Dodaj do ulubionych

Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO

IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.10.09, 18:53
Czy ktoś coś wie o wypadku mającym miejsce dziś (05-10-2009) około
godziny 16:30 na ul Piłsudskiego na Placu Tuwima ? (obok weterynarza)

Nauka Jazdy (zielona L-ka) stała na poboczu na awaryjnych, za nią
karetka pogotowia na sygnale i policja.... przy drzewie stał rower,
co tam się stało ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.10.09, 18:59
      Nie wiem co się stało, ale wcale nie jestem zaskoczony, że w wypadku
      brała udział Lka. To, co wyprawiają Pandy na mieście, to przekracza
      wszelkie granice przyzwoitości. Jazda 20 km/h środkiem jezdni to
      jeden z przykładów. I nie winię tu kursantów, tylko małoletnich
      dupków - instruktorów. Ma jeden z drugim prawko ledwie dwa, trzy
      lata, sam goowno umie, a już innych uczy. Powinni się zabrać za tych
      nygusów.
      • Gość: ja Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.10.09, 19:02
        O! Daleko szukać?

moto.wp.pl/kat,106084,title,Dziecko-potracone-przez-eLke,wid,11562969,wiadomosc.html?ticaid=18deb
        • Gość: Ola Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.walbrzych.vectranet.pl 05.10.09, 20:05
          Ja sama robilam niedawno prawko.Jak pomysle jak ludzie sami pchali sie pod kola
          "L" to az mi sie slabo robi.
          teraz jezdze swoim autem i nigdy mi sie nie zdazylo zeby ktos pchal sie pod
          kola.Przykre ze kogos poteacono ale ludzie sami wlaza pod auto z "L" na dachu.
          • Gość: ... Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.09, 23:12
            Instruktora można dopiero zrobić po 3 latach posiadania "prawka".
            Ola zgadzam się z Tobą całkowicie!
            Sama teraz jeżdżę [L] i wiem co ludzie wyprawiają!
            Pasy 5 metrów dalej, ale po co na nie iść?! Niech [L] ostro hamuje!
            Matka z dzieckiem w wózku, zamiast chodnikiem to ulicą idzie!

• Gość: ccc Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.19.204.lan.e-wab.pl 06.10.09, 05:42
              to zależy od człowieka, są złośliwi i życzliwi nie ma co uogólniać.

a wypadki się zdarzają i nie ma znaczenia czy to L-ka, motorower, tir
              czy ksiądz za kierownicą.

poza tym owy wypadek nie jest omówiony. być może to rowerzysta
              wyskoczył L-ce prze koła.

tak na marginesie to mnie bardziej denerewują L-ki na Andersa w
              godzinach szczyu 14.30 - 17.00.

wiem ze nie trzeba być einstainem zeby być instruktorem ale litości
              !!
              • Gość: / Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.10.09, 08:14
                Jak zdawałem prawko to mi taka " życzliwa" w ostatnim momencie nogę wystawiła na
                jezdnię na pasach.Przyhamowałem ale się nie zatrzymałem,patrzę co ona
                zrobi.Dalej tego platfusa trzyma.Egzaminator do mnie-dziękuję!Wkur...się i do
                baby-przełazisz czy nie?A ona z uśmiechem,ja tylko sobie tak stoję...Pan A.w
                końcu mnie nie oblał..
                • Gość: Ola Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.walbrzych.vectranet.pl 06.10.09, 10:14
                  Wiem co tam sie stalo.nikt nikogo nie potracil.Facet jechal na rowerze byl
                  nietrzezwy i sie wywalil.mocno rozwalil sobie glowe.Instruktor z zielonej "L"
                  zatrzymal sie w celu udzielenia pomocy.Moja kolezanka wszystko widziala.Jechala
                  w tym czasie tam autem.
                  • Gość: yo Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.09, 10:36
                    No to ma właśnie oznaczenie "L" zeby się nauczyć jeździć. ciekaz
                    jestem jak Ty się uczyłas/łes. troche szacunku i kultury - Ci w L
                    dopiero się uczą- a cwaniaków co "L" traktują jak zło konieczne i
                    coś gorszego niestety nie brakuje.

Ciekawe czy gdyby nie "L" to ktokolwiek zatrzymałby się żeby pomóc
                    temu rowerzyście...
                    • Gość: żelazowy Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.10.09, 13:48
                      niestety jestem przeciwnego zdania, eLek jest po prostu za dużo, a
                      już na pewno należy wyje.bać z Wałbrzycha wszystkie eLki ze
                      Świdnicy, chociaż jestem tolerancyjny to jednak piętnaście eLek na
                      skrzyżowaniu Andersa i Antka Kochanka potrafi nieźle wkur..wić
                      a już nic tak nie wk..urwia jak na światłach wyjeżdża normalnie 20
                      aut na zielonym, to przez jakąś ciotę w eLce wyjeżdżają 3
                      a dodam jeszcze tylko że według mnie połowa ludzi nie powinna mieć
                      prawa jazdy, także proszę nie brać tego do siebie połowo ludzi z eLek
                      • Gość: ;) Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 15:06
                        Gość portalu: żelazowy napisał(a):

> niestety jestem przeciwnego zdania, eLek jest po prostu za dużo, a
                        > już na pewno należy wyje.bać z Wałbrzycha wszystkie eLki ze
                        > Świdnicy, chociaż jestem tolerancyjny to jednak piętnaście eLek na
                        > skrzyżowaniu Andersa i Antka Kochanka potrafi nieźle wkur..wić
                        > a już nic tak nie wk..urwia jak na światłach wyjeżdża normalnie 20
                        > aut na zielonym, to przez jakąś ciotę w eLce wyjeżdżają 3
                        > a dodam jeszcze tylko że według mnie połowa ludzi nie powinna mieć
                        > prawa jazdy, także proszę nie brać tego do siebie połowo ludzi z eLek

Powiem Ci że dużo zależy od predyspozycji kursanta ale znacznie więcej od instruktora. Mój instruktor zrypał mnie niemiłosiernie jak ruszałem ze świateł godzinę. Nauczyłem się błyskawicznie i byłem szybszy od innych. I tak też zostało. Zasypianie na światłach to jedna z najgorszych rzeczy.

A co do 15 elek na skrzyżowaniu takim a takim ? No cóż, gdzieś się trzeba uczyć, a że tam są warunki dobre...
                        • Gość: wałbrzyszanin Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.10.09, 15:54
                          Nikt tu nie czepia się kursantów, tylko instruktorów. Te dupki
                          ruszania pod górkę z ręcznego i parkowanie powinni uczyć NA
                          PLACU !!! Jak się kursant wreszcie tego nauczy, to dopiero wyjazd na
                          ulicę. W przeciwnym razie mamy zajebiste korki na światłach przed
                          dworcem Wałbrzych Miasto (bo pod górę kursantowi silnik zgasł 5
                          razy) lub na wszelkich ulicach w centrum (bo akurat kursant trenuje
                          dziewiąte podejście parkowania tyłem na Słowackiego lub Zajączka). A
                          instruktor dupek ma głęboko fakt, że za nim sznur samochodów aż do
                          Nowego Światu. Zupełnie jak w dowcipie: jechałem do Wrocka w
                          potężnym korku, chyba ze sto aut jechało. Na szczęście ja byłem
                          pierwszy :)
                          • Gość: Adam Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.sattom.pl 06.10.09, 16:32
                            No proszę tylko pogratulować temu panu instruktorowi z zielonej elki, że
                            pofatygował się z zamiarem udzielenia pierwszej pomocy bo nie jeden przejechałby
                            nie zwracając uwagi. Słyszałam, że to ze szkoły jazdy Pana Stokłosy był
                            instruktor, to prawda?pytam z ciekawości.
                            • Gość: Ola Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.walbrzych.vectranet.pl 06.10.09, 20:33
                              Nie to był instruktor Starybrat ktory pracuje badz pracowal w pogotowiu.
                              • Gość: Ola Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.walbrzych.vectranet.pl 06.10.09, 20:40
                                Ze szkoły jazdy Jocker
                                • Gość: KierowcZyni do Wałbszyszanina IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.10.09, 21:31
                                  A ty odrazu byłeś idelnym kierowcą? Czy nadal jeżdzisz bexz prawka?
                                  • Gość: wałbrzyszanin Re: do Wałbszyszanina IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.10.09, 21:44
                                    Gość portalu: KierowcZyni napisał(a):

> A ty odrazu byłeś idealnym kierowcą?

Nie byłem, ale miałem dobrego instruktora. Nie wyjechałem na trasę,
                                    dopóki nie nauczyłem się pewnych manewrów właśnie na placu. A że
                                    byłem pojętnym uczniem samo wpajanie tej wiedzy trwało bardzo krótko.

I teraz jestem idealnym kierowca :)

• Gość: wałbrzyszanin Re: do Wałbszyszanina IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.10.09, 21:50
                                      Akurat leci reportaż o Lkach na TVP2
                                      • Gość: / Re: do Wałbszyszanina IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.09, 07:59
                                        Żelazowy zapomniał jak L-ką jeżdził...No chyba,że na Ukrainie zrobił.
                                        • Gość: wałbrzyszanin Re: do Wałbszyszanina IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.09, 09:29
                                          Za moich czasów w Wałbrzychu były tylko trzy szkoły jazdy. LOK,
                                          PZMot i ZDZ. Zdecydowanie mniej było też samych pojazdów z L na
                                          dachu. Co mamy teraz? Dzięki debilnym przepisom w Wałbrzychu śmigają
                                          Pandy niemal z całego dawnego województwa. Kłodzko, Dzierżoniów,
                                          Świdnica, o Wałbrzychu nie wspomnę. Tych aut po mieście jeździ tak
                                          na oko biorąc ponad setka. Bywa, że na skrzyżowaniu widzi się po 7,
                                          8 Pand, atakują z każdej strony. I prawie w każdej siedzi
                                          instruktor, który ma nie więcej niż 23 lata i sprzedaje swoje
                                          umiejętności i doświadczenie kursantowi. To dzięki nim na jednym
                                          cyklu świateł zamiast 20 aut przejadą trzy, w tym jadąca na czele L-
                                          ka startująca już na pomarańczowym, bo silnik zgasł parę razy :)
                                          I czytajcie uważnie. Nie mam nic do kursantów, ciśnienie podnoszą mi
                                          instruktorzy. Tak więc osobiste wycieczki w moją stronę są nie na
                                          miejscu.
                                    • Gość: Ona Re: do Wałbszyszanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.09, 10:34
                                      Nikt nie jest idealny, nawet doswiadczony kierowca popelnia bledy.
                                      • Gość: ddd Re: do Wałbszyszanina IP: *.19.204.lan.e-wab.pl 07.10.09, 15:52
                                        prawda jest taka ze kierowcy robią wiecej błędów od kursantów.

minusem L-ek jest prędkość, dlatego też powinien być ZAKAZ poruszania
                                        się L-ek w godzinach szczytu w środku miasta - tak jest we wrocławiu
                          • Gość: instruktor Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: 188.33.160.* 05.11.09, 21:36
                            rany ludzie douczcie sie i zanim cos napiszecie to sprawdzcie jakie
                            przepisy teraz obowiazuja w polsce. manewry wykonuje sie na miescie
                            a osrodek szkolenia kierowcow nie ma obowiazku miec na placu
                            manewrowym wzniesienia. jesli wykupilibyscie kurs nauki jazdy
                            przypuscmy za te 1200 zł i instruktor kazalby wam parkowac miedzy
                            pacholkami na placu chociaz na egzaminie panstwowym bedziecie
                            parkowac na miescie to chyba byscie awanture zrobili. bo niby za co
                            placicie? za to ze zaparkujesz sobie przy pachołku? chociaz zadanie
                            na egzaminie jest inne? dla kursantow robi roznice yaris ktora ma 5
                            a nie 6 biegow!!!!!!!!! to teraz zastanowcie sie nad sytuacja tego
                            parkowania na przykladzie glupiej skrzyni biegow. a zreszta
                            wiekszosc szkol w Polsce pozbyla sie miejsc do parkowania na placu i
                            maja tylko miejsce do wykonywania jazdy pasem ruchu bo placa teraz
                            pewnie 4 razy mniej za wynajem kawalka placu. nie ma co tu winic
                            instruktorow tylko system jaki panuje w naszym kraju.
                            • Gość: wałbrzyszanin Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.11.09, 21:51
                              Gość portalu: instruktor napisał(a):

> rany ludzie douczcie sie

Cały dalszy wpis świadczy tylko o tym, że miałem rację. Część
                              instruktorów zanim zacznie kogoś uczyć, sama powinna się podszkolić.
                              Zwłaszcza w języku polskim.

> dla kursantow robi roznice yaris ktora ma 5
                              > a nie 6 biegow!!!!!!!!!

Odnoszę wrażenie, że jest im wszystko jedno, bo przecież większość
                              eLek jedzie na drugim, ewentualnie trzecim biegu. Vide prędkości
                              uzyskiwane przez te pojazdy na ulicach naszegj metropolii :)

• Gość: instruktor Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: 188.33.84.* 06.11.09, 20:10
                                jeśli na egzaminie państwowym zdający nie wrzuci 4 biegu nie zalicza
                                egzaminu za mało dynamiczną jazdę
                                • in.s3ct Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO 06.11.09, 20:48
                                  Akurat dynamika poruszania się pojazdem wzrasta wraz z wielkością
                                  przełożenia, a niestety im niższy bieg - tym większe przełożenie.
                                  Reasumując, jazda na biegu IV-ym niewiele ma wspólnego z dynamiką. Przy
                                  okazji przyspieszanie na zbyt wysokim biegu ze zbyt niskich prędkości
                                  pochłania więcej paliwa w czasie niż przyspieszanie na niższych biegach
                                  ale przy wyższych prędkościach obrotowych. Mowa oczywiście o silnikach
                                  z zapłonem iskrowym.
                                  Pozdrawiam
                      • Gość: do żelazowy Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.09, 09:18
                        wsadź sobie gorącą lutownicę d u p ę jak wyjmiesz poczujesz ulgę
                        pedale
                        • Gość: x Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.walbrzych.vectranet.pl 06.11.09, 20:49
                          do "instruktora": pewnie za czapke sliwek masz tego instruktora, bo
                          co ma wspólnego właczenie biegu IV z dynamiczną jazdą.
                          • Gość: instruktor Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: 94.254.165.* 07.11.09, 17:23
                            jeszcze bys sie zdziwil z kim rozmawiasz. obawiam sie ze jestes
                            mezczyzna ktory posiada tylko marna kategorie B czyli osobowe.
                            pojade ci po ambicji. jestem kobieta, mam 22 lata i prawo jazdy
                            kategorii B, B+E, C i C+E tj. ciagnik siodlowy z naczepa. oraz
                            jestem instruktorem nauki jazdy. a co do 4 biegu, ktory wrzuca sie
                            przy 45 km na godzine w samochodzie toyota yaris 6-biegowa. czyli
                            nie wrzucisz 4 jesli nie osiagniesz tej predkosci a co za tym idzie
                            twoja jazda byla za malo dynamiczna zeby wrzucic 4 bieg. a
                            instruktora mam za swoja wiedze i umiejetnosci. nie za czape sliwek.
                            jesli juz osiagniesz w zyciu to co ja w tym wieku to wtedy
                            porozmawiamy a i tak pewnie wtedy bede o krok dalej niz ty, bo na
                            tych kategoriach nie poprzestane i mam nadzieje ze kiedy juz bede
                            egzaminatorem obleje twoje dziecko a jesli nie to przynajmnie kogos
                            ze znajomych :)
                            • afore1 Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO 07.11.09, 18:46

> mam nadzieje ze kiedy juz bede
                              > egzaminatorem obleje twoje dziecko a jesli nie to przynajmnie kogos
                              > ze znajomych :)

A teraz wytrzyj ściereczką ten jad skapujący z kołnierza.
                              Następnie lecz się póki nie jest za późno, a może będą z ciebie jeszcze ludzie.
                              • Gość: instruktor Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: 94.254.165.* 07.11.09, 18:57
                                he he dobre. z natury jestem mila poki sie nie zdenerwuje :)
                            • Gość: grabarz Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.11.09, 19:14

> mam 22 lata i prawo jazdy
                              > kategorii B, B+E, C i C+E tj. ciagnik siodlowy z naczepa. oraz
                              > jestem instruktorem nauki jazdy.
                              > jesli juz osiagniesz w zyciu to co ja w tym wieku to wtedy
                              > porozmawiamy

Oj babo, masz bardzo dużo do stracenia. Pamiętaj, że gdy przyjdzie
                              na ciebie kres, to będziesz płakać z powodu utraty tych wszelkich
                              dóbr doczesnych. Dla biedaka śmierć będzie tylko wyzwolenie i
                              przyjmie ją z radością :)

> mam nadzieje ze kiedy juz bede
                              > egzaminatorem obleje twoje dziecko a jesli nie to przynajmnie
                              > kogos ze znajomych :)

Mam nadzieję, że klepnę cię kiedyś w tyłek (łopatą!) lub
                              przynajmniej kogoś z twoich znajomych ... lub kursantów. W to
                              ostatnie jakoś dziwnie nie wątpię :)

• Gość: x Re: Wypadek nauki jazdy NOWE-MIASTO IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.11.09, 11:39
                                do instruktora: wsółczuje tym którzy sie szkolą u instruktora,który
                                posaida od 4 lat prawo jazdy. Można powiedzieć : w du..e był i gó..o
                                widział, a efekty szkolenia widać w statystykach,gdzie zdawalność w
                                Wałbrzychu nie osiąga 30 %. A co do tego że będziesz egzaminatorem
                                to współczuję tobie, bo moje dzieci już posiadają prawo jazdy a
                                pozatym osobie, która toczy pianę z pyska chyba nie dane jest być
                                osobą zaufania publicznego.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka