Dodaj do ulubionych

Dwa pedaly

27.05.05, 20:24
Dzisiaj zainaugurowalam sezon dwoch pedalow. Z powodu silnych fal upalow w
Europie Srodkowo-Wschodniej, wyprowadzilam moja aluminiowa malzonke (KONA -
zona, po norwesku) i jej dwa pedaly, i podazylam do pracy. I tak juz bede
krecila do wrzesniowych chlodow.

Cmok (jaki smok?)
Obserwuj wątek
    • asica74 Re: Dwa pedaly 27.05.05, 20:33
      jutro dolacze z ciagnikiem. Ino moj to on, a nie ona smile
      • asia.sthm Re: Dwa pedaly 27.05.05, 20:39
        Mamy trzy rowery w domu, moge sobie zmieniac na meski i damski do woli tongue_out
        Pieknie sie pedaluje w maju, tak zielono i schludnie.
        • nataasza Re: Dwa pedaly 27.05.05, 21:09
          Ja tak krece caly roksmile
          Jesienia i zima, to raczej srednia przyjemnosc. Ale mowie sobie, ze to dla
          kondycji i krece dalejsmile
          Milego pedalkowania!
          natasza
          • gherarddottir Re: Dwa pedaly 27.05.05, 21:12
            Ja rowniez jestem milosniczka dwoch pedalowsmile))) Tylko problem polega na tym,
            ze mieszkam na gorce i pod ta gore nie mam sily pedalowacsad
            Kondycja nie tasad((
            • sylwek07 Re: Dwa pedaly 27.05.05, 21:15
              gherarddottir to mozemy jechac razem smile
              • kurczak1976 Re: Dwa pedaly 27.05.05, 21:20
                Ja juz tez zaczelam, na razie po plaskim ale moze jutro juz zaczne sezon
                gorski:o))
                Musze jednak powiedziec ze zima wyciagnela ze mnie sily:o(
                • a.polonia Re: Dwa pedaly 28.05.05, 00:18
                  Podobnie jak natasza krece caly rok, zima, lato, deszcz, grad, wole od
                  autobusu smile
    • polkawstanach Re: Dwa pedaly 28.05.05, 00:50
      Jak to bylo? Cudowne dziecko dwoch pedalow?..o kolarza chodzilo...sprawozdawca.
      • kinky5 Re: Dwa pedaly 28.05.05, 16:10
        Brawo jestem fanem 2 pedalow!!!!!
    • ponponka1 Re: Dwa pedaly 28.05.05, 18:10
      Posadzilam moje cztery litery na siodelko niemal po roku (nie licze kilku
      wypadow po lasach). Moja trasa do pracy wiedzie wzdluz Radzyminskiej i
      Solidarnosci w Warszawie. Ulica prosta jak drut ale mnostwo skrzyzowan. Ja
      jezdze chodnikiem, bo szeroki i pusty, zatem przejezdzajac skrzyzowanie musialam
      pokonywac krawezniki. Niektore byly tak wysokie, ze nie dawalam rady i musialam
      schodzic z roweru sad. Pisze w czasie przeszlym! Nasi kochani warszawscy drogowcy
      zrobili, mi i tysiacoom niepelnosprawnym, niespodzianke i w zimie przebudowali
      wiekszosci skrzyzowan. Teraz sa ladne, lagodne podjazdy! Jejku - powoli, bardzo
      powoli, ale bedzie dobrze i w Polsce...

Cmok (jaki smok?)
      • jennifer_e Re: Dwa pedaly 28.05.05, 19:04
        Ponponko KONA to bardzo mily rowerek smile też taki mialam ale ukradli
        teraz mam górski DNA z tytanową ramą (ech, musialam się pochwalić!)
        i kolarzówkę na dlugie dystanse
        tylko, że ja to jeżdże caly rok smile)
        zima nie straszna jak zaopatrzysz sie w cieple i lekkie ciuchy i dobre opony wink

Przez 3 lata jeździlam 15 km od swojej pracy. Zajmowalo mi to jakies 40-50
        minut, zależnie od wiatrów. Potem szybki prysznic i już rozbudzona i pelna
        energii gotowa bylam do pracy. Najgorsze byly powroty, bo na dwa kilometry
        przed domem zaczynala się taka wredna górka. Niezbyt stroma ale strasznie
        dluga. Oj zdarzalo się nie raz, że pod tę górke rower popychalam a rozbawieni
        kierowcy na mnie trąbili i machali lapkami. :o/
        • ponponka1 Re: Dwa pedaly 28.05.05, 19:11
          Oj chwal sie chwal, ja tez sie KONA pochwalilam smile
          O rowerach i nartach to ja moge bez konca, dlatego.....koncze bo zanudze ;P
          Do pracy jade tez 40-45 minut, szybciej niz autobusem!!!! Nie stoje w korkach,
          nie ucieka mi autobus soprzed nosa, nie place za bilety itp. Same plusy, niemal.
          Minus to ten, ze wzdluz ruchliwej trasy i spaliny pchaja sie do pluc z
          dziesieciokrotna predkoscia (podobno chlonnosc pluc przy wysilku typu jogging
          lub rower zwieksza sie 10x)...

Cmok (jaki smok?)
          • kurczak1976 Ponponka i Jennifer a jakie macie modele? 04.06.05, 11:18
            Bo ja bym sobie chetnie poogladala w necie:o) A ramy tytanowej szczerze
            zazdroszcze!

Ja teraz tez dostalam nowy rower (Trek) i bede sie uczyc jazdy na pedalach z
            zatrzaskami:o)) Jak ja sie nie zabije to bedzie cud:o))

Szkoda ze mieszkamy wszystkie daleko od siebie bo moglybysmy stworzyc forumowy,
            babski klub rowerowy:o)))
            • sylwek07 Re: Ponponka i Jennifer a jakie macie modele? 04.06.05, 11:25
              a co szkodzi nie stworzyc smile)
              • ponponka1 No to moze tworzymy oddzielny watek? ;P 05.06.05, 17:48
                sylwek07 napisał:

> a co szkodzi nie stworzyc smile)

Kurczaku, ide zawedkowac sie (zawatkowac) rowerowo i bedziemy mogly gadac do
                bolu smile Milczenie kierownictwa oznacza zgode ;-P

cmok (jaki smok?)
                • gherarddottir Re: No to moze tworzymy oddzielny watek? ;P 05.06.05, 18:22
                  Zawsze sie balam, ze mi sie nadmiernie miesnie lydek wyrobia jak bede w kolko
                  na rowerze jezdzila. Mialam kolezanke, ktora wlasnie miala takie monstrualne
                  lydy a w kolko na rowerkusmile Jak Wy to robicie, ze Wam sie taki lydy nie tworza?
                  czy to jest zalezne od budowy ciala czy od czego? ja po jdnym sezonie
                  pedalowania dorobilam sie widocznych miesni i .....chyba wiecej nie chce..
                  • ponponka1 Re: No to moze tworzymy oddzielny watek? ;P 05.06.05, 19:26
                    To chyba jest uwarunkowane genetycznie. Zobacz kolarzy - jak roznie im sie nozki
                    (i nie tylko) ksztaltuja wink

Cmok (jaki smok?)
    • sylwek07 Re: Dwa pedaly 28.05.05, 19:47
      nie ma to jak w Holandii ,tam fajnie sie jezdzi na rowerze smile
    • sylwek07 Re: Dwa pedaly 04.06.05, 11:30
      ja mam kolo siebie sciezke rowerowa tzn zaczyna sie jakies 500 m od mojego
      bolku i ciagnie nad Zalew Zemborzycki i jak jest sobota i niedziela robi sie
      tlok i male korki smile))

a po ile sa u Was rowery?takie minimalna cena ?
      • kurczak1976 Re: Dwa pedaly 04.06.05, 11:40
        W Polsce jeszcze troche musza popracowac nad trasami rowerowymi i
        bezpieczenstwem uzytkownikow:o) Malo tego :o)

Ja zazdroszcze Amerykanom i Kanadyjczykom:o) Ciotka opowiadala mi ze tam sa tak
        trasy porobione ze jak ktos ma ochote to i ponad 100 km i wiecej trasy ma:o)
        Pomarzyc:o))

U mnie trasy sa dobrze przygotowane ale wszystko jest pieronsko pod gore:o))

A co do cen rowerow to zalezy jaki. Z tego co sprawdzalam markowe rowery w
        Szwajcu kosztuja porownywalnie jak w PL.
        • tamsin Re: Dwa pedaly 04.06.05, 14:24
          Kurczak, te trasy w Ameryce to jak wywieziesz swoj rower z pare setek mil od
          domu sad nie jest zbyt ciekawie w miasteczkach czy miescie na rowerze, bo
          wszedzie sa ulatwienia dla samochodow, ale nie rowerow! a np. do pobliskiego
          rezerwatu mozna wjechac koniem ale nie rowerem!
          • bibi1 Re: Dwa pedaly 04.06.05, 18:30
            ja jezdze jak tylko jest cieplo,zawsze mam ze soba
            ktoregos chlopaka.
            Chociaz ostatnio raczej jest to Kubus.
            Najdluzszy dystans to ok.40,
            ale zwykle jest to 30.
            Musze chyba sie utrwalic na kliszy i powiesic
            • slunko Re: Dwa pedaly 04.06.05, 19:44
              Ja tez prawie wszedzie na rowerku... I rozwoju komunikacji w naszym miescie nie dotuje... Zima tylko czasami sobie na lenistwo pozwole, zeby oszczedzic raczki i nos przed odmrozeniem...
              • gherarddottir Re: Dwa pedaly 04.06.05, 20:03
                u mnie niestety "gorki i dolki" wiec po pol godzinie jazdy mam juz dosyc i
                wracajac do domu pod gore zsiadam z roweru i go prowadze bo jestem tak zmeczona:
                (
              • jennifer_e Re: Dwa pedaly 04.06.05, 20:12
                Kurczak mój rower górski to wlaściwie rower na życzenie. Rama jest tytanowa,
                wyprodukowana przez malą firmę brytyjską o nazwie DNA. Wypuścili na rynek kilka
                tysięcy egzemplarzy ale już nie istnieją niestety. Zawieszenie to RockShox
                Duke, siodelko Selle Italia, reszta części również pieczolowicie dobierana,
                glównie Race Face i Shimano. Wszystko dobrane przeze mnie osobiście i
                kolorystycznie wink i zlożone do kupy przez mojego Miśka (również rowerowego
                fanatyka) i jego kumpla (również rowerowego fanatyka-mechanika)
                Jakoże kumple pracuje w sklepie rowerowym wcale nie wyszlo to wszystko tak
                drogo a za to mam dokladnie to co chcialam.
                Jeździlam na Treku 8000 (xtr, rockshox Judy) i bardzo sobie chwalilam, mialam
                też Konę, z której bylam bardzo zadowolona, to znaczy z ramy, resztę planowalam
                wymienic ale mi ją ukradli. Jeździlam też na Orange, o dziwo byla to stalowa
                rama, ale niesamowicie lekka i sprężysta, w przeciwieństwie do Cannondale,
                który wygląda super, kosztuje też nieźle, ale jakoś zupelnie mi nie pasowal.
                Mam wrażenie, że ta ich gruba dolna rura, która ma być ich "logo" nie bardzo
                jednak sprawdza sie w jeździe. Jeździlam na Bad Boyu prawie rok codziennie i
                mimo poprawnego ustawienia siodelka i kierownicy ciągle mialam bóle nadgarstków
                ramion i kolan. W końcu go sprzedalam i przesiadlam się na kolarzówkę. Cóż to
                byla za ulga!
                Mialam takiego kolegę, który przyjechal ze swoim rowerem do Londynu, przez rok
                się ścigal w różnych wyścigach, ja robilam zdjęcia na tych zawodach i tak się
                poznaliśmy. Kiedyś wsiadlam na jego rower i przejechalam się kawalek i już
                wiedzialam, że to jest to. Kiedy kolega wyjeżdżal do Brazylii stwierdzil, że ma
                tyle bagażu, że chyba będzie musial zostawić rower. Więc ja bardzo chętnie go
                odkupilam. Rama jest dokladnie mojego rozmiaru, leciutka i wyprofilowana
                aerodynamicznie do ksztaltu kola. Wszystko jest czarne, więc kupilam sobie do
                tego tylko czerwone siodelko i czerwony korek do kierownicy...
                Kurczę, ja o rowerach to moglabym chyba w nieskończoność!

Co do pedalów z zatrzaskami to jeśli jeszcze nie kupilaś to polecam Time
                zamiast tradycyjnych SPD. W SPD stopa jest zupelnie sztywno polączona z pedalem
                i to może powodować bóle w kolanach. Konieczne jest precyzyjne
                ustawienie "clits" (nie wiem jaki jest polski odpowiednik, chodzi mi o metalową
                część przykręcaną do buta) Pedaly Time Look albo ATAC wyglądają tak, że są
                nieco większe od SPD i mają dwie poprzeczne metalowe barierki, pomiędzy które
                wpina się "clits". Daje to stopie sporą możliwość ruchu bez wypinania się z
                pedalu i jest przez to o wiele zdrowsze dla kolan.

No dobra, już nie przynudzam... od miesiąca nie bylam na rowerze to sobie
                odbijam gadaniem wink
                • grazyna10 Re: Dwa pedaly 08.06.05, 23:08
                  Rower przez caly rok. Od chwili wyjazdu z Polski nabralam wstretu do
                  kierownicy, wiec jak chce sie gdzies przemiescic to tylko rowerem. No ale
                  faktycznie Holandia jest pod tym wzgledem idealna. W zasadzie przez caly kraj
                  mozna przejechac na rowerze. Tam gdzie nie ma wydzielonych sciezek rowerowych
                  jest wyznaczony pas na jezdni dla rowerow. I co najwazniejsze, samochod za
                  twoimi plecami nie trabi tylko cierpliwie dostosowuje sie do twojego tempa i
                  czeka kiedy bedzie mogl cie wyminac. Raj dla rowerzystow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka