Dodaj do ulubionych

Linia Wałbrzych- Kłodzko

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 00:20
Zamierzam się wybrać na wycieczkę szynobusem. Czy jechal nim juz
ktos moze? Jaki odcinek trasy jest najatrakcyjniejszy? Chodzi mi o
ladne krajobrazy. ( Nie chce jechac do samego Klodzka).
Obserwuj wątek
    • mrzagi01 Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko 10.03.09, 07:23
      do Nowej Rudy
      • Gość: Derwitro Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 09:03
        Dzieki. To jade do tej Nowej Rudy. Czy w Nowej Rudzie jest co robic
        tak w ogole? Bo bede musial czekac troszke na powrotny szynobus..
        • analysis Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko 10.03.09, 09:26
          Proponuję wyjazd z Wałbrzycha Głównego (oszczędzisz sobie manewrów szynobusu na
          D.Miasto i Głównym - gdzie zmienia kierunek jazdy) o 11.54. W NR jesteś o 12:43
          - obejdziesz stację gdzie zachowały się niemalże archaiczne urządzenia
          sterowania ruchem kolejowym i zejdź sobie ul. Dworcową w kierunku Rynku (5 minut
          spacerem). Po drodze zobaczysz nieużytkowany kościół ew. ze wspaniałym
          zimozielonym bluszczem. W Rynku Ratusz, ale też ciekawe są biegnące na różnych
          poziomach uliczki. W oczekiwaniu na pociąg powrotny o 14:14 (nie za dużo czasu)
          możesz w Rynku zjeść smacznie w pizzerii-restauracji (np. ser smażony z
          surówkami). Niestety w porze przejściowej Nowa Ruda prezentuje się kiepsko,
          dlatego warto zaczekać do pełnej wiosny i słońca. Wyprawa sprawdzona więc polecam.

moose
          • Gość: Derwitro Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 10:14
            Dzieki moose. Czy masz moze jakies zdjecia z tej wyprawy? Gdzie
            kupuje sie bilet na ten szynobus? Normalnie w kasie? Czy jadac
            szynobusem jest mozliwosc swobodnego robienia zdjęć? Czy trasa
            rzeczywiscie taka urokliwa jak to oglaszaja? Bylem kiedys jeszcze
            dawno pociagiem z Walbrzycha do Jedliny i szczerze mowiac nie bylo
            to jakies super urokliwe ;)
            • analysis Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko 10.03.09, 11:29
              Bilety możesz spokojnie kupić u kierpocia bez dopłaty, ale w kasach na dworcach
              też (choć to dwie różne "firmy" KD i PKP-PR). Co do robienia zdjęć z szynobusu
              to tylko pozostaje robienie zdjęć przez szyby. Wystawianie się przez okna, czy
              gaszenie świateł w tunelach to już minione dzieje. Na przystankach pośrednich
              maszyna zatrzymuje się tylko na czas wej/wyj podróżnych - drzwi obsługuje
              maszynista i "nie pogadasz". Co do uroku - zależy co lubisz. Jeśli
              najpiękniejsza trasa kolejowa w Polsce nie jest urokliwa to proponuję od razu
              wyprawę do Szwajcarii. Ja jechałem wyłącznie w celu fotografowania stacji w
              Nowej Rudzie:
              wroclaw.hydral.com.pl/261377,foto.html
              wroclaw.hydral.com.pl/261760,foto.html
              moose
            • magducha3713 Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko 22.06.09, 10:27
              Ja jestem z Nowej Rudy. Trasa z Wałbrzycha jest ładna, ale najlepiej
              jechać do samego Kłodzka, bo dopiero z N.R. do Kłodzka są piękne
              widoki. A w Kłdzku o wiele więcej do zobaczenia niż w NR. Moożna iść
              na twierdzę na przykaład...
              • Gość: pl Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko IP: *.walbrzych.vectranet.pl 22.06.09, 11:44
                > bo dopiero z N.R. do Kłodzka są piękne
                > widoki

Pozwolę sobie się nie zgodzić. Od N.R. do Kłodzka jest przecież już prawie całkiem płasko i żadnych efektownych wiaduktów tam nie ma.
    • Gość: Derwitro Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 11:42
      Ja chce jechac w celach czysto krajoznawczych- zeby nacieszyc oko
      krajobrazami.. Dlatego nie wiem czy jest sens.. Bo jezeli tam sa
      tylko ladne dlugie tunele i nic poza tym to odpada ;)
      • pozor_vlak Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko 10.03.09, 11:49
        Tunele to jedno, a wiadukty przerzucone nad dolinami (Podgórze, oraz odcinek
        Świerki- Nowa Ruda) to drugie i warte zobaczenia.
        • Gość: gringo Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko IP: *.41.22.31.sub.mbb.three.co.uk 10.03.09, 12:02
          Chłopaki, pozor i moose, cosik mi się widzi, że ten niezdecydowany
          podróżnik, drze łacha z Was... Jak tak przeczytać wszystkie jego
          wpisy, to taki mi się nasuwa wniosek... Bo w Nowej Rudzie nie ma co
          robić, bo tunele mu nie pasują, bo sramto i owamto, to ko-orva jedź
          do Wrocławia, nie będzie tuneli po drodze, a i w samym Wrocławiu się
          dzieje, oj dzieje... A najlepiej to zostań w domu i poszukaj zdjęć w
          necie...O Boże, ale mi podniósł ciśnienie ;-)

Pozdrawiam sympatyków kolei, gringo.
          • lastwarrior666 Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko 10.03.09, 14:51
            Gringo ma rację. Nie wiem czego Ty oczekujesz, może alpejskich widoków? To
            Polska i trasa Wałbrzych - Kłodzko. Jest bardzo piękna i urokliwa, tylko trzeba
            te piękno samemu dostrzec. Oczekujesz tutaj jakiś opinii, kup bilet i sam się
            przekonaj. Każdy ma swoje gusta ...
    • kolecwoku Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko 30.05.09, 17:25
      szynobus,jedzie prawie pusty...po kilku miesiącach,nikt z notabli typu
      kruczkowski,orpel,i inni którzy zrobili sobie fetę, przeszli do przemilczania
      niewygodnego dla nich tematu...raz się przejechali,i myślą że to
      wystarczy...vipy-jezdzić,bo to znów padnie...
      • Gość: HM_ Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko IP: *.chello.pl 30.05.09, 17:48
        No to trzeba coś zrobić, żeby to rozruszać. W kupie siła a że każdy z tutaj obecnych udziela się na pewno na innych forach (pomijam, że pewnie głównie na onecie ;) ), to do swojego podpisu lub na końcu każdego posta niech dołączy informację "Przy okazji zapraszam do przejazdu nowoczesnym szynobusem najpiękniejszą linią kolejową w Polsce w relacji Wałbrzych - Kłodzko". Można dołączyć link do rozkładu PKP. Rozpoczął się sezon turystyczny a ludzie mają coraz mniej chęci do wyszukiwania ciekawostek krajoznawczych, więc trzeba im je podkładać. A każda osoba, która się przejedzie tą trasą będzie zachwycona i osobiście będzie ją polecać. Zapraszam do toczenia tej "śnieżnej kuli".
        I jeszcze jedno: Nie marudzić, tylko się cieszyć, że jeździ! Jakby było ciasno w szynobusach, to też byłoby źle...
        • Gość: Retro Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 20:42
          A ja mam dosyc tego szynobusu. Ostatnio chcialam jechac i w ogole
          nie przyjechał. A jechalam z malej wioski. Potem dzwonilam i sie
          dowiadywalam dlaczego nie przyjechal i ponoc cos tam remontowali i
          jezdzil zastępczy autobus- tylko ze w ogole na moja stacje nie
          dotarł i musialam dzwonic po taxi!! Do dupy z takim czyms.
    • Gość: gringo Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko IP: *.41.221.87.sub.mbb.three.co.uk 19.06.09, 21:27
      podnośnik
      • Gość: woojtek Re: Linia Wałbrzych- Kłodzko IP: 212.160.172.* 22.06.09, 12:47
        w Nowej Rudzie można wybrać sie na Górę Świętej Anny - jest fajne
        schronisko, można odpocząć , zjeśc no i podziwiać widoki w kierunku
        Gór Stołowych - przy ładnej pogodzie rewelka , przy wiekszej ilości
        czasu mozna przejśc sie nie co dalej na Górę Wszystkich Świetych ,
        tam jest zaniedbana ale dostępna wieża widokowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka