pampeliszka 19.06.06, 17:14 Czy frakcja czeska jest tu liczna? Mieszkam w Olomoucu, mam 14 miesieczna córke. Witajcie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia.sthm Re: ahoj, holki 19.06.06, 18:38 Witaj Pampeliszko )) i natychmiast sie rozgosc. Skad wiedzialas, ze frakcja czeska pilnie potrzebuje zasilenia?? Poginely gdzies nam Czeszki. Odpowiedz Link
tamsin Re: ahoj, holki 19.06.06, 18:49 mimo ze frakcja czeska nie za liczna, ale cale forum CZechom kibicuje na MS Odpowiedz Link
pampeliszka Re: ahoj, holki 19.06.06, 19:49 ahoj, juz sie rozgaszczam, dzieki za mile przywitanie to stawiam czeskie piwo i smazeny syr dla wszystkich kibicow (choc boje sie, ze sie mogą rozczarowac...) Odpowiedz Link
jan.kran Re: ahoj, holki 19.06.06, 22:31 Ja wprawdzie frakcja północna ale za to fanka Szwejka i Czech)) Mam przyjaciółkę Czeszkę z którą wprawdzie nie rozmawiałam nigdy po czesku ino po niemiecku ale sentymenty posiadam. Masz becherovkę ? Kran))) Odpowiedz Link
asica74 Re: ahoj, holki 19.06.06, 22:37 a witam witam )) Olomuniec slynie z przystojnych panow, czy to prawda??? Odpowiedz Link
triskell Re: ahoj, holki 19.06.06, 22:49 Witam na forum . Rozgość sie u nas i opowiadaj, jak Ci się tam za miedzą żyje Odpowiedz Link
asia.sthm Re: ahoj, holki 19.06.06, 23:26 no i po czesku czasami zagadaj, bo my to tu uwielbiamy . A jedna taka to mnie tu oszukala ze zahlastana fifulka to znaczy zaczarowany flet. Nie daruje ! A do biesiad prosze nam dostarczyc duze ilosci smazenego syra, bo juz mi strasznie slinka leci, o piwie nie wspomne ) Odpowiedz Link
pampeliszka Re: ahoj, holki 20.06.06, 09:28 ahoj, holki i klucy myslalam, ze to forum kobiece i sie wyrwalam z tymi holkami, a tu prosze, towarzystwo mieszane za miedzą sympatycznie sie zyje, spokojnie bardzo, Czesi sie nie lubią przepracowywac, czasu mają sporo, zadowoleni sa z zycia i pogodni i to sie udziela co do czeskiego jezyka, to sie okropnie mozna nabrac, nigdy nie "szukajcie szczotki" w czeskich sklepach, najlepiej w ogole nie "szukajcie" niczego, tu sie "hleda" bo "szukac" to wyjatkowo brzydkie okreslenie na uprawianie seksu, a "szczotka" to panienka lekkich obyczajow za wodka ziolowa nie przepadam, ale jak chcecie, to skocze do sklepu no i polecam swietne morawskie wina, rewelacyjne, taki Cabernet Moravia np. Odpowiedz Link
jan.kran Re: ahoj, holki 20.06.06, 09:41 Morawskie wina są rewelacyjne , szkoda że tak mało znane... Panów mamy dwóch: Sylwka i Nocny Lot. Ten ostatni wpada ostatnio rzadziej ale jest nieobecny usprawiedliwiony Kran Odpowiedz Link
pampeliszka Re: ahoj, holki 20.06.06, 12:06 to fakt, ciezko kupic w Polsce wina z Moraw, niedawno rozmawialismy mailowo z gosciem z W-wy, ktory mysli o tym, zeby te wina na masowa skale zaczac sprowadzac do swojej hurtowni, moze sie rozkreci a tu te wina sa swietne i tanie bardzo Odpowiedz Link
kropkacom Ahoj! 20.06.06, 13:49 Jmenuji se Asia a bydlim v Brnie.Citim se tadi skvele!Nazdar! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Ahoj! 20.06.06, 14:01 Nazdar Asiu ))) to pobydlij i tu z nami forumowo. Ale fajnie! )))))))) Odpowiedz Link
cuciolo Re: ser z olomunca 20.06.06, 17:11 taki pyszny smierdzacy do piwa raz udalo mi sie kupic w Polsce dobryyyyyyyyy Odpowiedz Link
pampeliszka Re: ser z olomunca 20.06.06, 21:06 jak ja nie lubie tych serkow-smierdziuszkow, brrr a wszyscy znajomi wciaz proszą, zeby im je przywozic (i caly samochod smierdzi) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: ser z olomunca 20.06.06, 21:54 wiesz, mi pare dobrych lat zajelo zanim sie odwazylam smierdziochow posmakowac, a nie tylko wachac...i przepadlam. Uwielbiam smierdziuchy, Jeszcze tylko na te nabardziej skisle z Danii sie nie odwazylam ale juz blisko jestem . Odpowiedz Link
pampeliszka Re: ser z olomunca 20.06.06, 21:58 mnie zapach odrzuca kiedys, dawno temu, sobie zamowilam smazeny syr w knajpie, zestaw cały i dostalam smazeny hermelin, wylewal sie ze srodka i smierdzial niemozebnie odrzucilo mnie na kilometry Odpowiedz Link
cuciolo Re: ser z olomunca 21.06.06, 10:30 Ja ser smazony znam jeszcze z domu rodzinnego tozem oswojona . A powiem ci ze ser olomunski genialne wspolgra z jasnym piwem zywiec ahhhhhhhhhhh Odpowiedz Link
pampeliszka Re: Ahoj Asia! 20.06.06, 21:10 Rada te poznavam. A co delas ve Brne? My uz bydlime w Olomouci 3 roky, nasze holka se narodila ve Sternberku, libi se mi w Czesku moc. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Ahoj Asia! 20.06.06, 21:55 Oj, gadajcie tak dziewczyny ))) libi mi to moc Odpowiedz Link
blaubeeree Re: ahoj, holki 21.06.06, 12:09 Zawsze jadac do Polski przejezdzamy przez Olomuniec,raz sie nawet tam zgublismy ale jakos na nawet na chwile nigdy nie wstapilismy.Teraz,po tym,co czytam tutaj,trzeba tam zrobic postoj i sprobowac tego slynnego sera) Pozdr. z Wiednia, Blau Odpowiedz Link
pampeliszka Re: ahoj, holki 21.06.06, 13:24 To koniecznie zrobcie dluzszy postoj, bo rynek jest naprawde urokliwy. Wszystko odnowione-zreszta jest na liscie zabytkow UNESCO. Knajpek jest sporo, w weekendy spokój i czeski klidek, bo wszyscy siedza "na chatach". Miłe miejsce. Odpowiedz Link
datlik Re: ahoj, holki 21.06.06, 17:23 Ahoj, Pampeliszko Pisu z Polska, ale srdcem a dusi jsem v Ceske republice Na razie jestem w Polsce, ale przyznaje sie do czeskiej frakcji, poniewaz jakis czas spedzilam w Czechach (Praga) i niewykluczone, ze znowu tam wroce. Pozdrawiam serdecznie z upalnej W-wy. Odpowiedz Link
pampeliszka Re: ahoj, holki 21.06.06, 17:37 Ahoj, Datlik. A co robilas w Pradze? Ja nie bylam tam juz chyba z 1,5 roku, choc to tak blisko... Wybieramy sie i wybieramy, ale z maluchem to juz nie jest takie proste, jak kiedys. Poki co zwiedzilismy juz chyba cale Morawy. Odpowiedz Link
datlik Re: ahoj, holki 21.06.06, 18:39 Od prawie 4 lat bywam tam regularnie, przez rok studiowalam, a tak naprawde to wyjechalam, żeby byc blizej swojego M., ktory jest Czechem Tesknie za Praga i w ogole za CR, ale chwilowo nie moge wyjechac. Za to rekompensuje to sobie w pracy, bo codziennie rozmawiam z Czechami w ich ojczystym jezyku W Olomuncu jeszcze nie bylam, moze uda mi sie to kiedys nadrobic... Odpowiedz Link
pampeliszka Re: ahoj, holki 21.06.06, 20:08 Super, ze czeski przydaje Ci sie w pracy. Ja wlasnie zaczynam szukac takiej, gdzie polski tez bylby potrzebny. I zaczynam sie obawiac, ze jednak Olomouc pod tym wzgledem to dziura i trzeba bedzie dojezdzac do Brna (ok.40 min autostrada). Ale to dopiero po wakacjach zaczne sie nad tym wszystkim zastanawiac i poszukiwac pracy. Odpowiedz Link
datlik Re: ahoj, holki 21.06.06, 20:32 Prace z j.polskim najlatwiej znalezc w call center, na czeskim necie (polecam: www.jobs.cz) zdarzaja sie takie ogloszenia, ale najczesciej dotycza one Pragi i Brna (tam dziala duza firma z branzy IT i poszukiwali osób znajacych j. polski do telefonicznej obslugi klienta). A tak z ciekawosci zapytam czy Twoj maz jest Czechem czy znlazlas sie w CR z innego powodu? Odpowiedz Link
pampeliszka Re: ahoj, holki 21.06.06, 20:53 dzieki Moj maz jest Polakiem, ale dostal prace w Olomoucu, wiec sie zdecydowalismy jechac, bo na niezlych warunkach. A i tak powoli zaczynalismy myslec o dziecku, w Polsce nie bardzo było nas stac. Odpowiedz Link
kropkacom Re: ahoj, holki 22.06.06, 22:28 Jak będziesz w Brnie daj znać.Życzę powodzenia w szukaniu pracy.Ja cały czas w domu przy dzieciach.Jak moje bliźniaki poślę do pszeczkola tesz pewnie pomyśle o pracy.Nazdar! Odpowiedz Link
pampeliszka Re: ahoj, holki 23.06.06, 12:46 Kropka, a w jakim wieku masz blizniaki? Kluk i holka? Do Brna to sie wybierzemy pewnie dopiero po polowie wrzesnia, bo niedlugo wyjezdzamy do Polski (moj maz z racji pracy na uczelni ma 2,5 m-ca czasu na biblioteki i pisanie), a potem na 2 tyg do Włoch. Dosc czesto do Brna jezdzimy, zwlaszcza do takiej milej i sympatycznej knajpki w centrum, na babovke z bita smietana, mniam. Odpowiedz Link
kropkacom Re: ahoj, holki 23.06.06, 14:14 Cześć Pampe!Mam i kluka i holke.Majka i Kubuś mają teraz trzy lata.Trudny wiek.Mieszkam w Brnie na Bystrycu.Piękna dzielnica,bardzo zielona.Pozdrawiam Odpowiedz Link
asia.sthm Re: ahoj, holki 21.06.06, 21:21 O Datliczek nam sie znalazl )) Witaj ty marnotrawny syncu )) milo cie widziec cala i zdrowa. Odpowiedz Link
datlik Re: ahoj, holki 22.06.06, 07:24 Dziekuje Asiu)) Przez caly czas obecna, czytalam, ale sie nie udzielalam. Teraz obiecuje poprawe Odpowiedz Link