sylwek07 02.05.07, 08:03 Zycze Wam zawsze slonecznych dni 2 maja to dzien Polonii i Polakow zagranica a do tego dzien Flagi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Dzis Wasze Swieto 02.05.07, 14:57 no porsze, nie wiedzialam o tym ,ze dzien flagi to wyczytalam dzis na portalu dziekuje za zyczenia Odpowiedz Link
roseanne Re: Dzis Wasze Swieto 02.05.07, 22:38 hm, wyjechalam 9lat temu, jakos do tej pory nigdy o tym nie slyszalam nawet brat mi dzis po raz pierwszy powiedzial zacofana jestem Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Dzis Wasze Swieto 02.05.07, 22:51 to swieto jets od 2001 roku a dzien falgi od 4 lat wiec nic nie szkodzi ze nie wiecie Odpowiedz Link
jan.kran Re: Dzis Wasze Swieto 03.05.07, 12:00 Dzieki za pamiec Ale mam nadzieje ze jeszcze za mojego zycia podzial na Polakow i Polonie zniknie i bedzie normalnie... Kran Odpowiedz Link
balamuk Re: Dzis Wasze Swieto 03.05.07, 18:09 Dzieki tez! Tutejszy Zwiazek Polakow najwyrazniej swietowal, bo telefonow nikt nie odbieral... Kranie, mysle nad tym, co napisalas. Jak to jest z Polonia teraz. Kto jest ta Polonia? Potomkowie emigrantow sprzed dwoch wiekow, mowiacy przepiekna gwara albo niemowiacy po polsku w ogole, znajomi, ktorzy wyjechali z Polski ze 40 lat temu i tu sie "wzenili", ja i moje dzieci z normalnym polski obywatelstwem, babcia, PIT-ami i mieszkaniem w Polsce?... Polonia (przynajmniej tutaj) traktowana jest troche jak skansen. U Was jak? Nie wiem, jak to sobie poukladac, te wizje normalnosci Odpowiedz Link
jan.kran Re: Dzis Wasze Swieto 04.05.07, 08:41 Balamuk , mam nadzieje ze jeszcze za mojego zycia bedzie normalnie. Polonia to chory komunistyczny wymysl ktory sie jeszcze paleta po okolicy. Znam sporo Niemcow , Francuzow , Amerykanow zyjacych w Norge. Oni sa po prostu obywatelami swojego kraju mieszkajacymi za granica a nie jaks Frnkofonia czy Germanofonia. Juz sam pomysl paszportu konsularnego to byl jakis sen wariata... Kran Odpowiedz Link
balamuk Re: Dzis Wasze Swieto 04.05.07, 17:13 Na normalnosc tez mam nadzieje, choc chyba mniej polskich gazet powinnam czytac, zeby mi tej nadziei szlag nie trafil... Chodzilo mi o to, ze Polonia, przynajmniej u mnie, to glownie potomkowie dawnych emigrantow. Dofinansowywani przez wladze rumunskie (jako mniejszosc), a oprocz tego przez polski Senat i rozne fundacje - szkoly, zespoly folklorystyczne, wydawnictwa itp. krzewienie i pielegnowanie. Na pewno na mniejsza skale, niz w bylym ZSRR, ale tez. I bardzo dobrze, ale nijak sie to ma do ludzi, ktorzy zamieszkali tu w ostatnich latach, bo firma, mieszane malzenstwo, praca, zwykly wybor albo wszystko do kupy. Wychodzi na to, ze rownolegle jest skansen i normalna rzeczywistosc. Polonia i, jak piszesz, obywatele swojego kraju mieszkajacy za granica. To co zrobic z Polonia??? Odpowiedz Link
balamuk Re: Dzis Wasze Swieto 04.05.07, 17:32 Zapomnialam, a co to takiego paszport konsularny? Odpowiedz Link
jan.kran Re: Dzis Wasze Swieto 05.05.07, 14:25 Paszport konsularny < mam na pamiatke > to paszport ktorzy posiadali Polacy mieszkajacy za granica: pl.wikipedia.org/wiki/Paszport_konsularny www.polskaludowa.com/dokumenty/paszport/paszport_konsularny.htm Czyli z mety czerwoni podzieli Polakow na dwie kategorie... Ja mysle Balamuk ze ta Polonia polonijna wymrze smiercia naturalna. W Norge tez istnieje. Dzisiejsza mlodziez ma paszport w szufladzie, prawo do pracy i pobytu w krajach Unii i nie tylko i nawet nie wie co to paszport konsularnyPP I dzieki Bogu , bardzo sie z tego ciesze! Kran Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Dzis Wasze Swieto 05.05.07, 15:15 chyba nie zniszczycie tych paszportow konsularnych?to jest pamiatka na cale lata sa ludzie ktorzy relikty PRL kupuja Ja sam mam ksiazke 4 pancernych i pies z 1967 roku z autografami Pana Gajosa I Pana Pieczki i to z tego roku ...a kupilem ta ksiazke na spotkaniu osob starszych za 1 zlotych . Odpowiedz Link
tamsin Re: Dzis Wasze Swieto 02.05.07, 22:13 dziekuje za pamieca, chociaz nawet nie wiedzialam o tym swiecie Odpowiedz Link