jan.kran 10.03.09, 20:38 Ostatnie wpisy w poprzednich Odpryskach były na temat pogody więc kontynuuję U mnie mniej więcej jak u Monhan, wrrrr!!! Kran Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annazmaria Re: Odpryski codzienności XXIX :) 10.03.09, 21:42 a u nas komentarz do prognozy pogody (w gazecie codziennej): nie zastanawiaj sie co byś zrobił, gdybyś wiedział, że dzisiaj jest ostatni słoneczny dzień na wieeeeele dni - tylko ZRÓB TO. Dodam ze prognoza i komentarz w 100% trafny... Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 11.03.09, 10:55 U mnie dzisiaj slonce wyszlo, ale nadal jest zimno. Pachnie wiosna, ale jeszcze jej nie czuc. I tak mi sie marzy jak ta pani w naglowku. Odpowiedz Link
blue_jay Re: Odpryski codzienności XXIX :) 11.03.09, 11:15 u mnie pieknie wilgotnosc 100% wstretne to jest, ale wlosy sie ladnie kreca dzis ma byc 85F. Odpowiedz Link
maja92 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 11.03.09, 12:45 Dzisiaj jadac do pracy widzialam mlecze kwitnace na trawniku.... Samochod o 8 rano pokazywal 13,5 na plusie. Zdecydowanie wiosna panie sierzancie! W koncu to Paddy's weekend sie zbliza!! Zakile juz przekwitaja gdzie niegdzie, ale i tak jest zolto naokolo Po dwoch i pol roku czekania w koncu dostalam pozwolenie na budowe mojego domku na Kaszubach!!! Huuuurrrraaaaaa!!! Zapijam Baileys'em! Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 11.03.09, 16:02 Maja, gratulacje! Ja wysprzatalam kuchnie, pomylam szafki z kazdej strony. Slonko nadal przyswieca, za godzinke ide na pilates, a potem wieczorny relaks z ksiazka. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXIX :) 11.03.09, 16:26 Maja, takie osiagniecie w biurokacji zapija sie czyms mocniejszym niz Bailey's zapij jakas butelka whiskey! Odpowiedz Link
maja92 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 11.03.09, 16:34 Biurokracja biurokracja - to raczej 2fachowosc2 mojego pana architekta na Kaszubach.... No trudno - tak sie ma jak sie zalatwia papierkologie na odleglosc Na moje alkoholowe podejscie do zycia Baileys jest wystarczajacy na wywolanie kaca Ja pijak swiateczny jestem Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności XXIX :) 11.03.09, 23:37 Maja, nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo. Co nagle to po diable. Gratuluje! Strasznie sie ciesze na twoj nowy dom. Przy dachowym spijemy sie tu w trupa wszystkie jak leci cala Kupa. Odpowiedz Link
maja92 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 12.03.09, 12:00 asia.sthm napisała: > Maja, nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo. Co nagle to po > diable. > Gratuluje! Strasznie sie ciesze na twoj nowy dom. Przy dachowym > spijemy sie tu w trupa wszystkie jak leci cala Kupa. ************************ Oj bedzie trup jak sie patrzy Ja ciesze sie strasznie, bo w koncu moje marzenia o domku na Kaszubach moge realizowac...ale... Moze i nie ma tego zlego, ale ja jak na razie mam same minusy: A. Pan Maz sie zniechecil tym czekaniem i odechcialo Mu sie budowac. B. 2 lata temu banki rozdawaly kase na prawo i lewo teraz strasznie trzesa portkami - cos tam mam uzbierane, ale chcialam zrobic top up na moim mortgage na dublinskim domu....kiedys bylby tydzien i chek gotowy....teraz sie woze z bankiem w ta i spowrotem.... C. Moj kosztorys na domek 2 i pol roku temu byl 200 tys PLN. Teraz 200 to tylko stan surowy zamkniety... D. Wartosc mojego dublinskiego domu tez spadla...mam mortgage na 50 % wartosci i nie chcialam robic top up'u na wiecej niz 60%...i tutaj jestem troche na scisku... Teoretycznie moge na wiecej, ale zlamie swoja zasade, ktora zalozylam jak przymierzalismy sie do budowy w lipcu 2006 roku... E. .......... Ah! Uroki inwestorki na odleglosc Ide sie upic Odpowiedz Link
mimbla.londyn Re: Odpryski codzienności XXIX :) 11.03.09, 21:58 Taki odprysk codziennosci mi sie trafil dzisiaj, w jednosci sila,a cielatko przezylo : www.youtube.com/watch?v=LU8DDYz68kM Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności XXIX :) 11.03.09, 23:34 Zatkalo mnie zupelnie. Dzieki Mimbla. Ide sie napic wody. Odpowiedz Link
azeitona Re: Odpryski codzienności XXIX :) 12.03.09, 02:36 To najlepszy film przyrodniczy jaki w zyciu widzialam. Ja to sie chyba coli napije, woda to za slabe. Dzieki Odpowiedz Link
sylwek07 maja92 12.03.09, 07:52 sa plusy tego ze tyle czekalas, euro wysoko stoi oraz materialy budowlane poszly w dol o pare % wiec aby budowac teraz a umnie pada snieg ... Odpowiedz Link
sylwek07 imieniny Krystyna i Bozena 13.03.09, 19:23 Wszystkim Krystynom i Bozenom zycze wszystkiego najlepszego ,duzo zdrowia Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 16.03.09, 15:11 Za oknem swieci slonce i pachnie wiosna. Az sie czlowiekowi wiecej chce. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXIX :) 16.03.09, 15:39 u mnie tez ta wiosna cos przebakuje, ale dzisiaj zimno jest choc weekend byl dobry. Jutro u nas St. Patrick's day a ja juz od wczoraj irish soda bread wcinam w ramach swietowania. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 16.03.09, 22:33 No to powoli u wszystkich sie wiosna pojawia. Dzisiaj widzialam poletko krokusow i wygrzalam kosci na sloncu. Teraz planuje tydzien wakacji na Teneryfie, coby na zapas sie slonca nalapac w oabwie, ze pracujac przegapie holenderskie jednodniowe lato. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności XXIX :) 19.03.09, 19:02 Chodzi takie po internecie: Zdumiewające fakty Potrzebne jest 7 sekund żeby jedzenie z buzi przeszło do żołądka Ludzki włos wytrzymuje obciążenie 3 kg Długość męskiego penisa jest równa długości kciuka razy 3 Udo jest tak twarde jak cement Serce kobiety bije szybciej niż mężczyzny Na każdej stopie mamy ok. tysiąca miliardów bakterii Kobieta mruga dwa razy szybciej od mężczyzny Używamy 300 muskułów tylko żeby utrzymać balans jak stoimy Kobiety już dawno przeczytały ten mail Mężczyźni w dalszym ciągu oglądają swój kciuk... Odpowiedz Link
sylwek07 Polak ,Wegier dwa bratanki 23.03.09, 23:20 Dziś Węgrzy obchodzą Dzień Polski, Polacy natomiast - Dzień Węgier. fakty.interia.pl/tylko_u_nas/news/wegrzy-lubia-nas-my-lubimy-wegrow-dlaczego,1279428 Odpowiedz Link
1-moni-bel disco-polo 02.04.09, 20:16 Dzisiaj okazalo sie ze ten rodzaj muzyki jeszcze nie zaginal. Ide sobie dzisiaj do samochodu po zrobieniu zakupow i co slysze? tak,tak "cudne" disco-polo.Jakis rodak korzystajac z pieknej pogody jechal samochodem z pootwieranymi szybami sluchajac na caly regulator tego pieknego gatuku.Takie dziwy;-p juz na poczatku wiosny Odpowiedz Link
sylwek07 Re: disco-polo 02.04.09, 20:56 Masz racje Moni,Disco -Polo sie odrodzilo nie wiem na jak dlugo ale Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXIX :) 02.04.09, 22:59 od miesiaca mam ochote gdzies sie wybrac na pare dni, zglosilismy sie z checia na zobaczenie bialego domu (i okolicy tez) ale tam procedura i kolejka, ze nie wiem czy nas kiedykolwiek wpuscza. Chyba musze sie tylko obejsc checia Odpowiedz Link
azeitona Re: Odpryski codzienności XXIX :) 03.04.09, 02:57 Jutro rano gdy sie obudze na tym moim koncu swiata, to moj brat bedzie juz po operacjii...tak sie strasznie boje. To co mu sie przydarzylo jest tak niesamowite ze az ociera sie o absurd...przez przypadek polknal proteze...jeden zab z haczykiem i kawalkiem tego plastiku. Utkwilo mu to w oskrzelach...prawie trzy lata temu. Od dwoch lat leczyl sie na astme. Zrobili mu usg klatki piersiowej na jego wlasne zyczenie... bo na przeswietleniach nikt nic nie zauwazyl. Co ja mam myslec o tych lekarzach? Boje sie... Odpowiedz Link
jan.kran Re: Odpryski codzienności XXIX :) 03.04.09, 11:48 Azeitona , mysle dzis o Tobie i twoim Bracie.Trzymam kciuki !!! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności XXIX :) 03.04.09, 12:37 Ja tez. Nie martw sie juz. Najwazniejsze, ze znalezli powod astmy, posprzataja i brat bedzie jak nowy Odpowiedz Link
azeitona Re: Odpryski codzienności XXIX :) 05.04.09, 03:48 Dzieki! Udalo sie! wyciagneli mu to... okazuje sie ze tkwilo w tchawicy...jak sobie pomysle co mogloby sie stac... i mimo ze mysle ze to ja dostalam cala pule szczescia przypadajacego na nas dwoje to jednak, Ktos nad nim przez te trzy lata czuwal. I teraz wreszcie gdy problem astmy zostal rozwiazany moze wreszcie uda sie rozwiazac jego najwiekszy problem ( bo z tym szczesciem, ktorego moj brat nie ma to swieta prawda) problem oka, ktore wzielo i umarlo. A przez ta niewyjasniona astme bali sie go operowac. Moze teraz bedzie juz z gorki. chetnie oddalabym mu ta jego polowe szczescia, ale cholera...nie wiem jak? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności XXIX :) 06.04.09, 09:03 O Boze, to zupelnie groteskowa historia. Juz teraz twoj brat ma calego pecha odpracowanego. Teraz oko i naprawde bedzie jak nowy. Trzymajcie sie dzielnie, pozdrow brata i przyznaj sie ze Kobieca Polonia trzyma mu kciuki. Niech sie troche speszy Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 18.04.09, 10:50 Dzisiaj wolne, swieci slonce, wiec biore siazke pod pache i ide sie powygrzewac. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 24.04.09, 10:25 Pogoda iscie wiosenna. Swieci slonce i ptaszki spiewaja. Ja mam wolne do niedzieli wlacznie i zamierzam posiedziec na sloncu i czytac, czytac, czytac. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności XXIX :) 24.04.09, 12:29 U nas tez lato po potwornej zimnicy. Bede ogrodkowac, bede grylowac, no i pare piegow moze uda mi sie wyhodowac. Odpowiedz Link
rubia28 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 24.04.09, 15:36 U mnie jak w lecie, mozna sie opalac. Odpowiedz Link
mon101 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 24.04.09, 22:41 A ja w Warszawie i tu wszystko kwitnie wiosennie - magnolie i wisnie i czereśnie i tulipany w Ogrodzie Saskim. Jest pięknie i chce się, moje Panie, życ)) Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 25.04.09, 12:26 Warszawa jest piekna wiosna. Lazienki, Ogrod Saski i Pole Mokotowskie... Ech, az zatesknilam za moim miastem. Odpowiedz Link
cuciolo Re: Odpryski codzienności XXIX :) 25.04.09, 17:26 u mnie prawie lato, chodze w koszulkach z krotkimi rekawami, mam tesciow z bratankiem na wekend za tydzien lece do Polski hurraaaaaaa Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXIX :) 27.04.09, 19:48 u nas tez lato pelna gembom Wrocilam z tego Washingtonu i dojsc do siebie nie moge, potrzebuje tydzien wakacji zeby odpoczac po wakacjach. Odpowiedz Link
beetaa Re: Odpryski codzienności XXIX :) 27.04.09, 20:07 Tamsin i jak bylo w Bialym Domu? U nas powrot prawdziwego przedwiosnia, ziiimno, taka drobna odmiana, ale jak nieprzyjemnie. Z krotkich rekawkow wskoczylismy w swetry. Tydzien pracy w "ogrodzie" i nasz malenki taras przemienil sie w malenki raj, jeszcze tylko zazielenic i bedzie naprawde pieknie Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXIX :) 27.04.09, 20:39 w Bialym Domu porzadek az piszczy Obamy nie widzialam ani jego psa, ale zobaczylam sobie prezydencka biblioteke, oficjalna jadalnie i pare innych pokoi. Poogladalam sobie z bliska tez portrety bylych prezdydentow i posluchalam co prezdynci robili/robia w tych pokojach. Weszlam przez wschodni budynek a wyszlam polnocnym, zgubic sie nie dalo bo bardzo pilnowali. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności XXIX :) 29.04.09, 08:53 > ... i posluchalam co prezdynci robili/robia w tych > pokojach. O jednym to gazety pisaly ze szczegolami, hi hi. Masz jakies inne pikantne zajecia prezydentow. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 29.04.09, 11:36 Wczoraj pracowalam i padal deszcz calusicenki dzien, dzisiaj mam wolne i swieci slonce. Idealnie. Odpowiedz Link
sylwek07 ebay Nowa Zelandia 25.05.09, 17:45 wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Trzylatka-kupila-na-aukcji-koparke,wid,11150600,wiadomosc.html?ticaid=18171 Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Odpryski codzienności XXIX :) 01.06.09, 10:28 Był sobie idealny mężczyzna i idealna kobieta. Pewnego dnia spotkali się i zostali parą, a ze ich związek był idealny, pobrali się. Ślub był oczywiście idealny. A ich wspólne życie było naturalnie tak samo idealne. W zaśnieżony, wietrzny wieczór Wigilijny, ta idealna para jechała samochodem po krętej drodze, gdy nagle zauważyła kogoś na poboczu, kto prawdopodobnie złapał gumę. W związku z tym, ze byli idealną parą, zatrzymali się, żeby pomoc. To był Mikołaj z ogromnym worem prezentów. Nie chcąc rozczarować dzieci oczekujących na prezenty, idealna para zaprosiła Mikołaja, z ogromnym worem prezentów do swojego samochodu. I szybko zajęli się rozwożeniem upominków. Na nieszczęście coraz bardziej pogarszały się (i tak już ciężkie) warunki drogowe i niestety doszło do wypadku. Tylko jedna z tych trzech osób przeżyła. Kto? Zastanów się najpierw, a dopiero potem przejdź niżej ... Przeżyła idealna kobieta. Ona była jedyną osobą, która naprawdę istnieje. Każdy wie, ze Mikołaja nie ma, a idealnego mężczyzny tym bardziej. Dla kobiet ten e-mail tu się kończy!!! Panowie proszę czytać dalej. Jeśli Mikołaj nie istnieje i idealny mężczyzna tez nie, to za kierownicą musiała siedzieć idealna kobieta. Co wyjaśnia, dlaczego doszło do wypadku. A tak w ogóle jeśli jesteś kobietą i właśnie to czytasz (pomimo, że miałaś skończyć parę linijek wyżej), udowodniłaś cos jeszcze: KOBIETY NIGDY NIE ROBIĄ TEGO, CO IM SIĘ POWIE!!! W 100 % przyłapana! Odpowiedz Link
cuciolo Re: Odpryski codzienności XXIX :) 04.06.09, 14:19 boskie nic dodac i ujac caly czas sie zastanawiam jakim cudem prowadze samochod cha Odpowiedz Link
rudzikowa Re: Dzis Miedzynarodowy Dzien Pocalunku 07.06.09, 23:46 oj ta radocha miala byc do watku asia, udowodnilam jaka to ze mnie idealna kobieta Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 08.06.09, 09:46 Wczoraj wrocilam z wakacji - nie wakacji. Bylismy w Alpach francuskich, gdzie moj ukochany smigal na rowerze. A smigal nie dla siebie tylko dla fundacji walki z rakiem. Takze z jednej strony wakacje, a z drugiej intensywny tydzien. Teraz na szczescie jeszcze mam 3 dni wolnego, zeby dojsc do siebie. Odpowiedz Link
cuciolo Pijemy za rudzikowa 13.06.09, 08:21 Stawiam amrtini z lodem Minal Jej pierwszy rok na emigracji, na pewno ciezki i znojny. Za nastepne piekne lata, zdrowie szkodnikow i spelnienie marzen anka Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Pijemy za smiganie rowerowe i rudzikowa 13.06.09, 19:52 Az przyjemnie sie robi za jakie my fajne akcje sie tu ochoczo rozpijamy. Marjanno daj pysia mezowi za wspanialy wklad w najsluszniejszej sprawie. Rudzikowa slyszy jak ja doceniamy polonijnie-kupowo? Hurra! Odpowiedz Link
sylwek07 Re: Pijemy za smiganie rowerowe i rudzikowa 13.06.09, 22:47 a mi polecialo juz 5 lat na gazetowym forum Odpowiedz Link
tamsin Re: Pijemy za smiganie rowerowe i rudzikowa 20.06.09, 05:23 rzeczwiscie czas leci, dobrze ze my wciaz mlodzi Odpowiedz Link
rudzikowa Re: Pijemy za smiganie rowerowe i rudzikowa 21.06.09, 12:30 slyszy syszy tylko dziewczyny wyciagnely moj watek z informacja ze chce wyjechac gdzie mi gratulowaly roku pierwszego i tam juz zesmy sie rozpijaly niemniej i tu dziekuje slicznie za toasty stawiam winko dobre i oby zyczenia Wasze sie spelnil w kolejnych latach emigracyjnych --- "dzis czuje sie jak mrowka gdy, czyjs but tratuje jej mrowisko..." Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Pijemy za smiganie rowerowe i rudzikowa 21.06.09, 20:06 Rudzikowa, a co to szkodzi polatac po watkach ze szklanica Tyko nie rozlewac przy tym lataniu.. Prosze juz zmienic sygnaturke na bardziej rozesmiana, ta juz nieaktualna. Odpowiedz Link
sylwek07 asiu 21.06.09, 21:19 czy mozesz dac ten link o tym jak jest w Szwecji jak jest poczatek lata (tam chyba byla swinia ) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: asiu 21.06.09, 22:31 Jest jest, wszystko jak co roku. Juz odswietowalismy Midsommar. www.youtube.com/watch?v=Lbh3uAZ4WUM Odpowiedz Link
rudzikowa Re: Pijemy za smiganie rowerowe i rudzikowa 22.06.09, 20:38 asia.sthm napisała: > Rudzikowa, a co to szkodzi polatac po watkach ze szklanica > Prosze juz zmienic sygnaturke na bardziej rozesmiana, ta juz nieaktualna. no to zmieniam Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Pijemy za smiganie rowerowe i rudzikowa 22.06.09, 20:51 Slicznie ! I juz wiem jak przeklinasz, takam domyslna. Odpowiedz Link
rudzikowa Re: Pijemy za smiganie rowerowe i rudzikowa 22.06.09, 23:34 hehehe jeszcze tylko musze poznac kilka hizszpanskich cobym sie glupio nie usmiechala jak ktos mnie bedzie np bluzgal na ulicy Odpowiedz Link
sylwek07 Polki są najlepsze w całej Europie 20.06.09, 09:37 Polki to najbardziej przedsiębiorcze kobiety w Europie - wynika z najnowszego raportu Komisji Europejskiej poświęconego równości płci. Według danych komisji, aż 35 procent dyrektorów, menedżerów i właścicieli firm w naszym kraju to właśnie kobiety. www.dziennik.pl/wydarzenia/spoleczenstwo/article402098/Polki_sa_najlepsze_w_calej_Europie.html Odpowiedz Link
tamsin Re: Polki są najlepsze w całej Europie 20.06.09, 17:07 a na jakim miejscu uplasowali sie polscy panowie? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Polki są najlepsze w całej Europie 20.06.09, 20:01 Panowie pewnie jak zwykle uplasuja sie wysoko, ale kazdy ma trzy kobiety na ktorych sie podpiera: zona, matka, sekretarka i kochanka... o cholera cztery mi wyszly Wlasciwie to wiecej wychodzi, ale niech im na zdrowie Odpowiedz Link
blaubeeree "letni deszczyk" 23.06.09, 17:17 Pada od trzech dni, temperatura powietrza jak pozna jesienia! brrrrrrrr kiedy bedzie lato, sie pytam!? Odpowiedz Link
balamuk Re: "letni deszczyk" 23.06.09, 17:40 Moze nie "kiedy", tylko "gdzie"? Mam ponure wrazenie, ze cale lato swiata skumulowalo sie w Bukareszcie. Jezeli chcesz sie zamienic, to ja natychmiast... Odpowiedz Link
maja92 Re: "letni deszczyk" 24.06.09, 12:28 Uprzejmie donosze, ze w Irlandii mamy czyjes lato - jeszcze nie wiem czyje, ale jest to moje 11 lato na Zielonej Wyspie i jeszcze takiego pieknego nie mielismy... wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....nie oddam....zebami bede walczyc, kocica bede, ale nie dam sobie zabrac tego ciepelka i sloneczka... W pietek chlopcy beda konczyc szkole...w sobote smigamy na wakacje!! Huuurrrraaaa!! Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 30.06.09, 13:28 Mam wakacje, ale nie wyjezadzamy, co nie jest taka tragedia, bo u nas lato w pelni i mieszkamy nie za daleko od plazy (20 min rowerem). Nie wyjezdzamy, bo moj nie-tesc byl pare dni temu operowany i teraz czekamy na wyniki badan czy polip jest wredny czy nie. Ale, ze wakacje musze leniowe byc, to nie robie prawie nic w chacie tyko czytam, czytam czytam i rozkoszuje sie piekna pogoda. :- ) Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Odpryski codzienności XXIX :) 01.07.09, 15:57 u nas jakies straszne upaly, a ze mam 4 dni wolne to i latam caly dzien w bikini od rana do wieczora pielegnujac ogrod i wygrzewajac sie.Niestety od soboty maja zaczac sie deszcze Urlop mam dopiero w pazdzierniku, ale juz sie ciesze bo spedzimy go zacnie Odpowiedz Link
jan.kran Re: Odpryski codzienności XXIX :) 01.07.09, 17:16 POWTORZ !!!! Deszcze od soboty ? Chyba nie dożyję ... W Oslo od kilku dni 30 stopni Odpowiedz Link
rudzikowa Re: Odpryski codzienności XXIX :) 01.07.09, 22:04 w Hiszpanii ponad 30 i deszczu ni widu ni slychu. ale ja uwielbiam ciepelko. hmmm ciekawe czy bede tak cwierkac za miesiac Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXIX :) 02.07.09, 04:16 ten caly deszcz z Europy do nas zawital przez caly czerwiec mielismy 4% przewidywanych na ten miesiac slonecznych momentow. No leje non stop i tyle. Pobilismy juz rekord, no i co nam z tego? Lipiec rozpoczal sie ulewa i piorunami, ale za to jak trawa rosnie! Odpowiedz Link
jan.kran Re: Odpryski codzienności XXIX :) 02.07.09, 23:27 Trzydzieści stopni o tej porze w Oslo. Mam w nosie sąsiadów , włączyłam Zappe na full i idę robić obiad bo straciłam nadzieję że się ochłodzi. Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 03.07.09, 16:03 U mnie przeszla burza i popadalo i powietrze jest swiezutkie. Pedze do biblioteki wypozyczyc dwie ksiazki, potem sie pakuje i uciekam na 3 dni to Gent. troche odpoczynku i oderwania sie od spraw codziennych. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXIX :) 04.07.09, 04:21 to mi sie podoba w EU,ze mozna "uciec" na pre dni tu i tam, Ghent, tez bym chetnie zaliczyla a u nas trzeba na wszystko zaraz samolot, przesiadki, turbulencje itp itd. Odpowiedz Link
mon101 Kranie! 04.07.09, 22:47 Czy to Ty crawlujesz w centrum Oslo? www.aftonbladet.se/nyheter/article5469464.ab Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Kranie! 04.07.09, 23:53 Juz widze Krana jak zadziera suknie i kroczy z grozna mina. U mnie lunelo raz a porzadnie, kwiatki podnosilam, bo sie pokladly. sama przeczekalam ulewe a za chwile sloneczko wyszlo. Dobrze ze nie wakacjuje pod namiotem. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kranie! 05.07.09, 01:12 A nie , jak tak walnęło w Oslo to byłam w fabryce i latalam okna pozamykać coby nas nie zatopiło PPP Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Kranie! 05.07.09, 01:38 Taa, zabawny. My chociaz nie zaciagamy do gory kiedy mowimy o depresji na ten przyklad. Moja tu zaprzyjazniona pracowa Norwezka, sama sie juz dziwi ze najgorsze nieszczescia po norwesku brzmia wesolo. Tak jak po czesku. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kranie! 05.07.09, 01:46 Tak z ciekawościPP Czy ta Norweżka mówi po szwedzku czy po norwesku ? Ja pracuję ze Szwedami którzy są przekonani że mówią po norweskuPP Dlatego moja znajomość szwedzkiego poprawia się znakomicie Kran Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Kranie! 05.07.09, 11:42 moja Ellen mowi pieknie w kazdym jezyku w jakim mowi - zdolna bestia. W angielskim brytyjski akcent ma lepszy niz Krolowa Elzbieta. Odpowiedz Link
gherarddottir Re: Kranie! 05.07.09, 13:58 nawet nie wiedzialam, ze taka woda w Oslowie. tez mam wielu wspolpracownikow szwedow, dunczykow i finow i tylko finowie przyznaja ze nie mowia po norwesku dobrze, reszta leci svorskiem (szwedzko norweskim z przewaga szwedzkiego lub czystym dunskim z kilkoma norweskimi slowami ))i wpisuja sobie w CV biegly norweski Moja znajomosc szwedzkiego rosnie wiec niesamowicie Odpowiedz Link
mon101 Re: Kranie! 05.07.09, 20:04 My tu ten norweski, czeski Polnocy, mamy w malym palcu) przypomina mi to historie kiedy sto lat temu Krolestwo wyslalo mnie na jakies kursy administracyjne. Bylo nas sporo z Polski (pocztek lat osiemdziesiatych) i jedna, jak nam sie wydawalo, Rosjanka. Mistrzowie w rosyjskim porozumiewalismy sie z nia oczywiscie po rosyjsku. Pewnego dnia domniemana Ruska wpienila sie jednak i wypalila " Wam sie tylko wydaje, ze mowicie po rosyjsku - tu zmiekczycie, tam zaciagniecie i jestescie z siebie cholernie zadowoleni. A ja wam powiem , ze gdybym nie byla Ukrainka to bym was w ogole nie zrozumiala. Do mnie mozecie mowic po polsku, bo ja wasz polski dobrze rozumiem" Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Kranie! 05.07.09, 21:45 Hi hi , niedawno nawiazal mi sie kontakt z mlodym chlopakiem z Ukrainy. Ludzie jak on slicznie mowi po polsku, po rosyjsku, po angielsku i pracujac dorywczo w Szwecji jako przewodnik turystyczny, tak slicznie nauczyl sie szwedzkiego, ze ucho sie cieszy. Rozmawiam z nim po polsku, bo lubi sobie potrenowac kazdy jezyk jaki mu sie nadarzy. Zna jeszcze hiszpanski wloski francuski i niemiecki, ale tego nie sprawdzilam jeszcze A cholernik nie ma jeszcze 25 lat i juz zdazyl tyle. Ludzie, jaka ta mlodziez dzisiaj jezykowa! Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 06.07.09, 13:12 Jak juz bedziesz w Europie to polecam Ghent. Piekne miasto. Odpowiedz Link
tamsin Re: Odpryski codzienności XXIX :) 13.07.09, 17:41 U mnie w domu dalej dominuje Holandia, chociaz jutro znikaja na pare dni do Niagara Falls. Nawet sie przyzwyczailam do halasu w domu i w nagrode ugotowalam im indyjski obiad. Kto mial zatwardzenie to juz sie na pewno go pozbyl Za tydzien jada do NYC pozwiedzac, juz zaczelam im wyszukiwac hotel. Dzieciaki sa bardzo fajne i szybko sie ucza mowic po angielsku. Odpowiedz Link
maja92 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 14.07.09, 10:16 Wlasnie wrocilam z 2 tygodni urlopu w Grecji....piekny kraj, historia, tanie wspaniale jedzenie....ale nie moj kawalek podlogi Wole moja wyspe... Odpowiedz Link
maja92 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 14.07.09, 14:15 jan.kran napisała: > A gdzie byłaś ? *************** Zatrzymalismy sie w Schinias pod Maratonem, nad morzem Egejskim w Parku Narodowym, w Attyce. Pojechalismy do Delfi, Aten, i na Peleponez: do Koryntu, Epidauros, Mykeny... Staralismy sie miec dzien zwiedzania i dzien na byczenie sie przy willi... inaczej nie mozna bylo w ostatnia srode bylo 42'c w lunch Odpowiedz Link
mon101 Re: Odpryski codzienności XXIX :) 14.07.09, 16:56 Wlasnie rozpoczelam urlop! Cale trzy tygodnie! Hurra!!!!! Odpowiedz Link
rudzikowa Re: Odpryski codzienności XXIX :) 14.07.09, 22:44 a ja jade do polski koncem tygodnia na zasluzony odpoczynek Odpowiedz Link
sylwek07 15 lipca - Dzień bez Telefonu Komórkowego 15.07.09, 13:45 W ciągu zaledwie 10 lat telefon komórkowy stał się symbolem życia w globalnym społeczeństwie. Rozmawiamy wszędzie. W domu, pracy, na spacerze. A może, dla odmiany, wyłączymy dzisiaj telefon? Dzień bez Telefonu Komórkowego wymyślili internauci. A święto, uzyskało rozgłos w dość nietypowy sposób. Wieść o nim, rozniosła się wśród internautów na całym świecie, za pomocą tzw. "łancuszka szczęścia". Rozesłano postulat, by na 24 godziny po prostu wyłączyć telefon. www.wiadomosci24.pl/artykul/15_lipca_dzien_bez_telefonu_komorkowego_2172.html Odpowiedz Link
tamsin Re: 15 lipca - Dzień bez Telefonu Komórkowego 15.07.09, 16:20 glupszego swieta nie mogli wymyslic. Wylacz telefon a jak cos sie stanie to dowiesz sie jutro Odpowiedz Link
jan.kran Re: 599 lat temu .... 15.07.09, 16:26 Telefon komórkowy dla mnie to mozliwość kontaktu z pracodawcą co mi daje kasę i z dziećmi co mi daje spokój. Nie używam bezmyślnie tylko instrumentalnie i nie uważam za słuszne zrezygnowanie z niego. Człowiek ma po to rozum żeby umiał korzystac z wynalazkow takich jak net , komórka , antybiotyki ... Kran Odpowiedz Link