Dodaj do ulubionych

Centrum Aktywności Lokalnej

IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.01.12, 20:09
Gdzieś przeczytałem,że na Poniatowie w budynku po byłej szkole ma powstać CAL. Myślę sobie - hej cos nowego twórczego i korzystnego dla lokalnej ludności! Wchodzę na stronkę w-skiego MOPSU i co widzę: Istniało 5 zespołów, z czego ich aktywność zdechła ok.września 2010r.Czym zajmowali sie? głownie wycieczkami dla jak to ładnie ujęto "beneficjentów" oraz pozorowanymi działaniami czy akcjami. Cóż pewnie pieniążków NIET to i działań NIET. Wiec po co mydlenie oczu poniatowianom?
Obserwuj wątek
    • Gość: zolnierz w bieli Re: Centrum Aktywności Lokalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 21:42
      To ja zapraszam Cie do CAL na ulicy Moniuszki, obok szkoly nr 12. Fajnie wyposazony osrodek z dosc ciekawa propozycja. Problemem jest to, ze beneficjenci maja w d.u.p.i.e wszystko, oprocz brania zasilkow i chlania za owe pieniadze. Yossarian, reasumujac. Uwazam ze powinnismy pietnowac to co zle i glupie, ale jesli ktos stara sie cos zrobic dla ludzi (przyjdz sam i zobacz), to nie je.b.my go za to, ze jak zwykle walbrzyszanie maja nieco inna piramide potrzeb. Pozdrowka:-)
      • Gość: Yossarian Re: Centrum Aktywności Lokalnej IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.01.12, 22:27
        Nieczęsto zdarza się normalna, merytoryczna odpowiedź na dany temat. Dzięki "zołnierzu w bieli"- bo to utwierdza mnie, że są na tym forum osoby po prostu NORMALNE. Co do zaproszenia do CAL - to... wyobraź sobie SKORZYSTAM w najbliższym czasie (dzięki). Co do zaangażowania wielu ludzi w świadczenie pomocy dla bliźnich- NAPRAWDĘ WIELKI SZACUN!!! Pozostaje forma tej pomocy, ale to rzecz techniczna (zasiłek- chlanie). Do zobaczenia, podaj jeszcze adresy pozostałych zespołów -:)
        • Gość: zolnierz w bieli Re: Centrum Aktywności Lokalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 22:45
          Nie znam ani losow pozostalych zespolow ani efektow ich pracy, o ile byly;-). Masz racje, takie inicjatywy finansowane z POKL zazwyczaj sa porazka i zakrawaja na glupote i marnotrawstwo. Niemniej tutaj akurat mam wrazenie, ze byc moze przypadkiem cos im wyszlo. Sa dobrze wyposazone sale, jest oferta co do ktorej wiem, ze bedzie poszerzana. CAL jest zle promowany, byc moze wynika to ze zlych zalozen juz na etapie pisania projektu. Niemniej faktycznie dobrze poprowadzony, moze stac sie "domem kultury", ktorego tak brak w centrum. Tym bardzie ze CAL planuje jakies imprezy plenerowe letnia pora. Tylko zal serce sciska, kiedy np pojawia sie oferta wyjscia dzieciakow za darmo do cinemacity na film i wyobraz sobie, ze nie ma chetnych.. Dla kogo kurde robic takie rzeczy pytam zatem?
          Dodam tez ze jestem kompletnym wrogiem likwidacji szkol w formie proponowanej przez Szelemeja. Jemu pomylila sie reorganizacja i redukcja. Jesli nawet zalozymy, ze miejsc w szkolach jest za duzo, to nie robi sie tego w taki sposob. Na szybko i ex cathedra. Bez sensownych i przekonujacych wyliczen i lekcewazac ludzi. I naprawde nie widze powodow, dla ktorego Sz mowi, ze CAL w dzielnicy tak, zas szkola nie. Te dwie aktywnosci sie nie wykluczaja, moga sie doskonale uzupelniac. Tylko naprawde trzeba podejsc do tematu z sercem,a nie tylko je deklarowac.
          Pozdrawiam i przepraszam za przydlugi post:-)
          • Gość: Yossarian Re: Centrum Aktywności Lokalnej IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.01.12, 23:09
            Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Wiesz dla czego? Bo wyartykułowałeś (-aś) to co jest największym błędem i wręcz zmorą tzw.OPIEKI. NAPISAŁEŚ (-aś):
            Tylko zal serce sciska, kiedy np:
            > pojawia sie oferta wyjscia dzieciakow za darmo do cinemacity na film i wyobraz
            > sobie, ze nie ma chetnych.. Dla kogo kurde robic takie rzeczy pytam zatem
            a JA Z KOLEI PYTAM CIEBIE!: czy dzieciaki muszą dostosować się do tego co TY im proponujesz? Czy Ty wiesz Czego te dzieciaki naprawdę chcą? Może dla nich ten debilny film jest g.warty? Przejdź się po Sobiecinie, pogadaj z małolatami - dowiesz się czego by chcieli. Pozdr.do jutra
            • Gość: bajtel Re: Centrum Aktywności Lokalnej IP: *.18.111.lan.EkoNet.info 10.01.12, 23:13
              Marychy ?
            • Gość: zolnierz w bieli Re: Centrum Aktywności Lokalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 23:29
              Kino podalem jako przyklad, nie jako pozbawiona alternatyw mozliwosc. Tak jest z kazda propozycja, nie tylko z kinem. Ja uwazam ze problemem nie jest taki czy inny film, lub taka czy inna propozycja. Problemem jest biernosc i roszczeniowosc. Probowalem kiedys "sprzedac" w Walbrzychu imprezy, ktore funkcjonuja znakomicie w innych miastach. I wiesz co bylo problemem? Ze ludzie o tym nie wiedzieli. A nie wiedzieli, bo takiej informacji nie szukaja. A nie szukaja bo nie sa do tego przyzwyczajeni, nie jest to ich chlenb powszedni. Mowilem, ze info bylo w kazdej lokalnej TV - odpowiadali, że nie ogladaja TV. Bylo w lokalnej prasie - odpowiadali, ze nie czytaja prasy. Bylo w internecie - nie korzystaja. Byly plakaty - slyszalem "A Ty myslisz ze ja zwracam uwage i mam czas czytac"... Wybacz, ale nadal sadze, ze to nie propozycje sa problemem...
              Pozdrawiam:-)
              • Gość: Yossarian Re: Centrum Aktywności Lokalnej IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.01.12, 19:42
                Witam! Osoba (jak domniemuje) zawodowo zajmujaca sie pomocą społeczną napisała:
                "Wybacz, ale nadal sadze, ze to nie propozycje sa problemem...Problemem jest biernosc i roszczeniowosc. Probowalem kiedys "sprzedac" w Walbrzychu imprezy, ktore funkcjonuja znako
                micie w innych miastach. I wiesz co bylo problemem? Ze ludzie o tym nie wiedzli."
                Czyli My pomagamy jak należy tylko Oni z tego nie korzystają!.Przeglądałem na stronie MOPS te propozycje (kino, idiotyczne wycieczki krajoznawczo-przyrodnicze, debilne festyny. Zastanów się, czy Ty jako dziecko korzystałbyś z takich "atrakcji" - bo ja na pewno nie
                • Gość: zolnierz w bieli Re: Centrum Aktywności Lokalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 20:05
                  Absolutnie nie zajmuje sie pomoca spoleczna, ostatnimi czasy wrecz przeciwnie mozna powiedziec:-))). Znam natomiast ten projekt. Napisalem wczesniej, ze byly bledy popelnione na etapie pisania. Efektem tego jest np. fatalnie okreslona grupa docelowa. Zbyt duzo by pisac. Moze Cie rozczaruje, ale bedac dzieckiem korzystalem z takich rzeczy i nie uwazam je za debilne. Moze dlatego, ze niewiele bylo propozycji innych niz TV. Widze ze zaczynaja Cie jakies nerwy ponosic, choc naprawde nie widze powodu. Zobacz na oferte miejsc tego typu w Polsce i nie tylko. Taka oferta istnieje wszedzie i nie jest zle. Zwroc tez uwage, ze CAL dopiero zaczal dzialac i oni tez musza zaplacic frycowe. Nie badz marudzacym walbrzyszaninem, pojdz tam i podpowiedz pomysly, okras je inicjatywa. Bo jak narazie, bez urazy, to co robisz to krytykanctwo. Pewnie mozna bylo w projekcie zapisac np. zakup gramofonow dla DJ-ow i uczenie dzieciakow miksowania itp (przepraszam jesli nie tak to sie nazywa, nie jestem specem). Byc moze faktycznie zabraklo na poczatek nieco pomyslowosci. Niemniej gadanie ze sa "idiotyczne wycieczki i debilne festyny" uwazam ze typowo walbrzyska forumowa aktywnosc. Pozdrawiam.
                  • Gość: 111 Re: Centrum Aktywności Lokalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 20:54
                    A wyobraź sobie, że inne niż edukacyjne propozycje były oferowane w jednej z likwidowanych szkół, była to świetlica środowiskowa. Przychodziło na nią mnustwo dzieciaków. I co i nagle miasto obcięło i tak marne fundusze i wszystko padło. A teraz niszczy szkołę i będzie otwierało CAL. Kpina z ludzi ich pracyi dzieciaków dla których ta świetlica była jedynym miejscem gdzie mogły uzyskać wszelaką pomoc.
                    • Gość: zolnierz w bieli Re: Centrum Aktywności Lokalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 21:06
                      I dlatego wlasnie uwazam likwidacje szkol za idiotyzm. Bo cos, co stworzyli sami mieszkancy, byla to ich Aktywnosc Lokalna. Odpowiadalo to ich potrzebom. Niestety, jesli myli sie restrukturyzacje i redukcje, wychodzi z tego wlasnie to, z czym mamy doczynienia w walbrzyskiej oswiacie.
                      • Gość: 111 Re: Centrum Aktywności Lokalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 21:15
                        A mówią jego zwolennicy, że to mądry i inteligentny człowiek, ale chyba inaczej.
                  • Gość: Yossarian Re: Centrum Aktywności Lokalnej IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.01.12, 21:17
                    Zrozum kolego, ,że ja ani nie jestem związany zawodowo z pomocą społeczną ( no może jakby -;), ani nie znam technicznych zagadnień "budowania projektów skierowanych do grup docelowych". Moje nerwy są też na "uwięzi". Wyczytałem, że "CAL został zainicjowany w 1997r. przez BORIS..." - więc to już 15 r. Wszelkie programy są do d... jeśli nie dotrą do tej grupy docelowej. A dlaczego nie kupić gramofonów i uczyć nowych DJ-ów jeśli są chętni??? Dlaczego nie wejść w układ z klubem kibica Górnika i propagować normal-kibicowski ruch? A co do krytykanctwa- TAK krytykuję nieskuteczne(co sam przyznałeś formy). Pozdrawiam!
                    • Gość: zolnierz w bieli Re: Centrum Aktywności Lokalnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 21:40
                      No i kurde o to chodzi. Napisz do nich i podpowiedz im:-). Pomysl z kibicami jak najbardziej ok. Fakt ze skutecznosc tu zadna, ze pewnie gdyby to wszystko inaczej zrobic .. Ale ja mam tak, ze jak widze ze ktos cos zaczyna, ma dobre checi ale sobie nie radzi, to mam ochote mu pomoc i podpowiedziec. Mimo ze nie ja biore za to kase itp. I robie to dlatego, ze przez chwile w tym miescie mieszkam i sie z nim utozsamiam. Dlatego ze wlasnie tak rozumiem aktywnosc lokalna.
                      P.s Ja ze wzgledu na pochodzenie i konotacje terenowe oraz wierne kibicowanie moge im pomoc zrobic normalno-kibicowski projekt ze Slaskiem Wroclaw:-))
                      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka