mijaczek 21.05.05, 14:37 Jak juz napisalam na razie kroluja Emma i Kasia... a czy wy macie jakies pomysly? Pomozcie! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semantics Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 14:56 Hej Mijaczku! Ja proponuje Ule, Uleczke, Ulesie, Ulusa to slodkie imie Albo SEMI )) a tu cos pomocnego- cat kiedys tez juz o to pytala forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16726&w=20427049&a=20427049 Odpowiedz Link
tamsin Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 15:01 ja proponuje Tamsin ) orginalne, niezbyt czesto spotykane (no moze w Walii tylko?), mozna pisac z "s" lub z "z" ) z innych to chyba Siobhan, i tyle Odpowiedz Link
kurczak1976 Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 15:19 Vivienne - from Latin= "living." Maureen - from the Celtic word for "great Z bardziej dziwnych. Ze znanych Juliette (w tej wersji) Bianca Celeste A co do TAMSIN to znaklazlam takie wyjasnienie Tamsin - Aramic - twin Odpowiedz Link
tamsin Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 15:44 gwoli wyjasnienia, tamsin pochodzi od tomasza, czyli zgadza sie z tym blizniakiem ale wersji zenskich od tomasza jest od groma i troche a tamsin jest wersja walijska: oto inne wersje: TAMI TAMMI TAMMIE TAMMY TAMSEN TAMSON TAMSYN TAMZEN THOMASINA TOMASA TOMISLAVA TOMMIE Odpowiedz Link
ulinha Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 21:05 hihihihihi jak tu sie pod tym nie podpisac))) Odpowiedz Link
ulinha Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 21:11 Podpisuje sie oczywiscie pod propozycjami Semi)) Zgadzam sie jednak, ze warto miec liste by miec z czego wybierac i na pewno nie zdawac sie na wybor tatusia Moj Luis zadecydowal, ze jesli bedziemy miec kiedys(...) chlopczyka to imiona wybiore ja, a jesli dziewczynke, to on zadecyduje... Juz sie boje, pewno bedzie jakas Soraja albo Luna... Lune bym jeszcze zniosla, ale Soraja kojarzy mi sie z mydlem... nie wiem czemu))) Odpowiedz Link
asica74 Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 22:37 ha ha! taka ugoda byla miedzy moimi znajomymi, tyle ze na odwrot. I co? Maz mojej znajomej wybral dla swego syna imie bylego chlopaka mojej kolezanki, czyli jego zony. Do dzis sie nad tym glowie Dla Zelatynki - stawiam na Gabryske! Odpowiedz Link
thorgalla Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 15:13 Trinity czyli Trójca Swieta.Tak imie chce dac swojej córce w przyszlosci.Moze i Ty skorzystasz. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 16:20 hej Mijaczku, Ja niestety nie moge zaproponowac jak kolezanki (analogicznie) czegos od mojego nicka bo bedzie to brzmialo niedorzecznie, ale.... Moje propozycje! 1 Dorinka! wdzieczne imie, bardzo malo popularne (jedynie na Wegrzech i w Serbii)))))) 2. Krystyna 3. Dagny 4. Joni 5. Elzbieta 6. Aida 7. Lavinia 8. Jagoda 9. Lucja 10. Rozyczka 11. Agnieszka 12. Lotta 13. Abigail 13. Aurora 14. Tosia 15. Izabela 16. Lou 17. Elna 18. Mehret 19. Tallulah 20. Jasmina 21. Gry (brzask po norwesku) bardzo stare piekne imie, czesto wystepujace w formie Gro) 22. Jadwiga 23. Teresa Pozdrawiam Odpowiedz Link
blanka25 Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 16:13 moj typ to Livia Livka Liv, co Wy na to? Odpowiedz Link
mulinka Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 16:17 Ja typuje Kasie, Kasienke, Kasiulke no...moze jeszcze Marysia? ) Odpowiedz Link
bietka1 Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 16:38 Emma jest super Ale bardzo podaba mi sie tez Lotta. Prawdopodobnie juz nie skorzystam, wiec moge podac dalej )) Odpowiedz Link
spongia Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 18:52 Emma sliczne propozycje: Erin Zoe Greta no i oczywiscie Caroline spongia Odpowiedz Link
daisy123 Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 23:08 Oczywiscie bede optowac za Vivien tak jak nazywa sie moja corka. Francuzkojezyczni powiedza, ze jest to meska forma Vivienne, ale na Wegrzech jest to imie zenskie. Odpowiedz Link
kornikuno Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 21.05.05, 23:51 Hmmmmmmmmm! Wszystkie piekne! Ale, czyzby imion polskich, ktore nie sa trudne do wymowy w innych jezykach brakowalo? Aleksandra, Ewa, Marianna, Izabella, Dorota, Natalia, etc etc etc? Powodzenia w wyborze! Pozdrawiam serdecznie IzaBella Odpowiedz Link
frankie36 Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 22.05.05, 00:04 Casey-bardzo lubie to imie,no i troche brzmi jak Kasia,poza tym Alexandra,miliony sposobow Ola,Olenka,Alex,Alexa. Moj malzonek ,dluuuugo zanim sie pobralismy blagal mnie o wybranie imienia dla corki,imie nie trafialo do mnie -Natasha(dopiero co sie wygrzebywalismy z ruskiej opresji ),ale tak bardzo prosil ze sie zgodzilam i mamy Natashe,na ktora czesto wolamy Tasha. Odpowiedz Link
liloom Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 22.05.05, 00:53 Emma mi sie kojarzy z Muminkami))) A ja wam napisze jak NIE nazwalam mojej corki mimo ze chcialam i dlaczego: REBECCA - bo sie kojarzy z beczka NORA - po polsku nora brzmi glupio MIA - nie pamietam a ostatnio podoba mi sie Miriam Tasha - sliczne Odpowiedz Link
jan.kran Re: co to jest to jellusi? 22.05.05, 09:21 Jelly i Jellusia to chwilowe imiona dziecięcia Mijaczka. A my szukamy takiego na całe życie))))))) Ja uważam ,że kombinacja imion Urszula Maria jest piękna i ponadczasowa. Oba imiona mają starożytne koneksje , w każdym języku występują ich formy, nie są wymyślne i pretensjonalne i po prostu brzmią miło dla ucha. Ula Maryśka)))))) Odpowiedz Link
feelfine Re: co to jest to jellusi? 22.05.05, 11:06 Ja sie podpisuje wszystkimi rekami i nogami pod propozycjami Semi, Ulinhy i Jan.Krana : oczywiscie Ula , Urszula , Ulenka . Feelfine przez rodzicow ochrzczona jako: Urszula Anna Paula (Mialam byc Anna ale moj Tata jak mnie szedl nazywac to po drodze sie tak cieszyl ze jestem, ze zapomnial jak sie mam nazywac. A ze obok byla kolezanka Urszula wiec pomyslal ze czemu mnie nie nazwac na czesc swojej kolezanki Urszuli. Nastepnego dnia moja mama obrazona pobiegla do urzedu ale juz tylko jej pozwolili dodac ta Anne Paule. Ja wcale nie jestem obrazona ze jestem Urszula ) ) Odpowiedz Link
liloom Re: co to jest to jellusi? 22.05.05, 11:38 jedna polozna mowila, ze dziecko jak sie urodzi nalezy obejrzec i wtedy wyjdzie samo jak ona ma na imie. a dlaczego nie ma zostac jelly, jello etc.? skoro juz nia jest moze tak chce i przekazala ci telepatycznie? Odpowiedz Link
thorgalla Re: co to jest to jellusi? 22.05.05, 13:23 Ja tez mam imie po koleznace taty. Rodzina chciala Edyta,Basia czy jakos tak i wyszlo Aneta i przyznam,ze wole je od tych innych. Odpowiedz Link
daisy123 Re: co to jest to jellusi? 22.05.05, 16:58 A moze mijaczek powie jaki ma preferencje, tzn. czy imie polskie, czy tez zagraniczne z uwzglednieniem, ze ma byc to imie latwe do wymowienia i do napisania czy tez jest to bez znaczenie. Ja przy wyborze imienia dla mojej corki patrzylam aby imie bylo latwe do napisania (mam dosyc kaleczenia mojego imienia i w pismie i w mowie) a tata chcial koniecznie imie zagraniczne. Odpowiedz Link
mijaczek Re: co to jest to jellusi? 22.05.05, 17:13 Preferencja moja jedyna jest to, ze imie ma byc krotkie i wymawialne w trzech jezykach - polski, anglicki, szwedzki. Odpowiedz Link
asica74 Re: co to jest to jellusi? 22.05.05, 19:30 no to chyba Joanna zostaje? Joanna bardzo zadowolona ze swego imienia Odpowiedz Link
jan.kran Re:Do Mijaczka z doświadczenia. 25.05.05, 12:47 daisy123 napisała: > A moze mijaczek powie jaki ma preferencje, tzn. czy imie polskie, czy tez > zagraniczne z uwzglednieniem, ze ma byc to imie latwe do wymowienia i do > napisania czy tez jest to bez znaczenie. > Ja przy wyborze imienia dla mojej corki patrzylam aby imie bylo latwe do > napisania (mam dosyc kaleczenia mojego imienia i w pismie i w mowie) a tata > chcial koniecznie imie zagraniczne. Ponieważ dziecko będzie się obracaó w kilku językach , kilku kulturach warto wybrać imie w miarę proste i miłe dla ucha w kazdym jezyku. Młoda otrzymała imiona Claire Joanna , w szkole , dokumentach etc. uzywa obydwóch. Ciągle się szarpię z pisownią Jej imion. Bardziej popularna jest forma angielska bez "e" na koncu więc non - stop sprawdzam wszystkie ważne dokumenty czy to nieszczęsne "e" zostało uwzglednione. Joannę, Niemcy zupodobaniem przerabiaja na Johaneę. Moja Rodzina w PL przeklęła mnie za nadanie dziwacznego imienia))) Junior jest Bartosch Jork. Bartosz brzmi dla Niemców ciężko i niezbyt ładnie więc Junior w kazdej niemieckiej sytuacji , zwłaszcza w szkole jest Jork. Imię to wybrał ex jako drugie w ostatniej chwili i Bogu dziekuję , bo Jork jest o wiele prostsze i międzynarodowe. Junior reaguje na obydwa, zawsze jak mowiemy po niemiecku używam formy Jork , po polsku obydwóch. Kran. Odpowiedz Link
bietka1 Re:Do Mijaczka z doświadczenia. 25.05.05, 17:23 Kranie, twoje dzieci maja bardzo ladne imiona A my nazwalismy naszego synka Luca Jakob Fakt, ze Luca znajduje sie w pierwszej dziesiatce najczesciej nadawanych imion w Niemczech, to jeszcze nazywa sie tak dziewczynki i chlopcow. Aby zasygnalizowac plec trzeba nadac drugie imie. Mojej rodzinie i znajomym w Polsce prawie nie moze przejsc przez gardlo, bo brzmi tak obco. Mysle, ze wciaz jeszcze sie przyzwyczajaja i najchetniej zmieniaja na Lukasz. A ja tak z protestu, ani polskie, ani niemieckie, tylko wloskie. W pewnym momencie mialam dosyc szukania imienia, ktore po polsku i po niemiecku brzmialoby tak samo. Pogodzilam sie z tym, ze nawet ktos powie 'co ze mnie za Polka', bo nazywam dziecko po niemiecku. No, coz kobiecie w ciazy przychodza rozne rzeczy do glowy )) Zawsze myslalam, ze moj syn bedzie mial na imie Maximilian, ale wielu krecilo nosem i uleglam temu, bo jakos nie doczekalam sie na pozytywny 'feedback'. Chociaz to, ze wielu uwazalo, ze Maksiu to imie dla psa bylo mi obojetne. Wyciagnelam jednak z tego wniosek, ze nie ma sensu krykowanie imion, ktore inni uwazaja za ladne, bo nie ma imienia, ktore dla wszystkich jest piekne. A poza tym jest tyle imion, ktore sa piekne, a nie wybiera sie ich dla swojego dziecka. Mysle, ze Luca to imie mile dla ucha, a dla mnie kryje jeszcze w sobie pewna tajemnice tylko mi znana... Jakob tez ladnie, ale to wybor mojego meza Ale sie napisalam... Odpowiedz Link
catwoman Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 22.05.05, 18:12 Ja planuje coreczke jako nastepna i mamy imie Nellie Josephine dla niej juz wybrane, ale podoba mi sie tez Julia chociaz wiem ze ludzie krytykuja ze takie pretensionalne, itd.. Emma tez fajne Odpowiedz Link
ulkaa Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 22.05.05, 21:32 Aleksandra - Oleńka lub Michelle - Michalinka , Michasia. Bardzo slodkie i miękkie imiona , to tak wg. mnie )) Odpowiedz Link
kamillcia Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 22.05.05, 21:48 Emma jest super! Olivia - mozna zdrobnic na Oliwke Liv Mathilde Jasmin Jule Julia Sophie Charlotte Laura, mozna zdrobnic na Laurke Ferdinanda - troche jakos dziwnie brzmi,ale mnie sie podoba Montana Stella Chiara, to po wlosku jasna, o ile mnie pamiec nie myli no i jestem za tradycyjna Maria Odpowiedz Link
clelia Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 22.05.05, 21:57 Klara Rozalia Marianna Julianna Letycja Adela Felicja Odpowiedz Link
viki2lav Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 22.05.05, 23:17 dla takiej wygody moja kumpelanazwala corke Sara, wszyscy na nia tak samo mowia! Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 22.05.05, 23:54 cos Mijaczku mowilas o szwedzkich imionach dla dziewczynki; oto moje propozycje: Agneta, Elsa, Frida, Karen, Maja (jednoczesnie polskie),Sonja,Berit. Przypominaly mi sie jeszcze takie: Laila, Lidka Maria w kazdym jezyku bedzie podobnie chociaz w Norwegii wymawiaja Marija W ogole musze przyznac ze mam niezla zabawe)) Odpowiedz Link
greentea2 Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 23.05.05, 00:10 Tradycja, piekne imie dla dziewczynki))))) Odpowiedz Link
tamsin Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 23.05.05, 01:59 mnie tez Tradycja bardzo sie podoba ) po angielsku moze byc Tradition, a po szwedzku Tradyszon ) Odpowiedz Link
gaudencja Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 23.05.05, 22:42 gherarddottir napisała: > cos Mijaczku mowilas o szwedzkich imionach dla dziewczynki; oto moje propozycje > : > Agneta, Popieram Agnetę, było nadawane w XIX wieku w Polsce Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 23.05.05, 22:47 ale rodowod ma chyba szwedzki gaudencjo? Oswiec mnie bo jestem bardzo ciekawa. Z tego co mi wiadomo, to w dziejszej Polsce imie to nie figuruje w spisie. Cos o tym wiem bo sama w papierach mam nie polskie....i byly z tym problemy. Odpowiedz Link
claudia207 Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 26.05.05, 05:31 Gaudencjo, jak udaje Ci sie wynalesc wszystkie tematy o imionach na forach GW? Odpowiedz Link
gaudencja Agneta 26.05.05, 12:54 claudia207 napisała: > Gaudencjo, jak udaje Ci sie wynalesc wszystkie tematy o imionach na forach > GW? Czasem trafiam na coś przypadkiem przy szukaniu innych rzeczy Agneta - chyba ma rodowód szwedzki, a skąd się wzięła u tych dwóch XIX- wiecznych Polek, które zlokalizowałam, nie mam pojęcia Odpowiedz Link
jagienkaa Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 23.05.05, 08:47 Julia ale teraz takich mnóstwo w Polsce Lena mi się bardzo podoba Karolina? Mila?Lisa, Emma, Tina pozdrawiam Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 23.05.05, 09:23 Tess, Wiktoria, Izabella, Aleksandra, to sa moje favority) Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 23.05.05, 13:28 Tess.. kojarzy mi sie z filmem, ale samo brzmienie tego imienia jest piekne. jednak Tradycja to jest to)))))) Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 24.05.05, 10:59 gherarddottir napisała: > Tess.. kojarzy mi sie z filmem, ale samo brzmienie tego imienia jest piekne. > jednak Tradycja to jest to)))))) mi tez sie podoba...mozna zdrabniac: Tesunia/Tesik/Terra/Terri pozdrawiam Odpowiedz Link
mona_lisa79 Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 23.05.05, 16:02 mi sie podoba Sonia i Bianca. Ja mam na imie Aleksandra i imie mi sie podoba, ale zdrobnienie Ola juz tak srednio. Ale sie przyzwyczailam Odpowiedz Link
elagrubabela Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 23.05.05, 19:34 Ella Nelly Lucy Zgodnie z zyczeniem - wszystkie krotkie i tresciwe Elka Odpowiedz Link
kendo Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 24.05.05, 10:57 mona_lisa79 napisała: > mi sie podoba Sonia i Bianca. > Ja mam na imie Aleksandra i imie mi sie podoba, ale zdrobnienie Ola juz tak > srednio. Ale sie przyzwyczailam a mozna rowniez mowic Alexa....i to mi sie podoba) Odpowiedz Link
claudia207 Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 26.05.05, 05:38 Wiem, ze imie juz wybrane, ale klamka jeszcze nie zapladla. Do urodzin malej jeszcze troche czasu, wiec moze imie sie zmieni. Nie wiem jak sie to ma do szwiedzkich imion, ale z imion, ktore dobrze brzmia po polsku i angielsku najbardziej podobaja mi sie: Antonia, Apolonia, Julianna, Leonia, Amelia, Melania, Paulina, Marianna, Idalia. Odpowiedz Link
ildiko309 Re: Ksiega propozycji imion na Jellusi 30.05.05, 19:45 Chciala bym sie dowiedziec co myslicie o imieniu Sybilla? Mi sie podoba Odpowiedz Link