Dodaj do ulubionych

Zielone Swiatki

13.05.05, 20:44
Opowiedzcie co robicie.
Jest u Was wolne? Swieto?
Ja jade do Polski na smieszna impreze, znajomi robia chrzciny blizniakow +
urodziny taty, bedzie 50 rodzin + chmara dzieci, uo jezu
Rzecz cala odbywac sie bedzie niedaleko Jeleniej Gory w jakims miasteczku
cyrkowym...
Jedziemy jutro o 6 rano, bo u nas dzis od okolo poludnia korki wyjazdowe
(sprawdzilam na wlasnej skorze bo musialam sie 3 x dzis przebic przez miasto)
Milego weekendu
Obserwuj wątek
    • tamsin Re: Zielone Swiatki 13.05.05, 21:21
      J anawet nie wiem co to jest te Zielone Swiatki, a tak naprawde to myslalam,
      ze to jakis odlam religijny (slyszalam kiedys w Polsce o zielonoswiatkowcach
      czy cos takiego).
      • a.polonia Re: Zielone Swiatki 13.05.05, 21:25
        W Holandii to sie nazywa Pinksteren, poniedzialek jest wolny.
        Jutro jade do Amsterdamu, na urodzinowa impreze psiapsioly, w niedziele wracam
        i reszte dlugiego weekendu spedze na nauce uncertain.
        • semantics Re: Zielone Swiatki 13.05.05, 21:30
          Pfingsten to jest po niemiecku i ludzi na ulicy pytali co to takiego wychodzily z tego niesamowite
          historie ! smile)
          A oto co mowi Wikipedia:

Zesłanie Ducha Świętego, Zielone Świątki - według Biblii (Dzieje Apostolskie): wydarzenie, mające
          miejsce 50 dni po Zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa. Na zebranych w wieczerniku apostołów zstąpił
          Duch Święty. Apostołowie zaczęli przemawiać w obcych językach oraz otrzymali inne dary. Wydarzenie
          to zostało zapowiedziane przez Jezusa przed Jego Wniebowstąpieniem.
          Dzień Zesłania uważa się za początek Kościoła. Bóg został objawiony w Starym Testamencie, Syn
          nauczał osobiście na Ziemi, zaś proces Objawiania zakończyło Zesłanie Ducha Świętego. Święto
          obchodzone jest szczególnie w krajach protestanckich; np. w niektórych krajach związkowych Niemiec
          Zielone Świątki obchodzi się przez dwa dni.
          Zielone Świątki są świętem ruchomym.
          • a.polonia Re: Zielone Swiatki 13.05.05, 21:32
            Kiedys zapytalam Holenderke czy wie, co to jest Wielkanoc, odpowiedziala, ze
            swietujemy wtedy urodziny Chrystusa smile))))
    • mon101 Re: Zielone Swiatki 13.05.05, 21:28
      W Szwecji zawsze byl wolny poniedzialek, ale w tym roku go nam zabrali i zamist
      tego bedziemy wolni 6 czerwca, w Narodowy Dzien Szwecji, niestety wiekszosc
      Szwedow ni wie dlaczego swietujemy 6 czerwcasad
      • asia.sthm Re: Zielone Swiatki 13.05.05, 21:35
        Mon ja wole 6 czerwca ,za duzo swiat bylo w maju.
        Pingst to moje swieto jednak, choc ruchome.
        23 rocznica slubu , wie ktos jak to sie nazywa??
        Wejde na watek o mezach to wam powiem jak to zrobic zeby szafa grala.smile)))))
        • mon101 Re: Zielone Swiatki 14.05.05, 20:22
          Ja tez wole 6 go czerwca, jedyny minus ze czasem wypadnie w sobote czyn w
          niedziele,Pingst zawsze jednak zapewnial nam poniedzialekwink
    • gherarddottir Re: Zielone Swiatki 13.05.05, 22:13
      U nas w Norwegii poniedzialek jest wolny, a wtorek tez bo 17 maja jest 100
      rocznica niepodleglosci Norwegii. Wiec generalnie dlugi weekend! Szykuje sie z
      aparatem na tego 17 maja bo duzo osob bedzie w strojach narodowych bunadach
      wiec bedzie co ogladac. W Norwegii 17 maja jest takze dniem dziecka stad w
      calym kraju odbeda sie parady dzieciakowsmile
      Zeby tylko byla pogoda bo zanosi sie na deszcz niestety, a gazety przypominaja
      o zabraniu parasoli.
      Pozdrawiam
      • jan.kran Re: Zielone Swiatki 14.05.05, 15:05
        gherarddottir napisała:

> U nas w Norwegii poniedzialek jest wolny, a wtorek tez bo 17 maja jest 100
        > rocznica niepodleglosci Norwegii. Wiec generalnie dlugi weekend! Szykuje sie z
        > aparatem na tego 17 maja bo duzo osob bedzie w strojach narodowych bunadach
        > wiec bedzie co ogladac. W Norwegii 17 maja jest takze dniem dziecka stad w
        > calym kraju odbeda sie parady dzieciakowsmile
        > Zeby tylko byla pogoda bo zanosi sie na deszcz niestety, a gazety przypominaja
        > o zabraniu parasoli.
        > Pozdrawiam

Dokładnie tak samo się rąbnęlam jak Ty ale Młoda mnie pouczyła i stąd jestem
        taka przeszkolona w norweskiej historii.
        Norwegia od 1319 roku była w unii personalnej ze Szwecją a od 1380 z Danią.
        Czyli w zasadzie wtedy niepodległe państwo norweskie przestało istnieć.
        17 maja 1814 roku została uchwalona norweska konstytucja i Norge weszła w unię
        personalną z Danią.
        Norwegia 17 maja w Eidsvoll ( miejsce podpisania konstytucji ) nie stała się
        państwem niezależnym , ale zrobiła duży krok w tym kierunku.

Niepodległa Norge powstała w 1905 roku i w 20005 obhodzimy stulecie jej powstania.
        Ja jestem pełna podziwu do narodu , który nie istniejąc przez kilkaset lat jako
        odrębne państwo zachował swój język, kulturę i tożsamośc narodową.
        Kran.
        • jollyvonne Re: Zielone Swiatki 14.05.05, 21:33
          jan.kran napisała:
          > Dokładnie tak samo się rąbnęlam jak Ty ale Młoda mnie pouczyła i stąd jestem
          > taka przeszkolona w norweskiej historii.
          > 17 maja 1814 roku została uchwalona norweska konstytucja i Norge weszła w uni
          > ę
          > personalną z Danią.

Ja sie przestaje dziwic ze Ty uwazasz ze szkolnictwo norweskie ma slaby poziom,
          jesli Twojej corce udaje sie zdac z klasy do klasy nie znajac podstawowych
          faktow z historii panstwa ... w Polsce (przepraszam ze nie porownuje z DE, ale
          nie znam), jakby uczen liceum powiedzial ze w 1918, po zakonczeniu I WS Polska
          weszla w Unie z Austria, Prusami i Rosja, to mialby niewielke szanse na
          podejscie do matury. Wypowiedz jaka prezentujesz jako wynik doksztalcania przez
          corke tak wlasnie zabrzmialaby w uszach Norwegow.

jollyvonne
          • jan.kran Re: Zielone Swiatki 14.05.05, 23:58
            jollyvonne napisała:

> jan.kran napisała:
            > > Dokładnie tak samo się rąbnęlam jak Ty ale Młoda mnie pouczyła i stąd jes
            > tem
            > > taka przeszkolona w norweskiej historii.
            > > 17 maja 1814 roku została uchwalona norweska konstytucja i Norge weszła w
            > uni
            > > ę
            > > personalną z Danią.
            >
            > Ja sie przestaje dziwic ze Ty uwazasz ze szkolnictwo norweskie ma slaby poziom,
            >
            > jesli Twojej corce udaje sie zdac z klasy do klasy nie znajac podstawowych
            > faktow z historii panstwa ... w Polsce (przepraszam ze nie porownuje z DE, ale
            > nie znam), jakby uczen liceum powiedzial ze w 1918, po zakonczeniu I WS Polska
            > weszla w Unie z Austria, Prusami i Rosja, to mialby niewielke szanse na
            > podejscie do matury. Wypowiedz jaka prezentujesz jako wynik doksztalcania przez
            >
            > corke tak wlasnie zabrzmialaby w uszach Norwegow.
            >
            > jollyvonne

Nie rozumiem Twojego postu.
            Unia z Danią i Szwecją to fakty historyczne.
            Sprawdzałam w Encyklopedii PWN.Moja świadomość historii Norge jest taka , że
            Norwegia została całkowicie niepodległa w 1905 roku.
            Chetnie posłucham Twojej wersji...
            Kran.
            • jollyvonne Re: Zielone Swiatki 15.05.05, 01:01
              Jan.kran, ja znam historie Norwegii wystarczajaco dobrze, zeby nie dac sobie
              wmowic unii personalnej Norwegii z Dania nawiazanej w roku 1814. Nawet
              podparcie sie Encyklopedia PWN nie pomoze, jestes w posiadaniu bialego kruka
              wypaczajacego historie??

jollyvonne
              • gherarddottir Re: Zielone Swiatki 15.05.05, 03:07
                W 1814 roku Dania odstapila Norwegie Szwecji na mocy pokoju kilonskiego.
                Norwegia, ktora chciala odzyskac niepodleglosc stworzyla i uchwalila
                konstytucje, ktora zreszta obowiazuje po dzis dzien...
                Szwecja pozwolila Norwegii na utrzymanie konstytucji w mocy w zamian za
                zawarcie unii z rzadami krola szwedzkiego.
                Unia ze Szwecja zostala formalnie rozwiazana w 1905 roku- choc do tej daty (od
                uchwalenia norweskiej konstytucji) uwazalo sie ze Norwegia w duzej mierze
                funkcjonowala jako panstwo niepodlegle. Formalnie jednak liczy sie ten fakt od
                1905 roku.
                Tak mi wyjasnil to moj norweski mazsmile))
                W tym roku dzien 17 maja obchodzony jest nie tylko jako dzien konstytucji ale
                takze tego dnia swietowac bedzie Norwegia 100 lat swojej niepodleglosci.
                Takie wywdoy wysluchalam z ust mojego meza.
                Pozdrawiam
                • jan.kran Re: Zielone Swiatki 15.05.05, 08:42
                  Mnie zawsze dziwiło że świętem narodowym jest data uchwalenia konstytucji a nie
                  rok 1905 kiedy Norwegia została niezależnym państwem i została królestwem.
                  Myśle że 17 maja to był ogromny krok w kierunku niepodległości Norwegii.Dla
                  Norwegów ważniejszym niz 1905 rok , bo tan ostatni to było tylko potwierdzenie
                  status quo.
                  To ,ze dziś będzie świętowane stulecie uzyskania niepodległości może byc wynikem
                  tego ,że 17 maja jest ważnym świętem .Ale jednak sto lat temu było w 1905 roku
                  a nie w w 1814.
                  Ja dziś mam konfirmację mojego syna. Jutro i pojutrze pracuję. Nigdy nie
                  pracowałam 17-go maja , bardzo się cieszę.
                  Podopieczni już szykują swoje piękne stroje i ma nas odwiedzic orkiestra dziecięca.
                  Niemalże każda szkoła ma własną orkiestrę i właśnie one otwierają pochód 17 -go
                  maja.
                  Tylko mam jeden problem-smile))))
                  Taki bunad czyli strój narodowy składa się z wielu cześci, ma masę guziczkow ,
                  haftek i zapięc.
                  Jak ja zdążę to wszystko podopiecznym załozyć i czy bedę wiedziała co do czego
                  pasuje!
                  Córko Gerarada , pozdrów swojego norweskiego mężasmile)))))
                  Kran.
                  • jan.kran Re: Zielone Swiatki 15.05.05, 09:03
                    www.norden.org/web/1-1-fakta/uk/1-1-4-nordens_hist.asp
                    Jak poczytasz Jolly to stoi jak byk:

1815- 1905 union between Sweden and Norway

www.nb.no/baser/1905/dokumenter/karlstad/Karlstad1-50.html

A tu jest protokół Karsztadzki z 1905 roku w detalach ustalajacy rozwiązanie
                    unii Szwecji z Norwegią.

Hilsen.
                    Kran
                    • jollyvonne Re: Zielone Swiatki 15.05.05, 16:28
                      jan.kran napisała:

> www.norden.org/web/1-1-fakta/uk/1-1-4-nordens_hist.asp
                      > Jak poczytasz Jolly to stoi jak byk:
                      >
                      > 1815- 1905 union between Sweden and Norway

Poczytalam, a nawet pozwole sobie zacytowac Twoj link:
                      "1815-1905: Union between Sweden and Norway
                      After a few months of independence, in 1814 Norway abandoned union with Denmark
                      in favour of a new union with Sweden."
                      Popros kogos kto zna angielski o przetlumaczenie, bo wiem ze Ty tego jezyka nie
                      znasz.
                      Swoja droga to podoba mi sie to dyplomatyczne ujecie sytuacji. W rozrachunkach
                      powojennych pomiedzy Dania i Szwecja Norwegia byla przedmiotem, a nie
                      podmiotem.

Ambasada Krolestwa Norwegii zamieszcza krotka note historyczna po polsku:
                      "W 1814 roku, po oderwaniu od Danii w nastepstwie wojen napoleonskich, Norwegia
                      zostala zmuszona do wejscia w unie ze Szwecja. Ustanawiajac Konstytucje w dniu
                      17 maja 1814 roku, Norwegowie zbuntowali sie przeciwko narzuceniu innej unii.
                      Chociaz ten akt przydal Norwegii nieco wewnetrznej autonomii, tym niemniej
                      jednak panstwo norweskie zostalo zmuszone do wejscia w nowa - aczkolwiek luzna -
                      unie personalna, ze wspolnym monarcha i korpusem dyplomatycznym. Unia uzyskala
                      podstawe formalna w postaci Riksakten (Aktu Krolestwa) z roku 1814."
                      Pomijajac fakt ze inne zrodla podaja date Riksakten na 1815 rok, zwroc uwage na
                      to ze wszystkie zrodla upieraja sie ze w 1814 Norwegia konczy unie z Dania, i
                      rozpoczyna sie unia ze Szwecja. Stoi to w sprzecznosci z Twoim wydaniem
                      Encyklopedii PWN, gdzie ponoc jest napisane iz w 1814 Norwegia weszla w unie z
                      Dania. To wlasnie zdanie jest przedmiotem sporu, a Ty dostarczasz argumentow
                      przeciwko sobie. Tlumaczyc to chyba mozna tylko nieznajomoscia jezykow, ktore
                      starasz sie w argumentacji uzyc.

jollyvonne
                      • jan.kran Re: Zielone Swiatki 15.05.05, 18:45
                        Jolyvonne przeczytałam dokładnie cały ten wątek . Pomyliłam się ,
                        rzeczywiście. Ale to było coś w rodzaju literówki albo chwili nieuwagi.
                        Wystarczyłoby żebyś mi na to jedno zdanie zwróciła uwagę i by było po dyskusji.

"Norwegia od 1319 roku była w unii personalnej ze Szwecją a od 1380 z Danią.
                        Czyli w zasadzie wtedy niepodległe państwo norweskie przestało istnieć.
                        17 maja 1814 roku została uchwalona norweska konstytucja i Norge weszła w unię
                        personalną z Danią."

Wyrażnie w pierwszej części mojego postu piszę, że Norge była w unii ze Szwecją
                        a potem z Danią. A potem napisałam , że w 1914 roku weszła w unię z Dania.
                        Czyli co była w unii z Danią i ponownie w nią weszła ?
                        Z mojej strony była to ewidentna chwila nieuwagi, wystarczyło mi to wytknąć a
                        nie wciągać w tę dyskusję to poziomu szkolnego mojej córki oraz mojej znajomości
                        lub nie angielskiego.

Wiem , że masz zupełnie inny stosunek do Norge jak ja . Wiem , że nie podoba Ci
                        się to co tym kraju piszę. Spotkałyśmy się na forum Norwegia gdzie były
                        dyskusje o poziomie życia i szkolnictwie w Norwegii.

Każdy ma prawo do oceny kraju swojego pobytu z własnej perspektywy. To , ze ja
                        mzm takie a nie inne zdanie nie powinno być powodem do osobistych wycieczek.
                        Zresztą zwróć uwagę , że czesto piszę pozytywnie o mojej fabryce, kolegach ,
                        Norwegii.
                        Myślę że warto zakończyć tę jałowa dyskusję.

Kran.
                        • jan.kran Re: Zielone Swiatki 15.05.05, 18:47
                          1814 a nie 1914... Kran-smile)))))
                        • jollyvonne wiec nareszcie przeczytalas? hurra?? 15.05.05, 20:20
                          Jan.kran, ja wlasnie na to jedno zdanie zwrocilam uwage, i zacytowalam je w
                          swoim pierwszym poscie, ale Ty nie raczylas wogole tego przeczytac, tylko sie
                          rzucilas na pouczanie mnie. To co ty myslisz o Norwegii malo mnie w sumie
                          obchodzi, ale przyznaje ze ponosi mnie jak piszesz nieprawde.
                          Czy nazywanie szkoly "hjelpepleier" (podpielegniarskiej) studiami, do
                          rozpoczecia ktorych potrzebna jest matura, to tez "coś w rodzaju literówki albo
                          chwili nieuwagi"? Powtarzasz to w kazdym swoim poscie, a jest to ewidentne
                          klamstwo. Jest to odpowiednik szkoly zawodowej, nawet nie technikum (nie daje
                          mozliwosci studiowania!). Zwrocilam Ci raz na to uwage, ale chyba Ci nie
                          podpasowalo to co napisalam, bo zignorowalas to zupelnie.

jollyvonne

P.S. Jalowych dyskusji faktycznie mozna latwo uniknac, jesli sie przed
                          rozpoczeciem takowej przeczyta dokladnie wypowiedz poprzednika.
        • gherarddottir Re: Zielone Swiatki 14.05.05, 21:48
          masz racje kranie, nawet moj maz Norweg uwaza ze to swieto niepodleglosci smile)))
          hihihi
      • jollyvonne Re: Zielone Swiatki i 17 maja w Norwegii 14.05.05, 15:15
        W sobote jest wigilja Pinse (Pinseaften), niedziela i poniedzialek to
        odpowiednio pierwszy i drugi dzien Zielonych Swiat. Dwa dni zielonoswiatkowe sa
        swietem panstwowym, wolnym od pracy.
        17 maja to rocznica uchwalenie konstytucji (Eidsvoll, 1814), a nie swieto
        niepodleglosci. Dzien niepodleglosci byl 8 maja, oflagowany, ale nie wolny od
        pracy. Parady i pochody maja na celu uczczenie swieta narodowego, a nie
        zadowolenie dzieciakow, chociaz dzieciom dzien ten kojarzy sie z balonami,
        lodami, i ogolna radoscia.

Pozdrawiam
        jollyvonne
        • jan.kran Re: Zielone Swiatki i 17 maja w Norwegii 14.05.05, 15:56
          Moje dzieci twierdzą,że to dień dziecka...
          Zresztą jest to świeto rodzinne, po pochodzie wesołe miasteczko i wata na patykusmile)
          Ja na szczęście pracuję tego dnia a do tego mieszkam na peryferiach Oslo więc
          ten tłum mnie ominie.
          Moje koleżanki juz pucują dziedziczną biżuterię i odkurzają bunady.
          Córko Gerarda , porób zdjęcia , bo to bardzo piękne i kolorowe święto.
          Kran.
          • mon101 Re: Zielone Swiatki i 17 maja w Norwegii 14.05.05, 20:26
            Tak czy inaczej my w Szwecji zazdroscimy Norwegom tego patriotyzmu. Wszystkiego
            najlepszego z okazjii 17 maja. Nawet Nord Pool jest zamkniety...
          • gherarddottir Re: Zielone Swiatki i 17 maja w Norwegii 14.05.05, 21:48
            mam zamiar porobic duzo zdjec! Dzis kupilam flagi narodowe- norweskie rzecz
            jasna i bedziemy machac!smile)) Pozdrawiam
          • gherarddottir Re: Zielone Swiatki i 17 maja w Norwegii 14.05.05, 21:53
            Wlasnie gadalam z mezem, ktory mnie oswiecil ze 17 maja jest takze obchodzonymw
            Norwegii dniem dzieckasmile
    • kokolores Re: Zielone Swiatki 14.05.05, 14:39
      Ja ide dzis na big party,tzn takie kawalerskie i panienskie razem (Polterabend
      niem.)Zaproszonych jest 100 osob.Zapowiada sie fajna impreza!!
      Dzieki Bogu poniedzialek tez wolny,wiec 2 dni odpoczynku zagwarantowane!!
      Zycze Ci milej zabawy!

:o)
      P.S.W zielone swiatki baaaardzo duzo Niemcow wyjezdza do Holanii.Siostrzenica
      mojego meza jechala wczorej w okolice Sandfort(nie wiem czy tak sie pisze). W
      kazdy inny dzien jedzie sie od nas ok 2,5 do 3 godzin.Ona potrzebowala wczoraj
      prawie 7 godzin!!!!Ciau!
    • jan.kran Re:Norge. 15.05.05, 21:48
      Napisałam raz dawno kiedyś o studiach podpielęgniarskich. Poprawiłaś mnie ,
      słusznie i przyznałam Ci rację.
      Ja nie piszę w ogóle o szkole podpięlegniarskiej , bo mnie ona ani nie
      interesuje ani nie dotyczy.
      Myślę ewentualnie o studiach pielegniarskich.
      W zasadzie też niesłusznie piszę , bo to jest licencjat, ale trzeba mieć
      maturę uprawniająca do wstępu na wyższą uczelnię.

Co do meritum dyskusji.

Nie zauważyłam swojego błędu , gdybyś od razu mi zwróciła na niego uwage nie
      byłoby tej całej dyskusji. Natomiast napisałaś tak:

"Ja sie przestaje dziwic ze Ty uwazasz ze szkolnictwo norweskie ma slaby poziom,
      jesli Twojej corce udaje sie zdac z klasy do klasy nie znajac podstawowych
      faktow z historii panstwa ... w Polsce (przepraszam ze nie porownuje z DE, ale
      nie znam), jakby uczen liceum powiedzial ze w 1918, po zakonczeniu I WS Polska
      weszla w Unie z Austria, Prusami i Rosja, to mialby niewielke szanse na
      podejscie do matury. Wypowiedz jaka prezentujesz jako wynik doksztalcania przez
      corke tak wlasnie zabrzmialaby w uszach Norwegow."

jollyvonne

Z powyższego naprawdę nic nie wywnioskowałam nic na temat mojej pomyłki.

Hilsen Kran.

P.S. A w ogóle ten mój post o historii Norge od którego wszystko się zaczęlo był
      skierowany do Córki Gerarda zktórą zresztą przy pomocy ingerencji męża
      znalazłyśmy consesus smile))))))))
      • asia.sthm Re:Norge. 15.05.05, 22:46
        Hej Norge
        szykuje sie caly miesiac swietowania.
        www.hundrearsmarkeringen.no
        W muzeum w Kongsvinger jest wystawa: "Fredsskapande kvinnor under 100 år" tongue_out
        Kto byl w Morokulien? z pamiatkowa tablica: "Hädanefter är krig mellan
        skandinaviska bröder omöjligt"

Czy to prawda, ze benzyna u was najdrozsza na swiecie ? I pizza po 90 koron?
        Nie jade do was. smile))))))))))))))))
        • gherarddottir Re:Norge. 15.05.05, 23:08
          hehehehehehe pizza w kanjpie jest drozsza smile)))
          ale przyjezdaj! smile
          • asia.sthm Re:Norge. 15.05.05, 23:29
            nie jade smile)
            • gherarddottir Re:Norge. 15.05.05, 23:31
              ale jaka dobrasmile))) najlepsza co prawda pizze jadlam ...uwaga!!!! nie, wcale
              nie w slonecznej Italii, ale w Szwecji!!!!!smile))
              no i sorowke za darmo daja smile))) hahahhaa
              • asia.sthm Re:Norge. 15.05.05, 23:49
                No wlasnie , pizze mam tu pod nosem.
                Jesli juz to na ryby, takie prosto z tego jarmarku rybnego w centrum Oslo.
                Na ryby jade smile))
                • jan.kran Re:Norge. 16.05.05, 01:31
                  Po pierwsze Asiu oświadczam ,że Cię nie lubię. Wrrrrrsmile))))))) Do Kongsvinger
                  wybieram sie od dobrych paru lat. Tam się urodziła Dagny Przybyszewska. To
                  muzeum jest w sporej mierze Jej poświęcone.
                  Do muzeum Muncha też tak się wybierałam aż mi "Krzyk" sprzed nosa sprzatnęli.

Jezeli tu przyjedziesz to ja Ci własnoręcznie pizzę upiekęsmile))
                  Benzynę i papierosy możesz przywieżć na zapas , bo w Sverige tanie jak barszcz.
                  Acha i nie zapomniwszy o koniaczku ja zorganizuję jakieś musztardówki.
                  Kransmile))
                  • gherarddottir Re:Norge. 16.05.05, 02:34
                    Acha Kran zapomnial to ja pisze: Asia przywiez przy okazji CIDER moj
                    ulubiony!smile))))
                    Do Konsvinger jezdze regularnie i......o zgrozo nigdy nie bylam tam w muzeum!
                • ponponka1 Re:Norge. 16.05.05, 10:34
                  Jakie rybki??? A rydze we Wdzydze??? wink
                  Asiu, pozwolisz, ze z Toba w Warszawce zjem rydze a tydzien pozniej rybki w Oslo
                  w Twoim imieniu. Wrazeniami smakowymi podziele sie telepatycznie tongue_out

Cmok (jaki smok?)
                  • asia.sthm Re:Norge. 16.05.05, 13:41
                    Dobrze Ponponko, zajedz sie za mnie ,ale duzo, bo bede marudzic.

Zanim ja te zamowiona walowke skompletuje to zejdzie troche
                    smile)))
                    Dorka jaki Cider, bo smakow od groma?
                    Kranie, czy koniaczek z takiego samego uboju jak twoj czy moze kupny lepiej?
                    No i gdzies cholera, cysterny uzywanej na benzyne w dobrym stanie poszukam.
                    Moge byzzznes otworzyc ?
                    • mulinka Re:Norge. 16.05.05, 18:24
                      a we Francji zlikwidowali Zielone Swiatki i pewnie znow beda strajkowac!
                      smile
                    • triskell Re:Norge. 16.05.05, 19:50
                      Oooo, ja też prosiłabym o ciderek (jeśli nie byłoby to problemem). Ktoś
                      wspominał o jakimś z kwiatuszkami? Albo jakikolwiek poza jabłkowym, gruszkowym i
                      malinowym, bo takie tutaj są (a jest też, w okolicach Bożego Narodzenia, "spiced
                      apple", z cynamonem i takimi różnymi świątecznymi).
                  • gherarddottir Re:Norge. 16.05.05, 21:05
                    Ja sie pisze na ciderek z kwiatuszkami i gruszkowysmile)))))))
                    • mulinka Re:Norge. 16.05.05, 23:58
                      ale co to jest ten CIDEREK???????
                      bo ja pojecia nie mam :-0
                      • triskell Re:Norge. 17.05.05, 00:38
                        Alkohol mniej więcej o mocy piwa, tradycyjnie robiony z jabłek (ale jak widać z
                        naszych wpisów, są też i nietradycyjne smaki smile). Taki ze sklepów jest
                        najczęściej musujący (można od farmerów kupić niemusujący, ale ja prawdę mówiąc
                        wolę ten z bąbelkami). W Stanach nazywa się to "hard cider" (w przeciwieństwie
                        do "cider", którym tu nazywają bezalkoholowy soczek jabłkowy), najczęściej można
                        spotkać tam, gdzie piwa, w opakowaniach sześciopakowych buteleczek.
                        • mulinka Re:Norge. 17.05.05, 00:43
                          no tak
                          i mimo, ze dzielnie musztardowke w dloni zawsze trzymam, to wydalo sie...ze nie
                          znam sie na takowych trunkach smile
                          bo ja ...winna jestem smile
                          • triskell Re:Norge. 17.05.05, 00:47
                            Spróbuj, pewnie polubisz. Pije się jak soczek, cider nie ma nic z gorzkości piwa.
                            • mulinka Re:Norge. 17.05.05, 01:09
                              sprobuje smile)
                              • bietka1 Re:Norge. 17.05.05, 02:08
                                Z tego co ja wiem, to cider (chyba cydr po polsku?) to tez wino, tylko, ze wypijane na
                                wczesniejszym etapie fermentacji. I jablkowe oczywisie smile

Tez polecam smile
                                • triskell Re:Norge. 17.05.05, 02:39
                                  bietka1 napisała:
                                  > Z tego co ja wiem, to cider (chyba cydr po polsku?) to tez wino, tylko, ze wypi
                                  > jane na
                                  > wczesniejszym etapie fermentacji. I jablkowe oczywisie smile

No to może nazwiemy to po imieniu - jabol po prostu, i tyle ;-P

A tak na serio - Cider jest robiony z soku chyba, nie z owoców. Przynajmniej tak
                                  wynikałoby z poniższego fragmentu:
                                  "Spire Mountain Draft Ciders appeal to drinkers looking for a refreshing and
                                  fruit-based taste. All ciders begin as 100% juice and are blended with other
                                  pure natural flavors. Spire Mountain is the undisputed oldest hard cider maker
                                  in the U.S."

Spire Mountain to mój ulubiony... i właśnie przeczytałam, że w styczniu zmienił
                                  właściciela i teraz produkowany jest... w Olympii!!! big_grin
                                  • bietka1 Re:Norge. 17.05.05, 02:51
                                    To on nie jest francuskim specjalem?
                                    A moze miedzynarodowy?

smile
                                    • triskell Re:Norge. 17.05.05, 03:02
                                      Wyczytałam w internecie, że do Stanów przybył z Wielkiej Brytanii i Francji.
                                      Czyli poniekąd międzynarodowy smile.
                                      • asia.sthm Ciderek 17.05.05, 09:15
                                        Poszukam ci takiego na kwiatkach smile))))

I do Norge juz wiem co mam taszczyc w walowce. smile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka