Dodaj do ulubionych

Chlebowski - Koksownia

IP: *.chello.pl 08.11.09, 14:46
No to teraz trochę o związkach posła Zbigniewa Chlebowskiego z Koksownią w
Wałbrzychu.
Rafał Kalukin w "Dużym Formacie" (dodatek do "Gazety Wyborczej" z dnia
15.10.2009) w artykule "A kto to jest Chlebowski" napisał m.in., cyt."...Mówią
o Chlebowskim "Król SMS-ów". Bo z Warszawy próbował rządzić terenem za pomocą
telefonu komórkowego. SMS-a od posła miał ponoć otrzymać w kluczowym momencie
prezes Koksowni Victoria w Wałbrzychu Fryderyk Krukowski. Akurat rada
nadzorcza zebrała się, by odwołać z wysokiego stanowiska w spółce Tomasza
Kurzawę, szefa PO w Świebodzicach i najbliższego współpracownika
Chlebowskiego. Kurzawa narobił blisko 40 mln zł strat, spekulując na opcjach
walutowych. Z SMS-a jasno wynikało, że posłowi nie podoba się pomysł
zwolnienia współpracownika. Krukowski pokazał wiadomość radzie nadzorczej, a
rada zmieniła swe plany odnośnie Kurzawy...".
Jarosław Kałucki i Małgorzata Subotić w "Rzeczpospolitej" z dnia 3.10.2009 w
artykule "Chlebowski.Upadek" napisali m.in., cyt."...Zalewska twierdzi, że
godzinami mogłaby opowiadać o zaufanych ludziach Chlebowskiego, którzy dzięki
niemu dostali lukratywne posady w spółkach Skarbu Państwa. - Szef Zakładów
Koksowniczych Victoria uratował się, bo zatrudnił w księgowości żonę
Chlebowskiego - wspomina Zalewska. Tomasz Kurzawa, szef PO w pobliskich
Świebodzicach i zaufany człowiek Zbigniewa, w ubiegłym roku wylądował na
specjalnie dla niego utworzonym stanowisku wiceprezesa ZK Victoria...".
Małgorzata Moczulska w "Gazecie Wrocławskiej" z dnia 9.10.2009 w artykule
"Zalewska: Poseł nie jest już królem" napisała m.in., cyt."...Tomasz Kurzawa,
Przewodniczący Platformy w Świebodzicach i powiatowy radny PO, w ubiegłym roku
został czwartym członkiem zarządu i dyrektorem finansowym Wałbrzyskich
Zakładów Koksowniczych "Victoria". Kurzawa nie stracił funkcji, mimo, że kilka
miesięcy temu, jako dyrektor finansowy, ponosił odpowiedzialność za to, że
koksownia straciła ponad 30 mln zł na opcjach walutowych...".
Panie prezesie Krukowski, czy to prawda z tym SMS-em. Panie prezesie
Krukowski, czy to pan zatrudnił żonę posła Chlebowskiego, a jeżeli tak, to
kiedy (przed, czy po wyborach parlamentarnych w 2007).
Panie przewodniczący rady nadzorczej spółki, dlaczego rada nadzorcza
zwiększyła skład osobowy zarządu do czterech osób i dalej to utrzymuje w
sytuacji, gdy spółka w tym roku ma spore kłopoty ekonomiczne.
Sporą wiedzę na temat Koksowni posiada pan Andrzej Zibrow (były prezes
spółki), który kilka miesięcy temu napisał "list otwarty" w sprawie Koksowni.
Może by przybliżył na tym forum problem tych opcji.
Obserwuj wątek
    • Gość: coświedzący Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.09, 15:16
      Trzeba jeszcze dodać do osiągnięć Chlebowskiego wysypisko odpadów
      toksycznych w Wałbrzychu i niemiecką spółkę ALBA. Może ktoś z Żarowa
      wypowie się w tym temacie?
      • Gość: R Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.11.09, 19:50
        Dzięki obserwator. Nawet nie wiesz jak mi pomogłeś.
        • Gość: gość Re: Chlebowski - Koksownia IP: 77.255.73.* 08.11.09, 20:11
          To znaczy, że to taka mała gnida co to dziurki nie zrobi a krew wypije.
          • Gość: obserwator Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.chello.pl 09.11.09, 10:46
            Dzisiejszy "Tygodnik Wałbrzyski" podał informację, iż Andrzej Hołda został
            odwołany z funkcji przewodniczącego rady nadzorczej WZK Victoria. Napisano
            m.in., cyt."...Andrzej Hołda nie kryje rozgoryczenia. - Za nami najtrudniejszy
            rok, wszystkie sprawy udało się poukładać, w ostatnich tygodniach zaczęła rosnąć
            nawet sprzedaż koksu, więc trudno mi pogodzić się z tą decyzją - analizuje były
            już przewodniczący...".
            Panie przewodniczący, no to w takim razie dlaczego. Dalej pozostaje aktualne
            pytanie do pana, jako byłego już przewodniczącego, odnośnie powodów rozszerzenia
            składu osobowego zarządu spółki do czterech osób i utrzymywania tego stanu do
            dzisiaj.
            A na marginesie, pan Andrzej Hołda nie tylko nie jest już przewodniczącym rady
            nadzorczej spółki, ale nawet nie jest już jej członkiem.
            • Gość: x Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.chello.pl 09.11.09, 12:38
              Głosujcie na PO a takich Chlebowskich bedzie wiecej ...
              • Gość: obserwator Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.chello.pl 10.11.09, 12:28
                Apel do mieszkańców Świebodzic, przybliżcie sylwetkę pana Tomasza Kurzawy, jego
                związki z posłem Zbigniewem Chlebowskim i Platformą Obywatelską. Apel do pana
                Andrzeja Hołdy (byłego przewodniczącego rady nadzorczej spółki), niech pan
                wypowie się publicznie na temat kompetencji pana Tomasza Kurzawy i tych
                nieszczęsnych opcji walutowych. Apel do pana Andrzeja Zibrowa, niech pan oceni
                sytuację w Koksowni.
                • Gość: koksiarz Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.chello.pl 11.11.09, 08:07
                  Dzięki obserwator za poruszenie sprawy koksowni.A na zakładzie cała góra
                  schowała się pod dywany.
                  • Gość: koksiarz Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.chello.pl 11.11.09, 08:41
                    Acha i jeszcze jedno.Czy p.Chlebowska jeszcze pracuje na Koksowni?A tak po cichu
                    została przyjęta.
                • Gość: Mam talent Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 08:17
                  Nie trzeba daleko szukac, kiedy Pan Tomasz siedział w NFZ Wch, jego
                  dyrektorem była Pani Szczepankowska.
                  • Gość: R Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.11.09, 11:29
                    Nie widzę związku. Możesz mnie oświecić.
                    • Gość: R Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.11.09, 11:40
                      I jeszcze jedno. Czy może mi ktoś "odtajnić" skład(y) Rady Nadzorczej TechKoksu
                      w ciągu ostatnich 2-ch lat? Pilne!!!!
                      • Gość: obserwator Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.chello.pl 12.11.09, 11:12
                        Panie pośle Dawidzie Jackiewicz, zastępco przewodniczącego Sejmowej Komisji
                        Skarbu Państwa, niech pan zainteresuje się tą spółką, a w szczególności wyborem
                        władz spółki (zarząd, rada nadzorcza) oraz jej kondycją ekonomiczną. Mamy prawo
                        nawet tego żądać, gdyż w spółce ulokowane są publiczne pieniądze, a zakresem
                        działania Komisji jest m.in. nadzór nad własnością publiczną w gospodarce. Może
                        poseł Anna Zalewska lub poseł Waldemar Wiązowski przekażą ten apel posłowi
                        Dawidowi Jackiewiczowi, bo pewnie tego forum nie przegląda (jest z Wrocławia).
                        • Gość: listonosz Re: Chlebowski - Koksownia IP: 188.33.33.* 12.11.09, 11:27
                          Skoro pan Jackiewicz nie czyta forum to wyślij mu info na skrzynkę.
                          Ciekawe dlaczego tak zależy tobie na spółkach skarbu państwa w naszym
                          padole? Stołek wypadł spod doopy? Czy tak bezinteresownie...
                          • Gość: obserwator Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.chello.pl 12.11.09, 20:17
                            Słuchaj "listonosz", postaram się to ci jakoś przystępnie wytłumaczyć.
                            Myślę, że wielu posłów, a szczególnie pełniących ważne funkcje w Sejmie (jak np.
                            poseł Dawid Jackiewicz) codziennie otrzymuje dziesiątki, jak nie setki e-maili,
                            które są bardzo ważne, ważne, mało ważne i z pewnością wiele, jak mówi nasz
                            klasyk, "dyrdymałów". Do tego wszystkiego przeglądają je pewnie co kilka dni.
                            Podejrzewam, a graniczy to prawie z pewnością, iż wiele z tych e-maili nie są w
                            stanie przeczytać z powodu ich mnogości i braku czasu.
                            Dlatego mój zamysł był taki: apel do posła Dawida Jackiewicza umieściłem na tym
                            forum, które z pewnością przeglądają posłowie Anna Zalewska i Waldemar
                            Wiązowski, posłowie z okręgu wałbrzyskiego, nie dość, że klubowi koledzy posła
                            Dawida Jackiewicza, to co jest bardzo ważne, posłowie opozycyjni.
                            Jestem przekonany, iż chociażby ze względów politycznych w/w posłowie ten mój
                            apel posłowi Dawidowi Jackiewiczowi przekażą. I będzie to droga dużo krótsza niż
                            mój e-mail.
                            To po pierwsze.
                            Po drugie: nie byłem, nie jestem i z pewnością nie będę związany z Koksownią. Z
                            prostego powodu, otóż jestem uczulony na...koks. Moi Rodzice mieli kiedyś piec
                            opalany tym paliwem. Ile ja się tego koksu w życiu nanosiłem. Co innego np.
                            Uzdrowisko. Tu mógłbym pracować. Kuracjuszki, żeński personel. Ale się
                            rozmarzyłem. Oczywiście żartuję, tym bardziej, że żonka zagląda przez ramię na
                            ekran.
                            Po trzecie: dlaczego to robię. Otóż niektórzy delektują się winem, inni
                            "furami", jeszcze inni sportem, a ja komentowaniem spraw publicznych. Ale
                            podobno jest to uleczalne.
                            Po czwarte: korzystam z okazji i apeluję do posła Dawida Jackiewicza, aby zajął
                            się też Rivendellem, może nawet w pierwszej kolejności.
                            I jeszcze jedno "listonosz", skoncentruj się raczej na temacie, a nie na
                            komentowaniu innych wypowiedzi. Ale rokujesz nadzieję.
                            • Gość: obserwator Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.chello.pl 12.11.09, 23:33
                              I jeszcze jedno "listonosz". Jeżeli to jest twój zawód, to proszę prześlij ten
                              apel posłowi Dawidowi Jackiewiczowi.
                              • Gość: listonosz Re: Chlebowski - Koksownia IP: 188.33.51.* 12.11.09, 23:43
                                Niestety, brak znaczka, no i anonim. Może lepiej napisz oficjalnie i
                                imiennie, przez forum podpisze się kilka tysięcy Wałbrzyszan i do
                                boju...
                                • Gość: obserwator Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.chello.pl 13.11.09, 21:45
                                  "listonosz", o jakim boju myślisz, pod czym lub za czym miało by się podpisać
                                  kilka tysięcy Wałbrzyszan.
                                  • Gość: listonosz Re: Chlebowski - Koksownia IP: 89.108.219.* 14.11.09, 11:14
                                    Twoje wątki dotyczą bezpośrednio pana lidera z PO. Więc pośrednio
                                    uderzają też w układ biznesowo-towarzyski stworzony przez ludzi z
                                    PO. Przez co rozumiem, że Twe "obawy" o majątek skarbu państwa mają
                                    podłoże w niechęci do cwaniaczków z PO. Jest wielu podobnie
                                    myślących, jednak rozproszonych bo nie ma jednego frontu. Popatrz na
                                    obecnie prowadzoną kampanię przeciwko wysypisku. Kilku zapaleńców
                                    ciągnie sprawę, reszta się przygląda. Podobnie było w przypadku
                                    Joziny i referendum. Gdyby zrobili to oficjalnie to po ekipie Kruka
                                    nie byłoby dziś śladu... Jeden wspólny front przeciwko
                                    sku.rwysyństwu może dać wymierne korzyści. Rozmienianie się na
                                    drobne, tworzenie podobozów, frakcji, chu.ja da. Pomyśl, razem można
                                    wszystko, osobno to co najwyżej po d.upie się podrapać...

• Gość: obserwator Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.chello.pl 16.11.09, 17:06
                                      Sprawę Koksowni przypomniano w najnowszym numerze "ANGORY", w którym Leszek
                                      Szymowski w artykule pt. "Ciepłe posadki" napisał m.in., cyt."...w krótkim
                                      czasie po tym, jak żona senatora Ludwiczuka przejęła akcje klubu, Górnik
                                      Wałbrzych otrzymał z Zakładów Koksowniczych Victoria 300 tysięcy złotych.
                                      Smaczku sprawie nadaje fakt, że decyzję o finansowaniu klubu podjął Tomasz
                                      Kurzawa - członek zarządu ds. finansowych. Prywatnie Kurzawa jest bliskim
                                      znajomym Zbigniewa Chlebowskiego....Chlebowski twierdzi, że Kurzawa wygrał
                                      konkurs ze względu na swoje kompetencje i znajomość z nim nie miała tu nic do
                                      rzeczy...".
    • Gość: PiS Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.11.09, 20:04
      Interesujące
      • Gość: haha Re: Chlebowski - Koksownia IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 18.11.09, 21:15
        Nie możliwe. W PO NIE MA NIE BYŁO I NIE BĘDZIE NEPOTYZMU I RZECZPOSPOLITEJ
        KOLESIÓW. TO LUDZIE BEZ SKAZY A WY SIĘ
        CZEPIACIE.wiadomosci.onet.pl/2080465,11,miazdzacy_sondaz_dla_rzadow_po,item.html
        • Gość: obserwator Chlebowski wrócił IP: *.chello.pl 08.12.09, 16:10
          Chlebowski wrócił, pora przypomnieć ten wątek.
          • Gość: 123 Re: Chlebowski wrócił IP: 89.108.208.* 08.12.09, 17:52
            Niech zacznie robić porządek z sobą!
            Wraca do Wałbrzycha,bo wszędzie go gonią!Tu obstawił posadki swoja rodziną,to i
            jemu coś "skapnie".

nww24.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3066:chlebowski-wroci-i-zrobi-porzdek&catid=6:plotki&Itemid=9
            • Gość: gość Re: Chlebowski wrócił IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.09, 20:59
              Wynocha z POpaprańcami.
              • Gość: obserwator Re: Chlebowski wrócił IP: *.chello.pl 14.12.09, 20:24
                up
                • Gość: obserwator Re: Chlebowski wrócił IP: *.chello.pl 21.01.10, 16:53
                  21.01.2001 - ważny dzień, Zbigniew Chlebowski przed sejmową komisją śledczą
                  • Gość: graf Re: Chlebowski wrócił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.10, 18:11
                    Gość portalu: obserwator napisał(a):

> 21.01.2001 - ważny dzień, Zbigniew Chlebowski przed sejmową
                    komisją śledczą

Mało się nie popłakałem słuchając nieboraka. Toż on dobrodziej, dla
                    dobra nas wszystkich, całej Rzeczpospolitej, tak się poświęcił.
                    • Gość: Stan Re: Chlebowski wrócił IP: *.16.34.lan.e-wab.pl 21.01.10, 19:50
                      Witam
                      Kto na tego gościa głosował?
                      Słuchałem dość długo i jestem zaskoczony on ma zaniki pamięci i często mija się z prawdą.
                      Do odśnieżania z nim !
                      • Gość: tencowie Re: Chlebowski wrócił IP: *.anonymouse.org 13.02.10, 17:02
                        a tymczasem w koksowni będą zwolnienia. Jeden dyrektor na jednego
                        pracownika to idealny model nowoczesnej firm y.
                        • Gość: Tak Re: Chlebowski wrócił IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.02.10, 21:59
                          Na zachodzie media tak ignorują popaprańców, won w Wałbrzycha Chlebowski. Może u
                          nas coś się dziać zaczyna?
                        • Gość: Gościówek Re: Chlebowski wrócił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.10, 13:59
                          Masz rację a pracownicy zapier...... i nic żadnych podwyżek płac w ub roku i w
                          tym,zwolnią sporo ludzi
                          • Gość: obserwator Re: Chlebowski wrócił IP: *.chello.pl 09.03.10, 14:04
                            Coś nie widać ostatnio posła Chlebowskiego. Może ktoś go widział w Koksowni.
                            • Gość: janek Re: Chlebowski wrócił IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.03.10, 14:40
                              jak masz fobie na jego puncie pojedź do Zarowa i zrób sobie z nim zdjęcie
                              pusty łbie kogo to obchodzi że się nudzisz i śmiecisz na tym forum
                              • Gość: obserwator Re: Chlebowski wrócił IP: *.chello.pl 09.03.10, 14:59
                                "janek", problem w tym, że go nie ma w Żarowie.
                                • Gość: :) Re: Chlebowski wrócił IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.03.10, 15:17
                                  pewnie będzie tutaj

www.krysztalyikamienie.pl/kategoria/polityczna-porazka-roku-6
                                  dostał nominacje :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka