Dodaj do ulubionych

zrobilam barszcz, sernik sie piecze

23.12.05, 23:59
kuchnia slicznie posprzatana a ja jestem padnieta...gdybym miala sama
przygotowywac 13 potraw to nie dotrwalabym do kolacji wigilijnej.
A jak jest z Wami? Duzo robicie same czy korzystacie z oferty
sklepowej/restauracyjnej?
Przyznaje sie bez bicia, ze kiedys lepilam uszka, ale w tym roku
kupilam....reszte przygotowuje/kupuje tesciowa i bardzo mi z tym dobrze.
smacznego wszystkim!!!
Obserwuj wątek
    • a.polonia Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 24.12.05, 00:31
      Do nas na swieta przyjechala moja mama, naprodukowala pierogow i uszek, ja
      zrobilam rybe po grecku, ciasto piernikowe, jutro zrobimy salatke, a, jeszcze
      sa sledzie, no i barszczyk bedzie i kompot z suszu.
      Powiem szczerze, ze gdyby nie moja mama, na swieta pojechalibysmy gdzies na
      wakacje, do cieplego kraju, bo ja swiat mialam dosyc juz w pazdzierniku.
      Nawet jesli bysmy zostali w domu, to pewnie wigilia bylaby minimalistyczna, bo
      ja nie cierpie godzinami stac w kuchni (pierogi uwiecznilam na zdjeciu, bo
      niepredko zawitaja znowu w moje skromne progi tongue_out), albo pojechalibysmy na
      zakupy do polskiego sklepu.
      Jestem padnieta, wysiada mi kregoslup, boli mnie szyja, a nawet nie tknelam
      odkurzacza i scierki (tydzien temu generalne sprzatanie na przyjazd mamy, juz
      nie widac efektow). Niech zyja swieta wink
      aaa, pierniczki mi wyszly takie, ze kly sobie mozna na nich polamac, i po co te
      godziny spedzone w kuchni? smile
      • ulkaa Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 24.12.05, 00:48
        Ja tez mam juz barszczyk, do tego paszteciki z ciasta francuskiego
        z kapusta i grzybkami. Zeby zadowolic tradycje męża bedzie tez zupka
        z prawdziwkow z makaronem i smietana.
        Poza tym karp smazony na masle z cytryna, zrobilam tez pstraga w galarecie.
        Do tego kapustka z grzybkami , fasola piekny jaś z cząbrem.
        Sledziki garnirowane i w oliwie.
        Piernik polany czekolada, udekorowany migdalami i orzechami oraz struclę makową
        zrobily mi panie z pracy smile Nie dalam rady czasowo. Ale mam wlasne pierniczki
        kolorowo dekorowane.
        Na pierwszy i drugi dzien Swiat bedzie galaretka z drobiu, schabik w galarecie
        (wszyscy lubia te galaretki smile oraz wedliny, salatki i polskie golabki(te mama
        przywiozla smile.
        Acha , i jeszcze zraziki wolowe w sosie wlasnym .
        Potem moze cos jeszcze dorobie, zalezy jak szybko wszystko bedzie znikalo z
        lodowki smile
        Wszystkim zycze milego ucztowania i duzo cieplej, rodzinnej atmosfery !
        No i spacerkow po jedzonku smile))

• triskell Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 24.12.05, 01:03
          Ja robię sama, bo polskich potraw tu nie uświadczysz, polskiej rodziny tu nie
          ma, a tak jakoś się uparłam, że w tym roku będzie polska wigilia. Oczywiście
          będą trochę zmodyfikowane - łosoś zamiast karpia, w kutii dziki ryż zamiast
          pszenicy. Kapusta z grzybami od wczoraj nabiera wyrazu (mam nadzieję) na
          balkonie, niebawem wychodzę na zakupy po składniki do innych potraw, które dziś
          będę przyrządzać smile
          • basiadahl Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 26.12.05, 18:44

Ja, natomiast, zrobilam tylko barszczyk czerwony pierwszy raz w swoim zyciu
            (uszka dostalam od mojej znajomej). Wyszedl- moze byc, najtrudniejsze z
            wszystkiego jest doprawienie, ten z restauracji jest zawsze lepszy ( ciekawe
            dlaczego).Z polskich dan to tyle, reszta byla po szwedzku, czyli sledziki
            (sill), lososie wedzone, i mnostwo innych tutejszych smakolykow.
            Jadlyscie karpia na wigiie? Moj facet raz go sprobowal- w zeszlym roku- nie
            smakowalo mu.
            Obylo sie bez karpia, ale byl oplatek
            caluski
            basia

• gherarddottir Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 26.12.05, 22:06
              Mysmy tak jak postanowiismy mieli polska wigilie z polskim jadlem (moj maz
              zayzczyl sobie polska wigilie). Moj tesc krecil nosem, ze polskie jedzenie to
              nie to samo co "poteter" dla niewtajemniczonych po prostu ziemniaki (hahahah)
              ale jakos przezyl i nawet zachwalal smazone podgrzybki w ciescie i barszcz z
              uszkamismile dzis za to mialam tylko norweskie swiateczne potrawy: moj ulubiony
              riskrem i rozen kielbaski itd.
              generalnie jedzenia bede miala na nastepny miesiacsmile))
        • aneta05 Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 24.12.05, 01:08
          Ula,

chyle czola przed Twoim menu...ale tego jest i slinka leci na sama mysl...moge
          do Ciebie wpasc na mala degustacje tych pysznosci???
          • ulkaa Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 24.12.05, 01:12
            Non problem smile))
            Zapraszam przy najblizszej bytnosci
            Anetko smile
        • bietka1 Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 26.12.05, 00:34
          Oooo..., czegos takiego to ja tu nigdy nie osiagne...
          Pysznie... smile
          I wszystko sama poza tymi golabkani i ciastami?...
      • gherarddottir Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 24.12.05, 14:02
        uszka, pierogi, rybe po grecku, sledzie w roznych postaciach zrobila moja mama.
        ja zrobilam barszcz czerwony, zupe grzybowa oraz:grzyby w ciescie, keks,
        piernik, ciasto drozdzowe.Pozdrawiam
        • gherarddottir Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 24.12.05, 14:02
          a i rybe w galarecie ale niestety nie karp..
          mam tez jajka z kawiorem i jajka w musztardzie bo taka jest u mnie tradycja w
          rodziniesmile)
    • mon101 Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 24.12.05, 12:45
      Wyjezdzamy w niedziele na Wyspy Kanaryjskie, w zwiazku z tym postanowilismy
      zminimalizowac wszystko, no bo co zrobic z fura pozostalego jedzenia. Chlopaki
      zazyczyli sobie pierogow z kapusta i grzybami, zrobilam juz tydzien temu i
      zamrozilam. Ucieszyli sie , ze nie bedzie ryby, bo nie przepadaja, wola zjesc
      po pietnascie pierogow(!!!. Poza tym barszczyk z pasztecikami z francuskiego
      ciasta (ciasto kupione mrozone, farsz ten sam co do pierogow). Przystawka-
      kilka rodzajoe sledzi, jedne robilam sama (z jablkiem i cebula w smietanie),
      reszta kupiona. Deser lody i ciasto czekoladowe, "dzieci" nie jedza ani
      sernika, ani makowca, ani piernika crying Minimum wysilku, wszyscy wygladaja na
      zadowolonych. Rano stwierdzila."Mamo, jak to przyjemnie, ze u nas nie ma stresu"
    • triskell Porada praktyczna 24.12.05, 13:28
      Jak kładziecie rękawicę kuchenną na kuchence elektrycznej (na przykład dlatego,
      że tylko tam jest miejsce), to upewnijcie się, czy stosowny palnik nie jest
      przypadkiem włączony.

Triskell od Płonącej Rękawicy
      • a.polonia Re: Porada praktyczna 24.12.05, 23:22
        Triskell, za pozno mnie ostrzeglas, tydzien temu w ten sposob spalilam
        rekawice wink)
        U nas juz po Wigilii i nawet po pasterce.
        • triskell Re: Porada praktyczna 25.12.05, 00:20
          Pola, to podajmy sobie łapki - _nie_ odziane w rękawice.

A wiecie, jaka była moja pierwsza myśl, jeszcze zanim wrzuciłam płonącą i
          potwornie kopcącą rękawicę do zlewu? Otóż wrzasnęłam do męża, żeby szybko
          baterię z alarmu wyjął. Była 3.00 w nocy, nie sądzę, że sąsiedzi ucieszyliby się
          z takiej pobudki ;-P
      • jan.kran Re: Porada praktyczna 27.12.05, 18:45
        triskell napisała:

> Jak kładziecie rękawicę kuchenną na kuchence elektrycznej (na przykład dlatego,
        > że tylko tam jest miejsce), to upewnijcie się, czy stosowny palnik nie jest
        > przypadkiem włączony.
        >
        > Triskell od Płonącej Rękawicy

I nie gotujcie prania na gazie w plastikowej misce.
        K. Doswiadczony.
    • sylwek07 Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 24.12.05, 18:46
      umnie juz jest po kolacji i byla super..
      byl barszczyk z uszkami jak i rybka do tego sledzie i bigos .troche pomagalem w
      gotowaniu smile
      zycze Wszystkim smacznego
      • asia.sthm Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 24.12.05, 19:03
        Sylwek, ty jak zawsze pracowity smile))
        Serdecznosci.
        Ja tez juz po kolacji , na papierosa tylko wyszlam wink)))))
        U mnie tylko w biurze sie pali, wiec i ja taka pracowita dzisiajsmile))))
        • mon101 Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 24.12.05, 19:14
          Ja tez juz po kolacji, podlaczylam sie tylko zeby poskypowac z mama i bratem.
          Byly tylko sledzie, barszczyk z pasztecikami, pierogi i ciasto, ale i tak
          objedlismy sie jak baki. Mikolaj przyniosl losy ale wszystkie byly pustecrying
          Pojutrze rano jedziemy na Fuerteventure i bedziemy sie pocieszac w barachwink
          Pozdrawiam raz jeszcze swiatecznie i Noworocznie.
          • aneta05 Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 24.12.05, 20:42
            a u mnie kolacja za 2 godziny
            rano obdzwonilam Polske i wszedzie sie od razu dodzwonilam (oprocz
            Krakowa...tam dopiero za 4 razem)

milego wieczora i Dnia Bozego Narodzenia dla wszystkich
            • triskell Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 24.12.05, 22:53
              Ja właśnie obudziłam się z potwornym bólem gardła i nie wiem, czy złapałam
              jakieś przeziębienie, czy też to od tego dymu, którego się wczoraj nałykałam.

Poza rybką i ziemniakami reszta kolacji jest już gotowa, rodzina dostała moje
              bombki na czas, więc jest dobrze smile
    • triskell Zdjęcia mojej wigilii... 25.12.05, 10:41
      ... a przede wszystkim pasztecików, z których jestem bardzo dumna, są w ostatnim
      folderze na pg.photos.yahoo.com/ph/triskell_strix/my_photos
    • sylwek07 Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 25.12.05, 11:54
      o 22:00 bylem na Pasterce ,1 raz w zyciu o tej porze i po tym Wszyscy w
      kosciele lamalismy sie oplatkiem.
      • aneta05 Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 25.12.05, 20:56
        ja bylam na Pasterce o 21.00 i bylo bardzo przyjemie, wrocilismy do domu okolo
        23 a dzis spalismy do 10 rano...
        duzo kosciolow w USA odprawia Pasterki o 21 lub 22 a nie o polnocy (oprocz
        polskich kosciolow.)
        • bietka1 Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 25.12.05, 22:26
          Na nastepny rok jade do Pl, albo sciagam mame tutaj, bo jestem wykonczona... Ale bylo fajnie,
          chociaz z karpia zrezygnowala, ale byl sledz w smietanie, ryba po grecku barszczyk z uszkami,
          losos w pomaranczach i kluski z makiem...
          Dopiero teraz widze, ze nie jest to latwe, a moja mama umiala jeszcze wiecej wyczarowac. Co
          innego, gdy kazdy ma swoj wklad...
          Nawet zapomnialam o zdjeciach, bo biegalam miedzy barszcze a lososiem, zeby wszystko
          pozostalo cieple...
          • tamsin Re: zrobilam barszcz, sernik sie piecze 26.12.05, 02:08
            bede miala resztek jedzenia na caly tydzien. Mialam noge barania pieczona i
            pieczona szynke. Oprocz tego chyba ze sto przystawek, nie moge sie ruszyc z
            kanapy ale dobrze ze jakos oddczolgalam sie od stolu. Z polskich dan zrobilam
            tylko salatke jarzynowa z majonezem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka