Dodaj do ulubionych

Skremowanie zwlok

IP: 81.190.83.* 30.09.10, 12:59
Czy mozecie podac gdzie jest w Walbrzychu (lub najblizszej okolicy) krematorium gdzie mozna skremowac zwloki. A moze ktos mial do czynienia z ekshumacja swoich bliskich i przenosinami w inne miejsce pochowku? Jakie to sa koszty?
Obserwuj wątek
    • pozor_vlak Re: Skremowanie zwlok 30.09.10, 13:09
      Takimi sprawami zajmują się zakłady pogrzebowe (bo zasadniczo do ekshumacji potrzebne są uprawnienia jakieś specjalne). najbliższe krematorium jest we Wrocławiu, ale ciała od nas wożą też na Górny Śląsk. Koszt kremacji to jakieś 1000-1500 PLN (szczerze mówiąc nie pamiętam)
      • Gość: z uzdrowiska Re: Skremowanie zwlok IP: 81.190.83.* 30.09.10, 13:33
        Podejrzewam ze te nawet 1500 PLN to marzenie. Jestem z drugiego konca Polski. Chce przenisc moich bliskich bo nie ma sie kto grobami opiekowac, a przyjazdy kilka razy w roku do W-cha nie wchodza w gre. Rozmawialem juz z zakl pogrz ale cena wszystkiego po dodaniu elementow okazuje sie daleko wyzsza od 1500. Do tego trzeba zgrac wiele elementow a tego nie da sie zrobic na odleglosc - stad odpowiedzilany zakl pogrz na miejscu bylby najlepszy. Pytalem czy jest krematorium na miejscu bo taki przewoz to znaczny koszt, a pozatym nie moge sobie pozwolic na strzyzenie do glej skory. Chetnie zaplace za rzeczywista usluge ale nie chce byc wydojony.
        • pozor_vlak Re: Skremowanie zwlok 30.09.10, 15:37
          cena którą podalem dotyczyła kremacji z dowozem( mam gdzieś nawet faktury z tego roku- kremacja była przeprowadzana w Bytomiu właśnie). Ile kosztuje ekshumacja i przeprowadzka na drugi koniec polski nie mam pojęcia.
          Jeśli chodzi o poziom obsługi, to w W-chu mogę polecić TEN zakład.
    • Gość: adro Re: Skremowanie zwlok IP: *.sattom.pl 30.09.10, 13:29
      Skremować można we Wrocławiu lub Bytomiu w tym drugim kremacja odbywa się całą dobę i praktycznie nie trzeba czekać ,cenowo nie ma dużej różnicy.Zajmie się tym każdy Zakład Pogrzebowy w Wałbrzychu ,nie polecam Z.Pogrzebowego ,eSKa, na ul Limanowskiego oskubie z forsy nie profesjonalny.
      • Gość: z uzdrowiska Re: Skremowanie zwlok IP: 81.190.83.* 30.09.10, 13:34
        Cenna info. Dziekuje.
        • Gość: 1414 Re: Skremowanie zwlok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 18:01
          Ekshumacje zwłok mozesz przeprowadzic w okresie od 15 października do 15 kwietnia, musisz uzyskac zgode sanepidu, zgode zarzadcy cmentarza na którym bedzie przeprowadzana ekshumacja i tego na którym złozysz urnę. co do kosztów, to nie mam pojęcia
          • Gość: XxXx Re: Skremowanie zwlok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 18:57
            Głogów, tam też można kremować.
            • Gość: Todi Re: Skremowanie zwlok IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.10.10, 08:52
              Ekshumacja - 600-1000 zł- zależy od warunków lokalnych, wielkości pomnika i tp.
              Trumna ekshumacyjna - w/g cennika firmy
              Kremacja -ok. 700,-
              Urna - od 180 do ponad 1200-zależnie od gustu
              Transport stawka za km x ilość km, ale trzeba wiedzieć, że urnę z prochami możemy przewozić we własnym zakresie (samochodem, pociągiem)
              • Gość: z uzdrowiska Re: Skremowanie zwlok IP: 81.190.83.* 01.10.10, 17:34
                Dziekuje wszystkim za info.
                Gdybyscie tez mogli polecic jakas firme, bede wdzieczny.
                • Gość: dobre Re: Skremowanie zwlok IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.10.10, 20:30
                  Sam zwłok nie przewieziesz. Zglos do Zakladu P. ul Przemyslowa11 w Wałbrzychu i co cie obchodzi gdzie jest krematorium!
                  • Gość: z uzdrowiska Re: Skremowanie zwlok IP: 81.190.83.* 02.10.10, 16:17
                    Obchodzi o tyle ze pewnie z krematorium odbireralbym urne aby przewiezc w drugi koniec Polski.
    • Gość: z uzdrowiska Re: Skremowanie zwlok IP: 81.190.83.* 05.10.10, 18:35
      Dla porownania taki przyklad:
      Koszt w Gdyni to 4500 PLN za jeden grob. W cene wchodzi wszystko: Otwarcie grobu, potem zamkniecie, transporty (Krematorium jest w Gdansku) kremacja, urna, pochowanie po kremacji w niszy.
    • zibin4 Re: Skremowanie zwlok 26.10.10, 16:27
      Chcielbym juz zakonczyc ten temat. Cala operacja zostala przeprowadzona sprawnie i stosunkowo szybko. Pozstaral sie o to zaklad ktory polecal pozor_vlak.
      Tez moge z czystym sumieniem polecic ten zaklad. Dodatkowo powiem ze cena tez przyzwoita.
      W sumie najbardiej uciazliwe byly kontakty z urzedami a wlasciwie urzedniczkami bo dla nich wiekszosc rzeczy musi czaekac. (nabiera urzedowej wagi). No ale juz szczesliwy koniec i mam swoich bliskich u siebie.
      • pozor_vlak Re: Skremowanie zwlok 26.10.10, 16:42
        Cieszę się, że mogłem pomóc.
        Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka