngman)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka