Dodaj do ulubionych

zaczynam serie pytan o PL - najpierw Krakow

11.01.06, 03:53
jako, ze na pewno zawitam do Krakowa (zawsze tam jestem na pare dni bo mam tam
rodzine no i jest to miasto gdzie studiowalam) to mam pytanie: czy macie jakas
ulubiona restauracje warta polecenia?
Ja mam kilka swoich typow, ale czas odwiedzic inne lokale wiec czekam na
propozycje...

dzieki wielkie (w nastepnej kolejnosci bedzie Gdansk i Wroclaw)
Obserwuj wątek
    • kobiecapolonia Re: zaczynam serie pytan o PL - najpierw Krakow 11.01.06, 04:15
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16726&w=28138492
    • asica74 Re: zaczynam serie pytan o PL - najpierw Krakow 11.01.06, 09:39
      bedac w Krakowie przez nowym rokiem bylismy w Restauracji Malta w Holetlu
      Maltanskim. Badzo polecam!

www.e-krakow.com/krakow/jedzenie_restauracje/restauracja_info/696-Restauracja_Malta
    • pulzara Re: zaczynam serie pytan o PL - najpierw Krakow 11.01.06, 11:04
      Jestem Krakowianka i mam w moim ukochanym miescie wiele ulubionych miejsc.
      Jezeli szukasz miejsca z polska kuchnia polecam restauracje Pod Aniolami na
      ulicy Grodzkiej lub Chlopskie Jadlo (ja osobiscie wole lokal na ul. Sw.
      Agnieszki, jest jeden blizej Rynku na ul. Sw. Jana). Steskniona za polskimi
      smakami jadam u mamy i wlasnie tam. Poza tym polecam cafè Camelot w Zaulku
      Niewiernego Tomasza - miejsce na lekki lunch - mocno reklamowane we wszystkich
      przewodnikach po Krakowie, pelne turystow, z powolna obsluga, ale naprawde
      urocze. Polecam rowniez kawiarnie Botanika na ul. Brackiej i
      kawiarnie 'Wisniowy Sad' na ul. Grodzkiej, gdzie chodzimy z M. na kawior i
      wodke wink). A z restauracji z tzw. wysokiej polki polecam Amarone i restauracje
      Hotelu Pod Roza (wejscie od ul. sw. Tomasza)oraz restauracje hotelu Copernicus
      na ul. Kanoniczej. Ale to juz nie na kazda kieszen niestety.
      • maja92 Re: zaczynam serie pytan o PL - Poznan 11.01.06, 11:38
        Moge sie wtedy dolaczyc?
        Moje pytanie jest troche z innej beczki. Znajoma Irlandka chce zainwestowac w
        Polsce. Jak bardzo kocham moje Bydgoszcz to potrafie tez byc obiektywna i wiem,
        ze moje miasto najbardziej atrakcyjnym inwestycyjnie nie jest. Stanelysmy na
        Poznaniu. Prosze, czy potraficie podpowiedziec, gdzie w Poznaniu mozna kupic
        mieszkanie na wynajem, a od ktorych miejsc/dzielnic trzymac sie z daleka...

Pozdrowienia,
      • aneta05 Re: zaczynam serie pytan o PL - najpierw Krakow 11.01.06, 14:32
        Dziekuje za podpowiedzi. Nie bede niestety w Krakowie tak dlugo aby wszedzie
        zajrzec, ale na pewno gdzies sie wybiore. Juz dawno slyszalam o restauracji
        Chlopski Jadlo tylko kolego mnie przestrzega, ze tam wszystko w "tluszczu
        plywa", ale jesli jedzenie jest pyszne to sie nie bede stresowac kaloriami...
        • pulzara Re: zaczynam serie pytan o PL - najpierw Krakow 11.01.06, 17:08
          Powszechnie wiadomo, ze kuchnia polska jest dosc ciezka i tlusta. Ja osobiscie
          zawsze bylam zadowolona z kolacji w Chlopskim Jedle. Pod Aniolami gotuja chyba
          mniej tlusto, mozecie wiec sie tam wybrac.
          • annie_laurie_starr Re: zaczynam serie pytan o PL - najpierw Krakow 11.01.06, 18:29
            Wierzynek - poczujesz po kieszeni, ale bedziesz mogla powiedziec, ze jedliscie
            w Wierzynku.
          • aneta05 Re: zaczynam serie pytan o PL - najpierw Krakow 11.01.06, 19:36
            pulzara napisała:

> Powszechnie wiadomo, ze kuchnia polska jest dosc ciezka i tlusta. Ja
            osobiscie
            > zawsze bylam zadowolona z kolacji w Chlopskim Jedle. Pod Aniolami gotuja
            chyba
            > mniej tlusto, mozecie wiec sie tam wybrac.
            >

mysle, ze wlasnie do ktorys z tych dwoch zawitamy...
    • sylwek07 Re: zaczynam serie pytan o PL - najpierw Krakow 11.01.06, 12:47
      maja92 sprawdz e-miala gazetowego ..
      • maja92 Dzieki wielkie Sylwek 11.01.06, 13:22
        Sprawdze wieczorkiem w domu - w pracy niestety mamy wszystkie hotmaile
        zablokowane.

Pozdrowienia,
    • mon101 Re: zaczynam serie pytan o PL - najpierw Krakow 11.01.06, 14:48
      Polecam swietna wloska restauracje, nazywa sie chyba Cherubin (cos z bozkami)w
      Zaulku Sw Tomasza (kolo tej kafejki polecanej wyzej) Jedzenie i polskie i
      wloskie, swietne wnetrzne i bardzo przyjemna atmosfera. Bylam w Polskim Jadle,
      ale to juz nie na moja watrobecrying
      • tamsin Re: zaczynam serie pytan o PL - najpierw Krakow 11.01.06, 17:01
        ja tak obmyslalam kiedys plan zabrania mojego M. do Pragi i potem pociagiem (!)
        do Krakowa, Wieliczka, Oswiecim, spowrotem do Pragi i potem do Wiednia i sru do
        domu. Zaczelam organizowac to wszystko przez rozne website i wyszlo, ze to jest
        ponad moje sily.
        • ania_2000 Kutna Hora kolo Pragi 11.01.06, 17:27
          jak to ponad twoje sily? Co tam nie wychodzi? trase planujesz ladna i ciekawa -
          warto pojechacsmile

Tamsin- pod Praga (jakies 50km czyli rzut beretem na wschod) jest Kutna Hora -
          WSZYSTKIM polecam tam pobyt. (jako wypad do Pragi absolutny plus - taniej i nie
          tak tloczno) - Sliczne miasteczko, kiedys slynace z kopalni srebra, piekna
          Katedra - i niesamowita atrakacja dla tych ktorzy wytrzymaja takie silne
          przezycia - kaplica/krypta z ludzkich kosci..brr..Ale miasteczko sliczne, i tam
          najlepiej zatrzymac sie na noc w ktoryms pensjonacie.
          Np. U Kata.
          www.pragueholiday.cz/kutna-hora.php
          • ania_2000 Re: Kutna Hora kolo Pragi 11.01.06, 17:28
            teraz doczytalam, ze ty chcesz pociagiem..
            no to rzeczywiscie trudno.
            • tamsin Re: Kutna Hora kolo Pragi 11.01.06, 17:37
              a w ogole mozna wynajmowac samochod i wozic sie z kraju do kraju? np. z Wiednia
              do Pragi potem do Polski?
              • ania_2000 Re: Kutna Hora kolo Pragi 11.01.06, 17:43
                no chyba mozna??? przeciez w "ewropie" tez maja wypozyczalnie?smile

na pewno sa wypozyczenie i benzyna - drozsze, a samochody mniejsze i z manualna
                skrzynia biegow - ale jakos sie da rade.
                • tamsin Re: Kutna Hora kolo Pragi 11.01.06, 17:57
                  no, ze takie sa to wiem, bo wypozyczalam we Francji i w Anglii i nawet mozna
                  znalezc odpowiedni rozmiar samochodu, chociaz w Anglii to kierownice
                  przyczepiaja ze zlej strony wink ale czy wypozyczalnia z Wiednia pozwala zabrac
                  ich samochod do Polski i na dodatek przez Czechy???
                  • ania_2000 Re: Kutna Hora kolo Pragi 11.01.06, 18:14
                    no na chlopski rozum - dlaczego nie? dodatkowo - czechy i polska sa w unii (nie
                    wiem czy to jest jakis plus w tym wypadku - ale moze?)

wez napisz maila do jakiejs austriackiej filii hertza albo innego rent-a car i
                    sie wywiedz. a jak sie wywiesz to sie podziel te info bom tez ciekawa.
                    wiem ze z niemiec do polski wypozaczyja.

a jakies kolezanki z europy nie wiedza nic na ten temat?
                  • greentea2 Re: Kutna Hora kolo Pragi 11.01.06, 18:22
                    Chyba mozna, ale na pewno placi sie wyzsze ubezpieczenie i moze dodatkowo za kilometry. Najlepiej jak
                    zadzwonisz i sie upewnisz, nigdy wczesniej tego nie robilam.
                    • tamsin Re: Kutna Hora kolo Pragi 11.01.06, 18:28
                      a jak w Polsce gwizdna samochod to daja nowy czy na piechote trzeba dryndac
                      spowrotem do Wiednia? Wiem, ze jak rezerwuje sie samochod we Francji, to osoby
                      rezerwujace z USA maja nieograniczone mile, a normalnie to tylko 100 km daja za
                      free a reszte trzeba placic. Zdzierstwo dla Francuzow jak cholera.
                      • ania_2000 Re: Kutna Hora kolo Pragi 11.01.06, 18:33
                        jak gwizdna, to pewnie dadza nowy - ale to klopot.
                        moze juz tak nie gwizdza?
                        trzeba parkowac tylko na strzezonych parkingach z cieciem.

ja mysle, ze wiekszym problemem sa przezycia na polskich DROGACH - ale jak
                        potraktowac to jak przygode to nawet jest ciekawie.
                      • greentea2 Re: Kutna Hora kolo Pragi 11.01.06, 18:35
                        Tego nie wiem, ale wiem, ze chyba jest jakas oplata za to, ze ci ukradna samochod, cos okolo$500. Na
                        pewno w Polsce jest cos takiego, ale przynajmniej nieograniczone kilometry.
                        We Wloszech zawsze mamy tylko 100km, rezerwowane wczesniej z UK. Zdzierstwo.
                        • tamsin Re: Kutna Hora kolo Pragi 11.01.06, 19:01
                          czlowiek niby do wlasnej ojczyzny by jechal a wiem guzik. O tych drogach tez
                          slyszalam, podobno czolgiem najlepiej sie jezdzi...a karty kredytowe powinny
                          takie cuda jak $500 pokrywac za gwizdniecie samochodu, ale na sto procent
                          wykiwaja sie bo pewnie "ewropy" nie pokrywaja...czasami sobie mysle, ze
                          najlepsze "europejskie" wakacje to sa w Quebec wink
                          • greentea2 Re: Kutna Hora kolo Pragi 11.01.06, 19:10
                            Najlepsze jest to, ze w Polsce wypozyczone samochody nie maja alarmu.
                            Moze wlasnie na to licza, ze ktos zwinie i 1. wymienia na nowy, 2. dostana pare groszy od
                            wynajmujacego.

Pewnie na Wielkanoc pojade do Polski i bede musiala cos wynajac. Czeka mnie przeprawa a Warszawy do
                            Suwalk, a tam tylko sciezka.
      • ania_2000 Re: zaczynam serie pytan o PL - najpierw Krakow 11.01.06, 17:30
        W tych "Polskich Jadlach" to warto brac "karczek z grilla" - pyszny i nie
        ciezko strawny.
        A wogole to dziekuje wam uprzejmie - bo teraz wyobrazam sobie...
        pierogi z boczkiem i kapuste z grochem i prosiaki, tluste golonki - o
        jezuuuusmile)))
        • aneta05 Re: zaczynam serie pytan o PL - najpierw Krakow 11.01.06, 19:35
          jak ja ostatni raz pozyczalam w PL samochod (grudzien 2003) to na przyklad
          predkosciomierz nie dzialal (i byly jeszcze jakies male niedociagniecia, ale
          nie pamietam) i caly czas na liczniku bylo 0.
          Co prawda byla to taka lokalna wypozyczalnia, nie Hertz czy Avis. Oddalismy po
          5 dniach jazdy i powiedzielismy, ze tak bylo od poczatku, nie robili zadnych
          problemow.

Kolega latem 2004 lecial do PL (plus objazdowka po Beneluxsie) i pozyczal
          samochod w Amsterdamie. Musial sie troche naszukac firmy, ktora pozwolila
          wjechac samochodem na teren PL, ale w koncu znalazl i chyba mial kilometry bez
          ograniczen.

Kiedys slyszalam, ze polskie wypozyczalnie nie zezwalaja na jazde samochodami
          na wschod, ale nie wiem czy to prawda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka