Dodaj do ulubionych

długi od mężą

IP: 178.235.51.* 07.07.10, 19:06
Czy ktoś się orientuje,czy można jakos zablikować moją dziedziczność
długów po mężu?Nie mamy rozwodu a on pozaciągał pełno
kredytów,których nie spłaca i sprawa trafiła do sądu.O żadnej z
pożyczek nie wiedziałam,ponieważ inny był adres korespondencyjny niż
nasz.Czy musze spłacać długi męża chociaż nie miałam z nich ani
grosza?Do jakiej instytucji się udać? Słyszałam coś o notariuszu,że
u niego można zastrzec to.Proszę o odpowiedź to bardzo pilne
Obserwuj wątek
    • Gość: Myślący Re: długi od mężą IP: *.walbrzych.vectranet.pl 07.07.10, 21:34
      Widziały gały co brały - spokojni i bez tatuażów na ramieniu pewnie Cię nie
      interesowali, a twój ślubny pewnie przed ślubem był fajny koleś, cwaniakował,
      miał super poczucie humoru, pełno znajomych i był kozak na maxa i Cię nieźle
      wykozakował :)))
      • Gość: Mariola Re: długi od mężą IP: 178.235.51.* 07.07.10, 21:45
        nie wazne jaki byl wazne co jest teraz. po drugie synku mam wiecej
        latek niz Ty i przestrzegam aby Ciebie nikt nie wykozakowal a uwazaj
        bo zycie jest rozne
        • Gość: ja Re: długi od mężą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.10, 22:26
          "Myślący" Cię rozpracował.
          • Gość: Mariola Re: długi od mężą IP: 178.235.51.* 08.07.10, 00:36
            Widze ze nie uzyskam pomocy dzikeuje ze stracilismy swoj cenny czas
            aby mi odpisac
            • Gość: gosc Re: długi od mężą IP: *.chello.pl 08.07.10, 02:19
              Do kredytu potrzebna jest zgoda wspolmalzonka.Mam wrazenie,ze braliscie razem.Jak zaczelo palic sie kolo dupy ,to malzonek sie wypiol.Jako ,ze nic nie posiada to komornik przypie...l sie do Ciebie.Proste.!Teraz pozostalo Ci wymeldowac sie z mieszkania i pracowac na czarno.Innej drogi nie ma.!
              • Gość: HMMM Re: długi od mężą IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.07.10, 04:07
                A dlaczego rozwodu nie masz ? Jak cos jest az nie tak że nie
                mieszkacie razem to się trzeba było rozwieść ! Tyle o tym trąbia a
                Wy baby ciągle głupie jak buty i nie wyuczalne ! Naturalnie ze jak
                nie masz rozwodu lub rozdzielnosci majatkowej to odpowiadasz za jego
                długi.
              • Gość: Monika Re: długi od mężą IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.07.10, 06:37
                Widać że '"gość nie ma pojęcia udzielaniu kredytów, każdy bank ma swoje
                wytyczne jeśli chodzi o kwote udzielanego kredytu bez zgody
                współmałżonka!!!
                Mariola proponuje udać sie o porade do jakiegoś prawnika a nie pytać o
                takie rzeczy na tym forum, bo jak widzisz każdy tu tylko czeka żeby
                pokazać swoją głupotę i nakarmić się czyimś problemem- żałosne
                • Gość: gosc Re: długi od mężą IP: *.chello.pl 08.07.10, 16:25
                  Nie opowiadaj.!Jaki bank ma takie wytyczne.Jeszcze porada.! Nie pie...!!!Gopwno wiesz ,a zajmujesz glos.!Co do glupoty : Karmisz ,nia.Czyim problemem chcesz karmic glup[ote.? Powiem Ci.!!! SWOIM .!!
                  • Gość: ... Re: długi od mężą IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.07.10, 18:02
                    Jeśli mowa już o poradach to "gość" mam dla Ciebie jedną- wybierz się
                    do psychologa albo jedz mniej mięsa bo coś nadpobudliwy jesteś :D
                    IDIOTA!
                • Gość: bankowiec Re: długi od mężą IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.07.10, 18:12
                  Kazdy bank ma mozliwosc udzielenia kredytu bez zgody wspolmalzonka,
                  jedyna różnica miedzy nimi polega na przyznawanej kwocie, regulowane
                  jest to wewnętrznymi instrukcjami bankowymi,moze zalezec od "scoringu"
                  historii kredytowej i zdolnosci kredytowej.
                  Nie obrazaj ludzi jak nie masz o czyms pojecia....GOSCI-u
    • hopex Re: długi od mężą 08.07.10, 08:22
      Zaciągnięcie długów przez męża poprzez na przykład kredyt wzięty bez zgody współmałżonka jest przekroczeniem zwykłego zarządu majątkiem wspólnym.
      Każdy z małżonków może samodzielnie zarządzać majątkiem wspólnym, przy czym małżonek może sprzeciwić się czynności zarządu majątkiem wspólnym zamierzonej przez drugiego małżonka, z wyjątkiem czynności w bieżących sprawach życia codziennego lub zmierzającej do zaspokojenia zwykłych potrzeb rodziny albo podejmowanej w ramach działalności zarobkowej.
      Zgoda drugiego małżonka jest potrzebna do dokonania:
      1. czynności prawnej prowadzącej do zbycia, obciążenia, odpłatnego nabycia nieruchomości lub użytkowania wieczystego, jak również prowadzącej do oddania nieruchomości do używania lub pobierania z niej pożytków,
      2. czynności prawnej prowadzącej do zbycia, obciążenia, odpłatnego nabycia prawa rzeczowego, którego przedmiotem jest budynek lub lokal,
      3. czynności prawnej prowadzącej do zbycia, obciążenia, odpłatnego nabycia i wydzierżawienia gospodarstwa rolnego lub przedsiębiorstwa,
      4. darowizny z majątku wspólnego, z wyjątkiem drobnych darowizn zwyczajowo przyjętych.

Ważność umowy, która została zawarta przez jednego z małżonków bez wymaganej zgody drugiego, zależy od potwierdzenia umowy przez drugiego małżonka. Brak zgody lub potwierdzenia oznacza, iż umowa jest nieważna.

Tak więc tłumacząc z polskiego na nasze możesz w przypadku nakazu zapłaty wystawionego przez sąd na Was oboje wnieść sprzeciw od tego nakazu wskazując wymienione wyżej powody. W przypadku gdyby sprawa trafiła już do komornika możesz wnieść do sądu sprzeciw wobec czynności komorniczych wskazując, że w tytule egzekucyjnym jest Twój mąż a nie Ty wobec tego prowadzenie przez komornika czynności egzekucyjnych wobec Ciebie i Twoich dzieci jest bezskuteczna. W praktyce komornikowi bardzo ciężko jest uzyskać tytuł egzekucyjny na żonę dłużnika w sytuacji gdy dłużnik sam zaciągnął kredyt.
      A tak zupełnie na marginesie powinnaś wnieść sprawę do sądu o rozdzielność majątkową i to szybko. Powodzenia
      • Gość: Łoś_superktoś Re: długi od mężą IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.07.10, 16:37
        Tylko, że rozdzielność majątkowa nie działa wstecz. A na przyszłość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka