Dodaj do ulubionych

witam iod razu pytanie

13.11.05, 04:43
Witam wszystkich serdecznie! Od dawna podczytuje , po raz pierwszy pisze.
Mieszkam w USA od lat 16 niedaleko Waszyngtonu, gdzie pracuje.
Mam takie pytanie - musze wreszcie mojemu 12-letniemu synowi wyrobic paszport
polski i zupelnie nie wiem jak sie za to zabrac. Wciaz mi brakuje na to czasu
i zaczynaja mnie dopadac wyrzuty sumienia...Wciaz we mnie gdzies mysl sie
blaka ze wrocimy cala rodzina pewnego dnia do Europy...narzaie mysl jest
abstrakcja ale coz, zawsze pomyslec sobie moznasmile Za wszelkie rady dziekuje z
gory i wszystkich pozdrwaiam.
Obserwuj wątek
    • mulinka Re: witam iod razu pytanie 13.11.05, 05:06
      czesc Robin, witaj serdecznie
      (jak juz zdarzysz przeczytac, to...przekleje Twoj watek do watku paszportowego,
      ok.?)
      procedyra wyrabiania paszportu w Stanach jest dosc zawila (inne , madrzejsze w
      tym temacie Dziewczyny, na pewno wszystko Ci napisza, ja tu tego nie robilam,
      wiec...nie wiem za duzo)
      na szczescie jestes blisko Waszyngtonu, to masz blisko ambasade
      buziaki
      • aneta05 Re: witam iod razu pytanie 13.11.05, 05:10
        www.polishconsulateny.org/index.php?p=58
        wszystkie info sa na stronie konsulatu w NYC, tam sobie poczytaj
        przede wszystkim przetlumacz akt urodzenia syna na jezyk polski

zycze powodzenia i cierpliwosci bo bedzie Ci potrzebna...
        • aneta05 Re: witam iod razu pytanie 13.11.05, 05:14
          aha, i postaraj sie o duplikat aktu urodzenia syna, ktory bedziesz musiala oddac
          polskim urzednikom na wieczna pamiatke....polskie prawo jest tak dziwne, ze ma
          upodobanie do pobierania oryginalnych dokumentow.
          Ja jak rejestrowalam slub zawarty w USA to po prostu wzielam duplikat aktu slubu
          i zostawilam w polskim urzedzie a oryginal dalej mam w domu.
          Akt urodzenia syna musi byc przetlumaczony przez tlumacza przysieglego w PL albo
          w konsulacie (za odpowiednia i dodatkowa oplata oczywiscie.)
          • mulinka Re: witam iod razu pytanie 13.11.05, 05:19
            wsadzilam Twoj watek do paszportow, ale...ten wlasciwie jest tez Twoim
            powitalnym, wiec...zostawiam

witaj raz jeszcze! smile)

p.s.a odpisywaniem sie nie przejmuj, na spokojnie, jak bedziesz miec czas
            buziaki
      • robin153 Re: witam iod razu pytanie 13.11.05, 05:13
        WItaj kochana!
        Nadrobilam duzo korespondencji a list do Ciebie na deser sobie zostawilamsmile bo
        sie pozno zrobilo. Juz tak dawno nic w polskich urzedach nie zalatwialam i tak
        po prostu jakos odwlekam to zajecie sie tym paszportem. Dobrze przypuszczalam
        ze nie bedzie to prosta sprawasad
    • sylwek07 Re: witam iod razu pytanie 13.11.05, 09:57
      Hej robin153

a ten link widziales:

www.polandembassy.org/
      • daisy123 Re: witam iod razu pytanie 13.11.05, 17:05
        Moja rada: jezeli w nazwisku i imieniu Twoim, ojca itd wystepuja polskie znaki
        to piluj aby akt urodzenia zostal tak przetlumaczony aby te znaki wystepowaly.
        Mnie tak we Wloszech przetlumaczono akt urodzenia,ale np. w Polsce tlumacz
        stwierdzil,ze w imieniu postawi mi polski znak ale w nazwisku nie. Stanelo na
        tym,z e napisal mi nazwisko z polskim znakiem w nawiasie. W USC pani zazadala
        ode mnie dokumentòw poswiadczajacych, ze moje nazwisko pisze sie z polskim
        znakiem i musialam na szybkiego szukac dokumentow rodzinnych poswiadczajacych,
        ze moje nazwisko pisze sie tak a nie inaczej. Dowod osobisty do tego nie
        wystarczy, ale moze byc Twoj akt urodzenia, a jesli Twoje dziecko ma po ojcu
        nazwisko ze znakami polskimi to i akt urodzenia ojca. Wiecej informacji szukaj
        na forum "Z dala od Polski". Bylo tam wiele watkow o wyrabianiu paszportu dla
        dzieci.
        • jan.kran Re: witam iod razu pytanie 13.11.05, 18:52
          Witaj Robinsmile))
          Nadstawiam musztardówkę z zapytaniem co przynisłaś na zapoznanie smile)))
          Rozgość sięsmile
          Kran
          • robin153 Re: witam iod razu pytanie 14.11.05, 02:40
            Dzieki Dziewczyny!!! Tak tez myslalam ze nie bedzie to latwa sprawa but I can
            do it, jak mawiaja Amerykanie.

A w musztardowki polewam biale wino bo takowe lubie. Witajcie!
            • kasiasmom Re: witam iod razu pytanie 14.11.05, 05:13
              Witaj, bardzo milo Cie poznac smile
              A moze dziecku wyrobisz amerykanski paszport, a polski np przy okazji wizyty w
              kraju, jesli by ci sie nadarzyla okazja?
              Swoja droga, ja to chyba jakas kiepska patriotka, bo moje dzieciaki tylko na
              niepolskich papierach jak dotad...
              • monhann2 Re: witam iod razu pytanie 14.11.05, 17:28
                Robin, ja rowniez serdecznie witam.

Kasiu, niepatriotka nie jestes, po prostu kierujesz sie wygoda. Procedura jest
                od jakiegos czasu tak skomplikowana, ze latwiej o paszport amerykanski czy
                kanadyjski. Jak paszporty polskie moich dzieci (a takze moj) wytraca waznosc,
                wyrabiam kanadyjskie i nie zawracam sobie glowy. No chyba, ze cos sie znow do
                tego czasu zmieni, bo to nigdy nic nie wiadomo.
    • sylwek07 Re: witam iod razu pytanie 14.11.05, 09:17
      kasiasmom nie masz co sie martwic bo takich osob jest wiele...
    • ulkaa Re: witam iod razu pytanie 14.11.05, 11:09
      Robin , witam Cie cieplutko
      i jeszcze raz dzieki za tamto forum.
      Tez narazie podczytuje.
      Niech Ci u nas bedzie milo i goscinnie smile
    • alex113 Re: witam iod razu pytanie 15.11.05, 00:13
      czesc Robinie, my to sie juz znamy.
      • robin153 Re: witam iod razu pytanie 15.11.05, 01:55
        ale duzo znajomych! Buziaki dziewczyy Paszport amerykanski moj 12-latek juz ma
        od 11 miesiac zycia, a za en polski wciaz nie moge sie zabrac. A moglaby go mi
        mama w PL zalatwic ktora jest upowazniona do reprezentowania mnie w calej
        rozciaglosci prawa?
        • mulinka Re: witam iod razu pytanie 15.11.05, 02:44
          mysle, ze prosciej bedzie jednak w ambasadzie
          ale...poczytaj
          www.brpo.gov.pl/index.php?poz=220&id=38&PHPSESSID=d137e09a804439ce30cf3e2d37a27153
          • mulinka Re: witam iod razu pytanie 15.11.05, 02:47
            no i tak czy owak ambasady nie ominiesz

"Należy zaznaczyć, iż własnoręczność podpisu rodziców dotycząca wyrażenia zgody
            na wydanie paszportu dziecku winna być poświadczona notarialnie, a w przypadku
            pobytu rodzica za granicą – przez polskiego konsula."

pozdrawiam smile
            • robin153 Re: witam iod razu pytanie 15.11.05, 04:30
              no tak, widze ze tej ambasady nie omine. jestem taka dzika w zalatwianiu spraw
              w polskich urzedach, ze az strach!

(Mulinka dzieki za kochany letter! Odpisze bezstresowo wkrotcesmile
              • daisy123 Re: witam iod razu pytanie 15.11.05, 10:46
                Zalatwianie paszportu w Polsce jest sprawa uproszczona, bo trwa tylko kilka
                tygodni zamiast kilka miesiecy. Jesli twoje dziecko urodzilo sie zza granica to
                musisz umiejscowic akt urodzenia w Polsce. Nie jest to skomplikowane, ale...
                jesli bralas slub zza granica to najpierw musisz umiejscowic Twoj akt slubu, a
                pozniej dopiero akt urodzenia dziecka. Akt urodzenia umiejscawia sie w USC w
                mijscowosci, gdzie jestes zameldowana, jesli nie jestes zameldowana w Polsce to
                robi sie to w USC w Warszawie. Do umiejscowienia aktu potrzebujesz:
                tlumaczenie aktu urodzenia zrobione przez tlumacza przysieglego i poswiadczone
                w ambasadzie /konsulacie (nie jest to bardzo przestrzegane, bo np. ja
                potwierdzilam a pozniej musialam robic nowe tlumaczenie w Polsce i to nie bylo
                poswiadczone)/. Moja rada: pros tlumacza o pisanie polskich znakow w imieniu i
                nazwisku.
                Po umiejscowieniu aktu urodzenia czekasz na PESEL i pozniej mozesz zlozyc
                dokumenty o paszport dziecka. Musisz miec zgode ojca , najlepiej isc z ojcem do
                biura paszportowego, napisac osiwadczenie, ze mieszkasz zza granica i do tej
                pory nie wystepowalas o paszport. Ja w ciagu 2 dni umiejscowilam akt urodzenia,
                wczesniej tlumaczac akt zagraniczny, bo pani w USC nie pasowalo, ze w
                tlumaczeniu, ktore zrobilam we Wloszech moje nazwisko panienskie zostalo
                przetlumaczone jako nazwisko rodowe(pozniej sie zorientowalam,z e w nowym
                dowodzie osobistym jest napisane,nazwisko rodowe a nie panienskie i kobita nie
                powinna sie czepiac), zameldowalam dziecko (tutaj uwaga, bo nie wiedza w
                urzedzie meldunkowym jak przyznawac PESEL jesli dziecko nie jest zameldowane w
                Polsce ) i bezposrednio bez przyznanego PESEL-u poszlam do biura paszportowego
                (to ten sam budynek) i powiedzialam tam, ze dziecko na dniach dostanie PESEL.
                Wypelnilam druczki i po paszport mialam sie zglosic po 2 tyg. Ja po 4 dniach
                wyjechalam i paszport czeka sobie do nastepnej naszej wizyty w Polsce.
                Dziadkowie paszportu nie moga odebrac.
                Aha, umiejscowieniem zagranicznego aktu urodzenia zajmuje sie kierownik USC
                wiec od razu ustaw sie w kolejce do niego.

Wiecej o umiejscowieniu aktu urodzenia dowiesz sie na forum "z dala od Polski".
                Wrzuc w wyszukiwarke i wyskoczy Ci sporo watkow. Nie chce Cie straszyc, ale
                zdarzaja sie przygody na lotnisku, ze nie chca wypuscic Polakow na paszportach
                zagranicznych, gdyz Polak na terenie Polski musi legitymowac sie polskim
                dokumentem tozsamosci.
                • dorrit Re: witam iod razu pytanie 15.11.05, 13:49
                  Ja, wyrabiajac dzieciom paszporty przez konsulat, jednoczesnie z wnioskiem
                  paszportowym dodalam prosbe o nadanie nr PESEL (tj. zapytano mnie, czy dzieci
                  maja, a ze nie mialy, to dodano tez ten wniosek). Dzieciaki nie maja
                  zameldowania w PL.
                  Konieczna jest zgoda pisemna obojga rodzicow na wyd. paszportu dziecku -
                  podpisana w konsulacie albo zrobiona notarialnie albo, zaleznie od warunkow
                  miejscowych - podpisana w odpowiednim urzedzie miejscowym, gdzie zalegalizuja
                  podpis rodzica/cow.
                  Gdy drugiego rodzica nie ma, to: sentencja o pozbawieniu praw rodzicielskich,
                  akt zgonu, decyzja sadu o odstapieniu od wymogu zgody 2. rodzica na paszport -
                  zaleznie od sytuacji.

Akty urodzenia (i slubu) umiejscowilam wczesniej - przetlumaczylam sama,
                  zalegalizowalam w konsulacie (gdy tlumaczenie bedzie dobre, m.in. wszystkie
                  pieczatki itp. tez beda tlumaczone - konsulat Ci zalegalizuje), podpisalam
                  tamze upowaznienie dla Mamy do przeprowadzenia transkrypcji w USC w PL i
                  odebrania polskich odpisow aktow, wyslalam wszystko na adres rodzicow w PL. Po
                  jakims poltora miesiaca przyslali mi po kilka odpisow aktow.

Pozdrawiam (ja tez z forum 30-tek).
                  • robin153 Re: witam iod razu pytanie 16.11.05, 05:18
                    Dzieki wielkie dziewczyny! Wszystko to sobie wydrukuje i po naszych swietach
                    tureckichsmile zrobie plan dzialania.

Doritt - a jakze pamietam, pozdrawiam. Ze tez mnie rozpoznalas w tym nowym
                    nickusmile
                    • dorrit Hej! 16.11.05, 10:08
                      No, rozpoznalam, bo pamietam dzien, gdy na 30-tkach pisalas o zmianie.
                      Nie udzielam sie duzo, bo czasu (i fantazji) brak, ale czytuje...
                      Tez pozdrawiam serdecznie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka