sylwek07 22.07.05, 22:19 Hej Palac Kultury i Nauki ma juz 50 lat ) a do tego jest swieto 22 lipca PKWN Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
h2so43 Re: 50 lat temu :-)) 22.07.05, 23:09 Sylwek, Ty to masz pamięć! A mnie właśnie brakowało długiego łikendu i patrzę w kalendarz, a tu się nic nie zanosi. Gdybyś wczoraj napisał, to miałabym długi łikend, a co! A tak przepadła okazja do leniuchowania... Odpowiedz Link
triskell Re: 50 lat temu :-)) 23.07.05, 23:34 sylwek07 napisał: > Palac Kultury i Nauki ma juz 50 lat ) No własnie nie wiem, czy należy mu życzyć "Sto lat", czy nie. Pytanie do osób, które mieszkały lub mieszkają w Warszawie: Jaki jest Wasz stosunek do tego przybytku? Czy lepiej byłoby zburzyć w cholerę, czy też tak wrósł się już w krajobraz miasta, że lepiej zostawić i hołubić jako pomnik naszej przeszłości? Odpowiedz Link
gherarddottir Re: 50 lat temu :-)) 23.07.05, 23:37 Ja mam sentyment do tego przybytku. Po zamontowaniu zegara na wiezy uwazam, ze mimo iz jest "darem od narodu radzieckiego" to prezentuje sie calkiem ok. Nie przeszkadza mi, nie uwazam, ze powinni go zabudowac, zburzyc itd. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: 50 lat temu :-)) 23.07.05, 23:39 Cos przyduzy ten pomnik do holubienia, jakos mi sie gryzie z otoczeniem. Ale jak by go skasowali to pewnie czegos by brakowalo.. Odpowiedz Link
mulinka Re: 50 lat temu :-)) 23.07.05, 23:58 chrznic taki "dar" (sorki Dorinko to jak stempel Stalina ale... i historia kiedys bardzo bylam za zburzeniem teraz juz chyba nie Odpowiedz Link
bietka1 Re: 50 lat temu :-)) 24.07.05, 00:04 A ja bym zburzyla i odbudowala to co tam stalo przed nim. Jakos nie lubie tego wycinka historii i niczego co za soba pozostawila. Pomysl oczywiscie nie do zrealizowania, ale tak bym chciala Odpowiedz Link
h2so43 Re: 50 lat temu :-)) 24.07.05, 00:22 A mnie szkoda byłoby burzyć. Tam pierwszy raz w życiu byłam w teatrzyku, jako maleńkie dziecię. Ponadto w Pałacu jest mnóstwo ciekawych miejsc, jak np. Muzeum Techniki - zajrzyjcie koniecznie! Mnóstwo wystaw i targów. Sala Kongresowa. Budynek jest solidnie zbudowany. Przy jego budowie zginęło wielu ruskich robotników. Wiadomo, władza radziecka nie liczyła się z ludzkim życiem. Ktoś opisał historię Pałacu - nie wiem, wydaje mi się że Passentówna. Bez pałacu Warszawa nie byłaby tą Warszawą. Chyba, żeby wyciąć ten fragment miasta łącznie z epoką, kiedy Pałac powstawał. Odpowiedz Link