Dodaj do ulubionych

Guliwer podrożał!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 22:27
Od wczoraj bilet normalny z W-cha do Wroclawia kosztuje 12 zl, ulgowy 10 zl...

Szkoda.. Chyba znowu przerzuce sie na pociagi..
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 22:46
      Dlaczego chcesz się przerzucać, przecież pociągi nie są tańsze, przejazd Wałbrzych Gł. - Wrocław Gł. kosztuje 15 zł, na Miasto jest wprawdzie kilka zł tańszy, ale podróż pociągiem coraz częściej jest "urozmaicona", dzisiaj znów było małe ku-ku i jechałam z Wrocka od 13:57 do 17:40 :(
      • Gość: 22 Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.12.10, 11:56
        pociąg 13zł z groszami ulgowy w 2 strony
    • Gość: to prawda Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.10, 22:46
      dokładnie, podrożał a jechałam całą drogę w zimnie kierowca nawet nie raczył włączyć ogrzewania , ludzie jak zwykle stoją cisną się autobusów z wałbrzycha do wrocławia jak było mało tak jest.
    • Gość: kika Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.centertel.pl 19.12.10, 22:50
      To już kpiny!!! A pasażerów mają za nic. Co za firma!!! Dzisiaj wieczorny Guliwer przyjechał z 40-to minutowym opóżnieniem. Stałam z córką na przystanku od godz.18.10 (koło OBI) i czekałam na przewóz do Wrocławia. A Guliwer łaskawie przybył o godz. 18.50. I jak zadałam pytanie do kierowcy dlaczego tyle opóżnienia to kierowca podirytowany odpowiedział mi
      cyt." ŻE TYLE CZASU KAWĘ PIŁ". Panu kierowcy życzę czekania na przystanku na mrozie tyle czasu co my, a FIRMIE PRZEWOZOWEJ GULIWER życzę bardziej kulturalnych kierowców, bo chyba takich nie brakuje.
      • Gość: belzebub Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.12.10, 08:35
        Ja się mu nie dziwie jak ktoś takei głupie pytania zadaje
      • Gość: !-!-!-! Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 08:38
        Za takie pieniądze za jakie oni jeżdżą wymagasz kultury? A za takie warunki jakie panują na wałbrzyskich i wrocławskich drogach braku opóźnień? W jakim świecie żyjesz? Obudź się i wróć na ziemię, tu jest Wałbrzych!
        • Gość: sancho Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 18:07
          co wy kurcze wymagacie odemnie prawko kupiłem za dwa świniaki w 1989roku jak jescze było wszystko normalnie czyli każdy brał i dawał skończyłem podstawówkę wieczorowo bo jeszcze woziłem profesorom piasek na budowę a teraz z trzoda trzeba jeździć jakimś zadupiu Wysockiego kiedys to była Aleja Stalina Armii Czerwonej to były ulice a nie to co dzisiaj no i kiedys milicjanci budowali domy to tez brali a dzisiaj jacyś tacy niemrawi, jak dają to trza brać no nie
      • Gość: Kowalski Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.12.10, 08:56
        > I jak zadałam pytanie do kierowcy dlaczego tyle opóżnienia t
        > o kierowca podirytowany odpowiedział mi
        > cyt." ŻE TYLE CZASU KAWĘ PIŁ".

I wielkie brawa dla kierowcy :)
        Tak spławia się blond-idiotki, które nie mają pojęcia o tym, co się dzieje na drogach.
        • Gość: pasazer nie opowiadajcie glupot IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.12.10, 11:50
          kiedys stalem na przystanku czekalem na autobus był spóźniony jakies 20 minut i co tylko przejechał przystanek i pojechał dalej , wiec o czym mu tu gadamy , nachlapali sie kasy i juz pasazerow maja gleboko w du..
          • Gość: gier Re: nie opowiadajcie glupot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 11:52
            To prawda. Studencki Wroclaw- Walbrzych 10 zl teraz kosztuje.
      • Gość: młodafoka [...] IP: 46.112.108.* 20.12.10, 11:57
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: pasazer Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 23:35
        Dzisiaj kurs o 17-tej[spozniony]zostal przerwany kolo OBI przez policje.Kierowca firmy GULIWER wydmuchał 0,2 w alkomat.Jak to sie ma ze zwrotem pieniedzy za bilet.Ktoś mi podpowie?
        • Gość: obcy Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 23:48
          0.2 promila u kierowcy to dużo , zważywszy , że Polacy na trzeźwo są jebnieńci.
      • Gość: pewniak Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 20:40
        "jak zadałam pytanie do kierowcy dlaczego tyle opóżnienia to kierowca podirytowany odpowiedział mi
        cyt." ŻE TYLE CZASU KAWĘ PIŁ".
        Dobrze Ci odpowiedział, hahah!:D
    • Gość: aaa Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.12.10, 11:59
      wałbrzyski cuchnący kundel
    • Gość: lg Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 20.12.10, 22:17
      fakt drogi są fatalne, poza tym były też chyba problemy w związku z naprawą mostu..irytacja kierowcy zrozumiała no i się nie dziwię skoro to on ma bezpośredni kontakt z pasażerami w dodatku wkurzonymi czekaniem...sama zadowolona nie jestem czekając i też się denerwuję jak mam organizować sobie inaczej transport w szczególności w ziemie...dojazd do wro z wch jest fatalny...p. z Bogusi znam a nawet miałam okazję podrózować nie raz wysłuchując skarg na guliwera, poza tym już 2 rok slysze ze kupuje autokar itd..ludzi bardzo duzo jezdzi do wro zastanawia mnie tak mala konkurencyjnosc przeciez to czysty zysk (no nie zawsze fakt) a podwyzka to nie skutek przyszlego wprowadzenia 50% ulg dla studentów (fakt paliwo itp.)??nie wiem czy te ulgi wogole dojda do skutku...i co z nimi się dzieje...
      • Gość: 58-300 Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 13:59
        W ustawie o transporcie drogowym(?) jest napisane że połączenie autokarowe nie może być konkurencją dla połączenia kolejowego, więc uruchomienie dodatkowego połączenia w przypadku gdy jest pociąg może być problemem. Już nie mówiąc o tym że na każdy autokar musi być zabezpieczenie finansowe 9tyś euro na pierwszy i 6 na każdy następny. Tak więc nie jest to takie hop siup i czysty zysk.
        Osobiście radzę się przesiąść na pociąg. Dużo bezpieczniejsza impreza i jakość (biorąc pod uwagę wszystkie aspekty) też lepsza.
        A Guliwerom radzę poczytać kodeks drogowy bo w większości autokarów nie możecie przewozić ludzi w pozycji stojącej
        • Gość: 90 Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 21.12.10, 16:07
          Jest taki zapis w ustawie to fakt. Czyli linii autobusowej już nie może być, ale linie obsługiwane przez busy do wro już tak? Bo takie są. Troszkę absurdalna ingerencja państwa w konkurencyjność na rynku, tym bardziej, że kolej jest w strasznym stanie..jeszcze nie zdarzyło mi się jechać w zimnie i ugrzęznąć gdzieś w polu na godzinę, tak jak w przypadku pociągu, więc nie mam odwagi na pkp...
          • Gość: 58-300 Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 17:55
            Ustawa nie rozgranicza czegoś takiego jak bus i autobus. Czym sobie przewoźnik będzie woził ludzi to jego sprawa, ma to być zgodne z kodeksem drogowym.
            Akurat ingerencja słuszna, bo nawet UE w swoich planach ma wzrost atrakcyjności połączeń kolejowych, a ludzie jak cielaki zamiast skorzystać z pociągu lezą do autobusu. Mnie naprawdę zastanawia to czemu ludzie pchają się do Guliwera, że nawet drzwi się nie domykają. W razie wypadku z tych stojących nie będzie co zbierać, a Guliwer wcale nie jedzie szybciej niż pociąg. Ostatnio do samej Świdnicy jechałem 2godz i to zdarzyło mi się już dwa razy.
            • Gość: agent Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 18:11
              Guliwer schodzi na PSY. Ja wywaliłbym takiego kierowce na mróz a kiedy spytałby się dlaczego to powiedziałbym, że dlatego że pił kawę zamiast jechać ostrożnie z pasażerami. To buce co wymagacie od kierowców to tak jakby wymagać od "tirówek" higieny.
            • Gość: 90 Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 21.12.10, 22:58
              Ok masz rację i widzę, że znasz się na temacie. Być może faktycznie nie jest możliwe stworzenie kolejnej linii na wro (są chyba 3 w tym Guliwer). To nie zmienia faktu, że większy autobus zamiast busa byłby konkurencyjny, ale to koszty itd. i też rozumiem. Jeśli chodzi o ingerencję to jednak troszkę nie wydaje mi się słuszna. Być może gdyby pkp musiało walczyć o klienta było by bardziej konkurencyjne, ale to w dużej mierze kwestia prywatyzacji licznych spółek, bez spółki matki (jako państwowego elementu, jak by nie patrzeć potrzebnego jeśli chodzi o kolej)...Jeśli chodzi o promocję kolei to niekoniecznie musi wiązać się z ustawowymi udogodnieniami a z samą promocją...i myślę, że najwięcej skorzystał by na tym pasażer :)
              • Gość: 58-300 Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 00:37
                Wiesz przewozy pasażerskie na kolei zawsze były i będą deficytowe, bodajże tylko ekspresy wychodzą na zero. Dlatego muszą być dopłaty. Jednocześnie kolej nie może konkurować w sposób tradycyjny z innymi przewoźnikami chociażby dlatego że gwarancja na tabor wynosi 20 lat, gdzie autobus po 12 latach użytkowania najczęściej nadaje się na żyletki. A jak wiemy przedział pasażerski w pociągu sprzed 20 lat nie jest dla nas atrakcyjny. Do tego znaczna różnica cenowa między zespołem trakcyjnym a autobusem. Głównym problemem kolei na dzień dzisiejszy jest nieumiejętność wydawania pieniędzy i ten głupi podział. O ile podział typu dworce, tory i reszta infrastruktury-rzeczy państwowe, a przewoźnicy to przedsiębiorstwa walczące o obsadę linii (wytyczonych przez państwo) byłby rozsądny, tak nie rozumiem po kiego grzyba osobna spółka od torów, dworców, energetyki. Szkoda że nie zrobili PKP Toalety.
                Co do autobusów do dziwi mnie zakup Mercedesów przez Guliwera, skoro całkiem fajnie autobusy (nawiasem mówiąc podpatrzone od Merca) zrobiła firma Autosan i w których można stać, bo jest się za co złapać. No ale myślę że szefostwo Guliwera myśli racjonalnie i skoro kupili autokary o takiej pojemności to są największe autokary jakie były dla nich opłacalne.
    • Gość: ... Re: Guliwer podrożał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 22:56
      Gość portalu: do kika napisał(a):
      > Słuchaj wszyscy rozumiemy twoje zdenerwowanie ale
      ...

> Więc weź się odpie...ty Pizdą karmiona suko :)
      ===============
      I to jest TEN polski ewenement:
      Niby wszystko logiczne i zrozumiałe ale na końcu okazuje się, że wykład zrobił nie człowiek ale bydle.

• Gość: zet wybieram jednak PKP IP: *.xdsl.centertel.pl 21.12.10, 21:01
      bilet tanszy i bezpieczniej sie jedzie niż z szalejącymi kierowcami
      • Gość: 90 Re: wybieram jednak PKP IP: *.walbrzych.vectranet.pl 21.12.10, 23:01
        A jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o pkp? Dawno nie jeździłam i nie wiem czego mogę się spodziewać...Jak z opóźnieniami? I warunkami w środku? Czy na czas jest we wro?
        • Gość: zdenerwowana Re: wybieram jednak PKP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 10:10
          To moze podsuniecie mi jakis pomysl? Co tydzien jezdze do Wroclawia. I co tydzien ten sam problem- zwlaszcza na trasie Wroclaw-Walbrzych. Podjezdza Guliwer, ludzie sie pchaja na chama, ja czekam 15 minut na autobus, staje sobie pod autobusem, przede mna ludzi, zekam spokojnie na swoja kolej, a tu nagle przychodzi jakas panienka lub babka i sie wpycha przede mnie! Kiedy ja stoje juz ponad 15 minut ta na chama wpycha sie zeby pierwsza kupic bilet! Dla mnie jest to nie do pomyslenia. NIgdy nie wiem jak sie zachowac w takiej sytuacji. czy zwrocic uwage- " hello, ja bylam pierwsza" czy nic nie robic.. Nie rozumiem dlaczego w Polsce nie ma zasady ustawiania sie w kolejce do autobusu- tylko taka holota przyjdzie i kto pierwszy sie wepcha ten siedzi w autobusie- nie wazne ze taka osoba przyszla na ostatnia chwile.
          • Gość: 90 Re: wybieram jednak PKP IP: *.walbrzych.vectranet.pl 22.12.10, 14:38
            Raz jeszcze zapytam poinformowanych: Jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o pkp? Dawno nie jeździłam i nie wiem czego mogę się spodziewać...Jak z opóźnieniami? I warunkami w środku? Czy na czas jest we wro?

Co do Guliwera (nie tylko panienki czy babki się pchają ;). Sama zauważyłam przebiegłość co niektórych...no ale cóż... myślę, że nie tylko przykładem takiego zachowania jest Guliwer. Społeczeństwo jest jakie jest, ja proponuję mimo wszystko zachować twarz. Być może, gdyby w końcu ktoś zaczął zwracać takim osobą uwagę, reakcja pozostałych była by podobna...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka