Dodaj do ulubionych

Do dziewczyn znających Kopenhagę:)

29.11.05, 20:00
Witam!

Jutro wracam do Stanów i mam przesiadkę w Kopenhadze. Jako że mam 5 godzinek
wolnych, postanowiłam pojechać do miasta i 2h 'poszlajać się' po centrum. Z
lotniska mogę jechać 'szybkim pociągiem' i w 12 minut jestem na Copenhagen
Central Station. Moje pytanie brzmi następująco: czy ten dworzec główny jest
w centrum Kopenhagii?? Nie znam tego miasta, nie mam mapy, nie chcę
absolutnie gdzieś daleko jeździć...chciałabym tylko pochodzić sobie w
okolicach dworca. Pytam, bo nie wiem, czy w ogóle ruszać się z tego
lotniska...Będę wdzięczna za pomocsmile

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • asia.sthm Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 29.11.05, 20:17
      Koniecznie to zrob smile))
      masz cale centrum pod nosem i moj ukochany Ströget ("o" przekreslone).
      to jest ulica do przejscia z cala masa fajnosci do obejrzenia. Szkoda ze to nie
      lato , ale i tak sie przejdz. Na dworcu masz stojak z planem centrum albo
      przypatrz sie duzej planszy. Pare godzin ci starczy .
      no to milego przystanku w Kopenhadze.
      • sylwek07 Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 29.11.05, 20:25
        moge pomoc strona lotniska:

www.cph.dk/CPH/UK/MAIN/

i baw sie dobrze Kopenhadze smile
      • monhann2 Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 29.11.05, 21:36
        Stroget to i ja pamietam mimo, ze od mojej wizyty w Kopenhadze uplynelo juz 20
        lat. Mnostwo sklepow i roznych atrakcji. Pamietam, ze z wycieczki na ktorej
        bylam wrocila do kraju tylko polowa. Reszta zostala tam z jedna walizeczka
        (wycieczka trwala 3 dni wiec nie mogli brac calego dobytku, bo byloby to
        podejrzane) Ja tez zycze milego przystanku w tak ladnym miescie.
        PS Pamietacie film "The prince and me"?
        • asia.sthm Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 29.11.05, 22:31
          Bardzo mozliwe,ze i Karola da sie zauroczyc i tylko jej polowa do Stanow poleci.

Filmu nie ogladalam..opowiedz smile
          • monhann2 Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 30.11.05, 14:57
            asia.sthm napisała:
            > Filmu nie ogladalam..opowiedz smile

Tak w skrocie:
            Paige, a pre-med student from Wisconsin, is on the fast track toward her
            lifelong goals. Edward, the Crown Prince of Denmark, is trying to escape a life
            he never chose. Needing an escape from his royal life, Edward treks to
            Wisconsin and poses as "Eddie," a college student. Now they've fallen in love
            and Edward is in line to become King. Paige has to choose between two dreams
    • triskell Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 29.11.05, 22:47
      Karola, Kopenhagi nie znam, ale w świetle Twoich wcześniejszych dylematów i obaw
      chciałam napisać, że bardzo się cieszę, że jednak wracasz do Stanów smile. I mam
      nadzieję, że i tym razem spotkasz na swojej drodze wspaniałych ludzi, którzy Ci
      pomogą smile. Super się baw w tej Kopenhadze, no i oczywiście z powrotem w Stanach
      smile.
      • tiffany7 Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 29.11.05, 23:14
        Karola, ja Kopenhaga naciesze sie nieco dluzej, bo 4h. Zerknij na
        www.visitcopenhagen.dk/tourist, jest tam sporo o wydarzeniach
        okoloswiatecznych i nie tylko. Czemu np. nie na lyzwy do Kopenhagi? smile A przy
        okazji, w tym roku przypadaja 200-tne urodziny JH Andersena, wiec moze taki
        mini-powrot do lat dzieciecych...
    • thorgalla Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 30.11.05, 10:34
      Szkoda,że ja nie mieszkam bliżej Kph bo zrobiłybysmy małe spotkanie partyjne.
      Strøget to moja naj najulubiona ulica w tym miecie,mona wsiąknąć na dobre.
      od dworca do Placu Ratuszowego,zaczynąjcego te ulicę spokojnie dojdziesz
      piechotką.
      Jak będziesz miała nastrój to zajrzyj do Muzeum Erotyki hihihi
      Tivoli jest chyba jeszcze zamknięte i nie wiem kiedy przed świętami otwierają.
      Do Małej Syrenki trochę daleko ale jeżeli wierzysz we wróżby do warto pogłaskać
      ją po udzie,przynosi to ponoc szczęście w miłości.
      Miłej zabawy
      I ubierz się ciepło bo dosyc mroźno jest i nieprzyjemnie zawiewa,padać też może.
      • kendo Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 15.10.06, 09:07
        bede w Kopenhadze 29 listopada,
        czy ktos chetny do spotkania przy kawce i dunskiej vinebred??
        • thorgalla Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 15.10.06, 18:24
          Jezeli o mnie chodzi to bez problemu moge wpasc do stolycy.
          Sroda??
          • kendo Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 15.10.06, 20:09
            thorgala,
            super by bylo sie zobaczyc....

jest wiecej chetnych??
            • asica74 Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 15.10.06, 20:16
              ja jestem chetna! Ino daleko mam!
    • sylwek07 Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 15.10.06, 20:20
      tez chetny smile
      ale jak narazie to mnie czeka podroz do Pragi na poczatku listopada .
      • thorgalla Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 15.10.06, 21:48
        Ja to Ci Sylwku zazdroszcze.
        Niemal na kazde spotkanie KUPY dojezdzasz.

A z Pragi to wroci dopiero co moj tesc.Z nowa dziewczyna byl.Ale jeszcze go nie
        widzialam wiec o jego wrazeniach nic nie wiem.
        • kendo Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 16.10.06, 10:05
          asiczko/sylvku,
          nic straconego,bedzie jeszcze z pewnoscia okazja nastepna,ze wiecej sie nas
          spotka gdzies w swiecie.
          • asica74 Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 16.10.06, 20:40
            Kendo, cierpliwie poczekam. A w miedzyczasie zapytuje jak twoj Psun?
            • kendo Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 17.10.06, 13:29
              asiczko,
              nawet nie pytaj,przezywamy dzis dramat bo zostawili go w szpitalu ,ma dostac
              morfine i beda proby robic,mamy dzowonic o 18:00 do czego doszli.
              ale to powinnam w watku zwierzaczkowym napisac,ale gdzie on jest?.

miej sobie dobrze.
              • asia.sthm Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 17.10.06, 14:10
                O ludzie, a co mu jest?
                Pisz tu , nie bedziemy szukac zwierzaczkowego.
              • asica74 Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 17.10.06, 14:57
                o moj ty Psunie jedyny! a co mu sie stalo? Mi podawanie morfiny tylko sie z
                jednym kojarzy, ale nie bede nawet pisac z czym... sad Kendo, glaskam Psiuna,
                jak moge...
                • kendo Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 17.10.06, 15:28
                  ma obecnie 9 lat,majac 1 1/2roku byl przejechany,operowany dwa razy na naprawe
                  kolana,po operacj zjechal dobre kolano bo podpieral sie zdrowa lapa,i musi
                  teraz brac blokacy dwa razy w roku by bol i cierpienie znosci,od paru dni byl
                  kiepski bez humoru,nawet jesc niechcial,przez ten bol,wstepne badania
                  pokazaly,ze wyrobiona chrzec w obu kolanach,wiec pora byla na nastepna serie
                  zastrzykow,slubne poprosilo o przebadanie extra z punktacja,ze ma straszny
                  bol,okazalo sie,ze psiun ma 40 stopni goraczki,obiecali podac morfine i ,jak
                  dzwonilam niedawno to juz pobrali proby/rentgen klaty piersiowej wzieli,o 16
                  konsylim lekarskie a 18 bedziemy wiedziec co i jak.kurcze odchodzimy od zmyslow
                  czekajacsad(moja biedna "czarna perla"
                  • asia.sthm Psiun 17.10.06, 15:34
                    A sciereczke do ssania ma z soba?
                    Trzymam za Psiuna, nasza czarna perle
                    Trzymaj sie tez Kendus.
                    • tamsin Re: Psiun 17.10.06, 15:45
                      oj Kendus, nie wiedzialam ze psiun takie historie mial.. trzymajcie sie razem,
                      posylam cieple mysli oby wszystko wyszedl z tego wszystkiego "jak nowy"..
                      • kendo Re: Psiun 17.10.06, 18:50
                        dzieki dziewczyny,
                        strasznie cicho i pusto w domu bez niegosad(
                        po rozmowie z wet.chcieli go na noc zatrzymac,nie wiedza dokladnie co mu
                        jest,ma bardzo podwyzszone bialko,dostal jakis mocny antybiotyk i znowu dawke
                        morfiny,jutro mamy dzwonic w porze lunchu.

asiu,sciereczki niema,ale ma kocyk"cmoczek" co zawsze do snu sobie smoczka z
                        niego robil,kto wiedzial,ze go zatrzymaja na nocsad(,
                        podejrzewam,ze bedzie spal po antybiotyku i morfinie,chociaz z nim nigdy nic
                        niewiadomo,ma charakterek,pierwszy raz tam bedac strajkowal przez trzy dni nic
                        niepil/niejadl,musielismy go odebrac natychmiast,
                        mysle,ze po nowym antybiotyku bedzie pozytywna reakcja i jutro juz bedzie w
                        domu "czarna perla".
    • sylwek07 Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 16.10.06, 21:42
      thorgalla tak jakos wychodzi moje zycie ze ciagle w drodze wink
      • kendo Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 24.11.06, 19:57
        czy sa jeszcze chetni do mini zlotu w Kopenhadze 29 listopada o 13:00 ??
        • ja_karola Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 27.11.06, 09:13
          Ja bardzo chetnie spotkalabym sie. Problem tylko polega na tym, ze pracuje do
          17:00, ale moge miedzy 13:00 a 14:00 zrobic przerwe na kawe. Tivoli jest
          wlasnie otwarte przed Swietami i jest tam cudownie. Znajduje sie tuz
          naprzeciwko Dworca Centralnego wiec pierwsze co zobaczysz po przyjezdzie do
          centrum. Sam przejazd zajmie Ci doslownie 15-20 min wiec zostaw bagaze na
          lotnisku i mile spedzaj czas w Kopenhadze. Jak sie spotkamy to dam Ci wskazowki
          co i gdzie najlepiej zobaczyc. Specjalnie nie udzielam sie na forum, ale
          podczytuje i dzieki waszym kciukom wyladowalam w Kopenhadze. Gdzie sie spotykasz
          z Thorgalla? Ja pracuje i mieszkam w centrum. Daj znac a chetnie sie z Wami
          spotkam. Pozdrowienia Karola
          • sylwek07 Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 27.11.06, 11:21
            a Ty kiedys wrocisz do USA czy tez wybralas Europe?
          • kendo Re: Do ja_karola 27.11.06, 12:29
            ale sie ciesze,ze chcesz dolaczyc do "kupy"
            ja nie z lotniska bede,ale z autobusu
            www.bromollabuss.se/bb/bussar.asp
            tak bedzie wygladal buss,ktory nas wysadzi o 13:00(tak w programie wycieczkowym
            napisali)przy Tivoli och Rådhusplatsen,i mysle,ze bedzie Ci pasowac bo to
            przeciez centrum,
            napisz jak Cie poznac,bede miala kartki z Waszymi nikname przyczepione do
            siebie a bede z siostra,

thorgala napisala we wstepnym umawianie,ze bedzie czekac.

pozdrawiam cieplutko.
            • thorgalla Re: Do ja_karola 27.11.06, 13:02
              Niestety dziewczyny,nie mogę.
              Pracuje,zmienił mi się grafik i pracuje cały tydzień.Święta...
              Nie mieszkam w KPH,dla mnie to jest wyprawa na cały dzień więc nie mogę się
              urwać,podobnie jak Karola,na kawę.
              Przykro mi bardzo.
              Obiecuje następnym razem.
              • kendo Re: Do ja_karola/thorgala 27.11.06, 13:16
                uuuuuuuuuuuuuuuuuuu jaka szkodasad((((((((((((((((((((((((((
                wypijemy kawcie za Ciebie dobrzewink)

a jeszcze chcialam spytac czy musze wymienic na Euro czy moge placic szwedzkimi
                koronami w sklepach??
                • ja_karola Re: Do ja_karola/thorgala 27.11.06, 14:28
                  Jesli wysadza Was przy Tivoli i Rådhusplatsen to z bocznej strony wejscia do
                  Tivoli. Wiem gdzie. Bede czekac i wypatrywac bussa. A tak na rozpoznawcze to
                  jestem wysoka blondynka tak jak i kazda inna Dunka....dla rozpoznaki bede
                  owinieta w czerwony szal. Do zobaczenia w srode!
                  Karola
                  P.S. Niestety akceptuja jedynie dunskie korony wiec trzeba bedzie troche
                  wymienic. A tak najlepiej to tu niewiele kupowac bo drogo jak nigdzie indziej.
                  • jan.kran Re: Do ja_karola/thorgala 27.11.06, 16:57
                    Karola może sobie spraw jakiś zgrabny transparent z napisem KUPA ? smile))
                    A co do cen to zapraszam do Norwegii...
                    • kendo Re: kraniku 27.11.06, 22:23
                      planuje miec "afisz" z napisem"ja_kalora"

norwegia tez droga jestsad(
                  • kendo Re: Do ja_karola 27.11.06, 22:20
                    OK,bede rowniez wypatrywac,mozesz mnie zobaczyc w albumie ,nie zmienilam sie
                    wcalesmile,znak rospoznawczy :torbusia panterkawink)
                    i juz sie doczekac nie moge,
                    dzieki,zdziebko wymienie,bo moze cos zakupie.
                    • thorgalla Re: Do ja_karola 28.11.06, 00:10
                      Dziewczęta,chyba nie muszę dodawać,że zdjęcia obowiązkowe.
                      Miłej kawki.
                      • kendo Re: spotkanie Kupy 28.11.06, 09:06
                        oczywiscie aparat zabieram i zdjecia beda porobionesmile)
                        • thorgalla Re: spotkanie Kupy 28.11.06, 10:44
                          A może do Muzeum Erotyki byście się wybrały.Zobaczyły,co i jak i opisały czy
                          warto wink)0
                          • kendo Re: spotkanie Kupy i muzeowanie 28.11.06, 16:13
                            oczywiscie ,ze chcialbym popatrzec,
                            czy to w poblizu centrum-a moze jakies tipsy na cos wiecej zobaczenià??
                            • thorgalla Re: spotkanie Kupy i muzeowanie 28.11.06, 17:17
                              Muzeum mieści się na słynnym deptaku.
                              Myślę,że Karola powinna Cię poprowadzić,w inne miejsca też.
                              Nyhavn (wygląda jak Gdańsk),
                              Amalienborg (zmiana warty o 12),
                              Christinborg czy Syrenka (daleko).
                              W zależności ile będziecie miały czasu i ochoty do chodzenia.
                              www.kopenhaga.com.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=10
                              Tam w zakładce muzea jest podany adres Muzeum Erotyki.

Wiem,że na deptaku czyli Strøget jest kantor,możesz tam wymienić pieniądze.
                              • kendo Re: spotkanie Kupy i muzeowanie 28.11.06, 18:38
                                dzieki za linka po polsku,
                                ja znalazlam po dunsku to muzeum erotyki,nieorietuje sie czy to blisko Tvoli i
                                ile wstep kosztuje,bo w narodowym muzeum jest gratis,tak sie doczytalam.
                                wypytamy karole o wszystkosmile
                                acha czasu bedziemy miec od 13:00 do 18:00,dzis moja tand higienistka
                                rekomendowala mi by isc do Tivoli,ma niezapomniane organoleptyczne wrazeniasmile
                                zobaczymy na ile czasu nam starczy.
                                • thorgalla Re: spotkanie Kupy i muzeowanie 28.11.06, 22:13
                                  Może nie są to 2 kroki ale całkiem blisko bo 2 wejście do Tivoli (1 na
                                  przeciwko dworca,są też chyba inne wejścia) wychodzi na Plac ratuszowy a od
                                  niego zaczyna się deptak.
                                  Wejście jest napewno płatne ale nie wiem ile.
                                  • kendo Re: spotkanie Kupy niudane:-((((((((((((((((( 30.11.06, 12:24
                                    gdzie bylas ja_karolo???????????????????????
                                    czekalysmy przyslowiowy kwadrans przed glownym wjsciem do Tivoli,
                                    pozniej podzielilysmy sie do 13:30,
                                    siostra poszla nawet na druga strone Tivoli i nie widzialysmy zadnej
                                    blondyneczki w czerwonym szalu,
                                    ludziska nawet podchodzili blisko do mnie i czytali co mialam napisane na A-4
                                    arkusiku.
                                    ale nic to ,mam nastepny wyjazd planowany na lato wiec moze wtedy cos inaczej
                                    sie zorganizuje.

a tak pozatem to nogi wchodz mi w uszy od lazenia i ogladania wszystkiego.
                                    • ja_karola Re: spotkanie Kupy niudane:-((((((((((((((((( 04.12.06, 11:18
                                      Bylam tuz przed autobusem, takim jak na zdjeciu. Autobus mial sie zatrzymac
                                      przed placem ratuszowym z tego co pisalas i tam tez stalam i czekalam. Nawet
                                      podeszlam do grupy Polakow (dwie kobiety i pan), ale nie zareagowala na haslo
                                      KUPA ani nick Kendo. Szkoda, bo mialam dla Was przygotowane mape i plan wizyty.
                                      Nastepnym razem jak najbardziej. Latem i tak jest duzo ladniej. Czesto tu na
                                      forum nie zagladam wiec napisz mi maila jak bedziesz w KBH nastepnym razem.
                                      Adres: karolska@gmail.com
                                      Pozdr.
                                      K.
                                      • thorgalla Re: spotkanie Kupy niudane:-((((((((((((((((( 04.12.06, 13:10
                                        Szkoda,że się rozminełyście.Pewnie każda stała przed innym wejściem (hihihi)
                                        Gdybym i ja była to pewnie bym czekała przed trzecim.
                                        • kendo Re: spotkanie Kupy niudane:-((((((((((((((((( 04.12.06, 17:59
                                          no szkoda,ale niema co zalowac,troche polatalysmy z siostra po muzeum,na
                                          egipski spoznilysmy sie,
                                          oczywiscie latem napisze na priva,moze bedziemy miec szczescie i przybedzie nas
                                          wiecej.,a moze urlopy bedziedziec miec to wtedy na luzie bedzie.
    • thorgalla Re: Do dziewczyn znających Kopenhagę:) 02.12.06, 20:53
      No i jak w końcu zakończyło się to spotkanie.Karola nie dotarła?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka