Gość: renia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 00:20 Jakie sa koszty założenia centralnego ogrzewania na gaz? Jaka firmę możecie polecić? Jakie są koszty ogrzewania mieszkania 70m2? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wax Re: Ogrzewanie na gaz IP: *.walbrzych.vectranet.pl 05.09.10, 10:39 Nie uzyskasz takiej informacji od ręki. Koszt założenia instalacji zależy od rodzaju zainstalowanego kotła, trudności wykonania instalacji (problemy budowlane) czy ilości zainstalowanych grzejników. Przy kotłach niskotemperaturowych musi zostać zmodyfikowany komin (wystarczy wkład wewnętrzny). Koszty ogrzewania zależą przede wszystkim od jakości ocieplenia budynku, ubytków ciepła, wentylacji. Każda przyzwoita firma instalacyjna wykona ocenę stanu bieżącego budynku i zaproponuje warianty rozwiązań. Instalacja gazowa jest super, można programować ogrzewanie, a nawet zdalnie sterować i nadzorować. Jak tak robię poprzez prosty system sms. Jest czysta, żadnego pyłu ani dymów. Niestety coraz więcej kosztuje, bo cena nośnika rośnie nieubłaganie. Wygoda kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Ogrzewanie na gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 11:53 dupa a nie wygoda. politycy kosztują nas coraz więcej. czas sobie to uświadomić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Ogrzewanie na gaz IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.09.10, 15:21 kamienica-80mkw,ok20stc-450z/mc-piec dwufunkcyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
krolowa.mieczy Re: Ogrzewanie na gaz 05.09.10, 15:44 Wax dobrze prawi :) Dolicz jeszcze koszt projektu, nerwówki w starostwie na pozwolenie i kierownika budowy i kominiarza. Jesli masz mieszkanie w budynku ze wspólnotą mieszkaniową - bez pozwolenia na budowę się nie obejdzie i bez kier. budowy. Chyba że chcesz na lewo ale nie polecam - za duze ryzyko "w razie czego". Za ubiegłą bardzo mroźną zimę za gaz zapłaciłam za cały sezon (6miesiecy) 1600zł. Wychodzi ok 260zl/mc. Kamienica nieocieplona, okna szczelne, 60m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ing Re: Ogrzewanie na gaz IP: *.centertel.pl 05.09.10, 17:40 Z uwagi na wzrastające koszta gazu ja założyłem dodatkowo tzw.nagrzewnice gazowe nie likwidując CO węglowego, jest to rozwiązanie najprostsze technicznie i najtańsze. 2 nagrzewnice po 2.6kW kosztowały mnie razem z montażem i opłatami za projekty itd. 3tyś zł. Przy nagrzewnicach zbedny jest wkład kominowy.Super sprawa, od kilku dni sobie dogrzewam mieszkanko bez kłopotliwego rozpalania pieca. Jednak uprzedzam, że w naszym pięknym kraju formalności załatwiałem poł roku.Jak ktos ma pracę na etat od 8 do 16 to jest to samo załatwienie papierów jest o wiele trudniejsze niż sprawy techniczne przy montażu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Ogrzewanie na gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 18:11 Proszę napisać coś więcej,nie słyszalam jeszcze o tym. Jak to sie montuje, kt zakłada i jakie zezwolenia potrzebne są? Ja mam teraz centralne na wegiel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazzer Re: Ogrzewanie na gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 18:29 Mieszkanie 60m2, dawniej co na koks. LIkwidacja grzejników żeliwnych i sare instalacji we własnym zakresie. Koszt isntalacji - ok 10tys zł z robocizną. Robocizna to pikuś. wyszła raptem 1500zł. Pozostałe koszty to piec, grzejniki ( purmo) , kocioł ( termet), spejalny wkład kominowy ( ponad 12 metrów) rurki miedziane, rury stalowe do gazu, kolanka sranka i inne pierdoły. Koszt miesięczny ogrzewania w nieocieplanej kamienicy, mieszkanie na parterze to srednio 300-350 na mc. ( od listopada do marca - potem zuzycie spada). Do tego opłata dla kierownika budowy i formalności urzędowe które trwały 4 m-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Ogrzewanie na gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 19:41 Mieszkanie 65m2. Kamienica, nieocieplone. Okna lekko nieszczelne (tylko jedno nowe PCV), około 350zł/miesiąc w zimie. Ale to tylko dlatego że lubię temperaturę ok 20-23 stopnie. Jak chcesz mieć ciepło ciepło to z 450 spoko zapłacisz/miesiąc zimą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ing Re: Ogrzewanie na gaz IP: *.centertel.pl 05.09.10, 21:31 Tu masz Reniu link do nagrzewnic gazowych/rysunki, opis/: www.mora.com.pl/poradnik-26.html Generalnie, jak nie masz wiele pieniędzy lub musisz zamontować dłuuugi wkład kominowy który kosztuje sporo to jest to rozwiązanie idealne.Czesi i Niemcy używają tego masowo, nie wiem czemu u nas mało kto to stosuje. Jedyny mankament to brek mozliwości podgrzania wody do mycia, ale mi to nie przeszkadza, bo grzeję tanio wodę elektrycznie na nocnej taryfie, wychodzi na to samo. Koszt pieca dwufunkcyjnego i wkładu+grzejników oraz wymiennika ciepła jak ktoś chce pozostawić kocioł węglowy to juz może być 6000-7000tyś optymistycznie licząc, bez kosztów montażu i papierów. Ja bym nie likwidował kotła węglowego bo nigdy nic i wiadomo jesli chodzi o koszta gazu w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś