23.07.06, 18:44
Czesc wszystkim. Jestem tu nowa i od razu mam specyficzne pytanie. Zadalam je
juz na forum Z daleka od Polski ale tam chyba wiekszosc rodzicow ma male
dzieci wiec Ich to nie dotyczy. Moze tu sa mamy starszych dzieci, ktore
chcialyby sie podzielic swoimi spostrzezeniami na temat KUMON. Moze czyjes
dzieci sa zapisane sa na KUMON. Na matematyke albo na angielski, albo na oba
przedmioty. Jakie sa Wasze doswiadczenia?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • asia.sthm Re: KUMON 23.07.06, 19:00
      Czesc Onlymamo smile))
      Moze sie zblamuje, ale musze spytac: co to jest KUMON?
      Z jakiego kraju piszesz?
      Odpozdrawiam.
      • onlymama Re: KUMON 23.07.06, 19:25
        Mieszkam na Cape Cod, mam na imie Lucja. Tu jest o KUMON: www.kumon.com/

To jest taka troche moim zdaniem staroswiecka metoda cwiczen z matematyki i
        angielskiego. Korzystaja z niej dzieci, ktore maja klopoty z tymi przedmiotami
        albo ktorych rodzice widza, ze dzieci troche sie nudza w szkole i sa chetne
        uczyc sie wiecej. Moj syn jest wlasnie taki nerd co to lubi sie uczyc,
        szczegolnie matematyki. Dla mnie cala formula tej metody to glownie chyba
        cwiczenie w dziecku dobrych nawykow codziennego siadania do lekcji ale chetnie
        bym porozmawiala z kims kogo dzieci korzystaja z tego programu dluzej. Tu,
        gdzie mieszkam wiekszosc dzieci korzystajacych z tego programu ma klopot z
        matematyka i dlatego chodza na KUMON, moj synek jest weird smile wiec ja nie mam
        tych samych doswiadczen i spostrzezen co rodzice tych innych dzieci. Ja wiem,
        ze Polacy sa czesto bardzo ambitni jesli chodzi o edukacje wiec myslalam, ze
        moze inni tez znaja KUMON. Nie chcialam zawracac glowy bez sensu.
        Pozdrawiam.
        • asia.sthm Re: KUMON 23.07.06, 19:40
          O dzieki za wyjasnienie.
          Jesli masz takiego fajnego, chetnego do nauki synka to tylko pozazdroscic . Ja
          mialam zawsze wrazenie ze moi synowie ucza sie w szkole z wielkiej laski wink)
          Uczyli sie wybiorczo i tylko tego co im sie podobalo, reszte od....li z musu.
          Dzis calkiem dobrze im idzie bo studiuja to co lubia.
          Doswiadczen z Kumon nie mam zadnych, jednak jesli twoje dziecko rwie sie do
          nauki to wpuszczalabym go w wyzsze stopnie wtajemniczenia bez chwili
          zastanowienia. Najwazniejsze zeby nie stracil zapalu.
          Powodzenia i serdecznosci.
          • katajina Re: KUMON 24.07.06, 03:23
            Ja znam KUMON, bo sama sie w nim ucze japonskiegosmile W Japonii z nauki w KUMON
            korzystaja rowniez dorosli cudzoziemcy, chcacy sie uczyc jezyka. Kurs jezykowy
            w KUMON oceniam niestety jako nie najlepsza metode nauki jezyka, ale w poblizu
            nie mam innej szkoly dla cudzoziemcow.
            Nie mam dzieci ale z tego co widze, wiele dzieci uczeszcza tutaj na zajecia
            pozalekcyjne. Wymagania w szkolach japonskich sa chyba takie, ze wszyscy
            uczniowie musza sie nauczyc danego materialu w tym samym czasie, wiec jesli
            ktos nie nadaza w szkole, uczeszcza na zajecia pozalekcyjne do KUMON. W kazdej
            miejscowosci jest zazwyczaj kilka filii tej szkolki. Czasem az sie nie moge
            nadziwic, ze maluszki (6-7 lat) przychodza tam po szkole, siedza i ucza sie
            nawet do godziny 19:00.
            Metoda nauki, chyba we wszystkich przedmiotach, bez wzgledu czy to cwiczenia
            jezykowe czy matematyka, polegaja na ciaglym powtarzaniu materialu(np. przez 10
            stron podobne przyklady), az do zapamietania i wycwiczenia danej partii
            materialu + cwiczenia domowe.
        • jan.kran Re: KUMON 24.07.06, 04:18
          Onlymamo ! Jak ktos ma metode zeby dziecko zapedzic do odrabiania lekcji i
          systematycznosci to ja poprosze o informacje.
          Mama Leniasmile
          • monhann2 Re: KUMON 24.07.06, 14:53
            Kolezanki dziecko chodzilo na Kumon, na matematyke. Owa kolezanka chciala aby
            dziecko bylo biegle w mnozeniu, dzieleniu, dodawaniu itd choc dziewczynka
            dawala sobie swietnie rade w szkole. Przez ten Kumon, moim zdaniem, dziecko
            mialo bardzo malo wolnego czasu, wiecznie kiedy tam bylam robilo cwiczenia z
            matematyki. Wydaje mi sie, ze jest to dobry sposob dla dzieci,ktore maja w
            szkole jakies problemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka