Dodaj do ulubionych

fotoradary

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 20:46
witam serdecznie. Chciałbym podzielić się małą refleksją, sam nie jestem zwolennikiem fotoradarów i całkiem niedawno sam odebrałem d listonosza list ze zdjęciem - tylko ja wiedziałem za co to dostaje- przekroczyłem prędkość i trudno - płacę. Odnośnie fotoradarów mam pytanie, autor filmików na you tube tropi fotoradary pod hasłem bezpieczeństwa, i tutaj moje pytanie czy w Polsce mamy podział na drogi bezpieczne i niebezpieczne, czy istnieją drogi na których nie zdarzają się żadne wypadki czy kolizje? Czy są drogi na których nie obowiązują przepisy ogólnie przyjęte w kodeksie drogowym? Wiem że najsłabszym ogniwem jest zawsze człowiek i nawet na prostej drodze przy dobrej pogodzie zdarzają się wypadki! Tak więc przyjmując że wypadki drogowe mogą się wydarzyć wszędzie i wszędzie obowiązują jednakowe przepisy to o co ta sprawa?- a więc sprawa głównie dotyczy tego że gość lubi cisnąć gaz i zbyt często dostawał mandaty, a mnie wkurzają tacy gości którzy zapieprzają ile fabryka dała, głownie wkurza mnie od momentu kiedy przez takiego gościa zginął mój przyjaciel, i być może gdyby stał tam fotoradar to on by żył, bo taki morderca bałby się mandatu. A więc kończąc na wszystkich drogach obowiązują jednakowe przepisy które trzeba przestrzegać, na każdej drodze może dojść do wypadku i pomiar prędkości jest zasadny w każdym miejscu- i ostatnia sprawa dotycząca oznakowania- czy na prawdę trzeba podawać gdzie i kiedy jest ustawiony fotoradar - przecież to absurd. I JA ZNAM 100% SPOSÓB NA POZBYCIE SIĘ FOTORADARÓW - NIECH WSZYSCY ZACZNĄ JEŹDZIĆ ZGODNIE Z PRZEPISAMI!!! GWARANTUJE FOTORADARY POZNIKAJĄ!!!
Czy gminy zarabiają celowo na fotoradarach - pewnie że tak to jest świetny biznes ale każdy musi ponieść odpowiedzialność za swoje czyny, każdy kto prowadzi biznes wykorzystuje sytuację na poprawę koniunktury a kierowanie gminą to też taki biznes- nawet jak chcesz pojeździć na karuzeli to musisz zapłacić za bilet
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Baltazar Re: fotoradary IP: 79.110.196.* 18.11.10, 22:26
      Brawo! W końcu mądra refleksja a propo tego tematu!
      • Gość: driver Re: fotoradary IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.11.10, 05:54
        przekonaj tych ktorzy jechali 71 na strefie - 2 pasmowka bez zabudowan
      • Gość: niki Re: fotoradary IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.11.10, 07:59
        Sensowne przepisy powinno się przestrzegać a idiotyczne zmieniać...tylko jakos nikt tego nie robi.
        W oznakowaniu np. Walbrzycha trudno się doszukać logiki. Trudno nie odnieść wrażenia ,że znaki stawia się bez ładu i składu a może celowo żle aby nabić kasy dla miasta ?
    • Gość: QQ Re: fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 08:03
      Teoria fajna, z praktyką gorzej.
      Radary, fotoradary i inny badziew nie mają w PL funkcji prewencyjnej tylko zarobkową. Stąd gminy stawiają ograniczenia prędkości w miejscach, gdzie najłatwiej złapać jelenia na radar. Cierpią głównie przejezdni, ale w przypadku większych miast również miejscowi (duża fantazja straży wiejskiej w lokalizacji radarów). Prawda jest taka, że stosując się bezwzględnie do przepisów trasę z Wrocławia do Warszawy pokonywałbyś w dokładnie 11 godzin i 12 minut. Jak na XXI wiek to całkiem niezłe osiągnięcie.
    • Gość: cooler Re: fotoradary IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.11.10, 09:45
      wszystko sie zgadza tylko jedna rzecz to ma byc prewencja czyli jak sie pojawiaja zagrozenia na danym odcinku drogi to tam nalezy stawiac i dyscyplinowac kierowcow a to CO ROBI STRAZ MIEJSKA W WALBRZYCHU I nie tylko w walbrzychu to czyste zarabianie kasy i wyludznaie ich od obywateli ktorzy TO podkreslam odprowadzaja podatki na tych ktorzy ich lapia. Jasne ze wystarczy jezdzic zgodnie z przepisami ale czasem sie czlowiek zapomni rzecz normalna mialem tak ostatnio i cyk blysk 200zl sporadycznie sie czlowiek zapomni rzecz jasna. Walka na fotoradar CB radio PANOWIE POLECAM info na biezaco :):):) i nie po to aby jezdzic jak pirat tylko poto aby wiedziec zeby sie nie zapomniec na danym odcinku drogi. pozdrawiam zlapanych na fotoradar. Ustawianie fotoradarow w miejscach gdzie ewidentnie brak zagrozenia powinno byc karane!!!!!!!!!!
    • Gość: ????? Re: fotoradary IP: *.walbrzych.vectranet.pl 19.11.10, 20:01
      No i komentarze straży wiejskiej się pojawiły...ale do rzeczy.
      Teraz podam Ci moje dwa przykłady.
      1. Belgia- państwo podobno Policyjne- droga coś jak nasza do Świdnicy, ograniczenie do 90 km/h ciąg samochodów jedzie coś 100-110, patrol Policji w pobliżu skrzyżowania.....i nic...ale spróbuj jechać inaczej niż( szybciej,wyprzedzaj) to dostaniesz ostrooo po kieszeni.
      2. Szwajcaria- państwo baardzao Policyjne- droga jak.........ograniczenie chyba 80 km/h i j.w
      i to się nazywa prewencja.
      3. Jeśli wystawiłeś przedni zderzak swojego samochodu dalej niż Wałbrzych... podam Ci jeszcze jeden nie planowany przykład:
      Niemcy- niech ktoś poda przykład fotoradaru, który stoi gdzieś indziej niż
      1. okolice szkoły
      2. okolice przejścia dla pieszych lub drogi dla rowerów
      3. ograniczenie prędkości ze względu na remont, budowę lub coś w tym "stylu"- każdy widzieł jak te miejsca są tam oznakowane
      Idąc Twoim tokiem myślenia( i strażaków wiejskich ) należy karać wszędzie i za wszystko, bo wszędzie może się coś zdarzyć.
      A ja zadam pytanie- a co gdy debil jedzie drogą np. na Podzamczu przepisowe 50 km/h obok bram...sklepików...placów zabaw...przecież jedzie przepisowo...bez mózgu, ale przepisowo.
      Pozdrawiam
      • Gość: driver Re: fotoradary IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.11.10, 20:28
        troche z innej beczki - bezsensowny wyjazd z parkingu Galerii Victoria. Wjezdza sie na Starachowicka a nastepnie trzeba na skutek znaku nakazu dojechac do ronda by tam zawrocic i pojechac do centrum. Bezsensowny znak pozostal po remoncie drogi 1go Maja. Jak chcesz zlamac nakaz to pod mostem stoi policja i wlepia mandaty.
        • Gość: maryan Re: fotoradary IP: *.centertel.pl 19.11.10, 21:52
          pkwn - lenina, stoi taki, chce skręcić w lewo (bo co tam nakaz, na mijance nie stoją) a że szeroki, to blokuje skrzyżowanie pod dąbrowskiego
          stosujcie się do nakazów
          nie łamcie zakazów
      • Gość: antyprymityw Re: fotoradary IP: *.adsl.inetia.pl 19.11.10, 21:11
        świetny post !
    • Gość: Wolf Re: fotoradary IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.11.10, 01:57
      Cóż jakbym miał immunitet jak politycy to bym wprowadził ograniczenie prędkości nawet do 20 km/h patrz jak w tedy by było bezpiecznie albo co tam 10 km/h (po za miastem też oczywiście) poprawa bezpieczeństwa o jakieś 90% i fotoradar co 2m. Ja i tak miałbym immunitet więc mógłbym jeździć jak chce. Albo zakaz używania samochodów tylko same transporty miejskie i kolejowe. Wtedy by było jeszcze bezpieczniej. No i zakaz wychodzenia z domu po godz 20 do 8 rano. Wtedy przestępczość i kradzieże by spadły bo policja by łapała wszystkich co są na mieście. No i zakaz mieszkania razem z inną osobą to wtedy znikają problemy z przemocą w domach. GENIALNE wybierzcie mnie na prezydenta to wtedy tak zrobię i takie osoby jak ten założyciel tego tematu będą się czuły bezpiecznie bo swojego rozumu nie mają przecież i muszą mieć na papierze co wolno a co nie.
      • Gość: kierowca Re: fotoradary IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.11.10, 09:10
        Dwa dni temu czarni ustawiali sie z fotoradarem na Podwalu, tuż za skrzyżowaniem z Grodzką (czyli nietypowo, bo na początku długiej prostej). Samochód ustawili w niewidocznym miejscu, bo na osiedlowym parkingu wśród innych pojazdów. Z utęsknieniem czekam, chociaż sam jeżdżę przepisowo, aż ktoś im kiedyś zahaczy ten śmietnik. Sukces murowany, bo zanim wyskoczą z auta i pozbierają szczątki, winowajca będzie już daleko. Oczywiście NIE NAMAWIAM do takich rzeczy .... tylko sobie marzę ;)
        • Gość: cep na cepy Re: fotoradary IP: 79.110.196.* 20.11.10, 11:39
          Jak mówisz że jeździsz przepisowo to to ci przeszkadza ich "śmietnik" cepie??
          • Gość: xks Re: fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 13:47
            Jestes zbyt głupi abyś zrozumiał...
          • Gość: kierowca Re: fotoradary IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.11.10, 20:04
            Gość portalu: cep na cepy napisał(a):

> Jak mówisz że jeździsz przepisowo to to ci przeszkadza ich "śmietnik" cepie??

Co, cepie? Wqrwiłeś się, że na mnie nie zarobisz? Hehehehe. Pechozol.
            Możesz mnie cmoknąć w hydrant.
      • Gość: such is life Re: fotoradary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.10, 18:08
        genialne możesz spokojnie startować z list PO
        • Gość: Wolf Re: fotoradary IP: *.walbrzych.vectranet.pl 21.11.10, 19:51
          W PiSie lubią tak bardzo wszystko monitorować i kontrolować więc pewnie tam mam większe szanse
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka