grizzy56 24.01.09, 18:24 kiedyś - to byli nauczyciele...-a teraz w większości są to ludzie chodzący do pracy.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nauczycielka Re: nauczyciele IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.09, 18:26 Kiedyś to byli uczniowie a teraz chamscy gó...arze... Odpowiedz Link Zgłoś
grizzy56 Re: nauczyciele 24.01.09, 18:32 gdzie się podziały relacje uczeń-nauczyciel-rodzic ?....-nauczyciel poszedł w pieniądze...-niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek8 Re: nauczyciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.09, 19:09 łehehehehe w pieniądze ? :D Czy widziałeś fiszki nauczycieli? Pieniądze jak na kasie w markecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczycielka Re: nauczyciele IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.09, 19:13 Po części masz rację. Głównie zgadzam się z Tobą jeśli chodzi o rozważania dotyczące relacji rodzic-nauczyciel. Uczniowie są jacy są, głównie dlatego, że nie widzą spójności między tym co przekazuje szkoła a rodzice. Kontakt wychowawcy z rodzicami jest praktycznie zerowy. Rodzice nie zjawiają się na zebraniach, często nie odbierają nawet telefonów od wychowawcy dziecka. A wszystko odbija się na uczniu. I w tym wszystkim, w nieustannej szarpaninie, w ciągłych obelgach zamiast szacunku, naprawdę przychodzą chwile zwątpienia. Jeśli więc nie można mieć w pracy satysfakcji ani szacunku to dobrze by było mieć chociaż pieniądze. Wierz mi to ciężka praca. Nie wykańcza fizycznie ale psychicznie i emocjonalnie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
grizzy56 Re: nauczyciele 24.01.09, 19:31 dziwni ludzie to komentują....nie jestem pedałem -mam żonę 3 synów i córę...-pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matrix Re: nauczyciele IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.01.09, 07:51 tak grizzy każde dziecko masz z inną kobietą a w zapasie 5 lat odsiadki za molestowanie,które juz odsiedziałeś zapomiałeś o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
grizzy56 Re: nauczyciele 24.01.09, 19:37 ślicznie...-tylko odpowiedzi na moje pytranie brak....-ggzie się podzialli, tamci nauczyciele..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczycielka Re: nauczyciele IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.09, 20:14 Odpowiadam na pytanie - nauczyciele są w tym samym miejscu, gdzie dawny system edukacji, gdzie rodzice kontaktujący się ze szkołą, gdzie uczniowie okazujący szacunek nauczycielom itd... czyli pewnie rozpłynęli się w przeszłości. I z tego co widać nie będzie lepiej tylko gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: nauczyciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 01:00 A kogo to obchodzi że nie jesteś gejem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Re: nauczyciele IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.01.09, 21:26 to wina prawa.Ja współczuję nauczycielom ,maja związane ręce,w szkołach bandyctwo,chamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedagog Re: nauczyciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 16:58 Zajrzyj na forum świdnickie, pod "najlepsi nauczyciele". Zapraszamy tam do wymiany myśli za pośrednictwem poczty. Rozmowy (?) na forach zbyt często kojarzą nam się z grzebaniem w śmieciach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyrektor Re: nauczyciele IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.09, 19:15 grizzy56 to były nauczyciel Gey i koniec szkoda słow o nim pisać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meloman Re: nauczyciele IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.09, 19:17 Macał cię w kroku? A fuj Odpowiedz Link Zgłoś
grizzy56 Re: nauczyciele 24.01.09, 19:47 no i właśnie takich pedofilów jak pan powinno ścigac prawo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meloman Re: nauczyciele IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.09, 20:49 Pytanie bylo skierowane do dyrektora, ktory jak mniemam nie jest dzieckiem. Skad wiec oskarzenie o pedofilie? Odpowiedz Link Zgłoś
ice76 Re: nauczyciele 24.01.09, 20:03 Hmmm... jeśli już to gay i raczej nie z wielkiej litery, a słowa zwykle wypowiada się - nie pisze. Słowa można zapisać i wówczas stają się one wyrazami. Bądź tak dobry i zafunduj sobie spotkanie ze słownikiem, tudzież elementarzem. Jaki z tego morał? Łatwo jest pojechać po człowieku chowając się za nickiem wklepanym "na szybko". Zapamiętaj chłoptasiu, że takie zachowanie nie spotyka się z oklaskami... chyba, że ze strony ludzi Twojego pokroju. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: nauczyciele IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.09, 21:47 Jaka płaca, taka praca. A poza tym, to młodzież - oczywiście nie ze swojej winy, a wychowania przez rodziców jest inna niż kiedyś. I nauczycielem dla jasności nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: nauczyciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.09, 01:11 Nie bronie nauczycieli, ale glównymi nauczycielami dzieci sa ich rodzice.Skoro oni nie umieja wychować swoich dzieci to czegą mogą rzadać od nauczycieli.Wychowują tzw. bezstresowo, na wszystko pozwalają, dla świętego spokoju daja na wszystko kase.Za moich czsów nauczyciel mógl wytargać za uszy(a bylo to nie dawno) ,dac po lapach i nikt na tym zle nie wyszedl a teraz krzyknac nie mozna, bo mamusia zaraz przybiegnie do szkoly,broniac swoje idealne dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konieczko Re: nauczyciele IP: *.wlb.vectranet.pl 25.01.09, 17:31 grizzy56 ma rację - idźcie do pierwszej lepszej większej szkoły językowej w Wałbrzychu (np. EMPiK lub Globe) to się zdziwicie, kto prowadzi tam zajęcia. Zwykle są to nauczycielki, które uczą codziennie angielskiego lub niemieckiego w wałbrzyskich gimnazjach lub szkołach średnich. Dzięki temu, że pracują zaledwie 18 godzin w tygodniu mogą dorabiać na boku. Tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emil Nauczyciele więcej niepracują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 17:25 niż pracują - a 20 godzin lekcyjnych tygodniowo to kpina na miarę światową. Wróciłem z Anglii - tam nauczyciele pracują do 65 lat po 40 godzin tygodniowo!!! Proszę o przykład innego kraju gdzie nauczyciele tak się opierniczają jak w Polsce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Nauczyciele więcej niepracują IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.09, 17:53 W Angli klasa liczy 15 uczniow i w niej pracuje 3 nauczycieli, a pensje maja takie,ze u nas trzeba pracowac pół roku:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: Nauczyciele więcej niepracują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 18:16 nauczyciele..rozpieszczeni do granic możliwości, zadufani ,mało jest pedagogów z prawdziwego powołania, długopisu do ręki nie weżmie jezli mu za to nie zapłacą..zupełna przypadkowość, no coś trzeba w życiu robić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honza Re: Nauczyciele więcej niepracują IP: *.wlb.vectranet.pl 26.01.09, 18:21 Konieczko, jak byś miał "coś tam, coś tam" pod włosami, to zrozumiałbyś, że ten nauczyciel, który zarabiałby tyle co nauczyciel w cywilizowanych krajach, to miałby w dupie dorabianie wieczorem gdziekolwiek. Młode, ładne nauczycielki mają jeszcze inne możliwości, ale starszy, zmęczony i mający wszystko w dupie nauczyciel-facet może najwyżej dorobić zbieraniem makulatury! Ale w tym poj....ym kraju nawet to się nie uda, bo jesteśmy tak bogaci, że makulaturę mamy... no wiesz gdzie! (Spróbuj gdzieś sprzedać, hehehe). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konieczko Re: Nauczyciele więcej niepracują IP: *.wlb.vectranet.pl 26.01.09, 20:25 Honza, po pierwsze: w dupie to oni mają pracę w gimnazjach i liceach, bo siedzą tam zaledwie 2-3 godziny dziennie, z przerwami co 45 minut na fajkę i kawę w pokoju nauczycielskim. Od biedy zdarzy im się zebranie rodzicielskie lub jakaś rada pedagogiczna, to muszą posiedzieć dłużej. W żadnej normalnej firmie nie uświadczysz takiego systemu pracy. Wierz mi, nauczyciele to najbrdziej roszczeniowa grupa zawodowa. Jeśli są tacy mądrzy i tak im źle to niech rzucą robotę w gimnazjach i liceach i idą na całość przy prowadzeniu dodatkowo działalności gospodarczej. Prawda jest taka, że ich zatrudnienie w szkołach publicznych jest jedynie dla nich przykrywką, aby legalnie nie płacić składek na ubezpieczenie społeczne z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej. Tak, tak - zatrudnienie w prywatnej szkole językowej wymaga założenia działalności gospodarczej. Dzięki temu, że są dodatkowo zatrudnieni na umowę o pracę, to nie muszą płacić składek na ubezpieczenie społeczne z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej (tak jak napisałem wcześniej), bo następuje tutaj tzw. zbieg tytułów do ubezpieczeń z tytułu umowy o pracę oraz z tytułu prowadzenia działalności. Wyustarczy, że zarobią tylko minimalne wynagrodzenie w szkole publicznej i już są zwolnieni ze składek ZUS. Płacą tylko podatek (często liniowy) oraz składkę zdrowotną (jakieś śmieszne kwoty). Ich wynagrodzenie w szkołach językowych to średnio 50-60 zł za godzinę (zwykłe zajęcia trwają 2 godziny dla jednej grupy). W ciągu dnia takich grup mogą mieć 3-4, w ciągu tygodnia, sam sobie policz. I wiecznie narzekają, że im źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honza Re: Nauczyciele więcej niepracują IP: *.wlb.vectranet.pl 26.01.09, 22:23 Konieczko - jesteś super demagogiem! Dlaczego? Bo wszystko co piszesz to prawda! Ale nie dajesz odpowiedzi dlaczego tak sie dzieje! Tak, siedzą w tych pokojach nauczycielskich modląc się, żeby na kolejnej lekcji jakiś pojeb nie założył im kosza od śmieci na głowę. Chcieliby może i uczyć, ale kogo??? W latach 70 - 80 w klasach było jakieś 80% normalnych, a jakieś 20% pojebów! Dało się to jakoś ogarnąć, bo i system edukacji jakieś tam narzędzia temu nauczycielowi dawał! Teraz, Konieczko, jest odwrotnie!!! (20% w miarę normalnych!!!), a "narzędzi" żadnych! Kumasz??? I za te pieniądze nauczyciel ma co zrobić - no powiedz mi!!! Przecież nawet trudno debilowi wytłumaczyć, że jest debilem, dlatego że spłodzili go debile! Przecież on nie jest winny!!! Rozumiemy się, Konieczko??? A więc twoje wywody o ubezpieczeniach i innych KORZYŚCIACH, z których korzysta nauczyciel, możesz sobie o kant dupy rozwalić, bo nie o to tu chodzi, na miłość boską!!! Konieczko - ty chyba Boga w sercu nie masz skoro tak pierd....sz!!! A w ogóle zająłeś się tylko językowcami, którzy jeszcze i tak jakoś "ciągną" ten pierd.lony wózek! Powiedz to wszystko nauczycielom geografii, historii, polskiego itp. Jak cię nie oplują to będziesz szczęściarzem, bo mogą cie przecież obrzygać!!! Oj, Konieczko, Konieczko, czyżbyś też miał niekumate dzieci i za ich "niekumatość" winił nauczycieli, zamiast spojrzeć w lustro??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konieczko Re: Nauczyciele więcej niepracują IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.01.09, 08:00 Honza, ja w boga nie wierzę, a Ty to chyba jesteś nauczycielem. Nie chce mi się z Tobą gadać. Idź do klasy bo lekcję zaraz zaczynasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konieczko Re: Nauczyciele więcej niepracują IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.01.09, 08:04 A zapomniałem dodać. Nikt im nie każe pracować w szkole. Jak się nie podoba to mogą się zwolnić i jechać na zmywak do Irlandii. Mamy wolny rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honza Re: Nauczyciele więcej niepracują IP: *.wlb.vectranet.pl 27.01.09, 22:22 Konieczko, jesteś swój chłop, bo przynajmniej w Boga nie wierzysz! Hehehe - nie łyknąłeś polsko-katolickiej ironii! W tym kraju nikt w sercu Boga nie ma, bo nie można mieć czegoś co nie istnieje, a ci co mówią, że mają to przyjaciele pośrednika, czyli lokalnego "przewielebnego" od ściągania kasy od frajerów! Ale z tobą Konieczko nie jest najlepiej, bo ty chyba nie wiesz, że wojna już dawno się skończyła, skoro wysyłasz mnie na lekcje w nocy! Czyli co? Mam iść na nocne komplety, żeby Niemiec mnie nie nakrył? Oj, Konieczko, Konieczko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honza Re: Nauczyciele więcej niepracują IP: *.wlb.vectranet.pl 26.01.09, 18:34 Jakoś nie "uhonorowałem" wypowiedzi Emila. Emilu - za taką kasę opierniczaliby się, żeby nie powiedzieć bardziej dosadnie, w każdym kraju na świecie. Oczywiście mam na myśli kraje cywilizowane, co równoznaczne jest z faktem, że nie mam nic do Bangladeszu czy Burkina Faso, nie wspominając wielu innych! A za taką kasę jaką dostają nauczyciele w Anglii, na której przykład się powołujesz, też pracowaliby 40 godzin i nie musieli się "szwendać" po wieczornych szkołach językowych! Mało tego - gdyby zarobili tyle to na pewno by dobrze uczyli (można by od niego wymagać, byłaby konkurencja i słabych by się eliminowało) i wtedy te MPiK-owe i inne szkółki straciłyby rację bytu! Pomyśll trochę, to naprawdę nie boli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja68 Re: nauczyciele IP: *.wlb.vectranet.pl 26.01.09, 22:42 Drodzy nauczyciele a za co chcecie większe wynagrodzenia za wakacie,ferie zimowe,świąteczne,zielone szkoly wycieczki(płacone przez rodziców uczni)itp.jak wam to nie pasuje to zmięcie prace np.w fabryce czekolady tam jest tak słodko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honza Re: nauczyciele IP: *.wlb.vectranet.pl 26.01.09, 22:51 Siedzę sobie o późnej porze i łudzę się, że odezwie się ktoś mądry, a tu odzywa się jakis jołop, który w domu nawet lustra nie ma!!! O zgrozo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Miodek Re: nauczyciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 08:10 i do tego pisze "uczni" zamiast "uczniów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: nauczyciele IP: *.centertel.pl 27.01.09, 10:06 Praca z młodzieżą czy dziećmi to ciężki kawałek chleba , fakt faktem nauczyciele maja wakacje, ferie ( i to cholernie dużo)ale gó...ane pieniądze zarabiają nie ma możliwości przeskoczenia pewnych szczebli i tyle... A prawda jest taka że rodzice ( większość ) wszystko olewa a tylko wymaga i są w ciągłej bieganinie, a dzieci czy młodzież mają dosyć walki o bycie najlepszym i w tym wszystkim jest nauczyciel... i jak to ugryźć? Znam nauczycieli z prawdziwego zdarzenia walczą jeszcze o młodzież pomagają i takie tam ale gro nauczycieli olewa system i dziwić się? za te pieniądze ciężko jest wyżyć... temat rzeka... tak mają nauczyciele w szkołach średnich, podstawówkach, ale nauczyciele w przedszkolu pracują po 8h i nie maja ferii wakacji i takie tam i co? też jest tak super? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik szkoły Re: nauczyciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 11:27 ja pracuję w szkole w administracji i szlak mnie trafia jak słucham tych narzekań koleżanek nauczycielek, jakie to one zmęczone, zapracowane i mało zarabiają, a za ferie, wakacje i takie tam kasa leci, i poproście kiedyś nauczyciela zeby pokazał wam fiszkę ( jakoś na rękę nikt nie schodzi poniżej 2 tyś za 20 godz pracy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: nauczyciele IP: *.wlb.vectranet.pl 27.01.09, 12:00 Jestem nauczycielem,dyplomowanym, mam ukończone studia magisterskie z 2 specjalizacjami, 3 dyplomy studiów podyplomowych, sporo kursów kwalifikacyjnych i doskonalących, mnóstwo jeszcze (mimo lat pracy) zapału i chęci - i jestem jedną z wielu dobrze przygotowanych do pracy specjalistów. Brakuje mi tylko jednego - rodziców jako partnerów w pracy szkoły. Młodzież jest taka jak byc powinna - krnąbrna, nieposłuszna, niezalezna, zbuntowana - bo to jest jej prawo. Ale gdyby szkoła i rodzice działali wpólnym frontem, żeby tę żywiołowość młodzieży dobrze ukierunkować - efekty byłyby zupełnie inne. Najłatwiej jest wypominać nauczycielom ile zarabiają, ile godzin pracują, ile mają wolnego, itp. Żeby zarobić te 2000 zł nauczyciel musi miec najmniej 10 - 12 letni staż i spełniać wymogi dot. wykształcenia. Poddaję to pod rozwagę wszystkim tym, którzy tak łatwo opluwają nauczycieli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stażystka Re: nauczyciele IP: *.retsat1.com.pl 27.01.09, 12:17 no to ja pokaze swoja!! mam 888zl na reke. mam teraz ferie, ale Ty chyba powinienes pracowac... hmm?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontraktowy Re: nauczyciele IP: 62.87.160.* 27.01.09, 13:15 1200 zł na rękę i też mam ferie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stażystka Re: nauczyciele IP: *.retsat1.com.pl 27.01.09, 13:25 ;d to razem rzeczywiscie mamy ponad 2000. pewnie o to chodzilo 'pracownikowi szkoly' ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: nauczyciele IP: *.wlb.vectranet.pl 27.01.09, 13:31 Też byłam stażystką, uczyłam się, zdobywałam wiedzę i doświadczenie. Zresztą uczę się cały czas. Mam ferie i.... pracuję,w domu. I nie jest to dla mnie jakiś problem, bo robię to, co lubię, w czym widzę sens i w czym czuje się dobra. Mam też dzieci w wieku szkolnym i widzę, jak dzięki mądrym, wymagającym nauczycielom rozwijają się i słyszę, co mówią o tych, którzy tacy nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: nauczyciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 15:09 Nie rozumiem tych nauczycieli , którzy narzekają że zle zarabiają ,że jest im zle, że muszą jezdzic na wycieczki ,za które nie mają placone itp. że maja wakacje 2 miesiace, ferie ,wszystko platne.To po co pracuja w szkole moga isc do jakiejs fabryki na 8 h dziennie za te same pieniadze ,urlop 21 dni, bez feri zimowych ,czesto swieta w pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: nauczyciele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 15:01 A skąd Ty wiesz czy Ja powinienem teraz pracować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stażystka Re: nauczyciele IP: *.retsat1.com.pl 27.01.09, 15:20 administracja nie ma ferii mozesz mi powiedziec co sie stalo z reszta mojej pensji? ktos mnie ewidentnie robi w balona, skoro nie dostaje 2000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: nauczyciele IP: *.centertel.pl 27.01.09, 15:43 No kurde dziwić się że rozmowa jest o kasie za coś trzeba żyć; a propo wypowiedzi dot. pracy w fabryce i 8h- tam też jest ciężko i jak twierdzisz niech nauczyciel idzie sobie do fabryki to kto ma uczyć te dzieci?? i tak już brakuje nauczyciele bo wolne wakacje to nie wszystko?? nauczyciele maja dosyc pracy za 900zł czy mniej więcej tyle kurde... ja są tacy ludzie mądrzy to niech zrobią studia awanse zawodowe i uczą się na bieżąco bo trzeba a później idzie popracować do gimnazjum gdzie uczniowie mają już nauczycieli gdzieś....powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: nauczyciele IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.09, 17:54 Próżna jest to gadka. Przypomina zebranie z rodzicami gdy są pytani o jakieś problemy, czy mają jakąś sprawę. Oczywiście co? CISZA. Po wyjściu ze szkoły zaczyna sie dyskusja i wylewanie pomyj na kogo sie da. A kiedy zbliża sie koniec semestru wędrówka kogo? Rodzicó błagających o poprawę ocenki synusiowi/córci, której nie umiało sie dopilnować. A gdy osiągnie się cel,co? Kolejne wylewanie pomyj na nauczycieli, mściwców, nierobów którym się nie powinno nic należeć tylko praca i praca i satysfakcja. A ja jako nauczyciel z wyższym wykształceniem i kilkoma podyplomówkami chcę dobrze zarabiać bo uważam że mi się to należy. Dobrze wykonuję swoje obowiązki i oczekuję za to godziwej zapłaty. A wszyscy którym się yo nie podoba niech zobaczą co robią lekarze? oni się nie pieszczą tylko wyrywają ile sie da i żaden z nich nie psioczy na drogiego, jak niestety robią to nauczyciele, ale może kiedyś i to sie zmieni. NAUCZYCIELE dość tłumaczeń i głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stażystka Re: nauczyciele IP: *.retsat1.com.pl 27.01.09, 18:23 Polać Ci, mądry człowieku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: nauczyciele IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.09, 20:04 No nauczyciele więcej odwagi i wiary w siebie, bo zjedzą was jak robaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
nauczyciel45 Re: nauczyciele 19.05.15, 09:50 trzeba się cały czas szkolić i uczyć.... jak nie macie czasu to skorzystajcie ze szkoleń e-learningowych dla nauczycieli prowadzonych przez ocdn. W ich ofercie fajne i przystępne kursy . I często dofinansowane. Strona www.ocdn.pl Odpowiedz Link Zgłoś