Dodaj do ulubionych

Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewoznikami?

IP: *.satkabel.com.pl 18.05.01, 10:51
W ostatnim numerze "Tygodnika Walbrzyskiego" (z 15 maja) na 25 stronie
zamieszczono wypowiedz dyrektora walbrzyskiego MZK:

"Swego czasu utrzymywalismy linie do Swidnicy, ale byla ona NIEOPLACALNA, gdyz
wladze Swidnicy nie wyrazily zgody na partycypacje w kosztach utrzymania
linii".

Podkreslenie moje. Dalej pan dyrektor argumentuje, ze musiano stosowac ulgi dla
uczniow, kombatantow, rencistow i tak dalej. I jeszcze:

"Gdy powstanie spolka (...) bedzie mozliwe uruchomienie linii komercyjnych, bez
korzystania z dotacji"

Ach te dotacje !!! To przez nie wlasnie linie sa niedochodowe !!! No wreszcie
sie wyjasnilo.

"Wtedy jednak ceny biletow beda jednakowe, bez ulg, gdyz musimy sie liczyc z
konkurencja prywatnych przewoznikow"

Az tyle musialem zacytowac, niestety, inaczej nie mialoby to sensu. Po kolei.
Czy to ja mam cos z glowa, czy jednak ktos w MZK? Skoro linia do Swidnicy byla
niedochodowa, to dlaczego zyje z niej teraz kilkudziesieciu prywatnych
przewoznikow? Moze maja jakas tansza benzyne?

Dyrektor grozi zniesieniem ulg na liniach komercyjnych. To ja przypomne mu, ze
na liniach miejskich przewoznicy prywatni woza obecnie za 1zl, a bilet ulgowy
MZK kosztuje 1.10 lub 1.20. Prawda, bilety studenckie kosztuja 0.80 i 0.90. Za
to normalne 1.60 i 1.80.

To jak to w koncu jest? Prywatni moga zarabiac, a MZK nie moze. A moze ktos
woli nie uzywac szarych komorek?
Obserwuj wątek
    • Gość: koza Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewoznikami? IP: *.dilnet.wroc.pl 22.05.01, 13:26
      Oli ty ekonomista i takie rzeczy wypisujesz???
      Prywatni przewoznicy to zwykli przestepcy gospodarczy a wrecz kryminalisci. To
      wlasnie oni doprowadzili do tego co dzieje sie z komunikacja w naszej malej
      ojczyznie. Kreuja sie na biednych bezrobotnych ktorzy nie zalamali sie tylko
      dzieki swej aktywnosci znalezli skromne zrodlo utrzymania. Prawda jest taka ze
      zarabiaja krocie okradajac nas wszystkich i jeszcze do tego placzac ze wladza
      ich szykanuje bo kaze im przestrzegac podstawowych przepisow. To jest banda
      skorwysynow ktozy chca miec same prawa a zadnych obowiazkow. MZK ma te
      obowiazki, stad jego gorsza pozycja finansowa. Dlaczego ci panowie na liniach
      miejskich nie maja rozkladow??? Dlaczego jezdza 2 min przed MZK???, Dlaczego
      nie jezdza o nieoplacalnych porach??? Dlaczego nie jezdza na nieoplacalnych
      liniach???. Dlaczego nie daja biletow??? W razie wypadku nie mamy dowodu
      uczestniczenia w tym wypadku NIE ZAWARLISMY UMOWY!! ktorej substytutem jest
      bilet.NIE MAMY ZADNYCH PODSTAW DO UBIEGANIA SIE O ODSZKODOWANIE.!!!! Dlaczego
      nie maja kas fiskalnych??? przeciez to jawne okradanie miasta. Dlaczego nie
      udzielaja ulg???? Dlaczego jezdza przeladowanymi, rozlatujacymi sie
      samochodami??? Do busu nie wejdzie wozek dzieciecy, czy inwalicki. TO TEZ JEST
      PROBLEM. Komfort podrozowania czyms takim jest mniejszy badz rowny 0. MZK musi
      spelniac te warunki: musi utrzymywac pewna administracje, autobusy w rezerwie
      gotowe do wyjazdu, a takze cholernie kosztowny , natychmiastowy serwis. W
      lazikach(tylko tak moge nazwac wiekszosc z tych hm ... pojazdow) kryminalistow
      nie da sie jechac na gape, a pamietac nalezy ze wg statystyk ok 30% pasazerow
      MZK nie kasuje biletow!!!MZk sprzedaje karnety, co dodatkowo obniza koszty
      jazdy. Te wlasnie czynniki powoduja ze linia 31 nie byla oplacalna dla MZK, a
      kokosy zbijaja na tym bandyci

Gdy awari ulegnia Woz Mzk, przedsiebiorstwo ma obowiazek podstawic transport
      zastepczy, kryminalista mowi "Kurwa pasek sie rozpierdolil, koniec jazdy".( to
      oryginalny cytat) Czasem odda kase. Dlatego moja stopa nigdy nie stanie w
      trupie prywatnego "przewoznika " i o to samo apeluje do Walbrzyszan
      OLEWAJMY KRYMINALISTOW
      • Gość: Olin Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewoznikami? IP: *.satkabel.com.pl 22.05.01, 20:20
        Kurde, sie napisalem, a tu serwer gazety padl i moj post polecial w kosmos... No
        nic, jeszcze raz sie wypowiem.

Gość portalu: koza napisał(a):

> Prywatni przewoznicy to zwykli przestepcy gospodarczy a wrecz kryminalisci.

No jak? Nie placa podatkow czy ZUSu? A placa wlasnie, placa. Tylko nie maja
        koncesji, ktore mialoby im wydac miasto.

> To
        > wlasnie oni doprowadzili do tego co dzieje sie z komunikacja w naszej malej
        > ojczyznie.

Nie do konca. MZK przynosilo straty zanim prywatni sie pojawili.

> Kreuja sie na biednych bezrobotnych ktorzy nie zalamali sie tylko
        > dzieki swej aktywnosci znalezli skromne zrodlo utrzymania.

Tak, gdyby nie ich przedsiebiorczosc, w W-chu bylo by kilkuset kolejnych
        bezrobotnych!

> Prawda jest taka ze
        > zarabiaja krocie okradajac nas wszystkich i jeszcze do tego placzac ze wladza
        > ich szykanuje bo kaze im przestrzegac podstawowych przepisow.

Nie zarabiaja tak wiele. Chyba nie myszlisz, ze zarobek rzedu 1200 pln netto to
        sa krocie... A przepisy? No jakie przepisy? Ze koncesji nie maja? Tu sie nie moge
        wypowiedziec, bo nie znam tresci ustawy, ktora reguluje sprawy przewozow na
        terenie miast.

> Dlaczego nie jezdza na nieoplacalnych
        > liniach???.

A ochlapy 101, 102 itd. to co? No ale ci akurat maja koncesje i nie o nich
        dyskutujemy.

> Dlaczego nie daja biletow??? W razie wypadku nie mamy dowodu
        > uczestniczenia w tym wypadku NIE ZAWARLISMY UMOWY!! ktorej substytutem jest
        > bilet.NIE MAMY ZADNYCH PODSTAW DO UBIEGANIA SIE O ODSZKODOWANIE.!!!!

Nie calkiem. Wszyscy musze miec obowiazkowe ubezpieczenie OC. Chyba, ze chodzi o
        odszkodowanie za, powiedzmy, dziure w koszuli, ktora powstala na skutek
        zahaczenia o wystajacy element pojazdu. :) Kumpel sie kiedys tak wyklocal z MZK
        i... zaproponowali mu cerowanie dziury.

> Dlaczego
        > nie maja kas fiskalnych??? przeciez to jawne okradanie miasta.

Niektorzy maja, co zalatwia jednoczesnie problem biletow. Wlasciwie tez nie wiem,
        dlaczego jednak nie wszyscy maja kasy fiskalne... Co do okradania miasta. No, to
        raczej Skarbowka powinna miec jakies watpliwosci, jeszce tego brakowalo, by
        prowadzacy dzialalnosc mieli placic jakies dodatkowe podatki.

> Dlaczego nie
        > udzielaja ulg????

Hm, 1 zloty za przejazd i jescze ulgi? No coz, moga zawsze postanowic, ze tyle
        wlasnie kosztuje bilet ulgowy, a na bilety normalne udzielany jest rabat... To
        tylko taka moja propozycja.

> Dlaczego jezdza przeladowanymi, rozlatujacymi sie
        > samochodami???

Nie ma juz nysek. (No, moze zostalo kilka, uzywanych glownie jako pojazdy
        zastepcze). Poza tym ktos te samochody dopuszcza do ruchu. A poza tym jak to jest
        z MZK? 30 neoplanow, 30 wyremontowanych ikarusow, a reszta... 120 rozlatujacych
        sie rzechow.

> Do busu nie wejdzie wozek dzieciecy, czy inwalicki. TO TEZ JEST
        > PROBLEM.

No to jest fakt. A wlasnie, jak to jest z normami w tej materii? To moze byc
        sposob na prywaciarzy.

> Komfort podrozowania czyms takim jest mniejszy badz rowny 0.

Hm, ikarus kontra ford transit (dominujacy wsrod prywatnych) wypada raczej
        slabo...

> MZK musi
        > spelniac te warunki: musi utrzymywac pewna administracje, autobusy w rezerwie
        > gotowe do wyjazdu, a takze cholernie kosztowny , natychmiastowy serwis.

Administracja? Przerost administracji? Bez komentarza. Rezerwy - a u prywatnych
        sie zdarzaja, glownie na tych lepiej zorganizowanych liniach - 30 i 31 (ci maja
        koncesje), ale na wlasne oczy widzialem zastepcza prywatna "7".
        Prywaciarze tez naprawiaja swoje pojazdy, a nie maja przeciez wlasnych
        warsztatow. Koszty ich napraw musze wiec byc wyzsze, niz MZK.

> W
        > lazikach(tylko tak moge nazwac wiekszosc z tych hm ... pojazdow) kryminalistow
        > nie da sie jechac na gape, a pamietac nalezy ze wg statystyk ok 30% pasazerow
        > MZK nie kasuje biletow!!!

Tak, to jest problem. Gdyby jednak podjeto odwazne decyzje - daloby sie go
        zminimalizowac.

> MZk sprzedaje karnety, co dodatkowo obniza koszty
        > jazdy. Te wlasnie czynniki powoduja ze linia 31 nie byla oplacalna dla MZK, a
        > kokosy zbijaja na tym bandyci

No nie, jak to? Wiekszosc z pasazerow 31 to ludzie, jezdzacy ta trasa codziennie.
        A przeciez i tam byly karnety - to co, ludzie zrezygnowali z tanszych karnetow na
        rzecz drozszych w sumie przewozow u prywaciarzy? No jak to mozliwe, ktos im
        kazal? Prawda jest taka, ze gdyby nie prywatni, nie byloby dzisiaj linii 31. MZK
        zrezygnowal z niej dlatego, ze panowal w nim kompletny burdel oraganizacyjny.
        Przyznasz mi chyba jednak, ze dobrowolne schodzenie z dochodowej (bez dyskusji)
        linii to nie jest zbyt dobra praktyka?
        Poza tym - jacy bandyci? Na tej linii? Tzn. nie w sensie gospodarczym w kazdym
        razie - co innego plonace autobusy. (I tak GORNIK gora :))) )

Na koniec z uporem maniaka powiem swoje - MZK, jako duze i mogace sie doskonale
        zorganizowac, mogloby z powodzeniem konkurowac z prywaciarzami, gdyby tylko bylo
        lepiej zarzadzane. Czy to taki wielki problem zainwestowac w male, oszczedne
        autobusy i eksploatowac je na mniej dochodowych liniach? Sa takie przeciez,
        stosunkowo tanie, mogace na siebie zarobic. Nawet z miejscem dla inwalidy. A duze
        autobusy niech sobie jezdza na liniach A, C, 3, 5 itp.
        • Gość: koza Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewoznikami? IP: *.dilnet.wroc.pl 23.05.01, 10:20
          Gość portalu: Olin napisał(a):
          >
          > No jak? Nie placa podatkow czy ZUSu? A placa wlasnie, placa. Tylko nie maja
          > koncesji, ktore mialoby im wydac miasto.
          >
          A i owszem, placa, tylko nie od tego co ukradna, a od najnizszej stawki
          ryczaltowej, czyli tyle co nic bo nikt nie kontroluje ich dochodow.

>
          > Nie do konca. MZK przynosilo straty zanim prywatni sie pojawili.

Owszem, ale byly one rownowazone przez dotacje
          >
          >
          > Tak, gdyby nie ich przedsiebiorczosc, w W-chu bylo by kilkuset kolejnych
          > bezrobotnych!
          >
          Jasne, ale wiesz ilu ludzi zwolnilo MZK??? Ja wolalbym wiedziec, ze moge wrocic
          noca autobusem do domu, a to takze efekt ich dzialalnosci

>
          > Nie zarabiaja tak wiele. Chyba nie myszlisz, ze zarobek rzedu 1200 pln netto to
          >
          > sa krocie... A przepisy? No jakie przepisy? Ze koncesji nie maja? Tu sie nie mo
          > ge
          > wypowiedziec, bo nie znam tresci ustawy, ktora reguluje sprawy przewozow na
          > terenie miast.
          >
          Sluchaj,OLIN dokonaj prostego wyliczenia : 1.3 zl* 15 osob w jednym kursie
          (przecietnie na linii 5)* ok 18 kursow na 8h= ok. 350 zl za 8h. od tego nalezy
          odliczyc cene zuzytego gazu i podatek. Ze Szczawna na Rusinowa jest ok. 10 km.
          Cyzli dziennie robia 180 km, co wymaga zuzycia ok 20-25 litrow gazu. 25* 2 zl=
          50. Tak wiec zysk wynosi ok 200-300 zl DZIENNIE (wliczajac amortyzacje gabloty i
          troche gorsze zapelnienie.) Od tego cwaniaczek placi podatek ryczaltem wiec nawet
          jak zostanie mu na reku 150 zl Dziennie, co daje minimalnie 3000 zl miesiecznie.
          Sam musisz przyznac ze to niezla kasa.
          Mowie o podstawowych przepisach ruchu: pojemnosc(ladownosc)auta, wyposazenie,
          ustanowienie wyjscia ewakuacyjnego, obecnosc duzych gasnic, lepszej apteczki,
          zatrzymywanie sie na przystankach
          >
          >

>
          > Nie calkiem. Wszyscy musze miec obowiazkowe ubezpieczenie OC. Chyba, ze chodzi
          > o
          > odszkodowanie za, powiedzmy, dziure w koszuli, ktora powstala na skutek
          > zahaczenia o wystajacy element pojazdu. :) Kumpel sie kiedys tak wyklocal z MZK
          >
          > i... zaproponowali mu cerowanie dziury.
          >
          Jasne, tylko jak ja udowodnie ubezpieczycielowi ze ja bylem w tym autobusie, a
          nie pobilem sie z zona :-))
          >
          >

>
          > Hm, 1 zloty za przejazd i jescze ulgi? No coz, moga zawsze postanowic, ze tyle
          > wlasnie kosztuje bilet ulgowy, a na bilety normalne udzielany jest rabat... To
          > tylko taka moja propozycja.
          >
          Oli 1.3 zl z tego co ja wiem, a dla kombatanta czy studenta to juz spora roznica>
          >

>
          >
          > Hm, ikarus kontra ford transit (dominujacy wsrod prywatnych) wypada raczej
          > slabo...
          >
          No wybacz ale ja wole Ikarusa niz 15-letniego, czterosladowego transita na lysych
          oponach z bomba w srodku. Ja nie lubie uderzac glowa w sufit(nawet mi sie to
          zdarza;-)), ani jak ktos siedzi mi na kolanach( no chyba ze jest to kobietka o
          odpowiednich parametrach i konfiguracji)
          >
          >

>
          > No nie, jak to? Wiekszosc z pasazerow 31 to ludzie, jezdzacy ta trasa codzienni
          > e.
          > A przeciez i tam byly karnety - to co, ludzie zrezygnowali z tanszych karnetow
          > na
          > rzecz drozszych w sumie przewozow u prywaciarzy? No jak to mozliwe, ktos im
          > kazal? Prawda jest taka, ze gdyby nie prywatni, nie byloby dzisiaj linii 31. MZ
          > K
          > zrezygnowal z niej dlatego, ze panowal w nim kompletny burdel oraganizacyjny.
          > Przyznasz mi chyba jednak, ze dobrowolne schodzenie z dochodowej (bez dyskusji)
          >
          > linii to nie jest zbyt dobra praktyka?
          > Poza tym - jacy bandyci? Na tej linii? Tzn. nie w sensie gospodarczym w kazdym
          > razie - co innego plonace autobusy. (I tak GORNIK gora :))) )

Jasne, ale wez pod uwage ze sa ludzie ktorzy na tej linii jezdzili kilka razy
          dziennie i za to nie placili. Na jednej przejazdowce jezdzila w zasadzie cala
          rodzina krewni i znajomi krolika. Teraz placisz za kazdy przejazd. Amen>

> Na koniec z uporem maniaka powiem swoje - MZK, jako duze i mogace sie doskonale
          >
          > zorganizowac, mogloby z powodzeniem konkurowac z prywaciarzami, gdyby tylko byl
          > o
          > lepiej zarzadzane. Czy to taki wielki problem zainwestowac w male, oszczedne
          > autobusy i eksploatowac je na mniej dochodowych liniach? Sa takie przeciez,
          > stosunkowo tanie, mogace na siebie zarobic. Nawet z miejscem dla inwalidy. A du
          > ze
          > autobusy niech sobie jezdza na liniach A, C, 3, 5 itp.

I tu masz absolutna racje, jednak ja wciaz optuje za modelem wroclawskim : za
          obslugiwanie linii placi przewoznikowi ZDiK, organizuje przetargi na linie, a w
          calym miescie obowiazuja jedne bilety , karnety, ulgi zgodne z prawem. Cala kasa
          ze sprzedazy tychze biletow + dotacja miejska trafia do ZDiKu, a ten placi MZK,
          badz DLA, ktore wygralo juz przetargi na kilka lini i musi spelniac te same
          warunki co MZK. To jest wlasnie zdrowa konkurencja, a przy tym jedni nie wchodza
          w droge drugim.
          • Gość: Olin Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewoznikami? IP: *.satkabel.com.pl 23.05.01, 12:04

> A i owszem, placa, tylko nie od tego co ukradna, a od najnizszej stawki
            > ryczaltowej, czyli tyle co nic bo nikt nie kontroluje ich dochodow.

Nie rozumiem, dlaczego Skarbowka sie tym nie zajmie. Duzo daloby, gdyby
            posiadalali kasy fiskalne... Chociaz i tu mozna oszukac; jednak inspektorzy w
            cywilu sie chyba znazaja? :)

> Owszem, ale byly one rownowazone przez dotacje

No i czy to nie jest bez sensu? Wedle zasady "czy sie stoi, czy sie lezy (...)
            sie nalezy", owszem. Teraz mozna miec juz tylko nadzieje, ze bedzie lepiej.

> Jasne, ale wiesz ilu ludzi zwolnilo MZK??? Ja wolalbym wiedziec, ze moge wrocic
            > noca autobusem do domu, a to takze efekt ich dzialalnosci

Nie wiem. Pewnie wiekszosc (z kierowcow) jezdzi teraz na prywatnych liniach. A co
            do ew. zwolnionych pracownikow administracji... No coz, przerost administracji
            nikomu nie wychodzi na dobre.

> Sluchaj,OLIN dokonaj prostego wyliczenia : 1.3 zl* 15 osob w jednym kursie
            > (przecietnie na linii 5)* ok 18 kursow na 8h= ok. 350 zl za 8h.

Ech, toc mowie, ze woza za zlotowke od jakiegos czasu. W kazdym razie - mozesz
            byc pewien, ze takich pelnych kursow moze byc okolo 6 dziennie. Poza godzinami
            szycztu az takie wielu pasazerow nie korzysta z ich uslug.

> od tego nalezy
            > odliczyc cene zuzytego gazu i podatek. Ze Szczawna na Rusinowa jest ok. 10 km.
            > Cyzli dziennie robia 180 km, co wymaga zuzycia ok 20-25 litrow gazu. 25* 2 zl=
            > 50. Tak wiec zysk wynosi ok 200-300 zl DZIENNIE (wliczajac amortyzacje gabloty

No. To dlaczego MZK nie kupuje tanszych, spalajach 10 litrow ropy/100 km
            mikrobusow?

> Mowie o podstawowych przepisach ruchu: pojemnosc(ladownosc)auta, wyposazenie,
            > ustanowienie wyjscia ewakuacyjnego, obecnosc duzych gasnic, lepszej apteczki,
            > zatrzymywanie sie na przystankach

Czemu policja tego nie kwestionuje w takim razie? Jakos nie slychac. Oczywiscie z
            wyjatkiem tych przystankow. (To slychac i widac).

Odnosnie linii 31:
            > Jasne, ale wez pod uwage ze sa ludzie ktorzy na tej linii jezdzili kilka razy
            > dziennie i za to nie placili. Na jednej przejazdowce jezdzila w zasadzie cala
            > rodzina krewni i znajomi krolika. Teraz placisz za kazdy przejazd. Amen>

Nie rozumiem. A w ogole kto kazal MZK stosawac bilety na tej trasie? Tak czy
            owak, Twoja argumentacja nie zmienia mojego przekonania, ze MZK zrezygnowal z
            kury, znoszacej zlote jajka.

• Gość: koza Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewoznikami? IP: *.dilnet.wroc.pl 29.05.01, 12:07
              Widzisz Olin, ja sie z toba w pelni zgadzam ze MZK wymaga restukturyzacji
              (m.in. zmniejszenie administracji, zakup malych autobusow) jednak nie ma sensu
              tego robic jezeli nie wyeliminuje sie, powiedzmy sobie szczerze, nieuczciwej
              konkurencji ze strony przewoznikow. Nic mnie do nich nie przekona jezeli beda
              pelnili swoje uslugi w ten sposob.
              O ile dobrze mi wiadomo przejazd kosztuje 1.3 zl. Nie wiem dlaczego sie uparles
              na to zlotowke. 15 osob to srednia, zreszta czasem w aucie na 8 osob naraz
              znajduje sie 15 ( wlasnie w szczycie, a w jednym kursie przewozi i 25) Pamietaj
              rowniez iz moje wyliczenia byly dla 8 h i 20 dni/miesiac a jak wiadomo
              panowie ci pracuja duzo wiecej. Poza tym moje wyliczenia byly delikatne i
              nawet uwzgledniajc mniejsze zapelnienie wychodzi minimum 4000/miesiac. To jest
              sporo sam musisz przyznac. Po raz kolejny spytam dlaczego panowie nie skrzykna
              sie i nie zawiaza spolki, ktora moglaby byc partnerem dla ZDiKu, dlaczego nie
              ustala rozkladow?? I tym razem jak stary dziadek odpowiem sobie sam na swoje
              pytanie: poniewaz to oznaczaloby OBOWIAZEK, ODPOWIEDZIALNOSC a tego te cwaniaki
              chca uniknac (m.in. znajac stan techniczny swoich bryk)
              Policja naprawde probuje egzekwowac te przepisy ale zaraz odzywaja sie krzyki
              jak to w naszym kraju zabija sie gospodarnosc.
              Aha jeszcze jeden zarzut kurde mi sie przypomnial, mianowicie taki iz ci
              panowie nie partycypuja w kosztach utrzymania przystankow i wg mojego
              rozeznania to wlasnie oni zrywaja rozklady MZK
              I haves poken
              Czekam na odpowiedzi, moze zjawi sie jakis kryminalista we wlasnej osobie....
              W kazdym razie dyskusja bylaby ciekawa,. Ja jednak wciaz optuje za modelem
              Wroclawskim.
              • Gość: Henryś Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewoznikami? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.05.01, 07:26
                Zacznijmy od tego że to nie MZK zrezygnowało z lini 30 i 31. Jak wiadomo firma
                ta jest własnością gminy Wałbrzych i to radni decydują o być albo nie być tej
                firmy i to oni właśnie nie mogli się dogadać z radnymi Świdnicy (nasi żądali
                dotacji z tamtej strony a tamci wiedząc że jest to dochodowa linia nie chcieli
                płacić) rezultat znamy. Mam znajomych którzy są kierowcami MZK i wszyscy
                zgodnie twierdzą że ta linia (31) była bardzo dochodowa a MZK zarabiało krocie.
                Co do prywaciarzy to faktem jest że jeżdżą rozpadającymi się autami które tylko
                ładnie wyglądają, fordy transity to nie wszystkobo przecież jeździ mnóstwo
                autosanów które nie rzadko mają po 30 lat i więcej nie mają hamulców a panowie
                kierowcy hamują biegami.
                Mam kolegę który na codzień pracuje gdzie indziej a popołudniami sobie dorabia
                jeżdżąć na linii A i nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to że facet jest
                po ciężkim zawale i nie powinien w ogóle prowadzić dla własnego bezpieczeństwa.
                W MZK taka sytuacja jest nie do pomyślenia.
                W tymże MZK jeżdzi się na OLEJU NAPĘDOWYM popularnie zwanym ropą a prywaciarze
                jeżdżą na OLEJU OPAŁOWYM (zauwarzacie różnicę w pisowni) który jest o wiele
                tańszy tyle że strasznie niszczy środowisko (widzieliście kiedykolwiek piec do
                CO na to paliwo). Jechał ktoś kiedyś za np. 31 samochodem z chociażby uchyloną
                szybą - nie wyróbka na podwójnej ciągłej trzeba wyprzedzać.
                Żeby jeździdzić w MZK trzeba mieć skończone 21 lat i jakąś praktykę w
                prowadzeniu przynajmniej samochodu ciężarowego, a czy ktoś widział niewyżytych
                małolatów jeżdzących na liniach do Boguszowa - oni wożą kartofle nie ludzi.
                Sam widziałem kiedyś takie zdarzenie : Jeden z prywaciarzy potrącił kobietę na
                przejściu na wrocławskiej koło huty szkła (ze skutkiem śmiertelnym jak się
                póżniej okazało), był to kierowca z KONTRY. Oczywiście przyjechała policja
                orzeczono winę kierowcy busa zabrano mu prawo jazdy. I co ? Facet ze dwie
                godziny póżniej jeżdził z powrotem - jak to możliwe ?!

No teraz zagadka: Kto popiera w Wałbrzychu prywatnych (nie tylko z KONTRY) i w
                kim mają zawsze znajdą oparcie ?

Podpowiedż: Jest bardzo ważna (w swoim mniemaniu) szycha nie tylko u nas.
                • Gość: Olin Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewoznikami? IP: *.satkabel.com.pl 01.06.01, 17:58
                  Gość portalu: Henryś napisał(a):

> Jak wiadomo firma
                  > ta jest własnością gminy Wałbrzych i to radni decydują o być albo nie być tej
                  > firmy (...) Mam znajomych którzy są kierowcami MZK i wszyscy
                  > zgodnie twierdzą że ta linia (31) była bardzo dochodowa a MZK zarabiało krocie.

O wlasnie, tu jest pies pogrzebany. Ja sie caly czas bede czepial niewlasciwego
                  zarzadzania samym MZK. Owszem, jest jak piszesz. Tylko pytanie - dlaczego wowczas
                  szef MZK nie rozpoczal walki rekami i pazurami o pozostanie na tej linii?
                  Dlaczego to nie on rozpetal burze na lamach prasy? Byc moze dlatego, ze rozumuje
                  wciaz tak, jak kiedys. Po co sie wysilac, skoro i tak sie przynosi straty,
                  prawda? Tak jest latwiej.

> fordy transity to nie wszystkobo przecież jeździ mnóstwo
                  > autosanów które nie rzadko mają po 30 lat i więcej nie mają hamulców a panowie
                  > kierowcy hamują biegami.

Hm, ja tez mam znajomych wsrod kierowcow; zarowno MZK, jak i prywatnych.
                  Przypomne tylko niesmialo, ze i autobusy MZK sa nie najnowsze. Co do autosanow -
                  jezdzi ich po W-chu cos okolo 7-8 (duzo jezdzi na linii 31, ale je pomijam) i 2 z
                  nich sa faktycznie w kiepskim stanie. Pozostale to pojazdy z lat 80., z ich
                  drugiej polowy nawet, w dodatku po generalnym remoncie. Tak samo, jak ikarusy w
                  MZK.

> Mam kolegę który na codzień pracuje gdzie indziej a popołudniami sobie dorabia
                  > jeżdżąć na linii A i nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to że facet jest
                  > po ciężkim zawale i nie powinien w ogóle prowadzić dla własnego bezpieczeństwa.
                  > W MZK taka sytuacja jest nie do pomyślenia.

Zgoda, ale zarzut nalezy kierowac do Wydzialu Komunikacji Urzedu Miejskiego,
                  ktory mu wydal swiadectwo kwalifikacji. No, chyba ze jezdzi bez, ale to juz jest
                  powazne wykroczenie.

> W tymże MZK jeżdzi się na OLEJU NAPĘDOWYM popularnie zwanym ropą a prywaciarze
                  > jeżdżą na OLEJU OPAŁOWYM (zauwarzacie różnicę w pisowni) który jest o wiele
                  > tańszy tyle że strasznie niszczy środowisko (widzieliście kiedykolwiek piec do
                  > CO na to paliwo).

No coz... Olej opalowy nie jest calkiem nieszkodliwy dla silnika, o ile sie nie
                  myle. Prywatni chyba nie chca umyslnie niszczyc swego zrodla utrzymania? Poza tym
                  policja jest to w stanie skontrolowac, o ile sie nie myle.

> Żeby jeździdzić w MZK trzeba mieć skończone 21 lat i jakąś praktykę w
                  > prowadzeniu przynajmniej samochodu ciężarowego, a czy ktoś widział niewyżytych
                  > małolatów jeżdzących na liniach do Boguszowa - oni wożą kartofle nie ludzi.

Masz racje, ale skoro prowadza oni samochody OSOBOWE (do 9 osob), moga wozic
                  ludzi wszedzie i o kazdej porze. Z tym, ze jesli robia to zarobkowo, musza
                  posiadac swiadectwo kwalifikacji.

> Sam widziałem kiedyś takie zdarzenie : Jeden z prywaciarzy potrącił kobietę na
                  > przejściu na wrocławskiej koło huty szkła (ze skutkiem śmiertelnym jak się
                  > póżniej okazało), był to kierowca z KONTRY. Oczywiście przyjechała policja
                  > orzeczono winę kierowcy busa zabrano mu prawo jazdy. I co ? Facet ze dwie
                  > godziny póżniej jeżdził z powrotem - jak to możliwe ?!

No tu juz nie wiem, co bylo grane. Granda, granda i jeszcze raz granda.

> No teraz zagadka: Kto popiera w Wałbrzychu prywatnych (nie tylko z KONTRY) i w
                  > kim mają zawsze znajdą oparcie ?
                  > Podpowiedż: Jest bardzo ważna (w swoim mniemaniu) szycha nie tylko u nas.

Hm, no nie wiem, ale cos im kiedys Mareczek Dyduch von Breslau obiecywal?...
              • Gość: Olin Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewoznikami? IP: *.satkabel.com.pl 01.06.01, 18:03
                Zlotowke kosztuje przejazd na trasach A, C i 9. Na pozostalych faktycznie
                ciagle 1,30.
    • Gość: SzaryKot refleksje nietubylca IP: *.provider.pl 01.06.01, 13:49
      jestem z wrocka, w wałbrzychu byłem parę razy acz uważam że linie prywatne to
      wspaniały wynalazek, zważywszy na fatalny stan waszego MPK (chociażby brak
      rozkładów jazdy czy brak linii nocnych). prywaciarze mają ten plus że bez
      problemu zatrzymają się między przystankami czy np. mając możliwość skrócą
      kurs. zresztą sama atmosfera w "nysce" jest jakaś taka - inna... ale może to
      moje zboczenie (we wrocku prywaciarze by sie nie utrzymali bo MPK jest świetnie
      zorganizowana).

co do obliczeń zarobków prywaciarzy - jestem bardzo sceptycznie do takich
      obliczeń nastawiony gdyż zawsze gdzieś jest błąd.

pozdrawiam Wałbrzych
      • Gość: Olin Re: refleksje nietubylca IP: *.satkabel.com.pl 01.06.01, 18:10
        Gość portalu: SzaryKot napisał(a):

> jestem z wrocka, w wałbrzychu byłem parę razy acz uważam że linie prywatne to
        > wspaniały wynalazek, zważywszy na fatalny stan waszego MPK (chociażby brak
        > rozkładów jazdy czy brak linii nocnych).

No tak, co do rozkladow jazdy, a wlasciwie ich braku - sa rozne teorie. Faktem
        jest jednak, ze raz w miesiacu MZK stara sie cos w tym zrobic. Linie nocne - ich
        brak jest faktem i nic nie jest w stanie usprawiedliwic MZK w tej kwestii. "W
        sluzbie spoleczenstwu" w opozycji to praw rynku... Szkoda tylko, ze prawa rynku w
        przypadku MZK wiaza sie tylko ze stratami, co za pech.

> (we wrocku prywaciarze by sie nie utrzymali bo MPK jest świetnie
        > zorganizowana).

Owszem, tylko o uprzejmosci kierowcow czy o przestrzeganiu rozkladu jazdy mozna
        sobie pomarzyc. U nas jednak, majac na karku konkurencje, bardziej sie staraja.
        Chociaz, rzecz jasna, chamow i tak nie brakuje. :)

> co do obliczeń zarobków prywaciarzy - jestem bardzo sceptycznie do takich
        > obliczeń nastawiony gdyż zawsze gdzieś jest błąd.

Podobnie, jak ja. Upieram sie przy swoim, ze zarabiaja max. do 1500 zl na reke.

> pozdrawiam Wałbrzych

pozdrawiam Wroclaw :)))
        • Gość: Mlody Re: refleksje nietubylca IP: *.*.*.* 01.06.01, 20:28
          Gość portalu: Olin napisał(a):

> Podobnie, jak ja. Upieram sie przy swoim, ze zarabiaja max. do 1500 zl na reke.

A co moze uwazasz ze 1500 to malo, przeciez to wiecej niz srednia krajowa a oni
          nie robia nic innego tylko jezdza- do tego nie trzeba wyksztalcenia

• Gość: Olin Re: refleksje nietubylca IP: *.satkabel.com.pl 02.06.01, 13:21
            Gość portalu: Mlody napisał(a):

> A co moze uwazasz ze 1500 to malo, przeciez to wiecej niz srednia krajowa a oni
            > nie robia nic innego tylko jezdza- do tego nie trzeba wyksztalcenia

Srednia krajowa w tej chwili wynosi okolo 2000 zlotych i to sa moim zdaniem psie
            pieniadze.
            Nie trzeba wyksztalcenia? Ale trzeba odwagi, by prowadzic dzialalnosc
            gospodarcza. 95% polskiego spoleczenstwa boi sie tego, jak ognia.

• Gość: koza Re: refleksje nietubylca IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 12.06.01, 14:18
              Odpowiadam na list SzaregoKota
              Jestem Wałbrzyszaninem acz studiuje we Wrocławiu wies ok polowe zycia spedzam
              tam. Uwazam ze wasza komunikacja mimo chamstwa wiekszosci kierowcow i cholernej
              niepunktualnosci funkcjonuje lepiej. Nasze MZK rozkladane jest w wiekszosci
              przez nieuczciwa konkurencjie i w malym stopniu przez zle zarzadzanie. To
              wlasnie dlatego nie ma lini nocnych, gdyz pograzaly MZK w dlugach, na które
              przy tej konkurencji nie mogli sobie pozwolic. Rozklady najprawdopodobniej
              zrywaja panowie PP. Poza tym piszesz ze we Wrocku by sie nie utrzymali. Alez
              owszem daliby rade gdyby robili to w taki sposob jak u nas, ale ZDiK na to nie
              pozwala. Nawet najlepsza organizacja przegrywa z chamstwem i bandytyzmem. A
              zreszta u was dziala prywatny przewoznik : Dolnaslaskie Linie Autobusowe DLA.
              Obsluguja zdaje sie m.in. linie 116. I za takim modelem konkurencji ja jestem
              calym sercem.

co do wyliczen moi drodzy to w zasadzie mylilem sie tylko na korzysc
              prywatnych. Jedynym (celowo) pominietym podatkiem byl ZUS i kasa chorych, ale
              ci panowie placa to w smiesznych kwotach, gdyz nie ma mozliwosci kontroli ich
              dochodow.
              Dlatego uwazam ze 4 tys to absolutne minimum ponizej ktorego nie schodza.

A rzeczywiscie atmosfera w nysce jest zajebista. Ach ten zapach propanu-
              butanu...
              I have spoken!
              • Gość: koza Re: refleksje nietubylca IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 10.07.01, 13:00
                wiem
                zachowuje sie jak stary dziadek odpowiadajac sam sobie, ale inaczej watek by
                zniknal
                Poza tym mam kolejny argument przemawiajacy za duza wysokoscia zarobkow
                prywatnych. Czy ktos widzial nowe busy jezdzace na 10 i zdaje sie ze 5???
                Oczywiscie cieszy mnie ze znikaja powoli stare rupiecie , ale z drugiej strony
                jak myslicie czy ktos dla 1500 PLN miesiecznie(jak twierdzi Olin) wydawalby ok
                150000 PLN ???? Ja sadze ze jednak nie. Co wy na to???
                • Gość: Henrys Re: refleksje nietubylca IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.07.01, 00:56
                  Co do zarobków z zupełności się zgadzam, bo wystarczy popatrzeć na właścicieli
                  domków szeregowych (tych kanadyjskich) pod Gedemina i na auta tam stojące.
                  Ze śmiesznych spraw jeszcze dodam że mzk ostatnio zlikwidowała linię 33 bo
                  jakiś totalny bezmózg podzielił tak że Dziećmierowice należą teraz pod Walim.
                  Co zrobili PP - podnieśli 100 % cenę za przejazd.
      • Gość: SiwY Re: refleksje nietubylca IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.2.* 11.02.03, 22:38
        A widzisz kolego! Masz racje! 50% rozkladow jazdy mPK zrywaja szanowni
        przewoznicy. Tobie sie to podoba bo nie masz tego na codzien,jednak ja tu zyje
        od malego i jak ich nie bylo to bylo o wiele spokojniej i lepiej (prze
        wszystkim mniej piratow na drogach)
    • Gość: Olin Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewoznikami? IP: *.satkabel.com.pl 22.07.01, 11:49
      W kazdym razie rzeczywiscie czesto zdarza sie, ze wiozoacy juz 8 pasazerow bus
      (czyli maksimum) jadacy z Podzamcza, zatrzymuje sie jeszcze po to, by uzupelnic
      obsade pasazerow. To juz, pomijajac kwestie prawne, jest zwykle chamstwo, bo
      stac w normalnym autobusie, a fordzie transicie czy innym boxerze to jednak nie
      to samo.

• Gość: sivasec ODGRZEWANIE TEMATU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.08.01, 14:43
      Wczoraj prywatni przewoźnicy z Wałbrzycha rozpoczęli akcje protestacyjną. Przez
      prawie dwie godziny niemożliwy był przejazd częścią ulicy Wysockiego i
      Kolejowej. W blokadzie placu Grunwaldzkiego uczestniczyło około 70
      przewoźników. Do protestujących zamiast władz miasta przyszli policjanci.
      Zastępca komendanta, nadkomisarz Jerzy Syzdek negocjował z przewoźnikami,
      wysłuchując ich skarg.
      Okazało się, że głównym powodem wczorajszej blokady były wznowione w tym dniu
      kontrole policji i straży miejskiej. Wysokie grzywny i zabrane dowody
      rejestracyjne to efekt kontroli. Zdesperowani przewoźnicy postanowili
      zorganizować protest i zablokować miasto.
      Prezydent Wałbrzycha na głównym skrzyżowaniu miasta nie pojawił się, ale
      przyjął w Ratuszu delegację protestujących. Zgodnie z zawartymi uzgodnieniami
      działalność przewoźników ma być dostosowana do wymagań Urzędu Miejskiego.
      Twoje Radio
      • Gość: Olin Re: ODGRZEWANIE TEMATU IP: *.satkabel.com.pl 30.08.01, 16:14
        Gość portalu: sivasec napisał(a):

> Zgodnie z zawartymi uzgodnieniami
        > działalność przewoźników ma być dostosowana do wymagań Urzędu Miejskiego.

Co to znaczy? Pewnie tyle, ze przewoznicy beda musieli sie zlozyc na lapowke. Bo
        w rozklady jazdy i tak dalej jakos mi sie, k...., nie chce wierzyc. :((((

• sivasec Przewoznik aresztowany 03.10.01, 15:54
      Przewodniczący wałbrzyskich prywatnych przewoźników, Marian Ciesielczyk, ma
      spędzić w areszcie 20 dni. Sąd Okręgowy w Świdnicy podtrzymał wyrok
      wałbrzyskiego sądu. Areszt jest karą za niezapłaconą grzywnę. Marian
      Ciesielczyk zapowiedział kolejne odwołania. Chce też napisać list do prezydenta
      Aleksandra Kwaśniewskiego z prośbą o ułaskawienie. Gdyby jednak trafił do
      aresztu, zgodnie ze wcześniejszymi zapowiedziami, rozpocznie tam głodówkę.
      I.M. Twoje Radio
      • Gość: koza Re: Przewoznik aresztowany IP: *.dilnet.wroc.pl 15.10.01, 13:09
        Prywatni przewoznicy w takiej formie musza zniknac

I w koncu jakas optymistyczna wiadomosc, mam nadzieje ze odwolania nic nie
        dadza i co niektorzy naucza sie szacunku dla prawa.

A prywatni przewoznicy w takiej formie musza zniknac
        • sivasec Re: Przewoznik aresztowany 15.10.01, 14:49

> A prywatni przewoznicy w takiej formie musza zniknac

Widze ze strasznie jestes ciety na nich - gdzie lezy przyczyna??? Czy zaszli Ci
          tak za skore??? Dzieki
          • Gość: koza Re: Przewoznik aresztowany IP: *.dilnet.wroc.pl 16.10.01, 15:05
            A prywatni przewoznicy w tej formie musza zniknac

Generalnie ja nie jestem ciety na nich, ale na Urzad Miejski do spolki ze ZDiK,
            gdyz daja im okazje do sporych, powiedzmy sobie szczerze, naduzyc. Nie mam nic
            naprzeciwko temu azeby istniala konkurencja dla MZK, wrecz przeciwnie nie mam
            nic naprzeciw ale to... Chodzi mi poprostu o to azeby konkurencja odbywala sie
            na zdrowych, sprawiedliwych zasadach( np. tak jak robi to DLA).To wlasnie m.in.
            przez to ze tak rozplenil sie prywatny przewoz osob w naszym miescie nie mozemy
            wrocic pozniej z knajpy, po 18.00 czekamy 30 min na autobus, pewne linie
            ulegaja okrojeniu badz likwidacji. Mechanizm tego zjawiska jest prosty: gdyby
            nie byloby PP sprzedarz biletow ZDiK wzroslaby ok. 3.5 raza, co oznacza, ze do
            kasy ZDiK-u wplyneloby ok. 3 razy wiecej gotowki, co pozwoliloby na
            utrzymywanie nierentownych lini, a takze na inwestycje drogowe i taborowe. Ja
            wcale nie chce wyrzucic tych ludzi na bruk, tylko chcialbym aby zorganizowli
            sie w jakis sposob: zalozyli spolke prawa handlowego ktora moglaby byc
            partnerem dla ZDiK-u, kupili tabor spelniajacy pewne normy (m.in.
            przystosowanie do przewozu niepelnosprawnych, czy wozka dzieciecego). Wg mnie
            caly przewoz ludzi powinien byc zorganizowany na modelu wroclawskim, a
            mianowicie to ZDiK sprzedaje bilety, do niego trafiaja te pieniadze, a ZDiK
            oglasza przetargi na obsluge okreslonych linii( ustalajac uprzednio jak duze
            musza byc wozy, jaka czestotliwosc kursow i jaki rozklad) i po prostu placi
            wykonawcy za uslugi jednoczesnie kontrolujac ich jakosc. Zaleta tego systemu
            jest to ze jest on tani (teoretycznie wygrywa oferta firmy tanszej), a takze
            przejrzysty, gdyz w miescie sa bilety tylko jednej firmy, a bilety okresowe
            obowiazuja we wszystkich autobusach w miescie. Poza tym obsluga przystankow
            nalezy wtedy do ZDiK-u i korzystaja z nich ci ktorzy maja z nim umowe. W tej
            chwili PP nie maja kompletnie zadnych obowiazkow i czuja sie jakby byli ponad
            prawem, a tak byc nie moze. W naszym miescie pojawily sie co prawda pewne
            elementy tego systemu (to ZDiK sprzedaje bilety, oglosil przetarg na linie 13 i
            20, wygrany zreszta przez DLA, ) ale dla mnie to za malo. Powinno sie
            przeprowadzic takie przetargi na wszystkie linie np. na okres 5 lat, i nie
            wydawac zezwolen na przewoz tum, ktorzy nie maja umowy ze ZDiK. Takze ten
            burdel z komunikacja i kiepskie "Walbrzych by night" powoduje negatywny odbior
            miasta w Polsce, nie pozwala na zainteresowanie turystow czy potencjalnych
            inwestorow. Ja jestem wielkim zwolennikiem liberalizmu gospodarczego ale nie do
            przesady, przeciez to jest jawne okradanie miasta, wszak autobusy MZK czy DLA
            woza w tej chwili powietrze. Mam nadzieje ze troche rozjasnilem moje poglady w
            tej sprawie, czekam na pytania i zapraszam do meytorycznej dyskusji. Pozdrawiam

A prywatni przewoznicy w tej formie musza zniknac!!!
            • sivasec Re: Przewoznik aresztowany 16.10.01, 16:21
              Wroclawskie DLA - piekna sprawa. Monitorowane czyste i nowe autobusy, niektore
              ze stali nierdzewnej, jeden chyba jezdzi na olej rzepakowy. Taka konkurencje
              chetnie zawital bym w Walbrzychu.
              • Gość: koza Re: Przewoznik aresztowany IP: *.dilnet.wroc.pl 18.10.01, 13:45
                sivasec napisał(a):

> Wroclawskie DLA - piekna sprawa. Monitorowane czyste i nowe autobusy, niektore
                > ze stali nierdzewnej, jeden chyba jezdzi na olej rzepakowy. Taka konkurencje
                > chetnie zawital bym w Walbrzychu.

No to informuje cie ze juz jest, mianowicie na liniach 13 i 20
                • sivasec Re: Przewoznik aresztowany 18.10.01, 15:27
                  OOOO fajnie - a mozna wiecej informacji skad dokad te linie kursuja. Bo we
                  Wrocku DLA zajmuje sie glownie liniami podmiejskimi. pozdr
                  • Gość: koza Linie 13 i 20 IP: *.dilnet.wroc.pl 25.10.01, 12:34
                    No wiec linia 13 kursuje miedzy Placem Grunwaldzkim a Lubiechowem, natomiast
                    linia 20 to czesciowy odpowiednik linii 33 z ta roznica iz nie jedzie do
                    Dziecmorowic, tylko konczy bieg na petli w Rusinowej.
                    Rowniez pozdrawiam.
                    • sivasec Re: Linie 13 i 20 25.10.01, 16:06
                      A wiec tak to wyglada. A jak zostala uregulowana sprawa trasy Wałbrzych-
                      Świebodzice???.
          • embriao Re: Przewoznik aresztowany 18.06.02, 10:48
            prywaciarze syf straszny robia na ulicach
            1. generuja ruch w glownych ciagach komunikacyjnych
            2. sa nieuczciwa konkurencja
            3. czesto zrywaja rozklady
            4. Dezorganizuja komunikacje w miescie.
            • sivasec syf i chamstwo 18.06.02, 14:44
              W poniedzialek na mijance gdy przechodzilem sobie przez ulice prawie mnie jeden
              pajac w prywatnej 5 nie potracil. Bylem juz na polowie pasow i widze, ze
              zapierdziela jak glupi starym trupem. Dobrze, ze go zauwazylem bo pewnie by
              mnie potracil ale na szczescie przejechal mi tylko po palcach. Zeby tego bylo
              malo zahamowal i wydziera sie do mnie ze chodze jak baran. Troche sobie
              pokrzyczelismy na ulicy i przyznaje, ze mialem ochote cos z tym zrobic ale
              glupiemu trzeba wybaczyc. Poprzewracalo sie w glowie ludzikom. Zapisalem jednak
              numery rejestracyjne i pomysle jak je wykrzystac. Wiem jednak na pewno, ze
              zarobic im nie dam i bede odradzal innym kozystania z uslug pseudo przewoznikow.
    • sivasec Plany usprawnienia komunikacji w Wałbrzychu 02.11.01, 16:34
      Władze Wałbrzycha chcą usprawnić komunikację miejską. Wiosną przyszłego roku
      ogłoszą przetargi na przewozy busami. Dzięki temu, uzupełnione zostaną usługi
      świadczone przez MPK. Przewoźnicy, którzy wygrają przetargi będą musieli
      respektować bilety, wszystkie ulgi i bezpłatne przejazdy, określone przez Radę
      Miejską.
      I.M. Twoje Radio
      • koza16 Re: Plany usprawnienia komunikacji w Wałbrzychu 14.11.01, 11:49
        A slowo cialem sie stalo.

Jesli to prawda to padne na kolana i udam sie na kleczkach do Czestochowy.
        Tylko mam nadzieje za ktos bedzie kontrolowal stan techniczny wozow, a one beda
        mialy miejsce na wozek dzieciecy czy inwalidzki.
        • Gość: sivasec Re: Plany usprawnienia komunikacji w Wałbrzychu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.01, 14:06
          poczekamy zobaczymy.
    • sivasec DROŻSZE BILETY!!!!!!! 28.11.01, 11:44
      W publicznej komunikacji kolejowej i autobusowej nie będzie bezpłatnych
      biletów - zastąpią je bilety z 78-procentową ulgą. Dotychczasowe bilety ulgowe
      z 50-procentową zniżką zostaną zastąpione biletami ze zniżką 37-procentową.

W transporcie kolejowym ulgi za bilety pokrywa się z dotacji przedmiotowej,
      której stawki są corocznie określane przez ministra finansów w postaci
      rozporządzenia.

W transporcie autobusowym przewoźnicy mają obowiązek honorowania bezpłatnych i
      ulgowych przejazdów osób uprawnionych (np. inwalidów i uczniów), natomiast
      budżet państwa jest zobowiązany do uzupełnienia przewoźnikom ich ubytku w
      przychodach z tego tytułu.

Być może w poszukiwaniu oszczędności budżetowych wprowadzone zostaną zmiany,
      ograniczające wydatki państwa na wspieranie ulgowych i darmowych przejazdów. W
      latach 1999-2001 wydatki budżetowe na ten cel wzrosły trzykrotnie.

26 bm. Komitet Rady Ministrów zarekomendował rządowi przyjęcie ustawy, która ma
      wprowadzić w miejsce dotychczasowych biletów bezpłatnych - bilety z ulgą 78--
      procentową, a w przypadku biletów z ulgą 50-procentową - odpowiednio 37 proc.

Nowelizacja dotyczyć będzie ustawy z dnia 20 czerwca 1992 r. o uprawnieniach do
      bezpłatnych i ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego
      (Dz.U. nr 54, poz. 254 ze zm.).

Zmiany w kwestii biletów bezpłatnych mają zlikwidować nadużycia, które polegały
      na sprzedaży biletów bezpłatnych, które w transporcie kolejowym nie są w ogóle
      rejestrowane i ewidencjonowane. Podobnie jest w transporcie autobusowym, gdzie
      przewoźnik, wystawiając bilet bezpłatny, otrzymuje z budżetu państwa
      równowartość ceny tego biletu, bez ponoszenia dodatkowych kosztów. Takie
      rozwiązanie powoduje, iż przewoźnicy są bezpośrednio zainteresowani w
      wystawianiu biletów bezpłatnych w maksymalnej ilości.

Wprowadzenie zamiast dotychczasowych biletów bezpłatnych blietów z 78-
      procentową ulgą ma zobligować przewoźników do wprowadzania pobranej kwoty do
      kasy oraz do odprowadzania od ceny sprzedanego biletu VAT-u. Takie rozwiązanie
      ma ograniczyć dotychczasowe nieprawidłowości i nadużycia.

Poza wprowadzeniem, zamiast dotychczasowych ulgowych biletów z 50-procentową
      zniżką biletów ze zniżką 37 proc. proponuje się, aby ulgi wprowadzone przez
      przewoźników nie pokrywały się ani nie stanowiły krotności ulg na przejazdy,
      jakie określone zostają w ustawie.

To rozwiązanie wyeliminuje możliwość domagania się zwrotu dotacji do ulg
      wprowadzonych przez przewoźników, ponieważ będą oni mieli obowiązek stosowania
      kas rejestrujących, co skutecznie zapobiegnie wydrukowaniu w miejsce
      pełnopłatnego biletu dwóch biletów ulgowych.
      • Gość: XXX Re: DROŻSZE BILETY!!!!!!! IP: *.*.*.* 04.12.01, 00:33
        sivasec napisał(a):

> W publicznej komunikacji kolejowej i autobusowej nie będzie bezpłatnych
        > biletów - zastąpią je bilety z 78-procentową ulgą. Dotychczasowe bilety ulgowe
        > z 50-procentową zniżką zostaną zastąpione biletami ze zniżką 37-procentową.
        >
        Jestem zdania, ze nie powinno byc w ogole ulg ustawowych. To czyste oszukiwanie
        przewoznika i zdzieranie z budzetu. Pjedzce sobie np. do niemiec i zobaczcie czy
        student ma taka ulge jak w Polse a panstow owiele bogatsze i student tez ow wiele
        bogatszy
    • sivasec Rozpoczal sie proces przeciw przewoznikom 28.11.01, 12:39
      Nawet do trzech lat więzienia grozi wałbrzyskim prywatnym przewoźnikom, których
      pozwała do sądu Straż Miejska. Zdaniem strażników, kierowcy grozili im i
      ubliżali. Przewoźnicy zaprzeczają temu. Twierdzą, że to właśnie strażnicy ich
      wyzywali. Pierwsza rozprawa odbyła się pod koniec ubiegłego tygodnia. W sądzie
      nie stawił się jednak jeden ze świadków. Wyrok zapadnie najprawdopodobniej na
      kolejnej rozprawie.
    • sivasec MPK grozi Wałbrzychowi 29.11.01, 15:54
      Zawiązki zawodowe Miejskiego Przedsiębiorstwo Komunikacyjnego grożą
      zablokowaniem Wałbrzycha. Nie godzą się na to, aby kolejni prywatni przewoźnicy
      otrzymali zezwolenia obsługę linii komunikacyjnych. Jak twierdzą związkowcy z
      MPK, w ten sposób bronią swoich miejsc pracy.
    • sivasec Prywatni przewoznicy groza kolejna blokada miasta 03.12.01, 16:28
      Wałbrzyscy prywatni przewoźnicy grożą kolejną blokadą miasta. Od ostatniego
      protestu, kierowcy spotkali się już trzykrotnie z władzami miasta i Zarządem
      Dróg i Komunikacji. ZDiK zaproponował przewoźnikom nową linię. Zdaniem
      przewodniczącego związku prywatnych przewoźników Mariana Ciesielczyka,
      propozycja jest nie do przyjęcia, ponieważ nawet nie określono trasy, którą
      miałyby jeździć busy. Przewoźnicy domagają się zezwoleń na kursowanie głównymi
      liniami, m.in. A i C. Zapowiedzieli, że jeśli nie dojdą z władzami miasta do
      porozumienia, zablokują Wałbrzych.
    • koza16 Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewoznikami? 04.12.01, 12:23
      Oni chyba ocipieli
      • sivasec Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewoznikami? 04.12.01, 16:03
        hehe
        • Gość: piter Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewoznikami? IP: 217.97.139.* 07.12.01, 16:19
          Bylem niedawno w Wilnie i znalazlem analogie miedzy nim a naszym miastem. Otóż
          i tam i tu jeżdzą PP. Tylko, że o ile tam jest to wszystko jakos poukladane,
          to u nas totalny kosmos. Tam sa wspólne rozkłady, na których jest zaznaczone
          kto i o której bedzie jechał. I wszyscy są zadowoleni. Może warto by było się
          czasami oglądnąć na wschód (a właściwie na północ), a nie tylko ślepo gapić się
          na zachód???
    • sivasec Kontrolerzy i Straz Miejska 07.12.01, 12:38
      Już wkrótce w autobusie MPK nasze bilety będą sprawdzać kontrolerzy wspólnie ze
      strażnikami miejskimi. Ma to ułatwić kontrolerom wylegitymowanie osoby, która
      nie skasowała biletu. Jeśli pasażer nie będzie miał biletu i dokumentów,
      strażnicy odwiozą go na najbliższy komisariat lub sprawdzą dane przez radio.

PS. A co jak WALKIE TALKIE straci zasięg???
      • Gość: koza Re: Kontrolerzy i Straz Miejska IP: *.dilnet.wroc.pl 10.12.01, 11:43
        Pozostaja jeszcze sygnaly dymne:-)
        Nie wiem czy zauwazyljscie ale pojawily sie nowe rozklady jazdy. Sa O.K. Mam
        nadzieje ze nie da sie ich zerwac. ZDiK zdal chyba sobie sprawe ze jest wieksze
        prawdopodobienstwo iz ludzie poczekaja jak wiedza kiedy przyjedzie ich
        autobus. W momencie kiedy nie ma rozkladu wsiadaja w to co przyjedzie czyli w PP
    • olin Ciekawostka 11.12.01, 19:25
      A dzis bylem pasazerem prywatnego autobusu linii A, a byl to - jesli kogos to
      interesuje - ikarus z wielkim napisem "Osowka trans". Na Piaskowej Gorze wsiadl
      do niego pewien brodaty, wasaty, siwy mezczyzna w sile wieku, ktory jest ni
      mniej ni wiecej tylko Jozefem Dymalskim, czlonkiem Zarzadu Miasta Walbrzycha! I
      co Wy na to? :)))
      • sivasec Re: Ciekawostka 12.12.01, 10:55
        hehe - szkoda ze sie nie kamuflowal a moze zmienil swoje stanowisko
        • sivasec Re: Ciekawostka 12.12.01, 10:56
          nie - wiem - to byla inspekcja zarzadu miasta
      • koza16 Re: Ciekawostka 17.12.01, 11:45
        olin napisał(a):

> A dzis bylem pasazerem prywatnego autobusu linii A, a byl to - jesli kogos to
        > interesuje - ikarus z wielkim napisem "Osowka trans". Na Piaskowej Gorze wsiadl
        >
        > do niego pewien brodaty, wasaty, siwy mezczyzna w sile wieku, ktory jest ni
        > mniej ni wiecej tylko Jozefem Dymalskim, czlonkiem Zarzadu Miasta Walbrzycha! I
        >

Oli, na milosc boska nie wsiadaj nigdy wiecej do tego ikarusa Osowka trans. Ja
        znam kierowce i jego zone. Oni co kurs strzelaja strzemiennego!!!!
        > co Wy na to? :)))

• olin Re: Ciekawostka 17.12.01, 22:33
          koza16 napisał(a):

> Oli, na milosc boska nie wsiadaj nigdy wiecej do tego ikarusa Osowka trans. Ja
          > znam kierowce i jego zone. Oni co kurs strzelaja strzemiennego!!!!

O kurde... To niewykluczone, chociaz zawsze sa bardzo mili ("prosze, dziekuje,
          zapraszamy"). Dzieki za ostrzezenie w kazdym razie. :)))

• koza16 Re: Ciekawostka 18.12.01, 11:17
            olin napisał
            >
            > O kurde... To niewykluczone, chociaz zawsze sa bardzo mili ("prosze, dziekuje,
            > zapraszamy"). Dzieki za ostrzezenie w kazdym razie. :)))
            >
            >
            No to wlasnie dlatego sa zawsze tacy mili:-)))
            • sivasec Re: Ciekawostka 18.12.01, 15:29
              A moze jak zawsze sa tacy usmiechnieci i mili to sobie cos tam jeszcze popalaja
              do tego???
              • koza16 Re: Ciekawostka 19.12.01, 11:35
                Niewykluczone , na autobusie jest m.in. malunek liscia, tak troche
                przypominajacego grass
    • sivasec !!!!!!!!! I N F O L I N I A M P K !!!!!!!!!!!! 23.01.02, 10:13
      847-77-77 to numer infolinii dla pasażerów autobusów MPK. Pod tym numerem każdy
      wałbrzyszanin będzie mógł się dowiedzieć o rozkładach jazdy autobusów
      miejskich, a także prywatnych przewoźników, którzy posiadają zezwolenia na
      usługi komunikacyjne. Są to między innymi autobusy linii od 101 do 104 oraz 30,
      33 i 34. Pod numerem 847-77-77poznamy też ceny biletów i dowiemy się między
      innymi, komu przysługuje ulga czy ile trzeba zapłacić za przewiezienie bagażu.
      Infolinia uruchomiona przez Zarząd Dróg i Komunikacji w Wałbrzychu będzie
      działać od najbliższego poniedziałku.
    • sivasec Znowu splonal BUS 09.04.02, 12:44
      W Wałbrzychu spłonął mikrobus należący do prywatnego przewoźnika.
      Prawdopodobnie został podpalony. Ford Transit stał na parkingu przy ulicy
      Chrobrego. Ogień w samochodzie pojawił się we wtorek tuż po północy. Zanim
      przyjechała straż, spłonął całkowicie. To pierwsze od pół roku podpalenie busa.
      Kilka lat temu takich zdarzeń było o wiele więcej. Mówiło się wtedy o wojnie
      prywatnych przewoźników.
      I.M. Twoje Radio

• koza16 Re: Znowu splonal BUS 10.04.02, 17:17
        Szczerze mowiac ciesze sie- jednego mniej. Ja zreszta zawsze przekonywalem
        okryminogennosci tego zjawiska.
        • Gość: piter Re: Znowu splonal BUS IP: 2.3.STABLE* / 10.10.10.* 10.04.02, 21:16
          Brutalne to, ale nie sposób się pod tym nie podpisać!!!
    • koza16 Nowe busy 07.05.02, 14:02
      MPK ( bo tak to sie teraz nazywa) kupuje male busy (docelowo 17). jest to w
      koncu jakis dobry pomysl. Co wy na to??
      • sivasec Re: Nowe busy 09.05.02, 13:53
        Pewnie - bo jak juz maja likwidowac trasy z powodu malej ilosc pasazerow to
        niech puszcza mniejszy dla tych ktorzy tej trasy potrzebuja. Proponowal bym
        takze puscic te male autobusiki na nocne trasy bo tych w Walbrzychu zdecdowanie
        brakuje i dlatego Walbrzych noca praktycznie nie zyje.
    • sivasec A co Wy na to???? 09.05.02, 14:04
      Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne w Wałbrzychu zostanie sprywatyzowane.
      Prawie 75% udziałów firmy mogą przejąć jej pracownicy. Gminie, która jest w tej
      chwili jedynym udziałowcem w spółce, zostanie 24% pakiet. Jeśli pojawi się
      indywidualny inwestor, będzie musiał zaakceptować tak zwany pakiet socjalny,
      czyli przejmie zakład wraz z pracownikami. Powinien mieć również plany
      dotyczące rozwoju firmy.
      • olin Re: A co Wy na to???? 10.05.02, 14:14
        O... Moj watek sprzed roku wciaz na topie. Jak milo. :) Co do malych autobusow -
        lepiej pozno, niz wcale. I nie bede pisal "a nie mowilem?". :)
    • sivasec Nie bedzie pospiesznych 15.05.02, 12:27
      Już wkrótce w Wałbrzychu nie będzie autobusów pospiesznych. Linie A, B i
      świąteczna D będą nadal istnieć, ale bilety na nie będą kosztować, tak jak w
      autobusach zwykłych. Nie zmieni się też trasa i częstotliwość kursowania.
      Pospiesznych autobusów nie będzie już od sierpnia.
      • koza16 Re: Nie bedzie pospiesznych 21.05.02, 10:39
        A czy beda dalej opuszczac pewne przystanki???? W zasadzie to podniesina cena
        biletu nie miala uzasadnienia w kosztach, przeciez trasa byla ta sama co np 3.
        Jest to generalnie dobry pomysl, bo odbierze troche pasazerow tzw. pp
        • Gość: Piter Re: Nie bedzie pospiesznych IP: *.eclub.pl 21.05.02, 16:49
          A co to znaczy, że cena będzie taka sama jak na wszystkie inne autobusy? Nie
          chce być złym prorokiem, ale znając - choć trochę - zwyczaje wałbrzyskich firm
          przewozowych, to myślę, że będzie to "wyrównanie cen" do góry, tzn. do cen
          biletów na obecne linie pośpieszne. Bardzo to zakamuflowane, ale - trzeba
          przyznać - dobrze pomyślane psunięcie.
          • sivasec Re: Nie bedzie pospiesznych 22.05.02, 15:03
            no chyba do tego sie nie posuna - po prostu bilety na dotychcasowe linie
            pospieszne beda kosztowac tyle co na linie zwykle a linie posp[ieszne stana sie
            zwyklymi. bop przeciez co to za roznica czy aurobus pospieszny czy zwykly skoro
            i tak musi stac w korku na wroclawskiej.
    • sivasec syf i chamstwo 18.06.02, 14:48
      W poniedzialek na mijance gdy przechodzilem sobie przez ulice prawie mnie jeden
      pajac w prywatnej 5 nie potracil. Bylem juz na polowie pasow i widze, ze
      zapierdziela jak glupi starym trupem. Dobrze, ze go zauwazylem bo pewnie by
      mnie potracil ale na szczescie przejechal mi tylko po palcach. Zeby tego bylo
      malo zahamowal i wydziera sie do mnie ze chodze jak baran. Troche sobie
      pokrzyczelismy na ulicy i przyznaje, ze mialem ochote cos z tym zrobic ale
      glupiemu trzeba wybaczyc. Poprzewracalo sie w glowie ludzikom. Zapisalem jednak
      numery rejestracyjne i pomysle jak je wykrzystac. Wiem jednak na pewno, ze
      zarobic im nie dam i bede odradzal innym kozystania z uslug pseudo przewoznikow.
      • koza16 Re: syf i chamstwo 28.06.02, 21:54
        A ja o to samo walcze juz od ponad roku m.in . na tym Forum. Mam ochote
        powiedziec "A nie mowilem" ale nie jestem zlosliwy. Dzieki za poparcie Sivasec.
        Mozesz sie poskarzyc pan w przedszkolu najwyzej. Pozdrawiam
        • Gość: sivasec Re: syf i chamstwo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.02, 15:31
          wiem wiem - i to jest najgorsze ze ci pseudo tfuuu... maja taki burdel i nikt
          nie jest w stanie wziasc ich czasem za przyslowiowy ryj. Co prawda sa tez
          pozadni przewoznicy, po ktorych widac ze sie staraja. Jednak jak widac goscia,
          ktory turla smierdzacego trupa na gaz a w zebach trzyma kiepa to dziwie sie
          czasem, ze ludzie wsiadaja do takiego czegos.
          • olin Re: syf i chamstwo 03.07.02, 21:54
            Gość portalu: sivasec napisał(a):
            > dziwie sie
            > czasem, ze ludzie wsiadaja do takiego czegos.

Ja im sie nie dziwie. Jechac za zlotowke, a za 1.8 zl to jest roznica. Wiem, ze
            ja w kolko to samo, ale to jest fakt.
            • sivasec Re: syf i chamstwo 09.07.02, 13:24
              W sumie to kazdy ma troche racji ale i tak zrobi jak mu wygodniej i jak bedzie
              uwazal za lepsze.

Pozdrawiam
            • Gość: Koza16 Re: syf i chamstwo IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.07.02, 16:55
              olin napisał(a):

> Gość portalu: sivasec napisał(a):
              > > dziwie sie
              > > czasem, ze ludzie wsiadaja do takiego czegos.
              >
              > Ja im sie nie dziwie. Jechac za zlotowke, a za 1.8 zl to jest roznica. Wiem,
              ze
              >
              > ja w kolko to samo, ale to jest fakt.

Wiesz Olin najtaniej na piechote, ale spoleczenstwo mamy glupie i nie rozumie
              ono co to jest nieczciwa konkurencja.
              • olin Re: syf i chamstwo 05.08.02, 14:11
                Gość portalu: Koza16 napisał(a):

> Wiesz Olin najtaniej na piechote, ale spoleczenstwo mamy glupie i nie rozumie
                > ono co to jest nieczciwa konkurencja.

Tak w ogole uwazam, ze dyskusja na ten temat jest bezcelowa, ale tak czy owak,
                ww. zdanie to nie argument. Nikt normalny, ktoremu zalezy na jak najwiekszym
                ograniczeniu wydatkow, nie bedzie placil za te sama usluge o polowe wiecej.

A czemu MPK, skoro juz obniza ceny, czy tez ZDiK raczej, nie powozi pasazerow
                przez miesiac po promocyjnej cenie 80gr na przyklad? Sierpien to bylby czas ku
                temu idealny. Eee, nie chce mi sie juz o tym pisac.
      • Gość: SiwY Re: syf i chamstwo IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.2.* 11.02.03, 22:28
        Popieram! banda prostakow i zlodziei! Kupi sobie taki jeden nyske w szrocie i
        naraza bezpieczenstwo innych ludzi. Zarowno pasazerow jak i przechodziow, ze o
        rowerzystach nie wspomne

PRYWATNYM PRZEWOZNIKOM MOWIE NIE!!
    • Gość: sivasec Potaniały bilety IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.02, 15:31
      Od wczoraj po wałbrzyskich ulicach nie jeżdżą już autobusy pospieszne.
      Popularne linie A i C zostały, ale bilety na tych trasach staniały o 20 groszy,
      czyli kosztują tyle, co w autobusach zwykłych. Kolejna zmiana wprowadzona przez
      Zarząd Dróg i Komunikacji w Wałbrzychu to zrównanie ulg. Od wczoraj wszyscy
      pasażerowie, którym przysługują ulgi płacą połowę biletu normalnego.
    • sivasec Parking przy Chrobrego 27.08.02, 14:29
      Od dzisiaj nie można już zaparkować samochodu przy ulicy Chrobrego naprzeciw
      przystanków autobusowych. Parking zlikwidowały władze miasta. Powodem
      likwidacji jest bezpieczeństwo wałbrzyszan. Włodarze miasta twierdzą, że osoby,
      które parkowały tam swoje samochody przebiegały przez jezdnię w niedozwolonym
      miejscu i nie korzystały z oddalonego o kilkanaście metrów przejścia dla
      pieszych. Tymczasem prywatni przewoźnicy twierdzą, że to kolejne działania
      władz Wałbrzycha skierowane przeciw nim.
    • sivasec A w Jeleniej niezle pomysly 18.09.02, 13:44
      Prawdopodobnie w Jeleniej Górze powstanie prywatna ekspresowa komunikacja do
      Wrocławia. Miasto ogłosiło przetarg na taką usługę. Jeden z przedsiębiorców
      transportowych zaproponował wytyczenie zatoki autobusowej przy Obrońców Pokoju.
      Stamtąd jeździłyby mikrobusy prosto do Wrocławia. Byłoby to korzystne np. dla
      studentów wrocławskich uczelni.
    • Gość: Mlody Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewozni IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.2.* 11.02.03, 22:26
      Prywatni przewoznicy to banda zlodziei! Nie dosc ze nie placa podatkow to w
      dodatku bezprawnie korzystaja z przystankow, ktore utrzymuje MPK. Korzystam
      tylko z MPK i cenie sobie ich uslugi, a tym zlodzieja (mimo ze jezdze juz dobre
      5 lat nie dalem jeszcze ani grosza i NIE DAM!!
      • Gość: glicek Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewozni IP: 62.233.167.* 12.02.03, 12:45
        > Prywatni przewoznicy to banda zlodziei! Nie dosc ze nie placa podatkow to w
        > dodatku bezprawnie korzystaja z przystankow, ktore utrzymuje MPK. Korzystam
        > tylko z MPK i cenie sobie ich uslugi, a tym zlodzieja (mimo ze jezdze juz
        dobre
        >
        > 5 lat nie dalem jeszcze ani grosza i NIE DAM!!

Oj koles wyluzyj sie... wiosna idzie to Ci hormony buzuja... rozumiem, tez
        przez to przechodzilem 60 lat temu.
        • Gość: ed Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewozni IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.2.* 12.02.03, 15:22
          To Rada Powiatu zajmować się powinna transportem zbiorowym. Zarówno publicznym
          jak i prywatnym. To własnie ona bedzie koordynowac rozkłady jazdy. Tylko trzeba
          taką Radę wybrać. Przypominam że 23 lutego wybory. Bardzo prosze o oddanie
          głosu na mnie. Edward Szewczak, lista nr 8 (Unia Wolności), okręg nr 2
          (Piaskowa Góra, Szczawienko), pozycja nr 3. Pozdrawiam wszystkich.
      • Gość: KAD Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewozni IP: 195.117.68.* 12.02.03, 15:36
        MŁODYjak mozna nazwac ludzi którzy pracuja na chleb banda złodziei ,WYCHOWAŁES
        sie widac w rodzinie która wdawnych czasach czerpała zyski -SOCJALIZMIE . TERAZ
        ci ciezka przywyknac do normalnosci . WSTYD mi za ciebie ,znam takich ludzi z
        tamtego okresu.A to dlatego ze teraz wszystko stoi na nogach ,anie na głowie .
        • Gość: poha Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewozni IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 16.02.03, 03:24
          busiarze to kretacze i kombinatorzy.
        • koza16 Re: Jak uzdrowic MZK? A co z prywatnymi przewozni 17.02.03, 14:46
          Gość portalu: KAD napisał(a):

> MŁODYjak mozna nazwac ludzi którzy pracuja na chleb banda
          złodziei ,WYCHOWAŁES
          > sie widac w rodzinie która wdawnych czasach czerpała zyski -SOCJALIZMIE .
          TERAZ
          >
          > ci ciezka przywyknac do normalnosci . WSTYD mi za ciebie ,znam takich ludzi
          z
          > tamtego okresu.A to dlatego ze teraz wszystko stoi na nogach ,anie na
          głowie .

Ciezko nazwac sytuacje komunikacji publicznej w miescie za normalna. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka